Daug dėmesio svarainių vaisiams skyrė garsusis gydytojas ir filosofas Avicena. Jis rašė, kad gydymui galima vartoti svarainių sėklas, lapus, žievę ir vaisius. Svarainiais Avicena gydė virškinimo sutrikimus, juos naudodavo kosmetikos priemonėms. Specialiai paruoštas svarainių sultis su medumi ir actu jis rekomenduodavo apetitui žadinti, skrandžiui ir kepenims stiprinti.
Centrinės Azijos gydytojai nustatė, kad svarainių vaisiai stiprina psichiką. Vien pakvėpavus šių vaisių aromatu pagerėja nuotaika, pavyksta nuslopinti pykinimą.

Užkaukazės liaudies medicinos žinovai patardavo gydyti kosulį svarainių sėklų arbata. Dėl sutraukiamųjų ypatybių jau senais laikais svarainių vaisiai ir jų antpilai buvo vartojami gydant viduriavimą ir kraujavimą. Svarainių vaisių arbata, kaip šlapimą varantis vaistas, buvo vartojama sergant vandenlige. Trintų virtų vaisių košele buvo malšinamas vėmimas ir gydomos kepenų ligos.

Svarainių vaisiuose yra daug vitaminų C, E ir PP, B grupės vitaminų, cukraus, obuolių ir citrinų rūgščių, pektinų, rauginių ir mineralinių (kalcio, kalio, kobalto, fosforo, geležies, magnio, vario) medžiagų. Vaisių žievelėje yra eterinių aliejų, o sėklose – daug gleivių, aliejaus, glikozidų, rauginių medžiagų (jų yra ir svarainių lapuose), krakmolo.

Dėmesio! Svarainių nepatariama valgyti paūmėjus skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligei, sergant plonojo ir storojo žarnynų uždegimu.

Svarainių sultys

Svarainių sultyse vitamino C yra apie 10 kartų daugiau nei obuolių ar kriaušių sultyse. Svarainių sulčių patariama vartoti tik nedideliais kiekiais.

* Svarainių sultys stiprina kepenis, jų vartojama sergant gelta.

* Stiprina ir širdį, tad jų patariama vartoti sutrikus širdies ritmui.

* Šiose sultyse daug pektinų ir rauginių medžiagų, veiksmingų gydant skrandžio ir žarnyno negalavimus, be to, jos žadina apetitą.

* Pavilgai naudojami esant tiesiosios žarnos iškritimui, nuo išeinamosios angos įtrūkių.

* Svarainių sulčių arba sėklų nuoviro patariama vartoti nuo gimdos kraujavimo.

* Jos kelia tonusą, skatina šlapimo išsiskyrimą, padeda viduriuojant.

* Sultyse daug geležies, todėl patariama jų vartoti, jei kraujyje mažai hemoglobino.

* Malšina galvos skausmus, teigiamai veikia nervų sistemą, gerina nuotaiką.

* Senovės liaudies medicinos žinovai moterų ir vyrų nevaisingumą patardavo gydyti šviežiomis svarainių sultimis. Sulčių reikia gerti po šaukštą prieš miegą.

Svarainių sėklų gleivės

Svarainių sėklos padengtos matine balsva plėvele, kurioje yra apie 20 proc. gleivinių medžiagų. Iš sėklų galima pasigaminti gleivių, turinčių minkštinamųjų ir sutraukiamųjų ypatybių. Gleivėmis gydomi skrandžio ir plonųjų žarnų uždegimai bei infekcijos, spazminis kolitas, pilvo pūtimas, tracheitas, bronchitas, gerklės uždegimas, atsikosėjimas krauju, tepami nudegimai ir sudirginta oda. Gleivės mažina kitų vaistinių medžiagų dirginimą ir lėtina jų įsisavinimą.

Gleivės gaminamos plakant sėklas šiltame vandenyje – stiklinei vandens reikia 10 g sėklų. Sėklų negalima smulkinti, nes iš jų išsiskirs nuodingosios migdolų kvapo medžiagos. Gleivių vartojama po šaukštą 3–4 kartus per dieną.

Sėklų antpilas

Svarainių sėklų antpilą gaminkite taip: šaukštelį svarainių sėklų užpilkite stikline karšto vandens, 15 min. pakaitinkite karšto vandens vonelėje, uždenkite ir palikite 45 min. nusistovėti, paskui nukoškite. Gerkite po 2 šaukštus 3–4 kartus per dieną prieš valgį.

* Svarainių sėklų antpilas stabdo vidaus organų kraujavimą ir lengvai laisvina vidurius.

* Sergantiesiems astma patariama šio antpilo gerti po 2 šaukštus 3–4 kartus per dieną prieš valgį.

* Sergant gerklės uždegimu patariama ne tik gerti antpilo, bet ir šiuo antpilu skalauti gerklę.

* Svarainių sėklų antpilu gydykite kosulį: 10 g sėklų užpilkite stikline karšto vandens, 20 min. pakaitinkite karšto vandens vonelėje, uždenkite ir palikite 10 min. nusistovėti, paskui nukoškite. Gerkite po trečdalį arba pusę stiklinės 3 kartus per dieną prieš valgį.

Organizmui valyti ir stiprinti

* Iš šviežių svarainių gaminamas sirupas, turinis daug geležies, todėl tinkantis sergantiesiems mažakraujyste. Sirupą gaminkite taip: susmulkinkite svarainių vaisių, užpilkite vandeniu, pavirkite, kol suminkštės, paskui išspauskite sultis ir pavirkite, kol sutirštės (taps sirupo konsistencijos).

* Svarainių vaisiai skatina šlapimo ir tulžies išsiskyrimą, todėl liaudies medicinos žinovai pataria gerti svarainių arbatos sergantiesiems vandenlige ir kepenų ligomis. Sergantiems kepenų ligomis asmenims naudinga valgyti ir tyrelės, pagamintos iš trintų virtų svarainių vaisių.

* Amerikos dietologai pataria rytais gerti mišinio, padedančio išvalyti per naktį organizme susikaupusius šlakus: pašalinkite sėklas ir susmulkinkite (neluptus) svarainį, pusę šviežios kriaušės ir pusę šviežio persiko, išplakite plaktuvu ir suvartokite prieš pusryčius.

Gydomieji lapai

* Nuoviras sergantiesiems cukriniu diabetu ir hipertenzija: 2 šaukštus smulkintų svarainių lapų ir šakelių užpilkite stikline vandens, pusvalandį pavirkite ant silpnos ugnies, paskui atvėsinkite ir nukoškite. Gerkite po šaukštą 3 kartus per dieną.

* Sergant skrandžio uždegimu patariama gerti svarainių lapų nuoviro: 5 g svarainių lapų užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite, 15 min. pakaitinkite verdančio vandens vonelėje, palikite 45 min. nusistovėti, paskui nukoškite. Gerkite po 2 šaukštus 3–4 kartus per dieną prieš valgį. Nuoviras tinkamas naudoti 3 paras, jį laikykite šaldytuve.

Svarainiai kosmetikoje

* Porėtos veido odos kaukė: perpjaukite svarainį, pašalinkite sėklas ir sutarkuokite, užpilkite tyrelę degtine santykiu 1:1, sandariai uždarykite, palikite savaitę nusistovėti, paskui nukoškite. Sumirkykite svarainių antpilu vatos tamponą, uždėkite ant veido ir palaikykite 15–20 minučių. Tada nušluostykite veidą sausu vatos tamponu. Ši kaukė tinka ir normaliai veido odai, ją pamaitina, suteikia gaivumo ir švelnumo.

* Jauninamoji veido odos kaukė: sumaišykite šaukštelį svarainių sulčių, šaukštą medaus ir kiaušinio trynį iki vienalytės masės, užtepkite ją ant veido ir palaikykite 15–20 minučių. Kaukę nuplaukite šiltu vandeniu.

* Šviežiomis svarainių sultimis naikinkite spuogus.

* Šviežios svarainių sultys balina strazdanas.