Rytas – sportuoti ar pavalgyti pirmiausia?

Jei atsikėlėte nusiteikusi pasportuoti – nuostabu. Pirmiausia tai ir padarykite: atsigerkite šilto vandens, persirenkite ir sportuokite. Mankštinkitės nors 15 minučių 5 kartus per savaitę ir jau pajusite rezultatus. Vaida Kurpienė pataria po mankštos valgyti savo įprastus pusryčius, pavyzdžiui grūdų košę ar viso grūdo dalių duonos sumuštinį su avokadu, druska ir paprika.

Rytinis sportas pats efektyviausias. Nakties metu jūs jau išnaudojote glikogeną (gliukozės sandėliuką), taigi jau po pirmų 5-10 minučių imsite deginti riebalus. Žinoma, jei treniruotės intensyvumas yra tinkamas: ne per didelis ir ne per mažas.

Diena. Ar sportas vietoje pietų geras pasirinkimas?

Dalis dienos darbų nuveikta, pats laikas vidurdienį pasportuoti. Atminkite, kad skrandis sporto metu turi būti tuščias. Sveikos mitybos specialistė sako, kad sportuoti pavalgius – blogas sprendimas. Gali pradėti pykinti ar svaigti galva, be to, jėgų sportuoti tikrai nebus. Taigi pirmiausia pasimankštinkite, geriausia valandą-pusantros, ir tik tuomet pasiruoškite pietus.

Kartais moterys sugalvoja sportuoti vietoje pietų. Atrodo, kad toks variantas idealus: sudeginote kalorijų ir „sutaupėte“ papildomai, nevalgydamos. Vaida Kurpienė įspėja – tai klaidingas pasirinkimas, kuris jau tą pačią dieną privers sumokėti didelę kainą – vakare būsite taip peralkusios, kad negalėsite susivaldyti ir per trumpą laiko tarpą, beveik nekramtydamos, suvalgysite didžiulį kiekį maisto. Pietūs turi išlikti pagrindinis dienos valgis. 

Po darbo grįžote namo – pavalgyti ar pasportuoti?

„Sulieknėk sveikai“ rekomenduoja po pietų nesportuoti apie 2,5-3 valandas. Tiek laiko reikia maistui susivirškinti skrandyje. Dėl šios priežasties pavakarys – puikus laikas mankštai ar sportui. Jei pietaujate anksti, tuomet likus pusantros, dviem valandoms iki sporto lengvai užkąskite. Vakarienę valgykite jau pasportavę, tik ilgai nelaukite, ypač po intensyvesnės treniruotės, nes galite peralkti ir tuomet susivaldyti bus ypatingai sudėtinga.

Mankšta vėlyvą vakarą – ar reikia valgyti pajudėjus?

Sportuojantys namuose kartais pasirenka vėlyvą laiką mankštintis. Prieš treniruotę reikėtų būti jau pavalgius lengvą vakarienę, geriausia pora valandų iki mankštos. Treniruotė turėtų būti mažo intensyvumo, kitaip bus sunku užmigti.

Po vėlyvos vakarinės mankštos jau nereikėtų valgyti, nes organizmas ruošiasi miegui, o poilsio metu skrandis turi būti tuščias.

Tad pasirinkite sau patį tinkamiausią laiką sportui ir tokiu režimu pradėkite mankštintis jau nuo šiandien.

Sportuojantiems namuose siūlome atlikti šią „Judam kartu“ kojoms bei sėdmenims skirtą mankštą su trenere Julija Beperščiūte.