Komisija atrinks 10 geriausių receptų, kurių autoriai bus pakviesti pagal savo sukurtą šiaurietišką receptą paruošti patiekalą finaliniame renginyje, kuriame talkins profesionalūs virėjai. Šis renginys vyks lapkričio 28 d. prekybos ir pramogų centre „Ozas“ Vilniuje.

PRIZAI: Iš 10 geriausių konkursui pateiktų receptų 7 bus apdovanoti bendrovės „Santa Maria“ įsteigtais prizais: prieskonių rinkiniais "More", prieskonių malūnėliais, mentelėmis salotoms ir bambukinėmis servetėlėmis. Taip pat jiems atiteks po 100 Lt vertės PC "Prisma" kurponą. Trijų geriausių receptų autoriai dalyvaus finaliniame renginyje, kur jų laukia dar vertingesni prizai.

Receptus konkursui „Mano šiaurietiškas receptas“ galima siųsti tris savaites - nuo spalio 26 d. iki lapkričio 15 d.

Konkursą organizuoja Šiaurės ministrų tarybos biuras, bendradarbiaudamas su partneriais bendrove „Santa Maria“ ir prekybos tinklu „Prisma“. Šis konkursas yra viena iš projekto „Šiaurės skonis“ dalių. Projektu siekiama pristatyti Šiaurės šalių maistą, palyginti šiaurietiškas ir lietuviškas virtuves, aptarti maisto vaidmenį šiuolaikinėje visuomenėje ir paskatinti žmones gaminti kuo įvairesnį ir įdomesnį maistą.


SKAITYTOJŲ RECEPTAI


Upėtakis vyno padaže (4 asmenims)

1 maža cukinija;
1 morka;
2 skiltelės česnako;
4 pailgi gabaliukai upėtakio be odelės;
1 šaukštas citrinos sulčių;
druskos ir pipirų pagal skonį.

Padažas:

50 g sviesto;
100 g žirnelių;
0,5 stiklinės sauso baltojo vyno;
1 stiklinės žuvies sultinio;
1 kiaušinio trynys;
0,5 stiklinės grietinės;
petražolių papuošimui.

Nulupame morką, cukiniją ir supjaustome šiaudeliais, česnakus kubeliais. Upėtakį pašlakstome citrinų sultimis ir pabarstome prieskoniais.

Pusę sviesto ištirpiname ir apkepiname česnakus ir kitas daržoves. Karščiui atsparų indą ištepame likusiu sviestu ir beriame ten visas apkepintas daržoves, ant viršaus dedame žuvį apipilame puse kiekio vyno ir puse sultinio. Indą uždengiame folija ir kepame orkaitėje 20 minučių.

Kol kepa žuvis, pasiruošiame padažą. Į indelį supilame likusį vyną ir sultinį ir verdame tol, kol pusė skysčio išgaruos. Tada puodelį nukeliame nuo ugnies ir supilame išplaktą grietinę su kiaušinio tryniu. Šiuo padažu užpilame žuvį su daržovėmis. Papuošiame petražolėmis ir patiekiame karštą.

Raminta P.

-----------------------------------------------------------------

Bulvių, žuvies ir porų apkepas

1 kg. bulvių
šaldyta žuvis (dvi-trys) arba 0.5 kg. vištos krūtinėlės
poras
grietinėlė (1-2 pakeliai)
truputis sviesto
pipirai ir druska

Bulvės nuskutamos ir supjaustomos griežinėliais. Taip pat griežinėliais supjaustomas poras. Gabalėliais susmulkinama žuvis arba vištiena. Geriausia į stiklinę ar keramikinę kepimo formą dedamas sluoksnis bulvių, ant jų višta arba žuvis, ant jų porai ir ant viršaus vėl bulvės.

Dedant sluoksnius šiek tiek pabarstyti pipirais ir padruskinti. Viskas užpilama grietinėle ir ant viršaus trupučiu sviesto. Jei nesinori riebiai, tai sviesto nereikia, o grietinėlę galima per pusę su pienu. Kepama orkaitėje, kol iškeps :) Skanaus! Receptas iš Švedijos, studentavimo metais nusižiūrėtas.

Laima N.

---------------------------------------------------------------

Lašiša su špinatų padažu (4 asmenims)

600 g lašišos filė
2 valg. š. alyvuogių aliejaus
žiupsnelis citrininių pipirų ir druskos
citrinos.

Padažas:

300-400 g špinatų (arba 1 pakuotė šaldytų smulkintų špinatų)
2 valg. š. alyvuogių aliejaus
druskos
2 didelės skiltelės česnako
apie 150 -200 g balto sauso vyno
0,75 indelio grietinės

Garnyrui:

bulvės (reikia išrinkti kiek įmanoma lygesnės - be „akių“),
druska ir pipirai.

Salotos:

salotos Iceberg,
pomidorai,
agurkai,
poras,
„Feta“ sūris (supjaustytas kubeliais),
česnakas,
druska,
prieskoninių žolelių mišinys,
pipirai,
alyvuogių aliejus,
citrinos,
galima įdėti alyvuogių.

Nuo lašišos filė nulupame odą. Supjaustome gabalėliais (maždaug po 75 g). Sudedame i lėkštę. Įtriname citrininiais pipirais, druska, alyvuogių aliejumi, apšlakstome citrinos sultimis. Uždengiame ir pamarinuojame 1-2 val.

Marinuotą žuvį sudedame i skardą ir kepame 15-20 min. (priklauso nuo filė storio, jei orkaitė turi GRILL režimą, tai geriausia kepti šiuo režimu).

Padažas:

Šaldytus špinatus (smulkintus) atšildome, o jei naudojame šviežius - susmulkiname. Česnakų skilteles sukapojame. Įkaitiname keptuvę, įpilame alyvuogių aliejaus, suberiame sukapotą česnaką, susmulkintus špinatus, pagal skonį druskos ir pakaitinti 5 min. Tada supilame vyną ir pakaitiname dar 10-15 min., kol išgaruos alkoholis. Supilame grietinę ir palaukiame, kol padažas pradės virti. Išjungiame.

Garnyras:

Bulves labai gerai nuplauname. Supjaustome skiltelėmis ir apverdame (10-15 min.). Paruošiame skardą, sudedame apvirtas bulves, apšlakstome aliejumi, apibarstome prieskoniais. Dedame į orkaitę ir kepame 10-20 min. (geriausia režimu GRILL arba kuriuo apkepa viršus)

Salotos:

Salotų lapus suplėšome, pomidorus ir agurkus supjaustome skiltelėmis, sūrį kubeliais. Įpilame alyvuogių aliejaus, įspaudžiame truputį citrinos, įberiame prieskonių. Salotas maišome rankomis, kol sūris pasiskirsto tolygiai. Pagal skonį įdedame alyvuogių.

EM

----------------------------------------------------------------

Menkės pyragas

Reikės:

200g grietinės, 200g majonezo, 3 kiaušiniai, Miltų tiek, kad tešla būtų tirštos grietinės konistencijos (apie 6 šaukštus).

Įdarui: menkės filė, apibarstytos žuvies prieskoniais, 3-4 gabalėliai saulėje džiovintų pomidorų, 3 morkos, 1 svogūnas, šiek tiek aliejaus morkų ir svogūnų apkepinimui, druskos, pipirų.

Iš grietinės, majonezo, kiaušinių ir miltų sumaišome tešlą. Žuvį, jei reikia, nukaulėjame, supjaustome. Supjaustome mažais gabalėliais saulėje džiovintus pomidorus.

Tarkuotas morkas ir griežinėliais pjaustytą svogūną apkepiname aliejuje, pabarstome druska, pipirais, išmaišome. Į kepimo formą pilame 1/2 tešlos, ant jos dedame žuvį, barstome pjaustytus pomidorus, klojame keptas daržoves ir pilame likusią tešlos dalį. Kepame orkaitėje apie 30-40 min.

Skanaus
Dalia

-----------------------------------------------------------------

Žuvis su riešutais ir špinatais

Dviems porcijoms reikės:

dviejų baltos žuvies filė,
50 g pakepintų ir susmulkintų lazdyno riešutų,
kelių šaukštų miltų,
kiaušinio,
druskos,
pipirų,
200 g špinatų,
pusės citrinos,
100 g liesos grietinės,
skiltelės ar dviejų česnako,
arbatinio šaukštelio cukraus,
vandens,
aliejaus kepimui,
pasirinktinai – miško uogų drebučiai (pagaminau iš šaukšto vandens, šaukšto įvairių uogų uogienės ir lapelio želatinos). Manau, puikiai derėtų bruknių drebučiai.

Susmulkintus špinatus ir česnaką pakepinti truputyje aliejaus, įpilti vandens (naudojau šaldytus špinatus, prireikė 0,5-1 stiklinės vandens). Paskaninti druska, patroškinti. Įspausti pusės citrinos sultis (negailėti, špinatai turi būti rūgštoki), suberti cukrų, sudėti grietinę, išmaišyti.

Filė pabarstyti druska, pipirais, apvolioti miltuose, kiaušinio plakinyje; paskui – vieną pusę apmiltuoti, prie antrosios prispausti smulkintus lazdyno riešutus. Kepti aliejuje.

(Neturint drebučių: išbrintinti želatiną, ją nuspausti, kaitinti su uogiene ir šaukštu vandens maišant, kol ištirps, supilti į indą ir, atvėsus, laikyti šaltai. Baigus ruošti špinatus ir žuvį, jau bus sustingę) Nuotraukoje – pusė porcijos.

Jūratė

----------------------------------------------------------------

Norvegiška žuvienė

Gera žuvienė verdama ne iš vienos, o iš įvairių žuvų.

Reikės:

3 rūšių žuvies, krevečių, 1 svogūnas, 3 - 4 skiltelės česnako, 1 morka, 1/2 saliero šaknies, 2 - 3 bulvės, 1 poras, 150 g krevečių, lydyto sūrio indelis, krapų/petražolių druskos.

Žuvį išvirti dideliame kiekyje pasūdyto vandens. Kai išvirs, išgriebti kiaurasamčiu. Keptuvėje lengvai pakepinti susmulkintą svogūną, česnaką ir morkas. Viską sudėti į žuvies sultinį ir suberti kubeliais supjaustytą saliero šaknį ir bulves.

Kai bulvės bus pusiau išvirusios, suberti žiedeliais supjaustytą porą. Bulvėms visai išvirus, suberti krevetes ir smulkintus krapus. Pakaitinti dar 2 - 3 minutes. Nukelti puodą nuo ugnies, sudėti nemažais gabalais supjaustytą žuvį ir lydytą sūrį. Išmaišyti.

Galina Jagello

---------------------------------------------------------------

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją