10 teisingų blynų (nes jie yra kur kas smagiau už visas religijas kartu sudėjus) įsakymų:

naudok rūgusio pieno produktą: kefyrą, pasukas, natūralų (arba ne) jogurtą, didelių nepriteklių šaldytuve atveju tiks ir grietinė perpus su pienu;

riebalus, t.y. tirpintą sviestą arba aliejų pilk į tešlą, o ne keptuvėn;

tinkamai parink kildinamąsias medžiagas: kepimo miltelių gali ir nepakakt, jei tešloje yra kokių nors „sunkių“ produktų, pavyzdžiui, varškės, morkų, moliūgo ar panašiai, tokiu atveju visai sveikintina įdėt ir šiek tiek sodos;

kepk sausoje keptuvėje, kol blyno paviršius išsausės ir jame atsiras skylučių. Apversk ir įvertink situaciją – jei blynas apdegęs, vadinasi, ne per vėlai apvertei, o per kaitriai kepei. Sumažink ugnį ir bandyk tol, kol atrasi tinkamiausią temperatūrą. Procesas užtrunka, todėl kantrybė blynams svarbi ne ką mažiau nei miltai;

nebijok eksperimentuot, tačiau nepersistenk su priedų įvairove – daugiau kartais tikrai yra mažiau (avietės ir baltasis šokoladas yra sėkmės garantas, bet jei į tokius blynus dar įmaišysi ir razinų – gero nelauk, ir panašiai);

jei netingi, plak kiaušinių baltymus atskirai – šitai labai sveika blynų tekstūrai ir purumui;

nebijok prieskonių – cinamonas, vanilė, citrinos sultys, apelsinų žievelės, imbieras, tinka viskas, jei protingai;

visada įdėk žiupsnelį druskos;

tinkamai parink blynams kompaniją – jogurtas, grietinė, plakta grietinėlė, medus, uogienė, džemas, kondensuotas pienas, karamelinis ar šokoladinis padažas, rudasis cukrus, cinamonas, lydytas sviestas, karamelizuoti obuoliai, trintos uogos, vis tiek šaldytuve/spintelėj ką nors rasi;

jei laikaisi dietos, valgyk salotas, bet nebandyk sumažint blynų kaloringumo riebalų ar cukraus sąskaita, nes vietoj burnoj tirpstančių blynų gausi sausą ir sprangią jų parodiją.

***

Šitais blynais aš kadais papirkinėdavau žmones (paskui padariau kvailystę ir papasakojau, kaip kept). Uogos, vaisiai, aguonos, kakava, kokoso drožlės – priedai tinka visokie, betgi mes visi žinom, kaip puikiai sutaria bananai ir šokoladas, ar ne? Ir matuokim stiklinėm, blynams gramas šen ar ten – nelabai svarbu.

Blyneliai su bananais ir šokoladu

4 labai alkaniems arba 6 neišbadėjusiems valgytojams reiks:

4 kiaušinių
4-5 šaukštų cukraus
2 šaukštelių vanilinio cukraus
žiupsnelio druskos
100 g sviesto
2 stiklinių kefyro
2 stiklinių miltų
2 šaukštelių kepimo miltelių
2 bananų
100 g pieniško šokolado

Procesas:

Išlydom sviestą patogiu būdu ir paliekam kiek praaušt.

Kiaušinių baltymus atskiriam nuo trynių. Nieko tokio, jei į trynius kiek baltymo pateks, bet šiukštu – ne atvirkščiai. Geltonuosius plakam su cukrum ir vaniliniu cukrum tol, kol masės tūris patrigubėja ir pašviesėja. Nesiliaudami plakt lėta srovele supilam sviestą.

Išmaišom kefyrą, miltus ir kepimo miltelius. Nesistebim, jog tešla už grietinę tirštesnė – šitaip turi būt, be to, dar turim baltymus, jie reikalą suskystins. Bananus ir šokoladą susmulkinam tokiais gabalėliais, kokius būtų malonu blyne užtikt, ir įmaišom į tešlą.

