Tobulos formos sunokęs pomidoras, kirmėlių nepaliestas obuolys, identiško dydžio žvilgančios braškės – deja, su šiais vaisiais ir daržovėmis gausite porciją konservanto difenilo (saugančio vaisius ir daržoves nuo puvimo), truputį bromo metilo (apsaugančio nuo kenkėjų), šiek tiek sieros dioksido (padedančio išgauti ir išlaikyti gražią vaisių ir daržovių spalvą), insekticidų ir fungicidų (kad vaisių ir daržovių nepulti jokie grybeliai, pelėsiai ir panašios bjaurybės) ir nemenką parafino porciją (kad vaisiai bei daržovės gražiai blizgėtų ir ilgiau išlikti švieži ir nepaliesti aplinkos poveikio).

Kaip jums tai patinka?

Beveik visi mūsų perkami vaisiai ir daržovės apdorojami cheminėmis medžiagomis - kad gražiau atrodytų ir ilgiau išlikti patrauklūs. Tačiau žmogaus organizmui tokios cheminės medžiagos ne tik kad neduoda jokios naudos, bet atneša labai didelės žalos: jos sukelia stiprias alergines reakcijas, vaikams atsiranda diatezių, galima net ir stipriai apsinuodyti.

Yra specialistų, manančių, jog paprastas žmogus, vartodamas pačius paprasčiausius maisto produktus, per metus kartu su jais suvalgo vidutiniškai tris kilogramus cheminių medžiagų.

Jeigu norite vaizdingos iliustracijos, įsivaizduokite, jog suvalgote šešis nedidelius pakelius skalbimo miltelių. Taigi kitą kartą, kai beprotiškai užsinorėsite natūralių vitaminų, nepagailėkite laiko ir jėgų daržovių ar vaisių vandens procedūroms, tačiau elkitės protingai.

Specialistai pataria – išsiaiškinkite, kuriai kategorijai priklauso konkretus vaisius ar daržovė, ir kaip teisingai jį plauti.

Vaisiai ir daržovės plona, valgoma žievele (šiai kategorijai priklauso obuoliai, persikai, pomidorai, paprikos)

Tokius vaisius ir daržoves reiktų 30-60 sekundžių plauti po tekančiu vandeniu. Jeigu norite būti tikri, jog bent dalies nereikalingų cheminių medžiagų tikrai atsikratysite, vaisius ir daržoves plaudamos galite patrinti šiurkščia šluoste. Plovimo procedūrą užbaigsite vaisius ir daržoves perliedamos verdančiu vandeniu. Nenuogąstaukite – vaisiams ir daržovėms nieko nenutiks, nenukentės nei jų skonis, nei maistingosios savybės. Žus tik niekam nereikalingi mikrobai, kurių mums juk visai negaila.

Vaisiai ir daržovės stora žieve (melionai, apelsinai, bananai, t.t.)

Tikimės, jog nekyla klausimų, kodėl reikia plauti vaisius ir daržoves, kurių žievės mes nevalgome, o nulupę išmetame. Dėl viso pikto specialistai paaiškina – ant žievės esantys mikrobai nuo žmogaus pirštų labai lengvai gali nukeliauti ir ant valgomos vaisiaus ar daržovės dalies. Netgi jeigu prieš lupdama vaisių ar daržovę ir gerai nusiplovėte rankas, gali būti, jog tie 20 žmonių, kurie tą vaisių ar daržovę čiupinėjo iki jūsų, to nepadarė.

Taigi, jums reikės šepetėlio (puikiai tinka ir paprasčiausias dantų šepetėlis, tik, aišku, naujas). 30-60 minučių juo plaukite vaisius ir daržoves po tekančio vandens srove. Šepetuko šereliai pasieks net atokiausiuose plyšiuose pasislėpusios nešvarumus, o vanduo juos išplaus.

Svarbu: plauti muilu galima tik vaisius ir daržoves stora žieve. Juk uogos ar, pavyzdžiui, persikai sugeria muilą ir tampa praktiškai nebevalgomi. Be to, specialistai jau sukūrė specialių vaisiams ir daržovėms plauti skirtų priemonių. Tačiau kritiniu atveju puikiai tiks ir muilas: idealiausiai tinka vaikams skirta prausimosi priemonė arba bekvapis muilas. Plauti reikia karštame vandenyje, o galiausiai perlieti verdančiu vandeniu.

Augantys kekėmis (įvairios uogos, vynuogės)

Būtinai nuskabykite stiebelius ir lapelius – už jų gali slėptis purvas. Tuomet uogas sudėkite į kiaurasamtį ir plaukite po tekančiu vandeniu maždaug 60 sekundžių. Nuplautoms uogoms leiskite nuvarvėti, tuomet drėgmės perteklių sugerkite popieriniu rankšluosčiu – taip užkirsite kelią mikrobų dauginimuisi. Juk drėgni vaisiai, daržovės ar uogos – tikros bakterijų veisyklos. Be to, greičiau genda ir pavandeniuoja.

Valgomi lapai (špinatai, salotos, kopūstai)

Nuimkite viršutinį lapų sluoksnį, o likusius plaukite po šaltu tekančiu vandeniu – tas pačias stebuklingąsias 30-60 sekundžių. Tuomet nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Būtinai išpjaukite kopūsto šerdį – būtent ten ir kaupiasi visi nitratai.

Džiovinti vaisiai

Praktiškai visi džiovinti vaisiai, kurių galima įsigyti mūsų prekybos centruose, apdoroti cheminėmis medžiagomis. Džiovinant vaisius, norint užtikrinti jų ilgą galiojimą laiką, dažniausiai naudojama siera. Būtent sieros dioksidas padeda išsaugoti vaisių spalvą ir prekinę išvaizdą.

Todėl iš pradžių džiovintis vaisius reikia pamirkyti šaltame vandenyje, o galiausiai nuplikyti verdančiu vandeniu.

Daržovių ir vaisių grožio paslaptis - vaškas

Specialus vaškas arba parafinas – štai kuo padengiami vaisiai ir daržovės, kad neišsausėtų, nevystų ir nepūtų. Kitais žodžiais tariant, kad atrodytų patrauklūs pirkėjams.

Vaisiai ir daržovės tarsi papuošiami išeigai skirtu rūbu. Šis stebuklingas vaškas – ne kas kita kaip neperdirbtas naftos produktas, o naftos, kaip jau žinome, organizmas neperdirba. Net ir kepenys prieš naftą bejėgės. Vaškas užsilieka žmogaus organizme ir gali sukelti įvairiausių ligų.

Be to, po juo slepiasi ir kitas rimtas pavojus – ant vaisių ir daržovių žievės, padengtos vašku, lieka pesticidai, kurie buvo purškiami augimo metu. Baisiausia tai, jog, skirtingai nei mikrobų, tokios apsauginės plėvelės taip paprastai nuplauti neįmanoma. Tačiau išeitis yra – tokią žievę tiesiog nulupti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)