Kuo daugiau spalvų

Kuo daugiau spalvų pavasarinių salotų lėkštėje, tuo daugiau vitaminų. Žalia spalva - tai chlorofilai, kurie stimuliuoja imuninę sistemą ir kelia tonusą; raudona spalva - likopenai, mažinantys “blogojo” cholesterolio kiekį; oranžinė - beta karotinas, stiprinantis kraujagysles ir regėjimą.

Pagrindas - žalumynai

Pasak mokslininkų, daugiausiai vitaminų yra žaliose daržovėse. Būtinai pavasarines salotas gardinkite krapais, šparagais, rukola, petražolėmis. Kuo daugiau salotose žalumynų, tuo jos naudingesnės sveikatai. Beje, žalumynų galima užsiauginti ir ant palangės.

Pagardinkite riešutais

Galvos svaigimas, silpnumas pavasarį dažnai gali būti susijęs su per mažu hemoglobino, už kurį atsakinga geležis, kiekiu kraujyje. Geležį pasisavinti padeda riešutai. Be to, jie maistingi, padeda kovoti su stresais ir nemiga, gerina odos būklę.

Sveikas užpilas

Pamirškite majonezą! Geriausias pavasarinėms salotoms tinkantis užpilas - nerafinuotas aliejus: naudingųjų medžiagų jame daugiau negu rafinuotame. Be to, yra vitamino F, kuris stabdo aterosklerozės formavimąsi, lecitino, gerinančio smegenų veiklą, taip pat vitaminų A ir D, stabdančių organizmo senėjimo procesus. Taip pat salotų užpilą galima pagaminti smulkintuvu susmulkinus avokadą ir porą česnako skiltelių bei išspaudus citrinos sulčių arba kefyrą sumaišius su jogurtu.

Daiginti grūdai

Grūdai yra vitaminų ir naudingųjų medžiagų šaltinis. Juose gausu kalcio, kalio, vario, seleno, geležies, jodo, vitaminų B5, E, C, D, P, folio rūgšties. O daigintuose grūduose šių medžiagų yra dar daugiau.

Į salotas kasdien įdėdami po pusę stiklinės daigintų sojų arba kviečių daigų, padėsite savo organizmui išgyventi pavasarinės avitaminozės laiką. Reguliariai vartojant daigintų grūdų normalizuojasi virškinimo trakto veikla, stiprėja organizmo atsparumas ligoms, gerėja odos, plaukų ir nagų būklė.

Žaliosios salotos

Reikės:
- 200 g žiedinio kopūsto,
- 200 g brokolių,
- ryšulėlio sėjamosios pipirinės,
- lazdelės saliero,
- 1 žaliosios paprikos,
- nedidelio žalio agurko,
- svogūnų laiškų,
- petražolių,
- šaukšto kaparėlių,
- 2 virtų kiaušinių.
Užpilui: 1-1/2 šaukšto radono vyno acto, 2 šaukšteliai garstyčių, šaukštelis alyvuogių aliejaus, ¼ šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų, skiltelės česnako, druskos pagal skonį.

Brokolius ir žiediniu kopūstus išvirkite garuose arba pasūdytame vandenyje. Prieš dedant į salotinę, juos šiek tiek padžiovinkite. Smulkiai suplėšykite pipirinę; salierą, agurką ir pipirą supjaustykite kubeliais, susmulkinkite svogūnų laiškus ir petražoles, viską sudėkite į indą ir suberkite kaparėlius.
Pagaminkite užpilą ir jį užpilkite ant salotų. Ant viršaus papjaustykite kiaušinio.