Sudėtyje – pavojinga medžiaga

Lietuvoje, kaip ir daugelyje kitų šalių, buvo uždrausta prekiauti šia itin vaikus ir paauglius viliojančia naujove. Tačiau Aukščiausiojo teismo sprendimas panaikinti šį apribojimą privertė sunerimti tėvus, politikus bei kitus suinteresuotus asmenis.

„Propilengliukolis yra pagrindinė elektroninės cigaretės sudedamoji dalis. Tai – pavojinga, labai degi medžiaga, naudojama saulės kolektoriuose ir tai – labai mažais kiekiais. Įsivaizduokit, kas vyksta tokios medžiagos vaikui įtraukus į plaučius?“, - kalbėjo Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos pirmininkė Vincė Vaidevutė Margevičienė.

Ji atkreipė dėmesį, jog elektroninės cigaretės išvaizda vaikams itin patraukli.

Gaminančiose šalyse uždrausta

Aiškių tyrimų, kokią tiksliai žalą gali sukelti rūkančiajam šis produktas, kol kas nėra. Tačiau faktas, kad šalyse, kurios gamina elektronines cigaretes, draudžiama jas vartoti ir platinti – pasako daug.

Didžiausi elektroninių cigarečių gamintojai – Azijos perlas Honkongas (Kinija). Tačiau ten už jų gamybą ir platinimą gresia dveji metai kalėjime ir šimtatūkstantinė bauda.

2009 metais neleisti prekiauti naujuoju produktu nutarta ir Naujajame Džersyje (JAV). Didžiojoje Britanijoje taip pat sulaikyti ir nubausti elektroninių cigarečių platintojai bei uždraustas jų vartojimas.

Gali sukelti mirtį

„Tai naujas produktas, kurį prieš paleidžiant į rinką, būtina įrodyti, kad jo vartojimas – saugus. Juo labiau, kad elektroninėje cigaretėje esančios medžiagos yra įkvepiamos į plaučius ir patenka į kraują“, - pažymėjo Nacionalinės alkoholio ir tabako kontrolės koalicijos prezidentas doc. Aurelijus Veryga.

Anot jo, jau dabar turima pakankamai įrodymų, jog šis naujas produktas – pavojingas ir sukels žalą.

A. Veryga prisiminė, kad tik pasirodžius pirmajai informacijai apie elektronines cigaretes, nuvilnijo banga, esą jos veikia kaip pagalbinė priemonė norintiems mesti rūkyti.

„Tačiau nėra nė vieno tyrimo, įrodančio, kad kas nors jas rūkydamas metė rūkyti. Kitas svarbus dalykas – vaikai yra ta amžiaus grupė, kuri mokosi žaisdama. O šioje elektroninės cigaretės kapsulėje yra iki 21 mg nikotino. Tiek suvartojus gali ištikti kvėpavimo takų paralyžius. Taigi gaminio poveikis staigus ir gali sukelti mirtį“, - įspėjo A. Veryga.

Paskatins priklausomybę

„Be to, nikotinas – tipinė narkotinė medžiaga, sukelianti priklausomybę, dėl kurios ir vartojamos cigaretės. Elektroninė cigaretė vaikui būtų įžanga į rūkymo pasaulį, kai galiausiai, siekiant didesnio poveikio, būtų pereinama prie uostomo, čiulpiamo ar kitokio tabako“, - įsitikinęs A. Veryga.

Jam pritarė ir Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktorius Zenius Martinkus. Jis pažymėjo, kad gamintojai naudoja frazę, esą elektroninė cigaretė gali būti priemone, skatinančia mesti rūkyti, tačiau bet kokių cigarečių vartojimas jau yra skatintinas pavyzdys.

„Elektroninės cigaretės galėtų būti naudojamos vieninteliu atveju – kaip medicininė priemonė, įtraukta į valstybinį vaistų registrą. Tam tikrais atvejais nikotinas gali būti naudojamas kaip terapinė priemonė“, - sakė Z. Martinkus.

Kritikos naujajam produktui negailėjo ir visuomeninės organizacijos „Tėvai prieš narkotikus“ prezidentas Sigitas Kamarauskas.

„Elektroninė cigaretė – naujas reiškinys, kurio pasekmės – nežinomos, o patrauklus, šiuolaikiškas dizainas skatina vaikus ir paauglius ieškoti informacijos internete, eksperimentuoti ir galiausiai pereiti prie stipresnių narkotinių medžiagų. Todėl mes, tėvai, esame tik už jo uždraudimą, nes naudos jis neduos, o žala akivaizdi jau dabar“, - sakė jis.