Ar visi valgymo sutrikimai prasideda nuo dietos laikymosi?

Dauguma valgymo sutrikimų prasideda nuo minčių, kad nesu tobulas, nuo nepasitenkinimo savo figūra. Vėliau šios mintys perauga į veiksmą. Dieta pasirenkama kaip vienas iš metodų pakeisti neatitikimą tarp savo realios išvaizdos ir fantazijos, minčių, koks turėčiau būti.

Kiek procentų dietų baigiasi valgymo sutrikimais?

Ne visi, kurie laikosi dietos, suserga valgymo sutrikimais. Kodėl? Manoma, kad valgymo sutrikimai yra sudėtinė, kompleksinė liga. Ji priklauso ne vien tik nuo fiziologinių pokyčių ir alkio jausmo. Čia veikia labai įvairios sritys. Pirmiausia, genetinis polinkis į valgymo sutrikimus. Tai gali būti paveldima. Tačiau ar atsiskleis tie sutrikimai, labai priklauso nuo psichosocialinės aplinkos. Jei žmogus, paveldėjęs valgymo sutrikimus, gyvena aplinkoje, kurioje kūnas, figūra neakcentuojami, tai šie sutrikimai niekada nepasireikš.

Ar liekni turėtų būti tik žmonės, kurie yra genetiškai liekni, o apvalesnieji turėtų nesistengti sulieknėti?

Tyrimai rodo, kad iš prigimties lieknų moterų tėra tik 1- 2 %. Tiek pat mažai yra ir labai stambių žmonių. Čia veikia pasiskirstymo dėsnis. Jei genetiškai esi lieknas, tai tau tiesiog pasisekė. Bet ar apvalesnieji turėtų nesistengti sulieknėti priklauso nuo žmogaus psichologinės būsenos. Jeigu apvalesnieji priskiria save normai, gerai save integruoja, jiems nekyla noras keistis. Tačiau kiekvieno supratimas apie normalumą skiriasi. Čia susiduriame su dideliu subjektyvizmu.

Labai svarbus ir visuomenės požiūris. Mergina, kuri bet kurioje kitoje Europos ar Amerikos šalyje būtų laikoma liekna ir graži, Lietuvoj tampa baisia ligone, mat čia ji laikoma stambia. Mūsų visuomenės požiūris į normalius kūno apvalumus yra išsigimęs. Tai būdinga visai Rytų Europai. Pavadinčiau tai absoliučiu nusižmoginimu. Nustojam save suvokti kaip asmenybes.

Niekada nesilaikęs dietos žmogus nori atsikratyti 5 – 10 kilogramų. Ką jūs jam patartumėte?

Pirmiausia patarčiau nueiti pas specialistą pasitarti. Bet prieš tai paklauskite savęs, kas gi, po velnių, su manim atsitiko, kad aš užsimaniau save pakeisti? Gal priežastis kokia psichologinė problema, su kuria susidūriau? Gal aš numenkinu save? Turbūt reikia keisti kokią savo psichologinę savybę, o ne išvaizdą. Svarbiausia savęs paklausti, kam man to reikia ir kas manęs laukia po to, kas atsitiks pasikeitus. Reikia nusibrėžti perspektyvą.

Žmogus tikisi, kad jo gyvenimo kokybė labai pagerės, jei jis bus lieknesnis.

Tai vienas iš didžiausių mitų. Jei taip būtų, tai mūsų valgymo sutrikimų skyrius turėtų būti pačių laimingiausių mergelių rojus. Bet juk yra atvirkščiai. Atsikračius kelių kilogramų gyvenimo kokybė tikrai nepagerės. Mūsų visuomenėje dabar madinga užsiiminėti dietomis, būti lieknomis. Kitaip sakant, svarbu būti ne asmeniu, o įvaizdžiu. Tad jei žmogui pavyksta numesti svorio, tai jis laikomas sėkmingesniu, daugiau vertės įgavusiu. Aplinkiniai pradeda sakyti komplimentus, girti už gerą išvaizdą. Tai iš pradžių labai pastiprina savo vertę bei sukelia norą vėl pakartoti dietą. Sveikas badavimas – kelis kilogramus numečiau, esu patenkintas, bet daugiau nebandau. Potologija- kai žmogus jaučia kablį ir vis daugiau tikisi. Įsijungia iškreiptas savo vertės mechanizmas – kuo daugiau svorio numetu, tuo vertingesnis esu. Bet žmogus turi ribotas galimybes. Ilgainiui jis išsenka, pasidaro irzlus, piktas.

Tai tampa kova už kilogramus. Žmogus ima pyktis su savimi. Engdamas save, tikisi gauti geresnį rezultatą. Tačiau jokio geresnio rezultato nebegali būti, nes jo siekiama prievartaujant save. Taip netyčia žmogus, tikėdamasis tapti laimingas, užsidaro į smurto prieš save ratą. Čia ir yra didžiausias neatitikimas tarp realybės ir lūkesčių.

Ant cigarečių pakelio užrašyta „Rūkymas sukelia vėžį“. Koks užrašas turėtų būti ant knygos apie dietas?

Aš užrašyčiau, kad 97 % šių dietų yra reklamos triukas. Didžioji dalis dietų absoliučiai neveikia, nes yra absurdiškos ir nelogiškos. Jos rašomos reklaminiais sumetimais. Dietų reklama – kablys moterų sąmonei: jūs esate nepakankamai žavios, tai mes jums duosime dietų. Ant tokių knygų būtų galima užrašyti „Atsargiai – apgaulė“, arba „Ar norite apmulkinti save?“.

Ar patarimai valgyti daugiau daržovių, mažiau riebalų ir pan. yra potencialiai kenksmingi? Ką jūs manote apie sveiką mitybą?

Jaunoms merginoms reikia daug baltymų, taip pat nemažai riebalų. Kai tau 35 - 40 metų, mityba turi keistis: reikia daugiau judėjimo, mažiau baltymų, dar mažiau riebalų. Sveikesnė mityba nėra skirta jaunam žmogui. Aš irgi galvoju apie sveiką mitybą, bet tik kaip apsaugą nuo įvairių ligų. Sveika mityba neturi nieko bendro su figūra. Normalu, kai tau 40 ir nuėjęs pas gydytoja pamatai savo sveikatos rodiklius bei gydytojas pasako – turite keisti savo mitybą.

Kaip išsilaikyti tarp „dviejų ugnių“: nepaprasto liesumo propagavimo ir greito nekokybiško maisto invazijos?

Lietuvoje propaguojamas liesumas, nes su tuo kažkaip keistai sutapatinama sėkmė.Vakarų, Skandinavijos šalyse daugiau išsilaikęs asmeniškumo, individualumo akcentas. Bet ten yra problemų su greitu maistu. Ten liesumo mažiau, bet daugiau chaotiško valgymo. Iš esmės tai nėra priklausomi dalykai

Gaila, kad mes neturime įpročio savo maitinimusi pasirūpinti iš anksto, pasiimti į darbą obuolį ar sumuštinį. Neturime pagarbos savo kūnui. Taip atsiranda greitas maistas. Bet mes bejėgiai prieš jį, nes tai ištisa industrija.

Ką atsakytumėte į tokį patį populiariausią mums užduodamą klausimą: „Kaip man numesti 10 kilogramų per dvi savaites?“

Pasiūlyčiau nueiti pas psichiatrą.