Leidinyje „British Medical Journal“, pagal kurį parengtas straipsnis, įspėjama, kad nėra atlikta daug mokslinių tyrimų, kurie aiškiai nurodytų, kuris iš gydymo būdų yra pats geriausias. Jūsų gydytojas turi išaiškinti visas galimybes. Jis padės jums apsispręsti, kaip gydytis, priklausomai nuo to, kokie dalykai jums yra svarbiausi.

Daugelis pasaulyje pripažintų vyrų prisideda prie organizacijų, kurios remia prostatos vėžio prevenciją ir skatina prisijungti prie jų vykdomų sveikatinimo programų.

Lietuvoje taip pat veikia Ankstyvos prostatos vėžio diagnostikos programa, pagal kurią vyrams nuo 50 iki 75 metų, nuo 45 metų tiems, kurių tėvai ar broliai sirgo priešinės liaukos vėžiu, PSA tyrimas kartą per metus atliekamas nemokamai.

„Dėl ligos užtikimo pradinėse stadijose ir puikios fizinės būklės daktarai prognozuoja visišką išgijimą”, – prieš šešerius metus gerbėjams sužinojus apie aktoriaus Roberto DeNiro bėdas situaciją pasakojo jo atstovas Stanas Rosenfieldas.

Dabar įvertinta dviem „Oskarais” ir begalę kitų apdovanojimų gavusi kino žvaigždė, įveikusi klastingą ligą, toliau savo gerbėjus stebina puikiais kino filmais, vaidmenimis ir darbais.

Kaip DELFI sakė profesorius habil. dr. Balys Dainys, Lietuvoje ligoniams taikomi visi gydymo būdai, kaip ir visame pasaulyje: „Visi gydymo metodai, jei žmogus turi sveikatos draudimą, jam nieko nekainuoja“.

  • Kas manęs laukia?

    Chirurginė operacija

    Jums gali būti atlikta chirurginė operacija, kurios metu pašalinama priešinė liauka ir kai kurie aplink ją esantys audiniai. Operacijos tikslas – pašalinti visą auglį, kad jis nebeplistų. Operacija nebus veiksminga, jei vėžys jau bus išplitęs už prostatos ribų, bet kartais operacija taikoma siekiant sumažinti auglį ir palengvinti simptomus.

    Yra keletas operacijos atlikimo būdų: ji gali būti atliekama per pjūvį pilvo srityje, arba operaciją galima atlikti per pjūvį tarp išangės ir kapšelio. Taip pat operacija gali būti atliekama laparoskopiniu būdu, kuomet pjūvis būna minimalaus dydžio, tačiau šios operacijos atliekamos ne visose ligoninėse.

    Nepriklausomai nuo to, kokį operacijos būdą pasirinksite, jums bus taikoma bendroji anestezija, todėl operacijos metu nebūsite sąmoningas.

    Anot „British Medical Journal“ (BMJ), operacijos teikiama nauda nėra didelė. Vieno tyrimo metu išsiaiškinta, kad truputėlį daugiau nei 75 vyrai iš 100 po operacijos išgyveno 8 metus. Tuo tarpu lankantis reguliarių konsultacijų po 8 metų gyvi išliko 70 pacientų iš 100. Bet netgi jei jums operacija nebus atliekama iškart po diagnozės, gydytojas gali rekomenduoti tokį gydymo būdą po vienos iš konsultacijų.

    Remdamasis eilinio patikrinimo rezultatais, gydytojas gali pasiūlyti jums spindulinės terapijos seansus. Taigi, operacija ar spindulinė terapija gali būti atliekama vėliau. O tai gali reikšti, kad operacijos, atliktos nedelsiant po diagnozės, teikiama nauda yra netgi mažesnė nei rodo tyrimo duomenys.

    Priešinės liaukos pašalinimas – rimtas dalykas. Yra tikimybė, kad operacijos metu bus pažeisti netoli prostatos esantys organai ir nervai. Dėl to didėja ir tikimybė, kad jums bus sunku kontroliuoti šlapinimąsi.

    „Jei vėžys yra ankstyvos stadijos, yra metodikų, leidžiančių išsaugoti nervus ir pan., bet jeigu vėžys pažengęs, problemų neabejotinai gali kilti“, – DELFI sakė profesorius habil. dr. B. Dainys.

    Vieno tyrimo metu nustatyta, kad nuo 30 iki 46 vyrų iš 100 praėjus dvejiems metams po operacijos per dieną nutekėdavo keli lašai šlapimo. Kad išvengtų nemalonios šlapumo situacijos, jiems tekdavo įsidėti įklotą. Tačiau tik 2 iš 4 vyrų šlapimo nelaikė visiškai.

