Gaspačo

Likopenas, kurio gausu pomidoruose, įsisavinamas tik kartu su riebalais – truputis alyvų aliejaus bus labai tinkamas pagardas. Jeigu valgote gaspačo sriubą, ją patieksite stiklinėse, kaip sultis – bus įdomiau.

4 porcijos
100 g – 144 kcal

Jums reikės:

900 g pomidorų (saldžių),
1 l natūralių pomidorų sulčių,
3 raudonųjų paprikų,
2 vidutinio dydžio agurkų,
1 galvutės raudonojo svogūno (mažos),
3 skiltelių česnako,
50 ml alyvų aliejaus,
3 valg. šaukštų vusterio padažo,
Druskos, pipirų, tabasko padažo pagal skonį

Gaminimas:

Nulupkite pomidorus: nuplikykite, vėliau pamerkite į šaltą vandenį ir nulupkite odelę, pašalinkite sėklas. Nuplaukite agurkus ir paprikas.

Visas daržoves stambiai supjaustykite, įpilkite truputį pomidorų sulčių ir viską išplakite virtuviniu kombainu.

Plakinį supilkite į puodą, praskieskite sultimis iki norimo tirštumo, dėkite vusterio ir tabasko padažo, pagardinkite druska ir pipirais.

Padėkite į šaldytuvą 40-60 min.

Prieš patiekiant gerai išmaišykite ir išpilstykite į stiklines, kurių kraštus galite patepti citrinos sultimis, o vėliau apibarstykite druska (kad stiklinės krašteliai būtų su druskos kristalėliais).

Norėdami, kad gaspačo būtų oranžinės spalvos, įpilkite alyvų aliejaus į plakiklį. O jeigu norite, kad sriuba būtų ryškiai raudona, alyvų aliejų dėkite prieš patiekiant.

Spanakopita

Idealus švelnumo, pikantiškumo ir graikiško kolorito derinys. Špinatuose gausu beta karotino ir vitamino E.

6 porcijos
100 g – 290 kcal

Jums reikės:

500 g šaldytos sluoksniuotos (be mielių) arba filo tešlos,
400-600 g špinatų (gali būti šaldyti),
100 g alyvų aliejaus,
Saujelės svogūno laiškų,
2 valg. šaukštų smulkintų krapų,
3 lengvai išplaktų kiaušinių,
200 g fetos sūrio,
Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį,
150 g sviesto,
100 g paniruotų džiūvėsėlių

Tcadziki padažui:

150 g natūralaus jogurto,
1 agurko,
3 skiltelių česnako,
0,5 valg.šaukšto vyno acto,
1 valg.šaukšto alyvų aliejaus,
0,5 arbat.šaukštelio druskos

Gaminimas:

Špinatus supjaustykite (šaldytus atitirpinkite ir nuspauskite). 3-5 min. patroškinkite uždengtoje keptuvėje, išpilkite atsiradusias sultis.

Prikaistuve įkaitinkite alyvų aliejų ir pakepinkite svogūnų laiškus, kol suminkštės (2-3 min.)

Susmulkinkite fetos sūrį, dideliame dubenyje sumaišykite su špinatais, krapais, kiaušiniais, druska, pipirais ir pakepintais svogūnais.

Stalą pabarstykite miltais, dėkite pirmąjį filo tešlos lakštą, sutepkite ištirpintu sviestu, pabarstykite džiūvėsėliais. Tai pakartokite 10 kartų. Jeigu tešla sluoksniuota, reikia tik atšildyti ir iškočioti.

Ant vieno tešlos galo išdėliokite įdarą ir susukite vyniotinį. Dėkite ant pergamentinio popieriaus ir kepkite 200 C karščio orkaitėje kol įgaus auksinę spalvą. Iškepusį vyniotinį supjaustykite įžambiai.

Padažo gaminimui agurkus nulupkite, susmulkinkite trintuve, nuspauskite sultis ir pabarstykite druska. Suberkite smulkintus česnakus, vyno actą, jogurtą, alyvų aliejų ir viską išmaišykite

Pyragą patiekite šiltą su tcadziki padažo indeliu.

Morkų sriuba – piurė

Ši gyvenimo džiaugsmą teikianti sriuba skani tiek karšta, tiek ir šalta. Morkose esantis beta- karotinas pagerina įdegio spalvą, o grietinėje gausu seleno.

4 porcijos

100 g – 210 kcal

Jums reikės:

600 g jaunų morkų,
1 l vištienos sultinio,
1 didelės raudonosios paprikos,
1 didelės svogūno galvutės,
2-3 arbat. šaukštelių kario,
2 valg. šaukštų alyvų aliejaus,
Kajeno pipirų,
Druskos ir pipirų pagal skonį,
Grietinės patiekiant

Gaminimas:

Svogūną ir papriką supjaustykite kubeliais ir pakepinkite su alyvų aliejumi dideliame, storadugniame puode. Kepinkite, kol svogūnai taps skaidrūs. Suberkite pjaustytas morkas ir dar pakaitinkite 4-5 minutes.

