Norisi tik gulėti lovoje ir nejudėti – tiesą sakant, tas kelias dienas galima tiesiog išbraukti iš gyvenimo. Tačiau šiuolaikinė savarankiška moteris negali leisti sau tokios prabangios ir tinginiauti lovoje. Taigi kaip susidoroti su menstruacijų skausmais ir „tomis“ dienomis neprarasti gyvenimo džiaugsmo?

Skausmų menstruacijų metu priežastis – smarkūs gimdos spazmai bei prostaglandinų – biologiškai aktyvių medžiagų, skatinančių gimdos susitraukimus - perteklius.

Svarbu pažymėti, kad skausmingos menstruacijos – mūsų, civilizuotų šalių moterų, kryžius. Centrinės Amerikos, Kinijos ir Indijos dailiosios lyties atstovės per menstruacijos skausmais nesiskundžia. Kodėl taip yra, nenustatyta iki šiol. Gal kaltas klimatas?

Kaip sumažinti menstruacijų skausmus: fiziniai pratimai

Sportas naudingas ne tik tavo figūrai. Reguliariai sportuojančios dailiosios lyties atstovės geriau jaučiasi „tomis“ dienomis. Labai dažnai per mėnesines nesinori pajudinti nė piršto – ką jau kalbėti apie sportą. Tačiau būtent fizinė veikla gali padėti įveikti menstruacijų skausmus. Tomis dienomis patariama daugiau vaikščioti ir judėti (netgi per prievartą). Stiprų skausmą numalšinti gali, pavyzdžiui, pritūpimai.

Toms, kurios nežino, kaip numalšinti mėnesinių skausmus, štai keletas patarimų.

· Gulėdamos ant nugaros, pakelkite per kelius stačiu kampu sulenktas kojas ir tvirtai įsiremkite pėdomis į sieną - tokioje pozoje reikia išbūti 5 minutes.

· Alkūnėmis ir keliais atsiremkite į grindis, galvą nuleiskite žemyn. Tokia poza reikia išbūti 2 minutes.

· Pratimas „kobra“: atsigulkite ant pilvo, besiremdamos rankomis į grindis, kelkite į viršų galvą ir krūtinę – keltis reikia tol, kol pajusite lengvo skausmo nugaroje. Šį pratimą reikia pakartoti 2-3 kartus.

· Gulėdamos ant horizontalaus paviršiaus, kojas sulenkite per kelius, pėdomis tvirtai atsiremkite į žemę ir lėtai kilnokite pilvą aukštyn žemyn. Pasistenkite atlikdamos šį pratimą kuo labiau atpalaiduoti raumenis. Pratimą reikia atlikti 3-5 kartus.

Kaip sumažinti menstruacijų skausmus: dieta

Menstruacijų skausmus palengvina vegetariška dieta. Per mėnesines patariama atsisakyti mėsos ir pieno produktų, patartina gerti daug vaisių sulčių (ypač morkų). Tomis dienomis organizmui būtinas magnis ir kalcis.

Savijautą per mėnesines blogina produktai, turintys kofeino (o juk ne paslaptis, kad tomis dienomis norisi šokolado). Geriau jaustis padės vaistažolių arbatos – ramunėlių, aviečių, melisos, mėtos. Tokias arbatas reikia gerti artėjant menstruacijoms ir jų metu.

Deja, universalaus būdo, kaip išvengti menstruacijų skausmų, nėra. Vienoms dailiosios lyties atstovėms padeda karšta vonia (joje gulėti derėtų ne ilgiau 15 minučių), o kitoms – ji tik pablogina padėtį ir pagausina kraujavimą. Gali padėti ledo kompresas ant pilvo ar šildyklė. Tai labai individualu.

Geriau jaustis per menstruacijos padėtų reguliarūs jogos užsiėmimai. Jei be viso to dar išmoksite kontroliuoti stresines situacijas, tuomet negalavimus per mėnesines galite visai pamiršti.
Pasirinkite sau labiausiai tinkamą ir efektyviausią būdą, kaip pagerinti savijautą, tačiau nepamirškite – itin stiprūs skausmai gali signalizuoti apie rimtas sveikatos problemas, todėl į juos numoti ranka nederėtų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (130)