Vaikiška „Kukulynė“

2 l klevų sulos, truputis druskos, miltų, 0,5 stiklinės grietinėlės.

Iš 1 stiklinės sulos, trupučio druskos ir miltų išminkykite minkštą tešlą. Iš jos darykite mažus kukulius ir dėkite juos į verdančią sulą. Sriubą truputį pasūdykite ir užbalinkite grietinėle.

Beržų sulos gėrimas

0,5 l beržų sulos, 0,5 l apelsinų sulčių, ledo gabalėlių, 1 citrina.
Sulą sumaišykite su apelsinų sultimis ir pusės citrinos sultimis.

Supilstykite į taures, įdėkite po 2–3 gabalėlius ledo, taures papuoškite citrinos griežinėliais.

Sulos kokteilis

1 stiklinė sulos, 1 obuolys, 1 šaukštelis cukraus, truputis citrinų rūgšties, 1 šaukštas romo, truputis vanilinio cukraus.

Obuolį, išėmę sėklalizdį, supjaustykite griežinėliais, sudėkite į parūgštintą vandenį ir palaikykite 1–2 min. Tada išgriebkite ir panardinkite į šaltą vandenį. Po to griežinėlius išdėliokite į plokščias taures, užpilkite po šaukštelį romo, įpilkite cukraus, užberkite truputį citrinos rūgšties, vanilinio cukraus ir užpilkite sula.

Sulos kisielius

1 l beržų arba klevų sulos, 1–2 šaukštai cukraus, 2 šaukštai krakmolo, truputis tarkuotų citrinos žievelių, 0,5 l apelsinų sulčių.

Sulą užvirinkite. Supilkite šaltoje suloje išmaišytą krakmolą (kisielius turi būti tirštas). Kisielių užvirinkite, suberkite tarkuotas citrinų žieveles, cukrų ir supilkite apelsinų sultis. Vietoj cukraus galima dėti medaus, o vietoj apelsinų sulčių – vyšnių, braškių ar kitų sulčių.

Paprasta beržų sulos gira

1 l beržų sulos, 10–15 g mielių, 1 šaukštas cukraus.

Beržų sulą pašildykite iki 35°C, įdėkite 10–15 g išsuktų su cukrumi mielių. Indą uždenkite ir laikykite 5–10°C temperatūroje. Po 3–4 dienų gira bus tinkama vartoti.

Pagerinta sulos gira

4 l beržų sulos, 400 g medaus, 3–5 gvazdikėliai, 1 citrinos žievelė, 10–15 g mielių, razinų.

Į beržų sulą įdėkite medų, gvazdikėlius, citrinos žievelę ir virkite ant silpnos ugnies nugraibydami putas. Po to atvėsinkite iki 30°C, įdėkite mieles ir palikite rūgti. Kai sula nustos rūgti, ją perkoškite ir supilstykite į butelius. Į kiekvieną butelį įdėkite po 2-3 razinas, sandariai uždarykite ir laikykite vėsioje vietoje.

Konservuota beržų sula

10 l beržų sulos, 0,5 kg cukraus, 20 g citrinų rūgšties.

Į beržų sulą suberkite cukrų, citrinų rūgštį ir pakaitinkite iki 70-80°C nuolat maišydami, kad ištirptų cukrus. Po to nukoškite ir supilstykite į butelius arba stiklainius. Pasterizuokite 85–90°C temperatūros vandenyje 0,5 l stiklainius – 25 min., 3 l – 40 min. Taip pat, tik įdėjus mažiau cukraus, gali būti konservuojama ir klevų sula. Tai labai skanus gėrimas, tačiau derėtų žinoti, kad taip paruošta sula praranda nemažą dalį naudingųjų medžiagų.

Gaivi sula

10 l sulos, 2 saujos razinų, 5 šaukšteliai cukraus, apelsinų arba citrinų žievelių.

Sulai paruoškite penkis dviejų litrų talpos plastikinius butelius (nuo mineralinio vandens ar gaiviųjų gėrimų). Į kiekvieną butelį įmeskite po keliolika razinų, įberkite po 1 šaukštelį cukraus, įdėkite apelsino ar citrinos žievelę, per piltuvėlį pripilkite sulos, užsukite ir pastatykite į vėsią patalpą (pvz., rūsį). Maždaug po mėnesio sula įgis labai puikų, malonų rūgštelėjusį skonį ir bus tinkama vartoti. Taip paruošta sula galima gaivintis visą vasarą. Ji puikiai tinka šaltibarščiams gaminti.

Kaimiškai rauginta sula

Į statinę pripilkite sulos, įdėkite naminės duonos, juodųjų serbentų ūglių ar jaunų lapelių ir pastatykite į vėsų rūsį. Statinę apdėkite šiaudais ir apipilkite avižomis. Taip paruošta sula įgyja malonų rūgštų skonį ir išsilaiko net iki šienapjūtės. Karštą vasarą toks gėrimas puikiai malšina troškulį ir atstato jėgas.

Beržų sula statinėse

10 litrų sulos, 100 gramų avižų.

Tai vienas iš paprastesnių mūsų protėvių sulos receptų. Į medinę statinę supilkite sulą. Ant sulos paviršiaus suberkite avižas. Sudygusios avižos sudaro natūralų dangtį, saugantį sulą nuo perrūgimo bei nešvarumų. Statinę laikykite vėsioje ir tamsioje patalpoje. Taip sula gali išsilaikyti iki rudens.

Beržų sula su pušų aromatu

25 l beržų sulos, 1 kg jaunų pušies ūglių, 1 kg cukraus, 1 šaukštas citrinų rūgšties.

Pušų ūglius gerai nuplaukite, paskui nuplikykite verdančiu vandeniu ir dar kartą perplaukite šaltu vandeniu. Į statinaitę įdėkite išplautus ūglius ir užpilkite iki 80° С pakaitintą beržų sulą. Palaikykite 6–7 valandas. Tuomet sulą nupilkite, perkoškite, suberkite cukrų ir citrinų rūgštį. Išmaišykite ir supilstykite į iškaitintus stiklainius arba butelius. Sandariai uždarykite ir kaitinkite 90–95° С temperatūroje 25 min. Paruošta sula turi specifinį pušų aromatą ir malonų skonį.

Mėtinė beržų sula

25 l beržų sulos, 50 g džiovintų mėtų, 1 kg cukraus, 1 šaukštas citrinų rūgšties.

Į statinaitę įdėkite mėtas ir supilkite beržų sulą. Palaikykite 5–6 valandas. Tuomet sulą nupilkite, perkoškite, suberkite cukrų ir citrinų rūgštį. Išmaišykite ir supilstykite į iškaitintus stiklainius arba butelius. Sandariai uždarykite ir kaitinkite 90–95° С temperatūroje 25 min.

Citrininis beržų balzamas

12 l beržų sulos, 4 buteliai sauso vyno, 3,2 kg cukraus, 4 susmulkintos citrinos su žievele, bet be sėklų.

Sulą supilkite į medinę statinaitę. Į ją įpilkite vyną, suberkite cukrų, sudėkite susmulkintas citrinas. Statinaitę pastatykite šaltai (geriausia apdėti ledu) ir laikykite 2 mėnesius. Tada balzamą išpilstykite į butelius, sandariai juos uždarykite (rekomenduojama net užsmaluoti) ir suguldykite vėsiame rūsyje apibarstę smėliu. Po 3 savaičių gydomąjį balzamą galima vartoti.