Kokie būna pirmieji šlapimo takų infekcijų simptomai?

Tai:
- perštėjimas,
- deginimas šlapinimosi metu, dažnesnis, sunkesnis šlapinimasis,
- juosmens ar pilvo apatinės dalies skausmai,
- erektilinė disfunkcija. 

Pastarieji simptomai gali būti būdingi daugumai urologinių ligų, įskaitant ir vėžį, todėl nereikėtų į juos numoti ranka.

- Kokie yra vyrų ir moterų šlapimo takų ypatumai? Kaip skiriasi dažniausiai juos kamuojantys simptomai?

Moterys dėl trumpesnės šlaplės dažniau serga šlapimo pūslės uždegimais - cistitais, šlapimo nelaikymu, ypač dažnai kamuojančiu pomenopauziniu laikotarpiu. Vyrai turi prostatą, todėl jiems dažniausiai pasitaiko šlapimo takų ir prostatos uždegimas prostatitas, pasižymintis skausmais tarpvietėje, sėklidėse, lydimais padažnėjusiu šlapinimusi, susilpnėjusia šlapimo srove ir erekcijos sutrikimais. Be to, stebimi su laiku dažnėjantys pacientų vyrų nusiskundimai sumažėjusia potencija, kurią dažniausiai atstatoma išgydžius uždegimą.

- Kaip galima apsisaugoti nuo šlapimo takų uždegimo pajutus pirmuosius simptomus?

Esant šlapimo takų sudirgimui ar įtariant beprasidedantį šlapimo takų uždegimą, padėti sau galima vaistiniais augalais ar specialistų sukurtais jų mišiniais arbatos pavidalu:

Meškauogių ir bruknių lapuose esanti veiklioji medžiaga, arbutinas, pasižymi antibakteriniu ir uždegimą slopinamuoju poveikiu. Tačiau meškauoges rekomenduojama vartoti ne ilgiau nei 1 savaitę, o bruknes - 3 savaites, kadangi lapuose esantis didelis kiekis rauginių medžiagų dirgina skrandžio gleivinę. Bruknės mažiau dirgina skrandį, pasižymi silpnesniu poveikiu ir dėl švelnesnio skonio ypač mėgstamos vartoti šlapimo takų uždegimo pradžioje bei pabaigoje. 

Rykštenių žolė, kadagių uogos ir beržų lapai vartojami šlapimo išsiskyrimui skatinti, šlapimtakių praplovimui. Rykštenė taip pat pasižymi uždegimą slopinamuoju, šlapimo takų ir pūslės lygiuosius raumenis atpalaiduojamuoju poveikiu, tinka esant dirgliai šlapimo pūslei.

Šlapimo takų praplovimo terapijai galima užplikyti 1 valgomąjį šaukštą beržų lapų 150 ml verdančio vandens. Šlapimtakių dezinfekavimui tiktų 1 arbatinio šaukšto bruknių lapų ir 1 valgomojo šaukšto dilgėlių lapų mišinys, užplikytas 250 ml verdančio vandens. Taip paruoštą arbatą reikėtų palaikyti 10-15 min. uždengus, nukošti ir išgerti keletą kartų per dieną tarp valgių.

Vis dėlto, vartoti pavienius vaistinius augalus vertėtų atsargiai. Galima rinktis specialistų jau sukurtus jų mišinius - fitopreparatus, turinčius antibakterinių savybių ir taip sumažinti lėtinio uždegimo vystymosi tikimybę. Tikslesniam ligos ištyrimui visada būtina kreiptis į gydytoją: net ir sergant lėtiniu, dažnai besikartojančiu uždegimu, dažnai pavyksta rasti uždegimo atsinaujinimo priežastį, parinkti tikslingą gydymo būdą.

- Kaip galima išvengti šlapimo takų uždegimo?

Pagrindiniai veiksniai, sukeliantys šlapimo takų infekcijas yra šaltis ir higienos taisyklių nesilaikymas. Maudymasis šaltoje jūroje, eketėje po pirties, besaikis alkoholio vartojimas, nesaugūs lytiniai santykiai, gali tapti uždegimo priežastimi arba paskatinti jį atsinaujinti.

Norint išvengti šlapimo takų uždegimo, reikia apsaugoti urogenitalinę sistemą nuo šalčio ir peršalimo, stiprinti imunitetą. Taip pat verta prisiminti, kad per dieną reikėtų suvartoti apie 3-4 litrus skysčių, gerti daug šarminių elementų turinčio mineralinio vandens; reguliariai šlapintis, jokiu būdu nesistengti sulaikyti šlapimo; laikytis asmens higienos, prieš ir po lytinių santykių nusišlapinti ir apsiprausti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)