Tai galima padaryti ne tik dėl estetinio vaizdo tobulinimo, bet ir dėl savo sveikatos bei veiksnumo pagerinimo.

Senstant kaklas trumpėja

Pavyzdžiui, toks parametras, kaip kaklo ilgis. Net jeigu kažkada jis visiškai tenkino savo šeimininką, ilgainiui beveik visada kaklas sutrumpėja (dėl pasireiškiančios osteoporozės, nusilpusio raumenų korseto bei kaklo suslūgimo, veikiant gravitacijos jėgoms).

Kaklo vizualus pasikeitimas turi įtakos smegenų bei veido kraujotakai.
Juk per kaklo slankstelių kūnus praeina dvi stuburo arterijos, kurios dėl tam tikrų priežasčių (stuburo diskų nestabilumo, per didelio slankstelių judrumo arba kaulų išaugų pavidalo osteofitų išvešėjimo) gali spazmuotis ir nulemti kraujotakos sutrikimus. Dažni galvos skausmai, svaigimas, sunkumas pakaušio srityje, ūžesys galvoje – tai ne visas sąrašas simptomų, keliančių rūpesčius pacientui, kuriam diagnozuota stuburo kaklinės dalies osteochondrozė.

Panašus diskomfortas gali atsirasti ne vien tik dėl stuburo slankstelių problemų, bet ir dėl raumenų spazmų. Pavyzdžiui, pakaušio raumenų persitempimas dažnai sukelia galvos skausmus bei regos sutrikimus.

Kaip žinia, diskai tarp slankstelių ir stuburo fiziologiniai išlinkimai atlieka amortizacinę funkciją. Jie niveliuoja gravitacijos jėgos krūvį ir iš viršaus, ir iš „apačios“ – esant krūviui vaikščiojimo, šuoliavimo bei bėgimo metu.

Daugeliui bus netikėta žinia, kad ne tik užpakalinė kaklo dalis, bet ir šoninės jo dalys turi dempfiravimo savybių (slankstelių gebėjimo amortizuotis). Šoninėse kaklo dalyse randasi abi miego arterijos, kurių ilgis taip pat skirtas niveliuoti krūvį. Toks biologinis fenomenas gali turėti įtakos žmogaus organizmo veiksnumui, jo prisitaikymui prie aplinkos pokyčių.

Sukelia infarktą ir insultą

Ilgas žmogaus kaklas byloja apie jo atsparumą stresui, jo iniciatyvumą, lengvą pasiryžimą pokyčiams. Toks žmogus lengvai prisitaiko prie gyvenimiškų situacijų, nesunkiai priima naujoves, jis turi mažiau konservatyvizmo. Ir tai galima paaiškinti arterijų, maitinančių smegenis, ilgiu. Kol informacija nuo širdies krauju pasiekia smegenis, judant ilga arterija, ji „suminkštėja“. Todėl žmonės, turintys trumpą kaklą (ir atitinkamai, su trumpa arterija) labiau linkę į infarktus bei insultus. Jie yra mažiau atsparūs stresams.

Ilgas kaklas su taisyklinga statika ne veltui visiems atrodo gražus. Tai ne šiaip tapytojų išgalvotas grožio etalonas. Tai – gamtos pagrindinio įstatymo parametras – išgyvenimo įstatymas. Visos pagrindinės estetinės žmogaus veido zonos (tokios, kaip kaklas, smakras, žandikaulis, skruostikauliai) priskiriamos prie buferinių organizmo zonų, parodančių jo sugebėjimą išgyventi tiek stresinėmis, tiek ir ramybės sąlygomis.

Sugebant pasipriešinti vyraujančiam stresui ir siunčiant organizmui teigiamą informaciją yra realu atstatyti kaklo statiką bei pailginti jį, net jei prieš tai jis buvo trumpas, tariamai genetiškai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)