Bet juk šita daina ne apie tai, grįžkim prie maisto. Dietologai ir visi kiti protingi dėdės bei tetos vis ragina valgyt sezoninį maistą, mes irgi tarp ausų šį tą turim, todėl tokių raginimų paisom ir vietoj apelsinų valgom agrastus. O pirmą rugpjūčio penktadienį beveik tradiciškai (kiek metų reikia ką nors daryt, kad tai taptų tradicija?) kalbam apie cukinijas. Pernykštis pokalbis čia.

Jeigu kartais visai netyčia taip nutiktų, jog cukinijų jūsų (giminaičių kaime) darže cukinijų užaugo daugiau nei dabar pajėgiat suvalgyt, siūlau jas užšaldyt. Viskas labai paprasta: supjaustom cukinijas griežinėliais arba kubeliais, nelygu, kam ketinat jas, iš šaldiklio ištrauktas, naudot. Pripilam į puodą vandens, jį užverdam. Šalia pasidedam didelį dubenį su šaltu vandeniu. Cukinijų gabalėlius verdam, kol vos vos suminkštėja, bet dar nepradeda težti (maždaug minutę), tuomet sudedam į šaltą vandenį, kad tuoj pat atšaltų.

Nusausinam ir užšaldom. Rekomenduoju šaldyti nedideliuose maišeliuose porcijomis arba pirmiau užšaldyti išdėliojus ant lentelės taip, kad gabalėliai nesiliestų vienas su kitu, ir tik tuomet sudėt į šaldymo maišelį – šitaip apsaugosit save nuo cukinijų sušalimo į vieną didelį gabalą.

Pabrėžiu, kad priešingai nei kitoms daržovėms, vandens apverdant cukinijas pasūdyt nereikia, antraip joms atšilus turėsim košę, o ne kubelius, kuriuos šitaip kruopščiai pjaustėm. Bet kol dar visų cukinijų šaldiklin nesugrūdot…

***

Anksčiau ar vėliau vis tiek atvės pakankamai, jog grįžtų poreikis į dubenėlius pilt ne tik šaltibarščius ar mėlynes su pienu, pamatysit!

Cukinijų ir bazilikų sriuba

4 porcijoms:

2-3 šaukštų aliejaus
svogūno
2-3 skiltelių česnako
pusės šaukštelio maltos saldžiosios paprikos
žiupsnelio čili pipirų
1 kg cukinijos
300-500 ml daržovių sultinio
didelio ryšelio bazilikų
1-2 šaukštų citrinos sulčių
druskos
juodųjų pipiros
60 g fetos sūrio

Procesas:

Pradžia kaip visada: puode įkaitinam aliejų ir apkepam smulkiai sukapotą svogūną. Šitai trunka kokias 7-8 minutes, t.y., daugiau nei pakankamai laiko sukapot česnaką ir sutarkuot cukiniją (čia ir toliau tai atliekama prietaisu, liaudyje vadinamu burokine tarka).

Kai svogūno gabalėliai jau suminkštėję ir truputį pageltę, suberiam česnaką, papriką ir čili pipirus. Maišydami kaitinam 30-40 sekundžių. Sudedam cukiniją, supilam 300 ml sultinio, pasūdom ir verdam 10-12 minučių.

Tuomet sudedam susmulkintą baziliką, išjungiam viryklę ir sriubą sutrinam. Jei atrodo, kad per tiršta, praskiedžiam sultiniu ir užverdam. Tuomet supilam citrinos sultis, įberiam pipirų, patikrinam, ar netrūksta druskos, ir patiekiam, fetos sūriu apibarstę ir šlakeliu alyvuogių aliejaus pagardinę. Skanaus.

***

Čia yr vienas greičiausių ir patikimiausių būdų utilizuot cukiniją. Voveraites galima drąsiai keisti vakarykštės vištienos likučiais arba nedėt nieko, o vietoj apkepo, atliekančio vakarienės funkciją, prikept mažų keksiukų ir valgyt juos šaltus.

Cukinijų apkepas

I.Alenskaitės nuotr.

3-4 valgytojams reiks:

200 g voveraičių
2 kiaušinių
svogūno
ryšelio petražolių
80 g džiuvėsėlių
500 g cukinijos
100 g sūrio
druskos
juodųjų pipirų

Procesas:

Voveraites kruopščiai nuplaunam ir susmulkinam. Sudedam į pasūdytą verdantį vandenį ir kaitinam 10-12 min., supilam į sietelį ir leidžiam vandeniui nuvarvėt.

Įjungiam orkaitę – 190 laipsnių. Sūrį ir cukiniją sutarkuojam, svogūną smulkiai supjaustom, petražoles sukapojam. Į dubenį mušam kiaušinius, šakute kiek paplakam, tuomet sudedam daržoves, sūrį, džiuvėsėlius ir prieskonius. Gerai išmaišom.

Kepimo formą/formeles ištepam sviestu, pabarstom džiuvėsėliais ir supilam masę. Išlyginam paviršių, kišam į orkaitę ir kepam 30-35 minutes, kol apkepas sutvirtėja ir viršus truputį apskrunda (jei kepam keksiukų formelės, turėtų pakakt 18-20 min). Patiekiam su grietine/natūraliu jogurtu. Skanaus.

***

Minkšti ir su sausainiams nebūdingai mažu kiekiu riebalų (t.y., jei vietoj šokolado dėsit riešutus ir razinas, o vietoj cukraus pilsit medaus, bus galima pakrikštyt juos sveikuoliškais ar kitais skambiais vardais ir pritildyt sąžinę valgant, jei jūsiškė labai bamba),žodžiu, jei pernai man nepavyko jūsų įtikint cukinijos tinkamumu desertams, bandau dar kartą (o jei pavyko, tai eikit patikrint, ar visų reikalingų produktų spintelėse yra pakankamai).

Avižiniai sausainiai su cukinija

I.Alenskaitės nuotr.

27 sausainiams susirandam:

60 g sviesto
150 g cukraus
šaukštelio vanilinio cukraus
kiaušinio
250 g cukinijos
žiupsnelio druskos
šaukštelio cinamono
šaukštelio kepimo miltelių
160 g miltų
170 g avižinių dribsnių (ne greito paruošimo)
100 g džiovintų spanguolių
150 g šokolado*

Procesas:

Sviestui leidžiam atšilt iki kambario temperatūros (man labai patinka vasara, nes ant palangės pietų pusėje padėtam dubeny sviestas tokią būseną pasiekia per penkiolika minučių). Sutarkuom cukiniją, gabalėliais sukapojam šokoladą, vieną nuo kitos atskiriam spanguoles.

Įjungiam orkaitę – 175 laipsniai. Į sviestą suberiam cukrų ir vanilinį cukrų. Plakam 2-3 minutes, kol masė truputį pašviesėja. Įmušam kiaušinį ir kankinam plaktuvą dar minutę. Sudedam cukiniją ir gerai išmaišom šaukštu.

Druską, cinamoną, kepimo miltelius bei miltus sumaišom kitam dubeny (šitai daroma tam, kad prieskoniai ir kepimo milteliai tolygiau pasiskirstytų tešloj) ir suberiam į cukinijų masę. Išmaišom.

Suberiam avižinius dribsnius, spanguoles ir šokoladą. Darsyk gerai išmaišom. Kepimo skardą išklojam kepimo popierium, kabinam šaukštą tešlos ir formuojam kauburėlius (t.y., dedam tą šauktą tešlos ant kepimo popieriaus bet kaip ir paskui surenkam į šoną nukritusias pavienes avižas, kad nedegtų), palikdami 5-6 centimetrų tarpus (aš kepiau po devynis standartinio dydžio skardoje).

Kepam 10-15 min., kol sausainiai išsileidžia ir apskrunda. Ataušinti reikėtų ant grotelių, bet jei valgysit dar šiltus, niekas akmenim neapmėtys. Skanaus.

*naudojau perpus pienišką ir baltą

Turiningo savaitgalio!

Inga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)