Iš rytų atėjusia joga ar meditacija šiandien nieko nenustebinsi. Maždaug nuo šešiasdešimtųjų vakarų pasaulis ėmė žavėtis šiomis technikomis. Pavyzdžiui, prie meditacijos populiarinimo daug prisidėjo grupė „Beatles“, jie paskyrė nemažai laiko meditacijos menui – proto išlaisvinimui ir koncentracijai.

Nuo to laiko buvo atlikta nemažai tyrimų, kaip meditacija veikia žmogų. Buvo atrastas ryšys tarp meditacijos ir pokyčių, susijusių su medžiagų apykaita, kraujo spaudimu, smegenų aktyvumu, psichinių procesų.

Prie nemažo tyrimų skaičiaus prisidėjo dar vienas – JAV Viskonsino medicinos universitete atliktas tyrimas, kuris siekė išsiaiškinti, kaip transcedentinė meditacija (meditacija, kai dėmesys sutelkiamas į garsą, pvz., tariant „om“) veikia žmogų. Tyrėjai sergantiems širdies ligomis pasiūlė kasdien praktikuoti transcedentinę meditaciją po 20 min.

Rezultatai – medituojančiųjų grupėje beveik perpus sumažėjo insulto, infarkto ar mirčių dėl kitų priežasčių atvejų. Mirtingumas net 48 procentais buvo mažesnis toje grupėje, kuri meditavo, lyginant su kontroline grupe, kuri laikėsi tradicinių rekomendacijų ir sveiko gyvenimo būdo.

Medituojantys teigė, kad žymiai mažėja stresas ir nervingumas, jiems taip pat sumažėjo spaudimas. Tyrimo vadovas, „Institute for Natural Medicine and Prevention“ direktorius Robertas Schneider teigia, kad meditacija atveria paslėptus organizmo resursus, jis ima gydyti pats save. Tyrėjai taip pat pastebėjo tokį dėsningumą – kuo daugiau žmogus medituoja, tuo mažesnė širdies ir kraujagyslių susirgimų rizika.

Ir tai visiškai logiška. Įvairūs tyrimai parodė, kad meditacija – vienas griausių būdų pašalinti stresą, atsipalaiduoti, nes būtent stresas yra daugelio negalavimų priežastis. Kai dingsta išorinė įtampa, kūnas gali nukreipti energiją savigydai ir atsistatymui.

Be to, meditacija turi dar vieną privalumą – jos metu atstatomos ne tik fizinės, bet ir protinės organizmo jėgos. Didėja dėmesio sukaupimas, protas atlaisvinamas nuo nereikalingos informacijos šiukšlių. Kad suprastumėte, kaip tai vyksta, nebūtina griebtis senovės indų ar kinų raštų.

Galima pasinaudoti žinomo režisieriaus Davido Lyncho darbais. Jis įsitikinęs, kad jo filmų populiarumo paslaptis – idėjos, kurios kyla po meditacijos. Apie meditacijos naudą, išlaisvinant kūrybingumą, rašoma ir knygoje „Kaip pagauti didelę žuvį. Meditacija, suvokimas ir kūryba“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)