Atsako Vilniaus Centro poliklinikos Naujamiesčio filialo bendrosios praktikos gydytoja Daiva Berškienė:

Kartais gydytojai juokauja, kad nuo nervų šaknelių uždegimo lengviau apsisaugoti, nei jį gydyti. O jam prasidėjus, pagalbos kreipkitės į gydytoją, nes tik jis gali skirti reikiamą gydymą. Paprastai nervų šaknelių uždegimo simptomai atsiranda staiga, juos gali išprovokuoti peršalimas, intensyvus fizinis krūvis, infekcija.

Nervų šaknelių uždegimo gydymas gali būti simptominis, kai skiriama vaistų nuo skausmo ir uždegimo, taikomos fizinės procedūros, speciali mankšta, stuburo tempimo procedūros ir kt. Palengvinti ligos simptomus galite teisingai elgdamiesi ir naudodami kai kuriuos liaudiškas gydymo priemones.

Todėl dirbdami bet kokį fizinį darbą, nuolatos keiskite kūno padėtį, nešdami sunkius daiktus, eikite išsitiesę ir juos abiem rankomis laikykite kuo arčiau liemens - daiktų neremkite į šoną, geriau juos užkelti ant peties. Keldami daiktus nuo žemės, pritūpkite ir tada kelkite, o prieš padėdami juos ant žemės, vėl pirmiau pritūpkite.

Jei dirbate sėdimą darbą, prieš atsistodami rankas sunerkite už galvos ir pasitempkite.

Neperšalkite.

Jei vis dėlto jus “susuko”, pasidarykite stiprų čiobrelių antpilo kompresą arba įtrynimams pasigaminkite tepalo iš tiršto čiobrelių nuoviro ir aliejaus. Kompresams naudokite stiprų valerijono šaknų antpilą. Skausmą malšina paparčio lapai, kuriuos reikia pridėti prie skaudamų vietų ir aprišti. Iš pradžių skausmas padidės, bet netrukus nurims.

Stiklinę juodųjų ridikų sulčių sumaišykite su puse stiklinės medaus ir puse stiklinės spirito arba degtinės, uždenkite ir palikite 5 dienas nusistovėti tamsioje vietoje. Gerkite po šaukštą 1 kartą per dieną, 1 valandą prieš miegą. Šiuo mišiniu taip pat galima įtrinti skaudamas vietas.

Valerijonų šaknų vonia: 30 g susmulkintų valerijono šaknų užpilkite litru šalto vandens ir palikite nusistovėti 1 valandą, po to pavirinkite 20 minučių ant silpnos ugnies ir dar palikite 5 minutes prisitraukti, nukoškite ir supilkite į vonią (36-36,5 laipsnių). Vonioje maudykitės prieš miegą. Tokioje vonioje išsimaudykite 12-14 kartų.