Kuo saulėgrąžos naudingos mūsų organizmui

1. Šiame produkte gausu augalinių riebalų ir riebaluose tirpstančių vitaminų – A, D ir E. Polinesočiosios riebiosios rūgštys, esančios augaliniame aliejuje, padeda mažinti cholesterolio lygį kraujyje ir lėtina senėjimo procesus.

2. Yra begalė lieknėjimo dietų, kuriose numatytas saulėgrąžų valgymas. Saulėgrąžos sėklos gali prislopinti apetitą ir neleidžia žmogui dažnai vartoti riebų maistą.

3. Baltame sėklų branduolyje yra daugiau nei 25 proc. visaverčių maistinių baltymų, apie 35 proc. riebalų ir daug angliavandenių. Be to, saulėgrąžų sėklose gausu vitaminų, kurie yra naudingi odai ir gleivinėms, normalizuoja rūgščių ir šarmų balansą.

4. Mažos baltos sėklytės – puikus mikroelementų šaltinis: cinkas, fluoras, jodas, kalcis, geležis. Ir šie elementai išsaugomi visą žiemą, todėl saulėgrąžų sėklos dar kartais vadinamos „gamtos konservais“.

5. Saulėgrąžos yra aterosklerozės, miokardo infarkto ir kitų širdies bei kraujotakos sistemos problemų profilaktinė priemonė, kuri taip pat naudinga sergant kepenų ir tulžies išskyrimo ligomis. Saulėgrąžose yra apie 20 proc. baltymų, kurių sudėtyje yra nepakeičiamų aminorūgščių.

6. Saulėgrąžos su lukštais yra sveikesnės nei be jų. Gliaudytose saulėgrąžose riebalai oksiduojasi.

7. Saulėgrąžų sėklose esančios naudingos medžiagos yra panašios, kaip ir kitose sėklose, tačiau jose dar yra folio rūgšties ir vitamino B6.

8. Dėl šioms sėkloms specifinių vitaminų, jos stiprina plaukus ir nagus. Be to, jas imama vis dažniau naudoti kosmetologijoje. Jau sukurti kūno šveitikliai saulėgrąžų pagrindu padeda šalinti negyvas ląsteles ir atstatyti odos struktūrą sukuriant „atnaujinimo“ efektą.

9. Psichologai teigia, kad saulėgrąžos, o tiksliau jų gliaudymo procesas, labai naudingas nervams nuraminti: kai nervinamasi, kankinamasi dėl streso ir panašiai, reikia, kad rankos kuo nors užsiimtų, todėl saulėgrąžos padeda atsipalaiduoti ir nukreipti dėmesį.

10. 100 g saulėgrąžų yra 300 mg magnio – šešis kartus daugiau nei rupioje duonoje, kuri yra vadinama vienu iš pagrindinių šio mikroelemento šaltinių.

Saulėgrąžos žalingos, nes...

1. Saulėgrąžomis neturėtų žavėtis norintieji sulieknėti, mat 100 g saulėgrąžų sėklų yra net 520 kcal. O tai reiškia:

1/2 stiklinės saulėgrąžų = 2 porcijos virtų ryžių ar šokolado plytelė;

1 stiklinė = 1/2 kepalo duonos ar porcija kiaulienos šašlyko.

2. Kepinimo metu didelė dalis naudingų saulėgrąžų sėklose esančių medžiagų suardomos.

3. Ilgos saulėgrąžų šaknys iš dirvos sutraukia viską, kas reikalinga ir nereikalinga. Dažniausiai tarp nepageidaujamų priedų aptinkamas kadmis, kurio žalingas poveikis žmogaus organizmui jau seniai įrodytas. O saulėgrąžų auginimas ir pardavimas yra praktiškai nekontroliuojami, todėl niekas ir negarantuoja, kad įsigiję neaiškios kilmės saulėgrąžų per vakarą neprisotinsite organizmo solidžia doze kadmio.

Kadmis sukelia galvos skausmą, virškinamojo kanalo ir inkstų funkcijos veiklos sutrikimus, obstrukcines plaučių ligas, dantų emalio spalvos pakitimus, lemia kaulų trapumą. Net gali būti vėžinių susirgimų priežastis.

4. Ilgalaikis saulėgrąžų gliaudymas ardo dantų emalį, todėl ant jų susidaro akmenų, dantys gali imti trupėti.

5. Saulėgrąžos neigiamai veikia balso stygas. Jų negalima valgyti dainininkams, nes po jų valgymo gerklė tartum sutepama ir sunku būna išgauti aukštas natas. Apie tai neretai pasakojama ir muzikos mokyklose.

6. Ekspertai įspėja, kad reguliariai saulėgrąžas valgantiems žmonėms padidėja rizika susirgti inkstų ir nervų sistemos ligomis. Taip yra dėl to, kad organizmas iš saulėgrąžų įsisavina kenksmingą kadmį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)