Supilkite buljoną, pakaitinkite iki užvirimo ir virkite ant mažos ugnies, kol morkos suminkštės.

Nukelkite nuo ugnies ir palaukite, kol truputį atvės. Kiaurasamčiu išgriebkite daržoves ir sudėkite į plakiklį, įpilkite šiek tiek sultinio ir išplakite.

Daržovių piurė sumaišykite su likusiu buljonu iki norimo tirštumo. Supilkite atgal į puodą.

Suberkite karį, druską ir pipirus. Kaitinkite iki užvirimo, sumažinkite ugnį ir virkite 2 minutes.

Patiekite su grietine ir kajeno pipirais.

Vištienos salotos su raudonosiomis vynuogėmis ir pekano riešutais

Vištienoje ir jogurte gausu tirozino ir triptofano, vynuogėse – antioksidantų, o pekano riešutuose – vitamino E.

4 porcijos
100 g – 230 kcal

Jums reikės:

3 vištienos šlaunelių be kaulų ir odelės,
1 valg. šaukšto pjaustytos imbiero šaknies,
3 skiltelių česnako,
150 g pjaustytų salierų,
150 g raudonųjų vynuogių be kauliukų,
130 g natūralaus (graikiško) jogurto,
100 g pekano riešutų,
1 arbat. šaukštelio kario,
0,5 arbat. šaukštelio kmynų,
2 valg. šaukštų pjaustytos kalendros,
Druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminimas:

Paukštieną dėkite į šaltą, pasūdytą vandenį ir palikite 45 min. (mėsa greičiau išvirs ir išliks sultinga).

Paukštieną dėkite į verdantį pasūdytą vandenį. Vėliau sudėkite imbierą ie smulkintą česnaką. Išvirusią mėsą išgriebkite, atvėsinkite ir supjaustykite.

Riešutus kepkite įkaitintoje iki 150 C orkaitėje, kol pagels (apie 7 min.). Atvėsinkite.

Jogurtą sumaišykite su kariu ir kmynais. Suberkite salierus, vynuoges, kalendrą ir paukštieną. Viską gerai išmaišykite.

Padėkite į šaldytuvą ir palikite ne mažiau kaip 4 val.

Prieš patiekiant suberkite riešutus ir išmaišykite. Šios salotos puikiai tinka sumuštiniams.

Dorada voke

Įvyniota dorada su saldžiu sojos padažu puikiai išlaiko vertingąsias medžiagas: tiroziną, vitaminą E, seleną ir jodą, o taip pat nepakeičiamas riebiąsias rūgštis omega – 3.

1 porcija
100 g – 167 kcal

Jums reikės:

1 dorados,
4 lapų kiniškų kopūstų,
1 valg.šaukšto smulkintos imbiero šaknies,
1 skiltelės česnako,
Pusės šviežio čili pipiro,
Druskos pagal skonį

Padažui:

Po 1 valg.šaukštą:
smulkiai pjaustyto imbiero,
česnako,
vandens,
cukraus,
arachisų aliejaus,
sezamo aliejaus
2 valg.šaukštų sojos padažo

Gaminimas:

Padažui nedideliame inde sumaišykite imbierą, česnaką, cukrų,vandenį, sojos padažą. Palikite 30-40 min.

Paruoštą žuvį įpjaukite du – tris kartus skersai iki kaulų.

Kopūstų lapus blanširuokite verdančiame vandenyje balta puse žemyn apie 1 min. Nusausinkite ant popierinės servetėlės.

Išklokite foliją, ant jos dėkite kepimo popierių, o ant jo dėkite kopūsto lapus.

Sumaišykite imbierą, česnaką ir čili pipirus mažame inde. Šiuo mišiniu ištrinkite žuvį., pabarstykite druska ir dėkite ant kopūsto lapų.

Suvyniokite kepimo popierių kartu su folija ir žuvimi į voką. Dėkite į kepimo skardą, apšlakstykite vandeniu ir kepkite iki 180 C įkaitintoje orkaitėje 15 min.

Tuo metu mažoje keptuvėje pakaitinkite aliejų mišinį, tačiau neužvirkite. Iškepusią žuvį išimkite iš voko, apliekite padažu ir aliejų mišiniu ir patiekite.

Vaisių desertas

Šiame deserte gausu beta karotino ir antioksidantų, kurie patikimai apsaugo ląsteles nuo senėjimo.

4 porcijos
100 g – 137 kcal

Jums reikės:

250 g šviežių braškių,
400 g abrikosų,
1 mango,
1 apelsino sulčių,
4-6 mėtos lapelių,
1 arbat.šaukštelio cukraus pudros.

Gaminimas:

Braškes supjaustykite į keturias dalis ir pabarstykite cukraus pudra. Palikite 5 min., kad išsiskirtų sultys.

Supjaustykite abrikosus ir mango, suberkite į braškes.

Supilkite apelsino sultis, gerai išmaišykite, papuoškite mėtų lapeliais ir patiekite.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją