Harmoninga sąmonės ir pasąmonės sąveika – tai galingas resursas problemoms spręsti. Šios harmonijos galima siekti panaudojant afirmacijas – savotišką verbalinę (žodinę) magiją. Kur tokio požiūrio šaknys – šias laikais jau atrasti nebeįmanoma: atmintyje išlikę ir močiutės užkalbėjimai, ir šamanų užkeikimai, ir filmai su savęs skatinimo elementais...

Afirmacija – tai teiginys su teigiamu užtaisu. Jis suteikia galimybę įdiegti sau naują programą, pagal kurią veiks jūsų pasąmonė. Norint suprasti jos veikimo principus, pakanka įsivaizduoti indą su nešvariu vandeniu bei į jį nuolat besiliejančiu švariu vandeniu.

Po kurio laiko nešvaraus vandens inde nelieka. Manoma, kad neigiamos mintys į mūsų gyvenimą patraukia neigiamus įvykius. Pasinaudojant afirmacija mes neigiamas mintis keičiame teigiamomis.

Kad ir kokie skirtingi bebūtų afirmacijos tekstai, visi jie paklūsta vienai svarbiai taisyklei: jame negali būti žodelio „ne“, kurio mūsų pasąmonė nepriima. Pageidautina vartoti tokias formuluotes, kurios „tartum“ pasąmonei pateikia jau įvykusį faktą: jei pasakysite „noriu būti liekna“ – pasąmonė analogiškai atsakys „tu nori būti liekna“ (na ir norėk sau toliau), o jei pasakysite „aš sveika“, tai atsakymas bus „tu sveika“. Ir visi mūsų ketinimai turi būti nukreipti tik į gera.

Poveikio žodžiais variacijų yra begalės. Jos kažkuo primena sukneles: kai ką galima nusipirkti drabužių parduotuvėse, o kai ką – siūtis pagal užsakymą. Netgi egzistuoja afirmacijų mada.

Paruošti sprendimai

Praėjusį dešimtmetį buvo populiarūs sveikatą gerinantys G.G.Sytino nuteikimai – ruso sumanyta sistema su jau paruoštais tekstais įvairiems gyvenimo atvejams. Jos autorius savo metodą vadina žodiniu-vaizdiniu, emociniu-valingu žmogaus būklės valdymu. Ir netgi siūlo nuteikimus, kurių paskirtis – įveikti sunkumus įsisavinant kitus nuteikimus.

Skaitant nuteikimų tekstus galima pagauti save mąstant, kad esmė yra ne tik žodžių prasmėje, bet ir ypatingoje melodinėje-hipnotinėje frazių sandaroje.

Vėliau išpopuliarėjo amerikietiški nuteikimai ir visi juos pradėjo skaityti bei taikyti. Teigiamos Luizos Hey afirmacijos pačiai autorei padėjo išsaugoti stiprybę ir dvasines jėgas kovojant su vėžiu.

1 etapas

Taigi, jei jus gniuždo psichologinė problema arba jūsų nuotaika bloga – atidėkite visus kasdienius reikalus, išsirinkite jaukią vietą pabūti vienatvėje ir ramybėje. Sukaupkite dėmesį į savo fizinius, kūniškus pojūčius. Pasistenkite savo kūne atrasti pojūčius, kurie numanomai yra susiję su juntamomis neigiamomis emocijomis.

Atraskite tas savo kūno vietas, kur ypatingai ryškus fizinis diskomfortas – tai gali būti galvos skausmas, „kąsnis“ gerklėje, gniuždantis tuštumos ties duobute jausmas. Būtent tokie pojūčiai yra tolesnio darbo objektas ir praneša apie psichologinius pasikeitimus, kurie organizme vyksta pasąmonės lygmenyje.

2 etapas

Paimkite švarų popieriaus lapą, vertikaliu brūkšniu padalinkite jį į dvi puses. Kairėje, „tamsioje“ pusėje parašykite tą neigiamą mintį, kuri pirma jums šaus į galvą, kai galvosite apie iškilusią problemą. Ištarkite ją garsiai arba mintyse. Stebėkite, kokiu būdu į tai reaguoja nemalonūs kūniški pojūčiai – dažniausiai jie sustiprėja.

Pavyzdys: Nervinuosi dėl vestuvių.

3 etapas

Dabar pradėkite tokiu pat būdu išsakyti teiginius, kurių reikšmė yra priešinga – kaip argumentus ginče, padedančius įveikti priešingą požiūrį (tiksliau – įtikinti savo pasąmonę, nuo kurios tiesiogiai priklauso emocinė savijauta i optimistinis nusiteikimas).

Negalima sakyti „Nesinervinsiu dėl vestuvių“. Perrinkite variantus, išsirinkite tą, į kurį organizmas „atsilieps“. Darykite tai lėtai, neskubėdami, o jei atsakymas bus, vadinasi, būtent tokie nuteikimai yra patys efektyviausi jūsų pasąmonei.

Tikriausiai veiksminga bus kažkas panašaus į „Esu rami ir iki vestuvių, ir jų metu“. Užrašykite tai dešinėje lapo pusėje. Paprastai pakanka surinkti 4-5 tokias frazes ir 15-20 minučių, kad savijauta pagerėtų. Pasistenkite prie šių nuteikimų pridėti ir palyginimus – pasąmonė puikiai reaguoja į vaizdinius.

Pavyzdys: „Aš rami kaip belgė“.

4 etapas

Tuomet perkirpkite popieriaus lapą pagal skiriamąją liniją. Kairiosios pusės galite atsikratyti ir pamiršti jos turinį. Sulankstykite tą popierių ir išmeskite jį į šiukšliadėžę. Galite sugalvoti sau visą neigiamų minčių naikinimo ritualą, kurio dalis būtų neigiamo popierėlio sudeginimas ir pelenų išbarstymas.

O praktiškiau būtų suderinti abu metodus, iš kurių pirmasis būtų realizuojamas praktiškai, o antrasis – įsivaizduojamai.

5 etapas

Dešiniąją lapo pusę išsaugokite ir įsiminkite visą teigiamų minčių sąrašą. Tai ir yra jūsų asmeninės afirmacijos – teiginiai, kuriantys gyvybingą nusiteikimą, kuris padės jums sunkią minutę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)