Nuosaikesnėse galima suvartoti apie 1000 kalorijų per dieną, o drastiškesnėse 800, 600 ar net dar mažiau. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad tai logiška- kuo daugiau sumažinsite maisto vartojimą, tuo greičiau sudeginsite nereikalingus riebalus.

Vaidos Kurpienės teigimu, ironiška tai, kad realybėje organizmas veikia atvirkščiai, tai yra, jei per daug sumažinate dienos kalorijų kiekį, sulėtinate savo medžiagų apykaitą. Tiesa tai, kad laikantis drastiškų dietų trumpu laikotarpiu svoris sumažėja, tačiau jo išlaikyti- neįmanoma. Vos tik jūs grįšite prie savo įprastos mitybos, imsite sparčiai storėti.

Kodėl laikantis dietų sulėtėja medžiagų apykaita?

V.Kurpienė teigia, kad medžiagų apykaita sulėtėja dėl dviejų pagrindinių priežasčių. Pirma, per parą suvartojant per mažai kalorijų iš maisto gaunamos energijos nebepakanka mūsų organizmo gyvybinėms funkcijoms atlikti: kvėpavimui, smegenų, širdies darbui ir kraujotakai. Tuomet organizmas „įjungia“ lėtesnį - bado režimą. Po dietos pagreitinti medžiagų apykaitą iki buvusios yra sudėtinga ir reikalauja daug energijos ir žinių bei laiko.

Antra, svoris yra metamas iš dalies raumenų ir riebalų. Laikantis dietos, lieknėjama per greitai ir organizmas nespėja skaidyti riebalų. Dėl šios priežasties netenkama daug raumens audinio ir skysčių, o riebalų suskaidoma nežymus kiekis.

Sveikos mitybos specialistė primena, kad 1 kilogramas riebalų sudegina ~15-20 kilokalorijų per dieną, o raumenų- nuo 50 iki 250 kilokalorijų per dieną.

„Tai reiškia, kad kuo mažiau raumenų turėsite, tuo mažiau Jūsų organizmas suvartos kalorijų kasdieninei veiklai. Jei organizmas suvartoja mažiau kalorijų, reiškia ir suvalgyti, kad išlaikytumėte stabilų svorį, galite mažiau. Taigi po dietos grįžę prie įprastos mitybos, imsite sparčiai auginti svorį, nes iki tol jums tinkamas maisto kiekis po gyvenimo pusbadžiu tapo per didelis“,- komentuoja Vaida Kurpienė.

Kaip teisingai ir ilgam sulieknėti?

„Pirmiausia reikia turėti teisingus lūkesčius. Prižiūrint specialistui, per 3 mėnesius galima numesti apie 10% kūno svorio. Tai gana lėtas procesas, jei lyginsime su dietomis“,- teigia sveikos mitybos žinovė.

Siekiant ilgalaikio rezultato, vienintelis patikrintas būdas, užtikrinantis svorio stabilumą ilgą laiką, yra sveika subalansuota mityba. Organizme atstatomas skysčių balansas, atsiranda režimas, nevertingi maisto produktai keičiami tais, kuriuose yra mums reikalingų maistinių medžiagų. Būtinos dar dvi ilgalaikio rezultato sąlygos: žmogus turi būti sotus, o maistas – skanus.

V.Kurpienė primena, kad norint sveikai jaustis  ir sustangrinti kūną, būtina žengti ir antrą žingsnį. Didinkite fizinio aktyvumo krūvį, bet ir tai darykite palaipsniui. Jei jūsų fizinė veikla šiuo metu yra tik kelionė iki šaldytuvo, dušo, sofos ir automobilio - pradėkite nuo mažų pokyčių - 10 minučių per dieną. 

Darant esminius pokyčius gyvenime – keiskitės pamažu, nes imantis visko vienu metu,  gali pasidaryti per sunku ir mesite net pusiaukelės nepasiekę.

Na, o kad pokyčiai vyktų užtikrintai, „Judam kartu“ ir trenerė Martyna Čiapienė siūlo funkcinę treniruotę, kurioje didžiausias
dėmesys skiriamas kojoms, sėdmenims ir pilvo presui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)