Šaltu vandeniu nuplaunam plaktuvo šluoteles ir kruopščiai nusausinam. Kiaušinių baltymus pasūdom ir plakam. Iš pradžių lėtai, kas penkiolika sekundžių apsukas padidindami. Visa procedūra trunka apie 2-3 minutes, kol baltymų masė sustandėja tiek, kad apvertus dubenį iš jo nepabėga, ir pradeda dailiai blizgėt.

Dedam baltymus į dubens su tešla centrą ir šaukštu juos „įlankstom“, t.y., kabinam tešlą iš dubens kraštų centro linl tol, kol niekur baltų debesų nebesimato. Kepam pagal 4 įsaką. Aš paprastai tokiam kiekiui ant viryklės pasistatau išsyk dvi keptuves – viskas vyksta dvigubai greičiau, o ir varnoms šaudyt laiko nebelieka laukiant, kol laikas apverst bus.

Valgom karštus su kondensuotu pienu. Arba be nieko. Nors mūsuos jie dorojami ir šalti - nelyg kokie sausainiai.

***

Mėgstant morkų pyragą? Tuomet tikrai mėgsit ir šituos.

Kokosiniai morkų blyneliai

4 valgytojams reiks:

4 didelių morkų
2 kiaušinių
4-5 šaukštų cukraus
žiupsnelio druskos
1/3 stiklinės aliejaus
1,5 stiklinės kefyro
0,5 šaukštelio sodos
4 kaupinų šaukštų kokoso drožlių
1 šaukštelį kepimo miltelių
cinamono
1,5 stiklinės miltų

Procesas:

Morkas sutarkuojam smulkiausia turima tarka.

Kiaušinius truputėlį paplakam su cukrum, kad tasai bent truputį aptirptų. Sodą užgesinam kefyre ir pilam į kiaušinių plakinį. Ten pat keliauja aliejus ir morkos. Išmaišom.

Kitam dubeny sumaišom kokoso drožles, cinamoną, kepimo miltelius ir miltus. Pilam morkų masę ir darbuojamės šaukštu, kol viskas virsta vieniu.

Paliekam penkiolikai minučių, kad kokosų drožlės išbrinktų. Kepam, kaip aprašyta aukštėliau. Valgom. Su jogurtu ir uogiene, pavyzdžiui.

Skanaus.

***

Jeigu blynuose avižų daugiau nei miltų, tai beveik galim pavadint juos sveikuoliškais ir visaip kaip ten kitaip organizmui naudingais, o po to valgyt be sąžinės priekaištų, tiesa? Ir visai nesvarbu, kad nežinant, iš ko gaminta, nė neįtartum.

Avižiniai blyneliai su razinomis

4 porcijoms susirandam:

1,5 stiklinės greito paruošimo avižinių dribsnių
2 stiklinių pasukų
porą saujų razinų
100 g sviesto
2 kiaušinius
3-4 šaukštus cukraus
žiupsnelį druskos
šaukštelį cinamono
pusę šaukštelio imbiero
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
stiklinę miltų

Procesas:

Avižinius dribsnius sumaišom su razinom, druska bei cukrum ir užpilam pasukomis. Paliekam pusvalandžiui brinkti, tirpti ir kitaip bręsti.

Garų vonelėje, mikrobangėje ar tiesiog mažam puode ant nedidelės kaitros išlydom sviestą. Pilam į avižas. Išmaišom. Įmušam kiaušinius. Išmaišom. Sudedam miltus, kepimo miltelius, imbierą ir cinamoną. Išmaišom paskutinį sykį. Kaip kept jau papasakota.

Labai gerai su šviežiu medum ar grietine, gardinta cukrum ir cinamonu. Skanaus.

Nelaukit Užgavėnių!

Inga.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)