Ankstyva diagnostika, laiku pradėtas gydymas yra labai svarbus, siekiant gerų gydymo rezultatų. Vienas iš svarbiausių būdų anksti nustatyti krūties vėžį – mamografinis tyrimas.

Klinikos „Bendrosios medicinos praktika“ gyd. radiologė dr. Eglė Jonaitienė - apie mamografinį tyrimą.

Kurioms moterims rekomenduojama atlikti mamografinį tyrimą?

Mamografinis tyrimas ypač rekomenduojamas moterims, kurių giminėje buvo krūties vėžio atvejų (sirgo mama, močiutė, sesuo). Joms tyrimą reiktų atlikti 5-eriais metais anksčiau, nei jų giminaitei buvo nustatyta ši diagnozė. Be to, tyrimą būtina atlikti prieš pradedant pakaitinę hormonų terapiją. Tyrimus rekomenduojama atlikti net ir toms, kurios niekuo nesiskundžia, nejaučia jokių pakitimų, nes kol navikas iš vienos ląstelės išauga ir tampa čiuopiamas gali praeiti 3–5 metai.

Kurios moterys turėtų pasitikrinti nedelsiant?

Neatidėlioti mamografijos turi moterys, kurios:

- pastebėjo krūties formos ar simetrijos pokyčius;
- pastebėjo, kad spenelis įsitraukė ar pasisuko kita kryptimi;
- apčiuopia sukietėjimą krūtyje ar pažastyje;
- iš spenelio savaime bėga išskyros (pastebimos ant patalynės ar baltinių) arba išsispaudžia kraujingos išskyros.

Kokio amžiaus moterims Lietuvoje atliekamas nemokamas mamografinis tyrimas pagal krūties vėžio prevencijos programą?

Visose išsivysčiusiose šalyse yra vykdomos profilaktinio krūtų tikrinimo programos. Lietuvoje mamografinis tyrimas nemokamai atliekamas pagal atrankinės mamografinės patikros dėl krūties vėžio programą vieną kartą per 2 metus 50–69 metų moterims, turinčioms šeimos gydytojo siuntimą.

Ar patikimas šis metodas?

Mamografinio tyrimo tikslumas 85–95 % ir iš visų krūtims atliekamų tyrimų kol kas yra tinkamiausias atrankinei patikrai.

Kam nerekomenduojamas mamografinis tyrimas?

Kaip ir bet kuris kitas rentgenologinis tyrimas, mamografija nerekomenduojama nėštumo metu. Taip pat tyrimas netinkamas labai jaunoms moterims, kurių krūtų liaukinis audinys tankus, blogai praleidžia rentgeno spindulius.

Ar mamografija gali pakenkti?

Tyrimo metu krūtis pakankamai stipriai suspaudžiama, tačiau nėra duomenų, kad krūties suspaudimas mamografinio tyrimo metu pakenktų krūties audiniams ar būtų priežastis vėžiui atsirasti. Prispaudimas mažiau nemalonus tyrimą atliekant po menstruacijų. Radiacijos kiekis, veikiantis pacientę yra mažas ir neskatina navikų augimo. Šiuolaikiniai mamografai atitinka visus radiacinės saugos reikalavimus.

Kaip moteris turi pasirengti mamografiniam tyrimui?

Geriausia mamografiją atlikti pirmą savaitę po menstruacijų. Prieš tyrimą rekomenduojama nesinaudoti talku ar kitomis dezodoruojančiomis priemonėmis (nesitepti ar nesipurkšti pažastų), nes tai gali būti matoma mamogramose ir gali imituoti vėžiui būdingus pakitimus – mikrokalcinatus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)