    Reikia žinoti ir tai, kad prostatos operacija taip pat gali apsunkinti erekcijos pasiekimą. Erekcijos sutrikimais po prostatos šalinimo operacijos skundžiasi bent 60 iš 100 vyrų. Jei galėsite mylėtis, tikėtina, kad ejakuliacijos metu jums neišsiskirs sperma.

    Gydytojas turėtų paaiškinti visas operacijos grėsmes, priklausomai nuo jūsų bendros sveikatos būklės. Taip pat gydytojas padės apsispręsti, ar operacijos nauda yra didesnė nei rizika.

    Dėmesingo laukimo taktika

    Dėmesingas laukimas reiškia, kad reguliariai lankysitės pas gydytoją, bet nebūsite gydomas aktyviai.

    „Tais atvejais, kai vyras jau garbingo amžiaus, PSA (prostatos specifinio antigeno kiekis kraujyje) nedidelis ir nedidelis vėžio židinys prostatoje, dažnai siūlome tik sekti PAS. Žinoma, jei auglys grėsmingai didėja, tuomet reikia nuolatinio gydymo“, - sakė prof. habil. dr. B. Dainys.

    Kai kuriems vyrams prostatos auglys didėja labai lėtai. Be jokios abejonės, laukimas vėžio neišgydys, tačiau dėmesingo laukimo pasirinkimas gali padėti išvengti visų nepageidaujamų operacinio ir medikamentinio gydymo poveikių. O jei auglys pradės plisti, gydymą bus galima pradėti vėliau, tačiau kai kuriems vyrams gydymo nereikia iki gyvenimo galo.

    Gali būti labai sunku apsispręsti dėl gydymo pradėjimo laiko. Nėra jokių patikimų tyrimų, kurie palygintų visas galimybes. Gydytojas gali padėti jums apsispręsti įvertindamas amžių ir vėžio stadiją, bet iš tikrųjų sprendimas priklauso nuo jūsų.

    Galite rinktis atidėlioti gydymą ir vengti šalutinių poveikių, tačiau neretai vyrus slegia mintis, kad jie serga vėžine liga, todėl gydymą nori pradėti anksčiau.

    Hormonų terapija

    Jūsų prostatos sveikoms ląstelėms augti reikalingas hormonas testosteronas. To paties hormono reikia ir vėžinėms ląstelėms. Taigi, gydymo būdai, kuomet šio hormono kiekis mažinamas arba hormonas blokuojamas, gali sulėtinti auglio didėjimą.

    Yra du būdai neleisti hormono signalui patekti į vėžines ląsteles. Galite vartoti vaistus, kurie neleistų organizmui gaminti testosterono. Arba jums gali būti atliekama sėklidžių šalinimo operacija. Didžioji dalis testosterono gaminama būtent jose. Sėklidžių šalinimo operacija negrįžtamai sumažins testosterono kiekį organizme.

    Operacija gali atrodyti lyg drastiškas pasirinkimas, tačiau jūsų kapšelis išliks – į jį netgi bus įdedamos dirbtinės sėklidės, kad po operacijos jis atrodytų taip pat. Visgi šiais laikais tokia operacija atliekama gerokai rečiau nei anksčiau. Daugelis vyrų pirmenybę teikia medikamentiniam gydymo būdui.

    Vaistai, mažinantys testosterono kiekį organizme arba jį blokuojantys, gali būti tablečių arba injekcijų pavidalo. Jų privalumas - galite liautis juos vartojęs, jei nepadeda, arba jei jums nepatinka šių vaistų nepageidaujami poveikiai.

    Hormoninis gydymas paprastai taikomas tiems vyrams, kurių vėžys yra išplitęs į kitas organizmo vietas. Toks gydymas sulėtina auglio augimą ir palengvina simptomus. Bet lygiai taip pat gydyti galima ir vyrus, kurių vėžio stadija dar ankstyva. Vaistai gali būti skiriami ir pasirinkusiems dėmesingo laukimo taktiką, tačiau pajutusiems pirmuosius ligos simptomus.

    Medikamentinis gydymas gali būti derinamas su spinduline terapija. Arba hormoninį gydymą galima pradėti po operacijos.

    Hormoninis gydymas gali padėti sustabdyti vėžio augimą, bet nėra žinoma, ar ilgame laikotarpyje toks gydymas gali apsaugoti nuo vėžio plitimo ar pailginti paciento gyvenimo trukmę.

    „Vaistai neužmuša vėžio ląstelių, bet keliems metams gali jas apraminti. Deja, kartais tos ląstelės atsibunda, nes prisitaiko prie naujų sąlygų, pradeda nebebijoti hormonų ir tuomet reikia kito gydymo būdo“, - sakė prof. habil. dr. B. Dainys.

    Panašu, kad vyrai gyvena vienodai ilgai ir gydydamiesi hormonais, ir dėmesingai stebėdami ligą. Be to, hormonų terapijai būdingi nepageidaujami poveikiai. Pasikonsultuokite su gydytoju, ar šis gydymo būdas jums yra tinkamas.

    Nėra patikimų tyrimų, kurie parodytų, kiek vyrų patiria nepageidaujamą hormoninės terapijos poveikį, tačiau taip gydantis gali kilti erekcijos sutrikimų, karščio antplūdžiai, gali pradėti augti krūtys, nuslinkti dalis plaukų, padidėti svotis. Kai kuriems vyrams susilpnėja kaulai.

    Jei vaistai injekuojami, kelias pirmąsias gydymo savaites auglys gali didėti. Kad taip neatsitiktų, šiam laikotarpiui papildomai skiriamos tabletės.

    Spindulinė terapija

    Taikant spindulinę terapiją naudojami didelės energijos rentgeno spinduliai, turintys sunaikinti vėžines ląsteles. Jums teks vykti į ligoninę, kur specialus aparatas rentgeno spinduliais apšvitins jūsų prostatą. Gydymas bus suskaidytas į kelis etapus.

    Anot „British Medical Journal“, nėra atlikta pakankamai patikimų tyrimų, kurie parodytų kaip gerai spindulinė terapija veikia ankstyvos stadijos prostatos vėžį. Yra žinoma, kad iš 100 vyrų, kuriems taikoma radioterapija, nuo 53 iki 90 išgyvena dar bent 10 metų po gydymo. Tačiau nėra žinoma, ar spindulinė terapija šių žmonių gyvenimą iš tiesų pailgino.

    Gali būti, kad lygiai tiek ilgai jie būtų gyvenę ir be spindulinio gydymo. Be to, nėra ir duomenų, leidžiančių palyginti spindulinės terapijos bei kitų gydymo būdų efektyvumą.

    Spindulinė terapija turi savo trūkumų. Nepageidaujami poveikiai gali būti: stiprus nuovargio jausmas, virškinimo sutrikimai (jausmas, lyg turėtumėte skubiai lėkti į tualetą) bei odos dirginimas. Kitos problemos gali užklupti praėjus mėnesiams po gydymo spinduliais.

    Kai kuriems vyrams atsiranda virškinimo sutrikimų, tokių kaip viduriavimas, kraujavimas iš tiesiosios žarnos, poreikis stangintis tualete. Kai kurie vyrai nesugeba kontroliuoti šlapimo tėkmės, be to, gali kilti erekcijos sutrikimų.

    Šių nepageidaujamų poveikių dažnumas nėra aiškiai žinomas. Nepageidaujamus poveikius patiria nuo 23 iki 60 vyrų iš 100.

    Yra ir kitas spindulinės terapijos metodas - brachiterapija, kuomet į prostatą įsodinama daug (apie 40-50) radioaktyvių mažų kapsulių. Nėra išsamių tyrimų, kurie parodytų brachiterapijos veiksmingumą, rašo BMJ.

    Vienas tyrimas nustatė, kad po penkerių tokio gydymo metų vėžį įveikė tarp 63 ir 93 vyrų iš 100. Tačiau nėra aišku, ar šie vyrai būtų pasveikę ir be tokio gydymo. Nėra ir patikimų tyrimų, kurie įrodytų, kad dėl brachiterapijos juntama mažiau nepageidaujamų poveikių nei dėl įprastinės spindulinės terapijos. Tačiau kai kurie vyrai teikia pirmenybę būtent tokiam gydymui, nes nereikia nuolat važinėti į ligoninę.

    Kas manęs laukia?

    Daugelis vyrų išgyvena ilgus metus be jokių ligos simptomų ir dauguma prostatos auglių auga lėtai, tačiau prostatos vėžys – rimta būklė. Ji itin pavojinga, jei vėžinės ląstelės išplinta į kitas kūno dalis ar į kaulus.

    Jūsų gydytojas turėtų pateikti jums aiškesnes ateities perspektyvas, savo žodžius grįsdamas žiniomis apie vėžio išplitimą ir augimo greitį. Tačiau atminkite, kad jūs – ne statistinis vienetas. Niekas negali tiksliai pasakyti, kas būtent jums atsitiks.

    Šis rašinys yra TV6 akcijos, skirtos prostatos vėžio prevencijai, dalis. Daugiau informacijos apie akciją rasite internetiniame TV6 tinklalapyje adresu www.6tv.lt.

  • Šaltinis
    Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
    www.DELFI.lt
    Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)