Tam, kad atsikratytumėte riebalų (esančių visur, ne tik ant liemens), jums reikės sukurti energijos deficitą. Jūsų organizmas turi suvokti, kad už savo darbą negavo pakankamai „pinigų“ (kalorijų), todėl turi jų skolintis iš „taupomosios sąskaitos“ (riebaliukų). Kuo didesnis energijos deficitas, tuo daugiau svorio neteksite.

Sukurti šį energijos deficitą ir sulieknėti jums gali padėti dieta ir sportas. Bet jūsų klausimas buvo ne toks. Jūs norite sužinoti, kuris šių būdų yra efektyvesnis, kitaip tariant, į kurį jų verta investuoti daugiau laiko, kad gautumėte didžiausią „pelną“.

Kodėl vien dietos negana

Svorio kritimas yra susijęs su daugybe įvairių hormonų, bet dabar paanalizuokime du – leptiną ir greliną. Leptinas – tai hormonas, kurį išskiria jūsų riebalų ląstelės ir kuris liepia jums mažiau valgyti ir sudeginti daugiau kalorijų. Mokslininkai leptiną vadina „lieknėjimo termostatu“.

Kuo didesnė leptino koncentracija, tuo daugiau riebalų sudeginate. Drastiškas kalorijų apribojimas sumažina ir leptino išskyrimą, todėl svoris krenta vis sunkiau ir lėčiau. Netrukus, norėdami, kad svoris ir toliau kristų, jūs imate dar griežčiau riboti kalorijas.

Jei kalorijų ribojimas yra vienintelė lieknėjimo strategija, jums teks jas riboti visą gyvenimą, nes priešingu atveju viską ataugsite. Daugelis žmonių sako sau – „rezultatai bus to verti, aš priprasiu ir valgysiu dar mažiau“. Deja, tyrimai rodo, kad mes nepriprantame.

Praėjus metams nuo kalorijų apribojimo pradžios, vienas mūsų alkio hormonų – grelinas – laikosi tame pačiame lygyje, kaip prieš metus, o mes esame tokie pat alkani, kaip tą dieną, kai pradėjome lieknėti.
Jei kalorijų skaičiavimas yra lygus nuolatiniam alkiui, gal reikia jį pamiršti ir verčiau užsirašyti į sporto salę?

Kodėl vien sporto negana

Sportas mums yra nepaprastai naudingas, bet, kaip patvirtintų bet kuris sulieknėjęs žmogus, lašinukų deginimas sporto salėje yra ilgas ir sunkus procesas, o jei valgote ką norite, rezultatų galite ir visai neišvysti. Taip yra todėl, kad suvalgyti torto gabalėlį galima per labai trumpą laiką, o sudeginti šias kalorijas gali prireikti daugiau nei valandos. Be to, daugybė tyrimų rodo, kad vien sporto (ypač aerobinių pratimų) negana, kad akivaizdžiai sulieknėtume ir šį svorį išlaikytume.

Veiksmingiausias lieknėjimo būdas yra dieta ir sportas. Kodėl? Todėl, kad optimalus svorio metimas nėra tik energijos deficito kūrimas. Optimalus svorio metimas – tai deficito kūrimas ir svorio metimo hormonų reguliavimas. Tik taip galime sulieknėti kartą ir visiems laikams.

Tad geriausias patarimas norintiems atsikratyti riebaliukų nuo liemens ir viso kūno yra toks: sumažinkite kalorijų skaičių, bet tik truputį, kad neišreguliuotumėte hormonų. Tada, norėdami padidinti energijos deficitą, pradėkite sportuoti. Taip vienu šūviu nušausite du zuikius – sukursite didelį energijos deficitą ir neišreguliuosite hormonų, kurie padeda deginti riebalus. Tai ir yra pats efektyviausias būdas atsikratyti ant pilvo ir kitose vietose esančių riebaliukų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)