Klinikos „Bendrosios medicinos praktika“ šeimos gydytojas Alfonsas Paliulis atsako į klausimus, kuriuos kiekvienas mūsų turėtų žinoti apie sutrikusį virškinimą.

- Kokie yra dažniausi simptomai, išduodantys apie sutrikusį virškinimą?

Dažniausiai virškinimo veiklos sutrikimai pasireiškia šiais simptomais:
juntamas skausmas skrandžio plote, duobutėje po šonkaulių lankais, už krūtinkaulio, ties bamba, arba pilve. Gali būti deginimas už krūtinkaulio ar pilve, kamuoti padidėjęs skrandžio rūgštingumas, pasireikšti pilvo pūtimas, dujų kaupimasis, nevirškinimas, vidurių užkietėjimas.

Kas sukelia virškinimo trakto sutrikimus?

Virškinimo trakto sutrikimų tikslią priežastį nustatyti sunku. Dažniausiai jų priežastys yra: neracionalus darbo-poilsio režimas, nesaikinga ar nevisavertė mityba, nervų sistemos sutrikimai, įvairių medikamentų vartojimas, lėtinės ligos, virusinės infekcijos, žalingi įpročiai bei paveldimumas.

- Ar iš pirmo žvilgsnio įprasti virškinimo sutrikimai gali pranašauti rimtesnes ligas?

Gydytojai į šią problemą žiūri plačiau. Skausmas pilve gali pranašauti įvairias ligas. Tai gali būti opaligė, gastritas, nervinio pobūdžio spazmai, apsinuodijimas, virusai, bakterijos, širdies problemos, pilvo aortos aneurizmos, ar netgi vėžys. Ilgainiui negydomos ligos gali sukelti rimtus sveikatos sutrikimus. Nustatyti virškinimo trakto simptomų kilmę ir padėti pasveikti gydytojai gali atlikę reikiamus tyrimus, todėl nereikėtų delsti kreiptis į gydytoją, laiku ir teisingai gydyti.

- Kaip galima apsisaugoti nuo virškinimo sutrikimų pajutus pirmuosius simptomus?

Kai virškinamojo trakto sutrikimai yra funkciniai, ilgalaikiai, nervinio pobūdžio, padėti sau galima ir vaistiniais augalais, specialistų sukurtais jų mišiniais arbatos pavidalu.

Padidėjus skrandžio sulčių rūgštingumui, tinka vartoti ramunėlių žiedų, pipirmėčių lapų ir saldymedžių šaknų mišinys. Užkietėjus viduriams, tinka kalendrų vaisių, šaltekšnių žievės, senų lapų ir kraujažolių žolės mišinys. Esant skrandžio gleivinės pažeidimams, dirgliosios žarnos sindromui, mitybą papildyti galima natūraliomis maistinėmis skaidulomis - balkšvųjų gysločių sėklų luobelėmis, kurios minkština vidurių turinį, ir dažnai vadinamos tiesiog “organizmo šluota“.

Vis dėlto, vertėtų atsargiai vartoti pavienius vaistinius augalus, ir rinktis specialistų sukurtus jų mišinius, o prieš vartojimą ar tik pajutus nemalonius ligos požymius visada kreiptis į gydytoją.

- Ką galite patarti tiems, kurie nori išvengti virškinimo sistemos sutrikimų?

Rekomenduoju laikytis keleto taisyklių:

- būtina valgyti ir pusryčius, ir pietus, ir vakarienę;
- valgykite reguliariai, nedidelėmis porcijomis;
- maistas turi būti subalansuotas, būtina gauti pakankamą kiekį skysčių ir maistingųjų medžiagų, riebalų, baltymų, angliavandenių;
- stenkitės atsisakyti pusfabrikačių ir kuo dažniau gaminkite maistą patys;
- geriausia rinkitės virtą ir ant garų ruoštą maistą;
- venkite aštrių, rūkytų, keptų riebaluose patiekalų, mielinės tešlos kepinių, riebaus maisto;
- laikykitės darbo ir poilsio režimo, venkite ilgalaikio streso, pervargimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)