Norime dar kartą priminti, kaip svarbu rūpintis savo sveikata, ir kalbiname Kauno klinikos „Bendrosios medicinos praktikos“ gydytoją mamologę Leonardą Šarakauskienę.

- Kokio amžiaus moterys paprastai suserga šia liga?

Rizika susirgti krūties vėžiu atsiranda po 30 metų, bet didžiausia tikimybė susirgti sulaukus 50 - 65 metų.

- Kokie yra pirmieji ligos simptomai?

Pagrindinis ligos simptomas - atsiradęs mazgelis krūtyje. Tačiau yra tokių krūties vėžio formų, kai iš karto sutinsta ir parausta krūtis, o atskiro mazgo krūtyje nėra. Dažniausiai moterys kreipiasi dėl atsiradusių skausmų krūtyse - tai yra gėrybinė krūtų liga – mastopatija. Be to, gali būti ir gėrybiniai krūtų mazgai – taip vadinamos fibroadenomos ar krūtų cistos.

- Ką reikėtų daryti moterims, pajutusioms pirmuosius simptomus?

Tiek gerybines, tiek piktybines krūtų ligas gydo krūtų ligų specialistai - mamologai, todėl, pajutus bet kokį darinį krūtyse ar nerimaujant dėl galimos ligos, reikia nedelsiant kreiptis į juos.

- Kaip galima išvengti šios ligos?

Išvengti ligos, jei ji jau yra užprogramuota, neįmanoma. Tačiau svarbu neuždelsti, kad liga būtų nustatyta kuo ankstyvesnėje stadijoje. Todėl ir organizuojamos įvairios ankstyvo vėžio išaiškinimo programos: profilaktinės krūtų patikros programos (mamogramos) moterims po 50 metų, rožinių autobusiukų kelionės į atokiausias Lietuvos vietas – siekiama priminti moterims, kad būtina tikrintis savo krūtis.

- Kokie yra rizikos veiksniai, skatinantys susirgimus krūties vėžiu?

Dauguma statistikos duomenų rodo, kad krūties vėžys yra genetiškai perduodamas, paveldimas; kad tikimybė juo susirgti didėja vartojant riebų maistą, nė karto negimdžiusioms arba pastojusioms sulaukus daugiau kaip trisdešimties metų. Ligos priežastimi gali būti ir hormonus gaminančių liaukų ligos, cukraligė, nutukimas.

- Kaip dažnai reikėtų tikrintis, siekiant išvengti susirgimo? Kokie tyrimai atliekami?

50–69 metų moterims, turinčioms šeimos gydytojo siuntimą, kas 2 m. yra atliekamos nemokamos profilaktinės mamogramos. Jaunesnėms, jei yra nusiskundimų dėl krūtų ar jaučiamas skausmas, atliekamas ultragarsinis tyrimas.

Tačiau reikia žinoti, kad joks tyrimas neapsaugo nuo ligos - net ir praėjus nedideliam laiko tarpui krūtyje gali atsirasti mazgas, todėl moterims yra paaiškinama, kaip svarbu kartą per mėnesį atidžiai apžiūrėti savo krūtis ir, radus kažką įtartino, nedelsiant kreiptis į gydytoją.

- Ar moterys gali pasitikrinti pačios? Kaip reikėtų tai atlikti?

Krūtų savikontrolė - svarbus veiksnys. Apie 80 proc. moterų, atvykusių pasitikrinti dėl auglio krūtyje, jį apčiuopė pačios. Rentgenologinis tyrimas - mamograma leidžia diagnozuoti nečiuopiamus navikus. Pagrindinė problema - moterims nėra lengva atskirti patologinius ir fiziologinius pokyčius krūtyse ir dažnai rastas krūties liaukinio audinio išvešėjimas labai išgąsdina moteris (ypač jei patikra atliekama prieš menstruacijas). Savikontrolė turėtų būti atliekama po menstruacijų, kartą per mėnesį. Reikėtų atkreipti dėmesį į krūtų simetriją, spenelių būklę, atsiradusius sukietėjimus ar patinimus krūtyje.

- Koks yra šios ligos gydymas?

Krūties vėžio gydymas yra kompleksinis. Tai nėra izoliuota vieno organo liga - tai sisteminė viso organizmo liga. Visuomet yra vėžio metastazių ir lokalaus vėžio atsinaujinimo pavojus, todėl vieno gydymo būdo, tarkim, operacijos nepakanka - vėžys gydomas kompleksiškai. Šiuo metu, ištobulėjus visiems gydymo metodams, atsisakyta plačių, moterį žalojančių krūties pašalinimo operacijų - operuojant krūtį iš karto atliekamos ir plastinės krūties tūrį ir formą išsaugojančios operacijos, nešalinami, jei nepakenkti, pažasties limfmazgiai, taip apsaugojant moteris nuo rankos tinimo bei skausmų.

- Kiek moterų galima išgelbėti, joms laiku kreipusis į specialistus?

Kol dar neturime efektyvaus vėžio gydymo galimybių, kol nežinome, kaip sustabdyti vėžio metastazavimo procesą, ankstyvoji vėžio diagnostika yra efektyvi kovos su vėžiu priemonė. Kuo ankstesnėje stadijoje pradedame gydyti vėžį - tuo geresni gydymo rezultatai, tuo daugiau moterų gyvena visavertį gyvenimą, augina vaikus, anūkus. Todėl ir noriu pasakyti visoms moterims - neuždelskite savo ligos. Jei jaučiate nerimą krūtyse, kaip galima greičiau kreipkitės į specialistą, kuris, atlikęs reikiamus tyrimus, nuramins jus ar, jei reikės, skirs gydymą.

- Jūsų, kaip specialistės, patarimas moterims, siekiančioms išvengti krūties vėžio.

Mokslas nestovi vietoje. Mane labai padrąsina faktas, kad per pastaruosius dešimt metų supratimas apie krūties vėžį mūsų šalyje labai pagerėjo. Pasaulyje krūties vėžio tyrimų finansavimas didėja, o sergančios krūties vėžiu moterys jau nelaiko savęs pasmerktomis ir nesigėdija savo ligos.

Kokią galią įgyja krūties vėžį įveikusios moterys! Jos žino paslaptį, kurią kiti žmonės paprastai savo pasirinkimu ignoruoja - mums visiems lemta mirti ir svarbu prasmingai praleisti tą laiką, kuris liko. Pasaulis juda, mes judame ir tikėkimės, kad kažkada ir ši klastinga liga bus pažabota.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)