Apie tai susimąsčiau tik tada, kai šalia sėdinti kolegė ėmė šnairuoti į mano nesibaigiančius užkandžius (sausainius, bandeles, šokoladą). Nustebau. Juk dar prieš ketverius metus tikrai nebuvau tas žmogus. Nors nuolat laikiausi dietų, svėriau 7 kg daugiau ir vilkėjau vienu dydžiu didesnius drabužius.

Tiesą pasakius, lieknėti pradėjau tik tada, kai nustojau laikytis dietų. Kažkas mano organizme pasikeitė, o kadangi rimtai nesportuoju, manau, kad tiesiog pagreitėjo mano medžiagų apykaita.

Kai kalbame apie “medžiagų apykaitą” (tiksliau, kai ją kaltiname), mes, apsėsti dietų, turime omenyje greitį, kuriuo mūsų organizmai sudegina maistą.

Tikslesnis metabolizmo apibūdinimas - tai daugybė įvairių procesų, palaikančių mūsų gyvybę. Maisto ir gėrimų konvertavimas į energiją yra tik vienas jų. Kitas pavyzdys - procesas, kuomet ląstelės įsisavina maistines medžiagas.

O štai labai svarbi dalis: daugiausia energijos kūnas išnaudoja gyvybinėms funkcijoms, tokioms kaip šalinimas ar širdies plakimas.

Tai bazinės medžiagų apykaitos (BMA) greitis, kalorijų skaičius, kurio mums reikia gyvybei palaikyti. Jis skiriasi priklausomai nuo žmogaus. Vienintelis būdas sužinoti tikslią BMA - apsilankyti pas specialistą, kuris ją ištirs.

Bet tai visai nebūtina. Svarbu paminėti, kad jūsų BMA turi didelės įtakos tam, kiek kalorijų išeikvojate kiekvieną dieną. Jei norite spartesnio metabolizmo, turite padidinti savo BMA greitį.

Kodėl mano medžiagų apykaita staiga pagreitėjo? Nutarusi išsiaiškinti veiksnius, kurie lemia mūsų metabolizmo greitį, sužinojau įdomių dalykų.

Kaip paspartinti medžiagų apykaitą?

Auginkite raumenis. “Kuo daugiau raumeninio audinio turite, tuo greitesnė jūsų bazinė medžiagų apykaita,” - sako mitybos specialistė Nicola Lowe.

“Raumeninis audinys yra metaboliškai aktyvus ir eikvoja energiją net ramybės būsenoje. Tuo tarpu riebalinis audinys ramybės būsenoje to nedaro. Raumenys juda ir reikalauja energijos, o riebalai - tai tik neaktyvios sankaupos,” - sako ji.

Tad jei norite smarkiai paspartinti medžiagų apykaitą, auginkite raumenų masę. Jums padės sportas, ypač svarmenų kilnojimas.

Padidinti raumenų masę kojų srityje man tikriausiai padėjo tai, kad prieš trejus metus įsigijau dviratį ir kartais juo važinėju.

Gerkite kavą. Kasdien išgeriu 10 puodelių arbatos, tačiau nė nepagalvojau, kad kofeinas man galbūt padeda mesti svorį.

Paspartinti BMA galima ir ne tokiais sveikais būdais. “Išgertos kavos ar arbatos kiekis turi įtakos mūsų medžiagų apykaitai. Kofeinas ją gali dviems valandoms paspartinti 5-10 proc.,” - sako N. Lowe.

“Veikimo principas nėra visiškai aiškus, tačiau tai yra stimuliantai, kurie galbūt paverčia jus aktyvesniais ir paskatina daugiau judėti. Kofeinas pakeičia ir mūsų “degalų” eikvojimo pobūdį, todėl tam, kad gautų energijos, mūsų kūnai vietoj gliukozės ima deginti riebalus.”

Tyrimai rodo, kad dėl šios priežasties žmonės, kurie prieš sportą išgeria kofeino turinčių gėrimų, sudegina daugiau riebalų.

Išjunkite centrinį šildymą. Mokslininkai atrado naujos rūšies - ruduosius - riebalus. Tai riebalų rūšis, kuri degina energiją ir taip padeda lieknėti.

“Anksčiau manyta, kad suaugusiųjų organizmuose rudųjų riebalų nėra,” - sako metabolinės biochemijos profesorius Victor Zammit. “Dabar manome, kad jų yra beveik 30 proc. žmonių organizmuose.”

Šie riebalai rudi, nes, priešingai nei baltuose riebaluose, juose yra daug mitochondrijų - ląstelėse glūdinčių mažyčių kaitintuvų, kurie degina energiją ir generuoja šilumą. Šios ląstelės palaiko naujagimio kūno šilumą. Jos suaktyvėja esant žemesnei temperatūrai.

Tad vienam iš mūsų trijų, turinčių rudųjų riebalų, pasisekė. Jūs galite juos suaktyvinti - tereikia išjungti šildymą. Gali būti, kad ateityje bus rasta būdų, kaip baltuosius riebalus paversti rudaisiais.

Valgykite daugiau angliavandenių. Dažnai girdime, kad norėdami sulieknėti, turime vengti angliavandenių. Tačiau iš tiesų jų suvartojimas gali teigiamai paveikti mūsų medžiagų apykaitą.

“Egzistuoja įrodymų, kad persivalgę angliavandenių turinčio maisto, jūs sudeginate jo perteklių,” - sako sporto medicinos gydytojas Tom Crisp, dirbantis Londono “Bupa Barbican Centre”. “O štai jei prisivalgote riebaus maisto, riebaliukai nusėda ant jūsų kūno. Tikriausiai taip yra dėl to, kad mūsų kūnai sukurti gaminti energiją iš angliavandenių.”

Jei žmogus daug valgo, jis greičiausiai bus lieknas - su sąlyga, kad maisto perteklių sudaro angliavandeniai, o ne riebalai.

Tad kai kolegos aikčioja, matydami, kaip pietums valgau daug angliavandenių turinčius makaronus ir bulves, aš šias bulves sudeginsiu greičiau, nei kolegė tuno salotas su šaukšteliu majonezo.

Trumpai pasivaikščiokite. Medžiagų apykaita yra spartesnė ne tik fizinės veiklos metu, bet ir kelias valandas po jos.

“Metabolizmas yra kaip automobilio variklis,” - sako T. Crisp. “Užveskite jį (pradėkite judėti) - ir imsite deginti kurą (kalorijas); kuo greičiau judėsite, tuo daugiau sudeginsite. Be to, organizmas degins kalorijas ir po to, kai sustosite; tiesą pasakius, reguliariai mankštinantis bazinė medžiagų apykaita nespėja grįžti į pradinę padėtį.”

Tad kuo dažniau mankštinsitės, tuo greitesnis bus jūsų metabolizmas. Aš dviračiu važinėju trumpus atstumus, tačiau tai darau reguliariai.

Stenkitės nenustygti vietoje. Jei esate iš tų, kurie negali nustygti vietoje, gali būti, kad šis aplinkinius erzinantis įprotis padeda jūsų metabolizmui,” - sako N. Lowe.

Nevalingas aktyvumas - muistymasis, neramūs judesiai, laikysena, drebulys - iš tiesų smarkiai veikia metabolizmą. Žmogus, kuris negali nustygti vietoje, išeikvoja daug daugiau energijos už ramų ir lėtą.

O kas lėtina medžiagų apykaitą?

Dietos. “Vien dietų laikymasis paprastai yra neveiksmingas,” - aiškina T. Crisp. “Organizmas žino, kada badaujate, ir, norėdamas išsaugoti energiją, sulėtina įvairius cheminius procesus - lygiai kaip nešiojamasis kompiuteris, kuris persijungia į budėjimo režimą, kad nebūtų eikvojama baterija.

Todėl žmonės, kurie nuolat laikosi dietų, lieknėja ir vėl storėja, gali pakenkti savo metabolizmui. Žmonės (pavyzdžiui, boksininkai), kurie nuolat laikosi dietų, kad pasiektų tam tikrą svorį, nustoję sportuoti dažnai priauga daug svorio. Taip gali būti todėl, kad nuolatinės dietos sulėtino jų medžiagų apykaitą, ir jų BMA tapo mažesnė.”

Tai paaiškina faktą, kodėl nustojusi laikytis dietų ir vėl pradėjusi reguliariai maitintis, aš numečiau svorio.

Tai, kad esate moteris. “Didžiausios įtakos bazinei medžiagų apykaitai turi mūsų amžius ir lytis,” - sako N. Lowe. “Ji lėtėja mums senstant, o vyrų BMA paprastai yra didesnė nei moterų.”

Vyrai turi daugiau raumenų nei moterys, o sendami žmonės praranda raumenų masę (nes tampa mažiau aktyvūs).

Alkoholis. Kai laikiausi skysčių dietos, visą dieną gerdavau tik kavą ir pieną, o vakare juos neretai išmainydavau į baltą vyną ir kokteilius. O juk alkoholis, kurį dabar vartoju labai saikingai, yra dar vienas peilis metabolizmui.

“Kai kepenyse vyksta alkoholio skaidymas, paveikiamas riebalų pernešimo mechanizmas, todėl į kraują gali patekti daugiau riebalų, kurie nusės ant jūsų kūno,” - sako T. Crisp.

Sutrikęs hormonų balansas. Skydliaukė - raktas į metabolizmą, nes ji gamina hormoną tiroksiną. “Ši medžiaga smarkiai veikia metabolizmą,” - aiškina T. Crisp. “Nuo tiroksino lygio priklauso metabolinių cheminių reakcijų greitis.”

Jei skydliaukė per daug aktyvi, jūs sudeginate daugiau kalorijų, esate nervingesnis ir labai aktyvus. Jei ji nepakankamai aktyvi, jūsų medžiagų apykaita yra labai lėta, todėl priaugate svorio, esate vangus ir lėtas. Tai būdinga tik 2 proc. moterų ir 0.1 proc. vyrų, tačiau tai yra vienas faktorių.

Valgymas tik kartą per dieną. Kaip daugelis besilaikančiųjų dietos, visą dieną vengdavau maisto, o vakare sukirsdavau sotų patiekalą. Tačiau gausūs valgymai iš tiesų sulėtina medžiagų apykaitą. Tam turi įtakos insulinas - hormonas, veikiantis metabolizmą.

Insulinas išsiskiria tuomet, kai kraujyje padidėja gliukozės lygis,” - sako T. Crisp. “Jis informuoja ląsteles, ką daryti su energija - ją išleisti ar kaupti riebaliukų pavidalu. Po gausių pietų ar vakarienės jūsų organizme išsiskiria daugiau insulino nei po mažo užkandžio.

Tad jei valgote sočius pusryčius ar vakarienę, o tarp jų badaujate, jūsų organizmuose pasigamina daugiau insulino, o energija virsta riebalais.

Paveldimumas. Vienas nedidelių MBA komponentų yra genetinis faktorius. Dėl šios priežasties to paties amžiaus, lyties ir sudėjimo žmonių metabolizmas gali skirtis iki 10 proc.

“Jūsų genai gali turėti įtakos tam, kaip organizmas pasisavina maistą,” - sako N. Lowe. Jūsų metabolizmas gali būti panašus į tėvų.”

Ir nors didžiausios įtakos bazinei medžiagų apykaitai turi genetika, amžius ir lytis, jūs galite ją pergudrauti. Aš taip padariau pradėjusi daugiau valgyti, reguliariai mankštindamasi ir nesilaikydama dietų.

Tik nepamirškite, kad metabolizmas - tai ne tik kalorijų deginimas, o organizmo poreikiai - kur kas daugiau nei teisingai suskaičiuotos kalorijos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)