Holivudo aktorės, ypatingai saugančios savo didžiausią turtą – jaunystę ir grožį – imasi visų priemonių, kad kuo ilgiau galėtų stebinti visus savo tobulomis figūromis. Dailioji Demi Moore (kuriai, beje, jau 45-eri) prisipažįsta, kad jos 75 proc. mitybos sudaro termiškai neapdorotas maistas – štai kur lygios odos ir pavydėtino grožio paslaptis. Madonnna garsėja savo griežta makrobiotine mityba ir taip pat uoliai į mitybą moko žvelgti savo vaikus. Juk esi tai, ką valgai.

Organizmui senstant, mažėja vandens kiekis jame, todėl oda darosi nebe stangri, atsiranda raukšlių. Valgant daugiau žalių daržovių ir vaisių, oda tampa elastingesnė, mažėja raukšlių. Be to, termiškai neapdorotas maistas padeda numesti svorį – greitai nuslopinamas alkis, organizmas gauna daug vertingos ląstelienos, o energijos gauna tiek, kiek reikia, ji nekaupiama riebalų pavidalu.

Termiškai neapdorotas augalinis maistas turi daugiau vitaminų ir mineralinių medžiagų, jaučiamas malonus žalių daržovių ir vaisių skonis, greičiau pasisotinama, geriau stimuliuojama kramtomojo aparato ir žarnyno veikla. Rekomenduojamos tokios mažai kaloringos daržovės: agurkai, žiediniai, Briuselio, baltagūžiai kopūstai, brokoliai, patisonai, moliūgai, aguročiai, gelteklės, cikorinės salotos. Šių daržovių galima valgyti daug. Burokėlių, morkų, bulvių kiekis ribojamas.

Ar visi žmonės gali valgyti tik žalią maistą? Tikriausiai ne. Bet pabandyti gali visi. Štai vieno sveikuolio, galvojančio apie tai, ką valgo, 30 dienų patirtis. Gal ji jums padės, ieškant savo kelio į sveiką mitybą.

Įdomu? Nuo ko pradėti?

Mane seniai viliojo žalias (termiškai neapdorotas, nevirtas ir nekeptas) maistas, bet niekad nepakako ištvermės imti taip maitintis. Ir štai šių metų pradžioje nusprendžiau pabandyti žaliu maistu maitintis visą mėnesį...

Žalius produktus valgiau pusryčiams ir pietums kelias dienas, bet vakarienei valgiau apdorotą maistą. Žali produktai sudarė 60-80 procentų mano paros raciono. Man reikėjo tik nedidelio postūmio, kad būtų 100 procentų.

Nusprendžiau, kad geriausias būdas sužinoti, ar iš tikro viskas taip – patikrinti pačiam. Juolab, kad blogiausiu atveju, jei tai neveikia, visuomet galima grįžti atgal.

Svarbiausia, ką supratau – valgyti žalią maistą ne šiaip paprasta, bet ir neįtikėtinai malonu. Iš pradžių buvo nelengva atsispirti apdoroto maisto gundymams. Bet, kaip ir kitų įpročių atveju, tai tik laiko ir ištvermės klausimas. Naujiems metams nusprendžiau nekurti sau jokių kitų tikslų, o susikoncentruoti ties vienu ir pasistengti valgyti vien tik žalią maistą visas trisdešimt dienų.

Štai keli dalykai, kuriuos sužinojau:

Gyvas maistas. Kepta saulėgrąža jau negalės užaugti, o žalia – galės. Produktų kaitinimas iki 47,8 laipsnių naikina didžiąją dalį naudingųjų medžiagų. Be to, gaminant dingsta natūrali gyvybinė energija. Man regis, geriau tą energiją pasilikti sau.

Enzimai. Šiluminis maisto apdorojimas produktuose ardo natūralius enzimus, kurie reikalingi maistinių medžiagų skaidymuisi. Žali produktai padeda to išvengti.

Energetinis užtaisas. Nesužinosite, kol nepabandysite patys, bet žalio maisto valgymas suteikia stebėtiną energijos pliūpsnį. Anksčiau nuo 14 iki 15 valandos jusdavau nuovargį. Dabar tokios problemos nebeturiu.

Gilus miegas. Pradėjęs vartoti tik žalius produktus, ėmiau geriau miegoti. Tačiau svarbiausia – nustojau jausti silpnumą ir po miego nebesijutau kaip sudaužytas. Paskutiniu metu prabundu kupinas jėgų.

Minčių aiškumas. Žalias maistas padėjo man susikoncentruoti ties svarbiais dalykais. Pajutau, lyg tiršto rūko siena būtų dingusi iš mano sąmonės. Nustojau būti užmaršus ir nedėmesingas.

Valgai tiek, kiek nori. Nė karto nepajutau diskomforto prisivalgęs žalių produktų. Nestorėjau ir nejaučiau nuovargio.

Mažiau plovimo. Paprasčiau kalbant, po valgio lieka ne tiek daug nešvarių indų – juk valgote daugiausiai visus vaisius ir daržoves. Nors jei gaminate salotas, tam skirsite daugiau laiko ir indų.

Jokių pakuočių. Žalias maistas leidžia išsivaduoti iš galybės pakuočių. Tai reiškia, kad jūsų virtuvės spintelėse ir šaldytuve atsiras daugiau vietos, kaupsis mažiau šiukšlių.

Reguliarus tuštinimasis. Valgydami žalią maistą dažniau eisite į tualetą – 2-3 kartus per dieną. Jei rečiau, gali būti, turite problemų su žarnynu. Žaliuose produktuose daug ląstelienos, kuri stimuliuoja žarnyno veiklą.

Ryšys su žeme. Apdorotas maistas nesuteikia tokio natūralumo jausmo ir ryšio su žeme, kaip žalias.

Norite pabandyti valgyti žalią maistą? Yra gausybė interneto svetainių, kurios visos skirtos šiai temai.

Norėčiau pastebėti, jog jums nebūtina pereiti prie šimtaprocentinio žalio maisto valgymo, kad pamatytumėte naudą. Mano perėjimas prie žalio maisto nebuvo momentinis. Iki tol 7 metus buvau vegetaras.

Galite viską daryti palaipsniui. Kad ir kaip būtų, bet koks žalių produktų kiekio padidėjimas jūsų racione (pavyzdžiui, vaisių ir daržovių) teigiamai veiks jūsų sveikatą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)