Tai Larisa, pagaminusi riešutinį kario padažą, Vaidas, pasiūlęs padažą ne tik krevetėms, ir Natali, atsiuntusi rytietiško padažo receptą. Jiems atitenka ypatingi "Santa Maria" prieskonių rinkiniai.

Su nugalėtojais susisieksime elektroniniu paštu.

Primename, kad už bet kokio kūrinio autorystės pasisavinimą gresia baudžiamoji atsakomybė ir laisvės atėmimas iki 2 metų pagal LR Baudžiamojo kodekso 191 straipsnį. DELFI skaitytojus, pastebėjusius vogtas fotografijas ar receptus, maloniai prašome nedelsiant pranešti redakcijai.

PAVYZDYS, kaip rašyti receptą:

Morkų pyragas

10 porcijų reikės:

125 g sviesto;
1 stiklinės cukraus;
3 kiaušinių;
0,5 stiklinės pieno;
1,5 šaukšto citrinos sulčių;
4 vidutinio dydžio morkos;
1 stiklinė migdolų;
1,5 stiklinės miltų;
2,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
1,5 šaukštelio cinamono;
0,5 stiklinės kokoso riešuto drožlių;
150 g juodo šokolado;
žiupsnelio muskato riešuto, šiek tiek druskos.

Padažui:

0,5 stiklinės cukraus;
2 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
2 valg. šaukšt. krakmolo;
80 g sviesto.

Gaminimas

Jūsų patiekalo gaminimo eiga.

Tris nugalėtojus paskelbsime lapkričio 3 d. Jiems atiteks gardžiai kvepiantys „Santa Marios“ prieskonių rinkiniai!


SKAITYTOJŲ RECEPTAI


Padažas krevetėms ir ne tik...

Ingridientai:

Alyvuogių aliejus
Sviestas
4 vidutinio dydžio pomidorai
4-5 česnako skiltelės
Pusė vidutinio dydžio mėlynojo svogūno
1 raudonasis (aštrus) čilis
Saujelė šviežios petražolės ir pusė tiek šviežios kalendros
2-3 valgomieji šaukstai cukraus
Pusė citrinos
Žiupsnelis druskos ir juodųjų pipirų (arba baltųjų)

Paruošimas 15 minučių

Įpilame alyvuogių aliejaus į keptuvę ir įdedame sviestą. Nuplauname ir išimame pomidorų sėklas ir smulkiai supjaustome (žievelės nuimti nereikia). Nulupame ir smulkiai supjaustome svogūną, česnaką ir čilį. Suberiame viską i karštą keptuvę ir kepame 3-5 minutes. Įdedame cukrų, druską ir pipirus bei išspaudžiame citrinos sultis .

Smulkiai supjaustome petražoles ir kalendrą ir suberiame į keptuvę. Minutė ir padažas baigtas. Puikiausiai galima mėgautis su krevetėmis, kiaulienos, ar paukštienos kepsniais. Tinkamas naudoti šiltas ar šaltas.

Skanaus
Vaidas

----------------------------------------------------------

Padažas vištienos kepsniui

Padažui reikės:

1 šaukšto sviesto;
1 desertinio šaukšto miltų;
1 kiaušinio trynio;
stiklinės pieno;
200 g fermentinio sūrio;
česnakinės druskos;
vištienos prieskonių;
bazilikų ir krapų.

Puodely pakaitiname sviestą ir supylę miltus ištriname masę. Paliekame atvėsti. Tuo tarpu išplakame kiaušinio trynį ir sutarkuojame sūrį.

Atvėsus sviesto ir miltų masei, pilame pieną ir kaitiname. Pastoviai maišome. Pilame prieskonius, pirmiausia česnakinę druską ir vištienos prieskonius, pradedant virti - bazilikus ir krapus. Užvirus nukeliame padažą nuo ugnies ir maišydami supilame kiaušinio trynį ir sūrį.

Skanaus!
Dovilė

------------------------------------------------------------

Riešutinis kario padažas

Reikės:

1 svogūno galvutės,
1 valg. šaukšto sviesto,
1 valg. šaukšto kario miltelių,
1 greipfruto,
4 valg. šaukšt. kepintų žemės riešutų,
2 valg. šaukšt. kokoso drožlių.

Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Sviestą įkaitinkite keptuvėje ir pakepinkite jame svogūną. Pabaigoje suberkite kario miltelius, išmaišykite ir palikite pastovėti.

Išspauskite greipfruto sultis ir supilkite į padažą, išmaišykite ir pakaitinkite. Žemės riešutus susmulkinkite virtuviniu kombainu ir kartu su kokoso drožlėmis suberkite į padažą.

10 minučių viską kaitinkite, nuolat maišydami, kad skoniai persigertų vienas kitu.

Su šiuo padažu ypač tinka žuvis arba jautienos kepsniai, kuriuos derėtų patiekti su ryžiais ir daržovėmis. Atšalęs padažas tiks su žuvies fondiu.

Skanaus
Larisa

----------------------------------------------------------------

RYTIETIŠKAS POMIDORŲ PADAŽAS

4 porcijoms reikės:

4 vidutinio dydžio svogūnų;
2 šaukštų alyvų aliejaus;
2 didelių skiltelių česnako;
10 g smulkinto šviežio imbiero;
1 indelio (250 gr.) vakuotų pomidorų savo sultyse ir be odelės;
250 g grietinėlės (riebumą pasirinkite patys);
pusės (½) aitriosios paprikos;
10 g indiškų kmynų;
2 sėklų juodojo kardamono;
5 g cinamono;
10 g smulkintos indiškos kalendros;
10 g garam masala prieskonių;
druskos pagal skonį.

Paruošimas:

Nulupkite svogūnus, česnakus ir nuskuskite žievelę nuo imbiero. Išimkite iš aitriosios paprikos baltas sėklas. Visus šiuos produktus smulkiai supjaustykite. Tada gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Į įkaitusį aliejų suberkite indiškus kmynus ir palaukite, kol jie paskleis savo aromatą, tada į keptuvę suberkite smulkintus svogūnus. Kai svogūnai lengvai parus, suberkite smulkintą česnaką, imbierą ir aitriąją papriką.

Visus šiuos prieskonius paskrudinkite iki rusvumo, tada suberkite likusius prieskonius: cinamoną, garam masalą, indišką kalendrą, išlukštento juodojo kardomo sėklas. Subėrus prieskonius, gerai juos išmaišykite su esama mase. Ir kai pajausite, kad masė tuoj jau gali pradėti kibti prie keptuvės dugno, tai supilkite paruoštą indelį pomidorų savo sultyse.Viską gerai išmaišykite ir palikite 10 minučių.

Po to supilkite grietinėlę ir vėl palikite troškintis 10 minučių. Tada patikrinkite, ar jūsų ruošiamam patiekalui padažo tūris yra pakankamas, jei ne, galite dar šiek tiek įpilti vandens.

Jau į galutinį tūrį įberkite druskos pagal skonį. Vėl palikite troškintis 10-15 minučių. Tada reikia su mikseriu visą šią masę gerai susmulkinti iki trintos sriubos turinio. Jūsų padažas jau paruoštas! Jį galite valgyti su įvairia mėsa, į jį galima įpjaustyti saldaus pieno varškės sūrio gabalėlių, troškintų ar garintų daržovių mišinį.

Visa tai patiekite su virtais ryžiais.
Skanaus!

Natali

--------------------------------------------------------------

Padažas prie įvairių užkandžių

Reikalingi produktai:

Užkandžių gamyba:

Supjaustome duoną pailgom juostelėm. Paimam nedidelį puodą pilame aliejų ir kaitiname. Į įkaitintą aliejų dedame duonos skilteles ir kepame, kol apskrunda. Ištraukus duoną patriname česnaku, kai iškepame norimą kiekį duonos, visą apibarstome smulkia druska.

Padažo gamyba

Priklausomai nuo užkandžių kiekių, pasirenkame indelį, kuriame gaminsime padažą.

Pirmiausia sutarkuojame Rokiškio sūrį, nulupame česnako skiltelę.

Į indelį dedame majonezą ir sūrį, santykiu 2:1, įdedame truputį pipirų ir druskos viską išmaišome. Gautą masę idedame į mikrobangę ir šildome 2 minutes, išėmus iš mikrobangės į gautą padažą su česnakų spaustuku išspaudžiame česnako skiltelę (galima ir daugiau). Viską gerai išmaišome.

Padažo patiekimas:

Gautą padažą dedame į didelės lėkštės vidurį, aplink sudėliojame užkandžius: keptą duoną, čipsus...

Paėmę keptą duoną arba čipsus kišame į padažą ir valgome. Skanaus.

Zita

--------------------------------------------------------------

Ypatingas padažas visiems mėsos patiekalams ir ne tik...

Ingridientai:

1kg pomidorų
1 vnt česnako (maža galva)
Majonezas
Austrių padažas
Malti juodieji pipirai
Bazilikas
Raudonėliai
Druska

Gaminimas:

Pomidorus nuplauti, išimti kotą, pomidorus malame su mėsmale, nulupam česnaką, malant pomidorus metame kartu česnaką, kad pasiskirstytų visa masė, viska sumalus į masę dedame 3 valgomus šaukštus majonezo, 1 valgomą šaukštą austrių padažo, žiupsnelį baziliko, raudonėlio, maltų pipirų ir pagal skonį druskos (tik nepadauginkite) viską išmaišome, paliekame apie 2 val pastovėti kambario temperatūroje. Šis padažas tiks įvairiems mėsos bei vištienos patiekalams.

Jei norite šio padažo pasidaryti tiek, kad bet kada jo turėtumėte, jokių problemų, stovint šaldytuve šis padažas išsilaikys ne vieną mėnesį.

Skanaus!
Robertas

--------------------------------------------------------------

Jautienos kepsniukai su pelėsinio sūrio padažu

Ingridientai:

Keturių jautienos gabaliukų apie 150 g, druskos, pipirų, aliejaus kepimui.

Padažui: 100g sviesto, 100g sūrio su mėlynuoju pelėsiu, 50 g svogūnų laiškų, druskos.

Gaminimas:

Pabarstyti kepsnius druska ir pipirais. Įkaitinti keptuvę, įpilti aliejaus ir apkepti kiekvieną pusę maždaug apie 2 minutes.

Apkeptus kepsnius palikti šiltoje vietoje.Į puodą sudėti smulkiai supjaustus svogūno laiškus, sutrupintą sūrį bei sviestą ir maišydami ištirpinti ant nedidelės ugnies, bet neužvirti. Patiekti kepsnius užpilus kelis šaukštus sūrio padažo.

Skanaus

Inesa

----------------------------------------------------------

Prancūziškai lietuviškas ar lietuviškai prancūziškas padažas

5 šaukštai aliejaus
6 dideli svogūnai
50 gr sviesto
50 gr natūralios grietinės
druskos

Į įkaitintą aliejų sudėti smulkiai kubeliais supjaustytus svogūnus, ir ant silpnos ugnies kepti kol pradžioje pasidarys skaidrūs, o vėliau pradės rusvėti. Toks lėtas procesas turėtų vykti ne mažiau 20 – 25 min., kad svogūnai atiduotų visas skonio subtilybes. Tada įdedam sviestą, grietinę, truputį druskos ir puikusis padažas baigtas.

Šis padažas truputį primena svogūnų sriuba, labai tinka prie cepelinų, kugelio, ir turi tik vieną blogą ypatybę – visada pritrūksta.

Violeta

--------------------------------------------------------------

Graikiškas padažas

Ingridientai

Jogurtas
Trumpi agurkai
Česnakai
Alyvuogių aliejus
Druska
Pipirai
Krapai, petražolės

Gaminimas

Agurkus nuskusti ir sutrinti stambia trintuve, gerai nuspausti sultis, įdėti druskos ir palikti kelioms valandom šaldytuve , nusunkti sultis, sudėti į grietinę, išspausti česnaką, įpilti alyvuogių aliejaus, sudėti prieskonius ir gerai išmaišyti.

Inesa B.

------------------------------------------------------------

Tikro šefo padažas

Sudėtis:

majonezas
2 šaukštai garstyčių
2 šaukštai pomidorų padažo,
šlakelis citrinos sulčių
žiupsnelis baltųjų pipirų
1 šaukštelis baltojo cukraus
švieži česnakai (susmulkinti)
druska

Gaminimas:

Sumaišykite visus ingredientus.

Labai skanu su šalta žuvimi, keptomis bulvėmis, keptomis daržovėmis ar šviežiomis salotomis.

Padažas prie makaronų

Mums reikia:

1 svogūno
1 morkos
Pusė saliero
3 šaukštai alyvuogių aliejaus
1 skardinė marinuotų nuluptų pomidorų
2 šaukštai rūgščios grietinėlės
Universalių prieskonių pagal skonį

Gaminimas:

Nuplauti ir susmulkinti daržoves į mažus kubelius. Kepiname svogūnus. Pridedame morkų, salierų ir maišant kepame kartu apie 3 minutes. Tada įdedame susmulkintus pomidorus (kartu su skysčiu esančiu skardinėje). Pridedame prieskonių. Pavirinkite ant vidutinės ugnies neuždengdami. Galiausiai, pridėti grietinės.

Sūrio padažas

500ml šilto pieno
100g Cheddar arba Češyro sūrio
40g miltų
40g sviesto
1 šaukštelis garstyčių milteliais
Muskato prieskoniai
Juodieji pipirai 

Gaminimas:

Lydyti sviestą puode ant silpnos ugnies.
Sudėkite miltus ir virkite 2-3 minutes ant silpnos ugnies.
Pridėti garstyčių miltelių.

Nuimkite nuo ugnies ir pamažu įpilkite pieno, nuolat maišant, kad neatsirastų gumbų.

Tada užvirinti, vis dar maišant, virinti ant silpnos ugnies apie penkias minutes, maišant.

Kai pasidaro kreminė konsistencija, pridėkite tarkuoto sūrio. Virkite kol išsilydys.

Jei padažas per tirštas, įpilkite šiek tiek daugiau pieno.
Pridėkite muskato ir pipirų.

Patiekti karštą!

Idealus padažas prie žuvies. Taip pat tinka prie kiaušinių ar daržovių.

Jolanta

------------------------------------------------------------

Šis padažas suteiks gerą skonį bet kokiai žuviai.

2 stiklinės suso balto vyno
1 stiklinė grietinėlės
2 skiltelės česnako
1 nedidelis svogūnas
1 arbatinis šaukštelis čiobrelių
šafrano, juodųjų pipirų, druskos

Į vyną sudedame smulkiai supjaustytą svogūną, česnaką ir verdame ant lėtos ugnies, kol nuvirs iki pusė skysčio,supilame grietinėlę, įdedame čiobrelius, juodųjų pipirų, druskos žiupsnelį ir dar verdame 10 min. Įdedame šafrano paverdame 2 min.

Šiame padaže galima troškinti ir karpį, lašišą.

Pikantiškas padažas prie vištienos

2 valgomi šaukštai garstyčių
3 valgomi šaukštai medaus
pusė stiklinės alyvuogių aliejaus
stiklinė penkių rūšių pipirų pomidorų padažo
1 svogūnas
5 skiltelės česnako
pagal skonį aitriosios paprikos


Į keptuvę įpilame aliejų sudedame smulkiai pjaustytą svogūną,česnaką ir pakepiname .

toliau dedame medų, pamaišę dedame garstyčias, pomidorų padažą ir pagal skonį aitrosios paprikos ir maišydami paviriname.

Kristina

--------------------------------------------------------------------

Padažas prie visko

1 stiklinė majonezo
1 stiklinė pomidorų padažo
4-5 skiltelės česnako
Žalumynai – petražolės, svogūnų laiškai, salierų lapai, krapai.

Žalumynus smulkiai supjaustome, česnakus išspaudžiame, ir viską sumaišome su majonezu ir pomidorų padažu. Ypač tinka prie mėsos, žuvies. Labai paprasta, labai lengva, labai greitai galima pasiruošti, galima ilgai laikyti indelyje šaldytuve.

Bulvinių blynų padažas

1 pakelis neriebios varškės
4-5 valgomi šaukštai grietinės
1 raugintas agurkas, arba 1 šviežias agurkėlis, arba 0,5 saldžiosios paprikos
Druskos pagal skonį
4-5 skiltelės česnako
Žalumynai – petražolės, svogūnų laiškai, salierų lapai, krapai.

Žalumynus smulkiai supjaustome, česnakus išspaudžiame, agurką ar papriką labai smulkiai supjaustome ir viską išsukame šaukštu su grietine ir varške. Gaunasi a la kastinis, kuris puikiai tinka prie bulvinių blynų ir kitų bulvių patiekalų. Negana to – galima tiesiog tepti ant duonos ir valgyti kaip užkandį.

Skanaus!
Žydrūnė

------------------------------------------------------------------

Padažas prie šaltos žuvies

0,5 indelio „Hellmans“ majonezo
2 šaukštai grietinės
1 vidutinio dydžio svogūnas
2 marinuoti agurkėliai
Krapai
Ciberžolė
3 šaukštai aliejaus

Svogūną smulkiai supjaustome ir pakepiname su aliejumi. Sumaišome majonezą, grietinę, sudedame pakepintą svogūną. Burokine tarka sutarkuojame agurkus, truputi nusunkiame ir sudedame į padažą. Įberiame ciberžolės ir smulkiai sukapotų krapų. Galima įdėti ir česnako.

Skanaus....
Dalia

-----------------------------------------------------------------

Geltonųjų slyvukų saldžiarūgštis padažas žiemai

Ingridientai:

Geltonieji maži slyvukai - 3 kg
Cukrus - 3 stiklinės
Druska - 3 valgomi šaukštai
Vandens - 200 ml
Petražlės - 2 pundeliai
Česnakas - 3 skiltelės


Gaminimas:

Šis saldžiarūgštis padažas yra tinkamas valgyti prie įvairios mėsytės arba mėsai marinuoti. Taigi slyvukus nulupame ir paverdame su vandeniu apie 15 minučių, kol suminkštėja. Tada reikia slyvukus perkošti taip, kad kauliukus atskirtumėte. Aš dariau paprasčiau – verdant tam pačiam puode su mediniu samčiu slyvas maišant tryniau ir išgraibiau kauliukus.

Tada į tą tyrelę dedame cukrų, druską ir smulkintas petražoles ir verdame apie 20-25 minutes. Dažnai maišome. Susmulkintus česnakus dedame į tą patį puodą ir dar verdame apie 7 minutes ir tuomet pilstome į stiklainius. Iš šio kiekio man gavosi 3 litrai saldžiarūgščio padažiuko.

Vištiena su saldžiarūgščiu padažu

Ingridientai:

Pagrindinė dalis:

200 gramų ryžių;
žiupsnelis druskos ryžiams;
600 gramų vištienos file;
2 šaukštai vištienos prieskonių („Santa Maria")
vandens ryžiams išvirti;
aliejaus vištienos kepimui;
petražolių papuošimui.

Padažas:

1 didesnė raudona paprika;
1 mažesnė cukinija;
3 šaukštai cukraus;
8 šaukštai pomidorų padažo;
3 šaukštai ryžių acto;
žiupsnelis druskos.

Gaminimas:

Ryžiai išverdami taip, kad būtų birūs. Nuo vištienos nupjauname plėves, supjaustome plonomis juostelėmis ir sumaišome su vištienos prieskoniais. Vištieną reikia kepti labai gerai įkaitintame aliejuje. Mėsa turi gerai iškepti, bet likti neapskrudus ir balta. Aliejus nusausinamas.

Iš paprikų pašalinti sėklas ir supjaustykite jas mažais kubeliais. Nulupus cukinijos odelę, išėmus sėkleles, susmulkinti tokio pat dydžio kubeliais kaip ir paprika arba šiek tiek didesniais. Viską dėti į puodą užpilti pomidorų padažu ir actu, berti cukrų, pagardinti trupučiu druskos ir troškinti nedidelėje kaitroje nuolat maišant apie 25-35 minutes.

Vištieną ir virtus ryžius sudėti į paprikų ir cukinijų padažą ir išmaišyti. Puošiame petražolės šakele.

Skanaus

Raminta Plečkaitienė

----------------------------------------------------------------

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)