Kaip pakinta mūsų mityba vasarą?

Gražiomis šiltomis vasaros dienomis daugiau laiko praleidžiame gamtoje nei namie, todėl ir valgį gaminame rečiau. Neretai vyrauja greitas ir nesveikas maistas, neturintis jokios mitybinės vertės. Daugiau piktnaudžiaujama lengvais alkoholiniais gėrimais, tokiais kaip sidras, alus, įvairūs kokteiliai. Geriant neretai persivalgoma, todėl padaugėja skrandžio negalavimų.

Nereikėtų pamiršti, jog aukštoje temperatūroje žuvis, mėsa, pieno produktai labai greitai genda, todėl neturint šaldytuvo, juos reikėtų suvartoti kuo greičiau.

Vasarą sumažėja apetitas, todėl labiau norisi lengvų, gaivių patiekalų, pavyzdžiui, šaltibarščių, salotų, gaivinančių kokteilių, desertų su uogomis ir pan.

Mažiau suvalgome riebaluose kepto maisto, nes dažniau patiekalus kepame ant grotelių.

Negeras įprotis dažniau užkandžiauti įvairiais kaloringais užkandžiais, tokiais kaip traškučiai, fermentinis sūris, aliejuje kepta duona su česnaku ir pan.

Jei aplinkos temperatūra daugiau kaip 25˚C, sustiprėja prakaitavimas, kankina troškulys, todėl daugiau geriame.

Kaip rekomenduotumėte malšinti troškulį?

Rekomenduojama gerti paprastą vandenį, negazuotą mineralinį vandenį ar nestiprią arbatą, natūralią girą. Šie gėrimai puikiai malšina troškulį.
Tuo tarpu saldžių gaiviųjų gėrimų patartina vengti, nes jie neretai didina troškulio pojūtį.

Karštomis dienomis neretai trūksta energijos, toks jausmas, kad sunkiau dirba širdis. Kaip jai pagelbėti?

Organizmas, kartu ir širdis, išties dirba sunkiau, nes karštis – tai ekstremalios sąlygos mūsų organizmui, todėl jis bando gintis mažindamas kraujospūdį, didindamas pulsą, o tai savo ruožtu pasireiškia silpnumu, pagreitėjusiu nuovargiu, širdies ritmo sutrikimais. Tad patariama karštomis dienomis saikingai būti atviroje saulėje, o dažniau pailsėti pavėsyje. Ir, aišku, nepamiršti kuo daugiau gerti. Tai palaiko normalų vandens balansą organizme.

Širdžiai stiprinti patariama valgyti daugiau kalio turinčių produktų. Tai bananai, džiovinti vaisiai (ypač abrikosai) žuvis, brokoliai, žirniai, pomidorai, špinatai, morkos, bulvės, salotos, ridikėliai.

Ką valgyti, kai lepinamės paplūdimyje?

Paplūdimyje gerkite daug skysčių ir rinkitės lengvus, nekaloringus užkandžius: dietinius sausainius, liesus jogurtus, obuolius, uogas. Manoma, kad naudingas gali būti morkose esantis karotinas, bet tai nėra patvirtinta jokiais moksliniais tyrimais. Rekomenduojama turėti pakankamai geriamo vandens atsargų, negerti jokių alkoholinių gėrimų.

Kokie ženklai gali mus informuoti, kad vasarą maitinamės netinkamai?

Netinkamos mitybos požymiai pasireiškia padidėjusiu nuovargiu, mieguistumu, bendru organizmo silpnumu, apatija, galvos svaigimu, mirgėjimu akyse, suglebusia, išsausėjusia oda, pilvo skausmais. Persivalgius ledų, saldumynų ar kaloringų valgių gali varginti pykinimas, vėmimas, viduriavimas.

Dar keletas patarimų

Norėdami neapsunkinti virškinamosios sistemos, širdies darbo virškinant sunkų maistą, rinkitės nekaloringus maisto produktus:

· liesus pieno produktus – pieną, kefyrą, rūgpienį, jogurtą, pasukas;
· vaisius ir daržoves (ypač pupelės, žirniai, lęšiai);
· ankštinies daržoves, riešutus, sėklas, džiovintus vaisius;
· skaidulinius produktus: rupių miltų gaminius, kviečių sėlenas (duoniukai);
· mėsą keiskite žuvimi – lašiša, tunu.

Taip ne tik pasisotinsite, bet kartu gausite ir visų reikalingų maisto medžiagų baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų ir mineralų. Valgydami skaidulinį maistą daugiau gerkite, nes skaidulos brinksta..

Taip maitindamiesi neapkrausite savęs nereikalingomis kalorijomis, valysite žarnyną ir apsisaugosite nuo vidurių užkietėjimo.

Patariama apriboti saldžiųjų gėrimų vartojimą, nes jie didina ne tik, kaip minėta, troškulį, bet ir dantų ėduonies riziką, o, kita vertus, tai bereikalingos papildomos tuščios kalorijos.

Ką šiltu metų laiku pasigaminti skaniai, sveikai ir greitai? Keletą originalių receptukų vasarai dovanojo kavinės „Suara“ direktorė, maisto technologė Zeta Štarkevičienė. Juos rasite ČIA.