Iš pušų pumpurų pagamintais preparatais gydomos viršutinių kvėpavimo takų, šlapimo pūslės ir sąnarių ligos. Pušų pumpurų nuoviras skatina šlapimo ir tulžies išsiskyrimą, gydo reumatą, bronchitą, bronchinę astmą, gerklų gleivinės uždegimą, ūminį tonzilitą. Juose esantis eterinis aliejus padeda atsikosėti, veikia antiseptiškai, slopina uždegimus.

Pumpurus reikia skinti nuo šoninių ar apatinių šakų, kad nebūtų pakenkta medžiui. Vaistiniams preparatams tinka dar neišsiskleidę pumpurai (surinkti iki gegužės), o jeigu medis nukirstas, juos galima skinti dar ilgiau (kol pušis sudžius). Pumpurus džiovinkite pavėsyje ar gerai vėdinamoje vėsioje patalpoje. Tinkamai sudžiovinti pumpurai yra tamsiai rudi, dervos kvapo, kartoko skonio.

Arbatinį šaukštelį pumpurų susmulkinkite, užplikykite puse litro vandens. Arbatą išgerkite per dieną, būtinai šiltą. Jeigu norite paruošti tik puodelį arbatos, užteks vieno vidutinio dydžio pumpuro.
Didesnės koncentracijos pušų pumpurų nuoviras padeda nuo kosulio. Du valgomuosius šaukštus žaliavos užpilkite 100 ml vandens ir kvėpuokite virinamo preparato garais.

Vaistinių savybių turi ir pušų spyg­liai. Juose yra vitamino C, rauginių medžiagų, karotino, alkaloidų, fitoncidų, eterinio aliejaus ir kitų veikliųjų medžiagų. Vonios su pušų spygliais malšina sąnarių skausmus, šalina nuovargį, mieguistumą, atpalaiduoja.

Jeigu skauda kojų sąnarius, du valgomuosius šaukštus pušų spyglių (galite įmaišyti ir pušų ūglių, smulkintų eglišakių) suberkite į litrą vandens ir truputį pavirinkite. Uždenkite indą ir palaikykite, kol pritrauks, paskui nukoškite ir įmerkite kojas. Tokią vonią galite paruošti ir visam kūnui – tik spyglių dėkite daugiau (maždaug tris stiklines). Gydomoji vonia veiksminga ir sergant odos ligomis (pavyzdžiui, chroniška egzema), nudegus, nušalus ar turint negyjančių žaizdų.

Pušų preparatai nevartojami sergant inkstų ir kepenų ligomis, esant alergijai šio spygliuočio žiedadulkėms. Vonios su pušų spygliais netinka, jei kraujospūdis padidėjęs.