Jei nežinote atsakymo į klausimą, nes dar neišbandėte tokio maisto ar neatsimenate jo poveikio, tuomet suvartokite tokio maisto, patyrinėkite jo poveikį ir tuomet užrašykite atsakymą.

Dabar sudėkite visus skaičius ir gaukite savo metabolinio tipo rezultatą.

Komentaras medžiagų apykaitos testui vertinti

Jei surinkote 70 ir daugiau balų reiškia, kad jūsų medžiagų apykaita yra baltyminio tipo ir maisto sudėtyje turėtų būti 40 % angliavandenių ir po 30 % baltymų ir riebalų.

Jei jūsų balų suma yra 40 ir mažiau, tai reiškia, kad jūs potencialus vegetaras. Jūsų maiste turėtų būti: 60 % angliavandenių, 25 % baltymų ir 15 % riebalų.

Suma tarp 40 ir 70 balų rodo jus esantį mišraus tipo atstovą. Jūsų mitybos racione turi būti 50 % angliavandenių, 30 % baltymų ir apie 20 % riebalų.

Didesnis nei 60 rezultatas rodo kryptį link baltymų, mažiau nei 60 reiškia kryptį link angliavandenių. Skaičius 55 yra tipinis mišrios medžiagų apykaitos atstovo rezultatas.

Jei norite sparčiau eiti pirmyn į savęs pažinimą, pradėkite užsirašyti viską, ką kada ir kiek suvalgote. Jau po 2 savaičių stebėjimo jūs turėsite neblogą supratimą apie suvalgomo maisto kiekį ir kokybę. Tada ir imkitės koregavimo.

O gal viskas buvo puikiai, tik reikia nedidelių korekcijų? Tai ir sužinosite, pradėję vesti savo sveikatos dienoraštį. Po 2 savaičių suskaičiuokite ką, kiek ir kaip suvalgėte.

Įvertinkite maisto medžiagų kiekius pagal specialias lenteles ir padarykite išvadas apie maisto energetinę reikšmę, vitaminus, mikroelementus ir t.t. Tada jau pradėkite keistis.

Baltymų tipas. Tokio tipo žmonės būna nuolat alkani, renkasi riebius, sūrius patiekalus, jiems nesiseka laikytis mažai kalorijų turinčios dietos, dažnai nuvargsta, būna nervingi, neramūs. Jie dažnai būna apsnūdę, arba priešingai, susijaudinę, neįtikėtinos energijos, nors viduje yra pavargę.

Angliavandenių tipas. Tokio tipo žmonės paprastai turi santykinai mažą apetitą, mėgsta saldumynus, turi problemų su svoriu ir dažnai būna priklausomi nuo kofeino.

Mišrus tipas. Tokio tipo žmonės paprastai pasižymi vidutiniu apetitu, potraukiu saldumynams ir krakmolingam maistui, neturi didelių problemų su svorio kontrole, dažnai būna neramūs, nervingi, nuvargę.

Metabolinio tipo dietos nurodymai

Baltymų tipas turėtų valgyti maistą, kuriame gausu baltymų, riebalų ir aliejų, tokių kaip paštetai, jautienos ir vištienos kepenėlės, jautiena. Angliavandenius reiktų riboti.

Angliavandenių tipas turėtų valgyti daugiau angliavandenių, mažiau baltymų, riebalų, aliejų, turėtų rinktis lengvus baltymus.

Mišrus tipas turėtų valgyti gausiai riebalų, baltymų turintį maistą, taip pat ir neriebų, nedaug baltymų turintį maistą, tokį kaip sūris, kiaušiniai, jogurtas, tofu, riešutai. Šiam tipo reikia santykinai lygių proporcijų baltymų, riebalų ir angliavandenių.

Kokios stipriosios šios dietos pusės?

Kitaip nei kitos dietos, kurios rekomenduoja tokią pat mitybą kiekvienam, metabolinio tipo dieta pripažįsta, kad visi esame skirtingi. Jūsų metabolizmas skiriasi, todėl turėtų skirtis ir dietos.

Metabolinio tipo teorijos gali padėti paaiškinti, kodėl kai kuriems žmonėms labiau tinka baltyminės, mažai angliavandenių turinčios dietos, o kitiems geriau sekasi laikytis daug angliavandenių turinčios dietos. Knygoje „Metabolinio tipo dieta“ tyrinėtojas Williamas Wolcottas aiškina tai skirtingų metabolinio tipo dietų poveikiu:

Daug angliavandenių, mažai riebalų – tokia dieta tinkama angliavandenių tipui. Tačiau baltymų ir mišriam tipui ji gali padidinti riebalų kaupimąsi. Daug baltymų, daug riebalų – ji tinkama baltymų tipui. Tačiau angliavandenių ir mišriam tipui tokia dieta gali taip pat padidinti riebalų kaupimąsi.

40-30-30 dieta (pvz. Zone dieta) – tinkama mišriam tipui. Tačiau ji gali padidinti riebalų kaupimąsi sutrikdydama oksidaciją. Ji gali sumažinti metabolizmą, sudarydama gliukozės trūkumą angliavandenių tipui ir baltymų trūkumą – baltymų tipui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)