Miego trūkumas

Tai, kad svoris auga nuo neišsimiegojimo, galima paaiškinti. Visų pirma, dėl miego trūkumo pakinta hormonų lygis, o tai veikia apetitą – sustiprina alkio jausmą. Jei einate miegoti vėlai, greičiausiai dažnai užkandžiaujate.

Stresas

Kai nervinamės, mūsų organizmas išskiria streso hormoną – kortizolį, o šis didina apetitą. Nenuostabu, kad daugelis žmonių stresinėse situacijose „nusiramina“ papildomomis kalorijomis.

Antidepresantai

Kūno masės didėjimas yra šalutinis antidepresantų vartojimo poveikis, pasireiškiantis 25 proc. juos vartojančių pacientų. Be to, pati depresija taip pat gali skatinti svorio augimą, nes ji susijusi su stresu.

Steroidai

Priešuždegiminiai steroidiniai preparatai sulaiko skystį organizme ir didina apetitą. Be to, vartojant šiuos preparatus organizme persiskirsto riebalai – jie persikelia į kaklą ir veidą.

Ir kiti vaistai

Antidepresantai ir steroidai nėra vieninteliai vaistiniai preparatai, nuo kurių auga svoris. Į šį sąrašą įtraukti ir vaistai nuo psichinių sutrikimų (pavyzdžiui, šizofrenijos), nuo migrenos, aukšto kraujospūdžio ir diabeto. Konsultuokitės su gydytoju, kad rastumėte nepavojingą variantą.

Kontraceptinės priemonės

Nepaisant stereotipų, svarių įrodymų, jog kontraceptinės priemonės skatina nutukimą, nėra. Kartais jos gali skatinti skysčių sulaikymą organizme, tačiau tai laikinas reiškinys.

Skydliaukės problemos

Hipotireozė – tai liga, kai trūksta skydliaukės hormonų. Ja sergant, sulėtėja medžiagų apykaita, o tai dažniausiai skatina svorio augimą. Egzistuoja įvairūs vaistiniai preparatai, kurie likviduoja šiuos simptomus. Ligą gali diagnozuoti gydytojas.

Menopauzė niekuo dėta

Po menopauzės antsvoris susidaro ne dėl pakitusio hormonų lygio. Priežastis ta, kad senstant medžiagų apykaita sulėtėja. Be to, kai moteris išeina į pensiją, pasikeičia jos gyvenimo būdas, tad organizmas sudegina mažiau kalorijų.

Problemos su hormonais

Kartais organizmas išskiria per daug hormono kortizolio, dėl to ir auga svoris. Toks sutrikimas vadinamas Kušingo sindromu. Jis gali atsirasti, jei vartojate steroidus astmos, artrito arba vilkligės gydymui.

Policistinių kiaušidžių sindromas

Dar vienas susirgimas, kuris skatina svorio augimą. Moters kiaušidėse formuojasi cistos, todėl sutrinka hormonų gamyba ir atsiranda atsparumas insulinui, todėl ir auga svoris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją