„Davidas buvo smagiai keistas. Visada labai mielas ir linksmas, toks truputį moksliukiškai keistas, tačiau tai buvo labai miela“, - pasakoja žmona Kristen Finch.

„Labai seksualus mokslininkas“, - įsiterpė pats Davidas. Kristen šypsosi.

Pora susipažino universitete gimtajame JAV Ilinojaus valstijos miestelyje. Kelerius metus bendravę kaip draugai, galiausiai Kristen ir Davidas pradėjo susitikinėti. Kristen jis buvo tikras „super vaikinas“ – tikra kompanijos siela, rašo rockcenter.nbcnews.com.

„Jis pralinksmindavo visus. Priversdavo žmones juoktis“, - prisimena 35 metų moteris. Tačiau, kai 2003 metais porelė susituokė, juokas nutilo. Kristen nežinojo, kas nutiko ir kaip elgtis.

„Nesupratau, kas galėjo nutikti. Žinote, mums susituokus viskas pasikeitė – skyrėsi kaip diena ir naktis“, - pasakoja amerikietė.

Apsigyvenus kartu, Davido elgesys, anksčiau atrodęs smagus, dabar atrodė keistas blogąja prasme. Santykiuose atsirado įtampa. Davidas, tuomet dar neturėjęs nei trisdešimties, buvo tiesiog apsėstas kasdieninių ritualų. Vien pusryčiams pasigaminti skirdavo mažiausiai valandą. Skrupulingai plaudavo vynuoges, jas skabydavo, virdavosi avižinę košę ir arbatą. Tuomet iš šaldytuvo išimdavo kiaušinių dėklą, pasidėdavo jį lygiagrečiai stalviršio kraštui, atsargiai išimdavo kiaušinius, juos nuplaudavo, įmušdavo į dubenį ir plakdavo. Omleto konsistencija privalėdavo būti tokia pat kaip dieną prieš tai. Ir taip diena iš dienos.

Davidas, dirbantis inžinieriumi, turėjo po vieną kiekvienam metų laikui skirtą aprangos komplektą. Žiemą jis vilkėdavo medvilninį nertinį ir sportines kelnes, o vasarą – šortus ir marškinėlius, kurie buvo sudėvėti iki skylių. Kiekvieną dieną jis vilkėdavo taip pat, nes priešingu atveju „jis būtų tiesiog palūžęs“.

Vienas iš ritualų, padėdavusių Davidui atgauti emocinę pusiausvyrą ir nusiraminti, buvo žiūrėjimas į namų stogus.

„Pradėdavau jausti tokią įtampą, kad negalėdavau nei žodžio ištarti (...)“, - per interviu Kate Snow sakė vyras.

Tokie ritualai tęsdavosi iki pat vėlaus vakaro. Kiekvieną naktį Davidas, iki užmiegant, pro langą žiūrėdavo į kaimynų namų stogus. Simetrija jį ramino.

„Sulaukdavau psichologinio atsako. Pečiai atsipalaiduodavo. Galva aprimdavo, jausmas man patiko“, - pasakoja Davidas.

Tačiau Kristin tai visai nepatiko. Kol jauna moteris rūpinosi namais ir dviem poros vaikams, dukra Emily ir sūnumi Parkeriu, Davidas visą dėmesį skyrė tik sau. Kai reikalai pakrypdavo ne taip, kaip jam norėdavosi, vyras ilgam laikui užsidarydavo savyje, apie nieką negalvodavo ir nekalbėdavo. Taip nutiko ir per vieną Padėkos dieną, kai žmona šventinei vakarienei skirtą bulvių košę pagardino česnaku. Kaip pasakoja pats Davidas, česnakui bulvių košėje per Padėkos dienos vakarienę buvo ne vieta.

„Sėdėjau prie stalo ir skundžiausi. Nuolat prikaišiojau Kristen. Tada ji užsipuldavo mane, nes dėl mano elgesio buvo labai pasimetusi. Sakė, jog aš kaip mažas vaikas, tokia mano reakcija neteisinga. Tačiau aš nežinojau, kaip kitaip reaguoti. Tai mane labiausiai skaudino“, - pasakoja Davidas.

Prisimindama Padėkos dienos incidentą, Kristen sakė: „Galvojau sau, kaip reikės tai ištverti visą likusį gyvenimą?“. Situacija darėsi nevaldoma iki 2008 metų kovo 13 dienos. Kristen, logopedė, dirbanti su autizmu sergančiais vaikais, kaip tik rinko darbui reikalingą medžiagą, kai netyčia internete pastebėjo testą. Tai buvo testas Aspergerio sindromui nustatyti.

Aspergerio sindromas – autizmo porūšis, kurio skiriamieji bruožai – pasikartojantys sakiniai, apsėdimą primenantis susidomėjimas keliais konkrečiais dalykais, sutrikęs gebėjimas suprasti kitų žmonių emocijas ir bendravimo sunkumai. Pradėjusi skaityti klausimus, Kristen teigia supratusi, jog jos vyras serga būtent Aspergerio sindromu.

„Staiga viskas pasidarė aišku“, - sako moteris.

Pats D. Finchas, kuriam Aspergerio sindromas buvo diagnozuotas einant 32 gyvenimo metus, sako: „Tai buvo savęs pažinimo ir pripažinimo akimirka“.

Kristen privertė vyrą atlikti aptiktą testą, tačiau nesakė, nei kodėl jį reikia atlikti, nei kam jis skirtas. Klausimų buvo įvairiausių – nuo tokių kaip „Ar manome, jog labai svarbu, kad žmogui, sutelkusiam dėmesį į konkrečiais pomėgiais, niekas netrukdytų?“ ir baigiant „Ar vilkėdamas kai kuriuos drabužiais jaučiatės tarsi kankinamas?“. Galiausiai kompiuteris suskaičiavo rezultatus – Davidas surinko 155 taškų iš 200 galimų. Tai patvirtino, jog vyras tikrai serga Aspergerio sindromu. Vyras pravirko.

„Pravirkau, nes tai buvo savęs suvokimo akimirka, ko anksčiau dar niekada nebuvau patyręs“, - sakė Davidas.

Diagnozę patvirtino ir gydytojai. 31 metų Davidas pagaliau turėjo paaiškinimą keistam savo elgesiui ir galėjo tiksliai įvardyti, kas griauna jo šeimą. Kaip prieš tai jis buvo pakvaišęs dėl kaimynų namų stogų, dabar jį apsėdo mintis, kaip išgelbėti santuoką su Kristen. Vyras savarankiškai nusprendė, jog jam reikia išmokti keisti savo elgesį.

„Norėjau pasikeisti. Norėjau išmokti valdyti savo elgesį. Suteikti geresnį gyvenimą sau, susigrąžinti šeimą, pelnyti Kristen draugystę, būti geresnis tėtis ir gyventi pilnavertį gyvenimą“, - prisipažįsta Davidas.

Vyras nusprendė neužsisklęsti. Visai priešingai – jis nusprendė viešai papasakoti savo istoriją, parašė memuarų knygą „The Journal of Best Practices“. Tai knyga apie jo kelionę į savęs pažinimą ir pastangas išsaugoti santuoką su Kristen.

„Man pavyko tapti geresniu sutuoktiniu, sutuoktiniu, kuriuo norėjau būti, tai buvo pagrindinis mano tikslas. Ir mano pastangos iki šiol atsiperka“, - sako 35 metų vyras.

Darbas su savimi duoda rezultatų įvairiose gyvenimo sferose. Pavyzdžiui, vienas priminimas skelbia „Vakarėliuose turėtų būti linksma“ – šis popieriaus lapelis Davidui primena, jog per vakarėlius reikia elgtis maloniai. O tai Davidui tikrai nėra lengva. Kol dar nežinojo diagnozės, Davidas, būdamas su kitais žmonėmis, bandė kopijuoti jų elgesį, jam visai neblogai sekėsi. Vyrui labiausiai patiko linksmintojo vaidmuo.

„Bandydamas socializuotis, pastebėjau, kad lengviausias pasirinkimas – priversti žmones juoktis. Laidydavau tuos juokelius, rodžiau triukus – žmonėms tai patiko“, - prisimena vyras, tačiau atskleidžia, jog toks darbas buvo labai sekinantis ir neteikiantis didelio pasitenkinimo. Taigi Davidas pradėjo stebėti ne tik linksmuolius, bet ir tuos, kurie lengvai ir įtaigiai bendrauja. Vienas iš jo pavyzdžių buvo Howardas Sternas.

„Howardas tikrai nuostabus kalbėtojas. Iš jo pasiskolinau metodiką, kaip sudominti klausytoją“, - pripažįsta Davidas. Perėmęs šio radijo laidų vedėjo kalbos manierą, pauzių sistemą, vyras tapo žymiai malonesniu pašnekovu.

„Galiu pasiūlyti kelių minučių humoro dozę, o tuomet arklius pristabdau. Tikrai galiu atsisakyti klouno vaidmens ir palaikyti normalų pokalbį“, - šypsosi vyras.

Davidas tai vadina elgesio modifikacijomis – senų elgesio modelio atsisakymu ir naujų pritaikymu. Jis įsitikinęs, jog taip savo ligos negydo ir net nemano, kad turėtų tai daryti. Vyras tvirtina tenorėjęs pasikeisti, tai buvo jo prioritetas. Dabar, po diagnozės praėjus ketveriems metams, Davidas sako, jog jo darbas dar nebaigtas – o Kristen teigia, jog jie susitiko bandymų išsaugoti santuoką pusiaukelėje.

„Tikriausiai dėl to, išgirdusi diagnozę, giliai širdyje jaučiau, kad mums viskas bus gerai. Žinojau, kad abu norime pasikeisti, kad pavyktų“, - šypsosi Kristen.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)