Jomis tapo Jūratė, Jurgita ir Natalija. Nugalėtojoms atitenka 3 porterio „Volfas - Engelman“ įsteigti prabangūs sieniniai laikrodžiai "Kensington" ir konkurso rėmėjo prizai. Su laimėtojomis susieks prizų steigėjas ir įteiks dovanas asmeniškai.


NUGALĖTOJŲ RECEPTAI


Žąsų kepenėlių kremas su mandarinais

50 g konservuotų žąsų kepenėlių pašteto sumaišyti su dviem šaukštais natūralaus jogurto, kiek pasaldinti, įberti druskos. Padėti šaltai. Užvirti du šaukštus vandens su dviem šaukštais cukraus.

Kai cukrus ištirps, pamažinti ugnį, sudėti vieno mandarino skilteles, kaitinti, kol mandarinas ims karamelizuotis. Kepenėlių kremą patiekti su mandarino skiltelėmis ir duonos lazdelėmis ar džiūvėsėliais.

Cukinijos ritinėliai

Pasūdytame vandenyje, su šakele rozmarino išvirti 100 g ryžių.
Dvi nedideles cukinijas supjaustyti ritinėliais, išpjauti jų vidų ir viską virti pasūdytame vandenyje 10 minučių.

Cukinijų minkštimą sumaišyti su ryžiais ir šaukštu alyvų aliejaus, įdaryti ritinėlius. Uždėti po konservuotą ančiuvį ir keletą kaparėlių.

Papuošti rozmarino žiedais bei patiekti su garstyčių, majonezo ir medaus padažu (ingridientai padažui imami atitinkamai santykiu 2:2:1)

Baltojo šokolado desertas

Imti po šaukštą cukraus, miltų, lydyto sviesto, smulkintų riešutų, kiaušinį, arbatinį šaukštelį medaus, pusę arbatinio šaukštelio žaliosios arbatos Matcha miltelių, viską sumaišyti ir orkaitėje iškepti biskvitą.

Vandenyje išbrinkinti tris lapelius želatinos (jei želatina ne lapeliais, imti tiek, kiek jos pagal paruošimo instrukciją reiktų 250 ml vandens) juos nuspausti, kaitinti, kol ištirps. Ištirpinti 75 g balto šokolado su dviem šaukštais grietinėlės, sumaišyti su 100 g varškės kremo.

Išplakti 100 ml grietinėlės, sumaišyti su varškės mase ir želatina, supilti į formas, atšaldyti.

Paruošti antrąjį sluoksnį iš dviejų šaukštų cukraus, dviejų šaukštų citrinos sulčių, dviejų šaukštų vandens, pusės šaukštelio apelsino žievelės,- visa tai kaitinti, kol cukrus ištirps, nuėmus nuo ugnies įdėti vieną išbrinkintą želatinos lapelį, maišyti, kol ištirps. Pravėsus supilti ant pirmojo sluoksnio (kuris jau turėtų būti sustingęs).

Išpjauti iš iškepto biskvito reikiamo dydžio pagrindus ir ant jo sudėti išimtus iš formų želės pyragėlius.

Papuošimas:

Karamelei užvirti du šaukštus vandens su dviem šaukštais cukraus. Kai cukrus ištirps, pamažinti ugnį ir virti, kol skystis sutirštės ir paruduos, karamelė ims darytis tąsi. Papuošus karamele, reiktų iš karto tiekti, nes karamelės figūros nuo drėgmės susileidžia.

Jūratė N.

-----------------------------------------------------------

Konkursui norėčiau pasiūlyti kelias gana gurmaniškas - ne kiekvieno lietuvio skrandžiui įprastas - užkandėles.

Dolmades - graikiški faršo ir vynuogių lapų suktinukai

20 didelių vynuogių lapų
400 g maltos jautienos/kiaulienos
200 g nevirtų ryžių
1 svogūnas
ryšelis šviežių smulkintų petražolių
ryšelis šviežių smulkintų mėtų
sauja nuplautų razinų
druskos
šviežiai maltų juodųjų pipirų
vienos citrinos sultys

1. Mėsą, ryžius, petražoles, mėtas, razinas, druską, pipirus ir citrinos sultis sumaišykite rankomis iki vientisos masės.

2. Įkaitinkite didelį puodą vandens, pusei minutės įmerkite vynuogių lapus.

3. Įdarą susukite į vynuogių lapus.

4. Suktinukus rikiuokite glaudžiai vieną šalia kito puode, apipilkite vandeniu tiek, kad visus apsemtų. Užvirkite, sumažinkite ugnį ir troškinkite apie 1 val. Reguliariai tikrinkite, ar neišgaravo vanduo ir, jei reikia, įpilkite verdančio. Tiek laiko užtenka, kad ir ryžiai išsitroškintų, ir vynuogių lapai suminkštėtų. Paprastai valgomi šalti su graikiškuoju tzatziki.

Šparagai su pesto ir pistacijų padažu

ryšulėlis šparagų (maždaug 450 g)
2 šaukštai alyvuogių aliejaus
druskos
šviežiai maltų juodųjų pipirų

Padažui:

2 šaukštai lieso majonezo
1 šaukštas žaliojo pesto padažo
50 g pistacijų riešutų
1 česnako skiltelė

1. Šparagus nuplaukite, pašalinkite nereikalingus stiebus (kietuosius galus paprasta nulaužyti - jie nulūžta toje vietoje, kurioje ir reikia - pirštais apčiuopsite sumedėjimą).
2. Juos suberkite į kepimo indą, apipilkite aliejumi, pabarstykite druska, pipirais, sukratykite, kad aliejus pasiskirstytų ir 20 min. kepkite įkaitintoje orkaitėje, kol šie suminkštės.

Padažui:

Pistacijas sumalkite, sumaišykite su majonezu, pesto padažu, sutraiškyta česnako skiltele.

Skanaus!

Jurgita V.

-----------------------------------------------------------------

Pabodo vaikščioti po maisto prekių parduotuves, ieškoti produktų ir sukti galvą ką paruošti vakarienei? Tad užsikurkime židinį, uždekime žvakes ir...
Mano gurmaniška idėja nėra sudėtinga, tačiau galinti palepinti Jus ir Jūsų išrinktąjį šaltą rudens vakarą.

Gurmaniška krevetė

Porcijai reikės:

1 karališkos krevetės,
virtų krevečių be lukšto,
parmezano sūrio,
filo tešlos,
baltojo pelėsinio sūrio,
graikiškų riešutų,
raudonųjų ikrų,
šviežių citrinos sulčių,
obuolio.

Gaminimas:

Marinuota karališkoji krevetė ir virtos krevetės be lukšto pagruzdinamos keptuvėje iki gatavumo.

Parmezanas sutarkuojamas ir kepamas ant sviestinio popieriaus, vėliau formuojamas krepšelis. Filo tešla pjaustinama juostelėmis ir gruzdinama iki aukso spalvos.

Pelėsinis sūris pakaitinamas ir maišomas su graikiškais riešutais. Obuolys supjaustomas žiedeliais, pagruzdinamas.

Siūlau paragauti, Natalija

----------------------------------------------------------------

KITI SKAITYTOJŲ RECEPTAI

----------------------------------------------------------------

Gurmaniškas patiekaliukas furšetui

Reikės:

šviežių agurkų 650 g
vištienos kepenelių (žalių) 300 g
rūkytų kiaulienos lašinių 150 g
svogūnų 60 g
prieskonių 12 g
rūkytos lašišos 150 g
varškės(pusriebės) 100 g
žalumynų (krapų, petražolių, baziliko) pagal skonį.

Agurką nuplauname ir išskobiame vidurį. Kepenėles išverdame su supjaustytais svogūnais ir lašinukais, tada atvėsiname ir sumalame per mėsmalę. Tada dedame į išskobtą agurką, padedame į šaldytuvą ir ruošiame lašišos suktinuką su varške.

Lašiša padaroma lietinio formos, į varškę dedame susmulkintus žalumynus ir baltuosius pipirus, prieskonius, tada dedame ant lašišos ir susukame tūbelės forma ir dedame į šaldiklį pašaldyti.

Po kelių valandų supjaustome 5 milimetrų storio agurkus su kepenėlių įdaru, gražiai išdėliojame ant turimo indo, supjaustome lašišą su varškės įdaru ir taip pat truputėlį paskleidžiame.

Robertas

------------------------------------------------------------------

Tuno papilvė, karamelizuota žemoje temperatūroje alyvuogių aliejuje

Ar žinojote, kad tuno papilvė (isp. ventresca de atun) yra pati gurmaniškiausia tuno dalis? Ir riebi ji kaip nupenėtos lašišos ar karpio pilvas? Parduotuvių šis skanėstas nepasiekia, nes nusėda restoranų virtuvėse bei japonų prekeivių laivuose. Papilvė skiriasi net spalva.

Pamirškit sprangokas kraujo raudonumo išpjovas, kurios Lietuvą pasiekia šaldytos. Šis tuno gabalėlis yra šviesios kakavos spalvos, labai trapus ir tiesiog tirpsta burnoje. Tad vienintelė taisyklė jį ruošiant – nesugadinti. Nei perkaitinimu, nei prieskonių pertekliumi.

Taigi mums reikės:

tuno papilvės 150-200g gabalėlio
alyvuogių aliejaus
pomidoro
kedro riešutėlių
pusės česnako skiltelės
svogūno
šviežių petražolių
šviežių bazilikų
druskos Fleur de Sel.

Pirmiausia paruošiam garnyrą. Pomidorą nulupam, išimam sėklas, pjaustom gabalėliais ir patroškinam alyvuogių aliejuje. Išjungę ugnį užberiam šviežių kapotų bazilikų ir uždengiam.

Svogūną supjaustom pusžiedziais, pakepinam. Keletą pusžiedžių atidedam, kai jie tik suminkštėja. Bekepindami svogūną suberiam į keptuvę kedro riešutėlius ir kepam viską, kol lengvai karamelizuosis.

Tuno papilvę patepam alyvuogių aliejum, pabarstom druska Fleur de Sel, ant viršaus uždedam sutrinto česnako,keletą atidėtų svogūno pusžiedžių bei šviežiai kapotų petražolių. Orkaitę įkaitinam iki 110C laipsnių, įdedam žuvį ir paliekam lėtai karamelizuotis 10-15 min. Gatava žuvis apsitraukia švelnia plutele, kuri sulaiko visas sultis. Tuno vidus turi likti švelniai rusvas.

Absoliutūs gurmanai, norintys pasimėgauti išskirtiniu žuvies skoniu, turi atsisakyti česnako ir svogūnų. Jiems užteks žuvį aptepti aliejumi, užbarstyti petražolių bei druskos, ir… į orkaitę!

I lėkštę sudedam žuvį, troškintus pomidorus, svogūnus su riešutėliais. Ir skanaus!

Putpelės ispaniškai

3 putpelės,
1 svogūnas,
2 česnako skiltelės,
juodųjų pipirų,
lauro lapas,
druska.

Imam trejetą jau išvalytų putpelių. Nuplaunam, nupešiojam likusias plunksneles. Į puodą įpilam aliejaus, dedam paukštukus ir lengvai apkepinam pavartydamos. Kai gražiai paskrunda, įdedam galvą pjaustyto svogūno, porą kapoto česnako skiltelių, tris žirniukus juodųjų pipirų, lauro lapą, druskos lašą. Viską užpilam trečdaliu stiklinės vandens.

Uždengiam puodą dangčiu ir ant lėtos ugnelės leidžiam ramiai burbuliuoti – apie 20 min. Burbuliavimo vidury užmetam akį į puodą, ar mūsų paukštukai dar tebeturi sunkos ir nepradėjo skrusti aliejuje. Paprastai reikia dar įpilti pusę stiklinės vandenuko. Viskas.

Skanaus!

Eugenija

-----------------------------------------------------------------

Norėčiau pasiūlyti kelias gurmaniškas idėjas užkandžiui, pagrindiniam patiekalui ir desertui – kad visas vakaras būtų malonus.. Receptai labai paprasti – kad vakaro nesugadintų ilgas valgio gaminimo procesas ir neplautų indų krūva :)

Sumuštinukai (bruschetta) su saulėje džiovintais pomidorais

Reikės:

4 itališkos duonos ciabatos riekių
alyvuogių aliejaus
100 g saulėje džiovintų pomidorų aliejuje
kelių lapelių šviežio baziliko

Gaminimas:

Patepame ciabatos riekes alyvuogių aliejumi. Išimame iš indelio saulėje džiovintus pomidorus, tačiau aliejaus beveik nenuvarviname. Smulkiai juos supjaustome ir dedame ant ciabatos riekiu. Užbarstome supjaustytais baziliko lapeliais ir trumpai, kad susilietų skoniai ir išryškėtų kvapas, pašildome orkaitėje. Išėmę dar apšlakstome alyvuogių aliejumi.

Sumuštinukai su ožkos sūriu ir rozmarinu

Šie sumuštinukai yra labai populiarūs JAV kaip užkandis per jų švenčiamą padėkos dieną…

Reikės:

6 prancūziško ilgo batono riekelių
50 g ožkos sūrio
2 valgomųjų šaukštų skaldytų graikiškų riešutų
2 valgomųjų šaukštų medaus
1 valgomojo šaukšto šviežio ar džiovinto rozmarino

Gaminimas:

Batono riekeles patepame sviestu, uždedame supjaustytą riekelėmis ožkos sūrį, pabarstome graikiškais riešutais, apšlakstome skystu (ištirpintu) medumi, apibarstome rozmarinais ir paskrudiname orkaitėje apie 5-10 minutes.

Keptas tunas su špinatų, portobello grybų ir grietinėlės garnyru

Reikės:

400 g tuno filė

Marinatui:

5 valgomųjų šaukštų sezamų aliejaus
pusės citrinos sulčių
1 valgomojo šaukšto sojų padažo
pusės šaukštelio maltų čili pipirų
pusės šaukštelio malto imbiero

Garnyrui:

2 valgomųjų šaukštų sviesto
1 česnako skiltelės
200 g šviežių špinatų
pusės mažos cukinijos
3 portobello grybų
75 g tepamo varškės sūrio (Philadelphia)
50 ml neriebios grietinėlės

Gaminimas:

Sumaišome marinatui skirtus produktus. Tuno filė perpjauname į du kvadratinius gabaliukus, į juos įtriname marinatą ir palaikome kelias valandas. Garnyrui supjaustome cukiniją 1 cm kubeliais, supjaustome grybus.

Špinatus trumpai pagariname arba paverdame kol suminkštės. Sviestą išlydome keptuvėje, pakepame smulkintą česnaką, cukinijas kol suminkštės, sudedame grybus. Pakepę dar 5 minutes sudedame špinatus, varškės sūrį ir grietinėlę. Viską sumaišome ir labai trumpai patroškiname.

Pasimarinavusį tuną apkepame ant vidutinės ugnies keptuvėje arba ant grilio apie 3 minutes kiekvieną pusę. Tunas turi būti rausvas ir šiltas viduryje, ne visiškai iškepęs.

Pyragėliai su kriaušėmis ir lazdynų riešutais

Reikės:

1 lapelio (iš 6 pakuotės) šaldytos bemielės tešlos
2 kriaušių
3 valgomųjų šaukštų medaus
100 ml vandens
po pusę šaukštelio malto imbiero, muskato ir cinamono
3 valgomųjų šaukštų skaldytų lazdynų riešutų

Gaminimas:

Šaldytos tešlos lapelį supjaustome į tris dalis. Kriaušes nulupame, išimame sėklas ir supjaustome plonomis skiltelėmis. Puode ištirpiname medų, įpilame vandenį, prieskonius ir jame apie 8 minutes apverdame kriaušes. Kai šaldytos tešlos lapeliai šiek tiek atšils, juos apibarstome riešutais.

Išėmę kriaušes iš puodo, jas sudedame vieną šalia kitos, šiek tiek persidengiant, ant riešutais apibarstytų tešlos lapelių. Kepame pyragėlius orkaitėje kol gražiai apskrus. Išėmę dar šiltus aplaistome sirupu, kuriame virė kriaušės ir patiekiame šiltus su riešutiniais ledais.

Skanaus!
Agnė

----------------------------------------------------------------

Kepti vištienos gabaliukai

Pagrindinė dalis:

Vištienos kulšelės arba sparneliai - 6 vnt.

Marinatas:

Pomidorų padažas - 4 valg. šaukšt.
Alyvuogių aliejus - 1 valg. šaukšt.
Vištienos prieskoniai - 2 valg. šaukšt.
Prieskoninės džiovintos žolelės - pagal skonį
Česnakas (smulkiai supjaustytas) - 1 vnt.

Garnyras:

Morkos - 2 vnt.
Bulvės - 10 vnt.
Cukinija - 1 vnt.
Kmynai - 30 g
Druska ir pipirai - pagal skonį
Aliejus - 50 ml

Iš visų marinatui skirtų produktų sumaišome vientisą masę ir ja gerai įtriname vištienos kulšeles ar sparnelius (kas ką turi :)). Paliekam marinuotis bent per naktį ir kepame orkaitėje. Dar galima dėti kario.

Garnyrui skirtas morkas ir bulves supjaustome pagal norus, paprieskonuojam, apipilam aliejumi. Taip pat viską kepame toje pačioje skardoje su vištiena. Kartu dedame ir cukiniją.

Pievagrybių užkepėlė

20 ml Aliejus kepimui
2 skiltelė Česnakas
100 gr Fermentinis sūris
100 gr Malta mėsa
1 vnt Morka
5 gr Petražolės
20 vnt Pievagrybiai
5 gr Pipirai ir druska
2 šaukštai Pomidorų padažas
1 vnt Svogūnas

Keptuvėje pakepiname paprieskoniuotą maltą mėsą, smulkintus svogūnus, česnakus ir smulkiai tarkuotą morką. Dar šiek tiek patroškiname su pomidorų padažu. Tuomet į kepimo indelius dedame nuvalytus, pjaustytus pievagrybius, ant viršaus kepintą faršą ir gausiai apibarstome fermentiniu tarkuotu sūriu bei petražolėmis. Kepame orkaitėje apie 15 minučių.

Skanaus :)

Upėtakis su mėlynių padažu (4 asmenims)

4 upėtakio gabaliukai be odelės;
2 šaukštai lydyto sviesto;
100 g mėlynių uogienės;
ketvirtadalis smulkinto svogūno;
2 skiltelės česnako;
1 šaukštelis džiovintų čiobrelių;
1 šaukštelis garstyčių;
Druska ir pipirai pagal skonį;
petražolių papuošimui.

Į puodelį sukrečiam mėlynių uogienę, smulkintus svogūnus ir česnakus, garstyčias, čiobrelius ir maišant užvirinti. Upėtakio gabaliukus pabarstyti druska ir pipirais, išdėlioti sviestu pateptoje skardoje ir abi puses kepame po 7 minutes. Upėtakį dėti ant lėkštės, užpilti mėlynių padažu, patiekti su ryžiais.

Skanaus
Raminta

-----------------------------------------------------------------

Gurmaniškas patiekalas man asocijuojasi su neįprastais produktų deriniais, skonio kontrastais ir laisve eksperimentuojant. Siūlomas salotas sukūriau pati ir jos buvo tikrai labai gardžios. Kadangi tai idėja vakarui - tai ir neapsunkinančios... ;)

Ožkos sūrio, vynuogių ir moliūgų sėklų salotos su medaus užpilu

Reikės:


Nedidelės gūžės salotų "Iceberg"
Saujos grąžgarsčių lapelių (dar vadinamų rukola),
Saujos žaliųjų vynuogių,
Saujos vyšninių pomidoriukų,
150 g ožkos sūrio,
Saujelės moliūgų sėklų,
Šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Užpilui:
3 šaukštai aliejaus,
2 šaukštai baltojo vyno acto,
1 šaukštas medaus.

Gaminimas:

"Iceberg" salotas suplėšyti gabalais, sumaišyti su grąžgarstėmis ir išdėlioti į dvi lėkštes. Ant viršaus dėti vynuoges (jei didelės - perpjauti pusiau), per pusę perpjautus pomidoriukus, gabaliukais supjaustytą sūrį. Užpilo komponentus gerai išplakti (jei medus kietas, jį pašildyti, kad suskystėtų) ir užpilti ant salotų. Moliūgų sėklas pakepti ant sausos keptuvės ir užberti ant salotų. Galiausiai ant kiekvienos porcijos užberti šviežiai sumaltų pipirų.
Malonaus vakaro!

Vilma J.

------------------------------------------------------------------

Vištienos karbonadai neįprastai

500 g vištienos krūtinėlės
200 g pievagrybių
100 g rūkytos šoninės
100 g grietinėlės
50 g sviesto
1 vnt. čili pipiro
1 vnt. Žaliosios paprikos
2 vnt. česnako skiltelių
1 kubelis vištienos buljono
druskos
pipirų

Vištienos krūtinėlę supjaustome storesniais gabalais. Šiek tiek pamušame. Apibarstome druska, pipirais, smulkiai pjaustytu česnaku. Palaikome šaldytuve, kol paruošiame priedus.

Pievagrybius susmulkiname. Rūkytą šoninę supjaustome kubeliais. Papriką supjaustome plonomis juostelėmis. Čili pipirą supjaustome smulkiais kubeliais. Vištieną kelias minutes pakepiname keptuvėje su sviestu. Išimame. Į švarią keptuvę dedame sviestą ir jame pakepiname pievagrybius, po kelių minučių sudedame papriką, čili pipirą. Kelias minutes pakepiname.

Imame karščiui atsparų indą su dangčiu ir jame su karštu vandeniu (100 ml) ištirpiname buljono kubelį. Dedame vištieną keliais sluoksniais, tarp jų pabarstydami kepintas daržoves, rūkytos šoninės kubelius. Kepame 1 h. 180 C. Prieš baigiant kepti, prieš 10 min. į indą supilame grietinėlę.

Skanaus
Darius A.

---------------------------------------------------------------

Tuno ir rausvo ridikėlio karpačio

100 g šviežio tuno
druskos ir pipirų
1 v.š. vasabi pastos
2 v.š. smulkintų šviežių petražolių ir mėtų
aliejaus
1 didesnis ridikėlis
1 mažas rausvasis svogūnas
1 v.š. balzaminio acto
1/2 citrinos sulčių

Nulupti ir supjaustyti raudonąjį svogūną mažais gabalėliais. Apkepti keptuvėje su trupučiu aliejaus, supilti balzaminį actą. Nukelti nuo ugnies ir sudėti pjaustytą ridikėlį, citrinos sultis, druskos ir pipirų.

Tuną apiberti druska ir pipirais bei 15-20 sekundžių apkepti keptuvėje iš visų pusių. Tada tuną apvolioti vasabi pastoje ir smulkintose žolelėse. Supjaustyti gabalėliais ir pateikti su marinuoto ridikėlio salotom. Skanaus!

Jolita Koruklu

------------------------------------------------------------------

Mėtinis tinginys

Reikės:

4 pakelių paprastų sausainių,
2/3 skardinės sutirštinto pieno,
250 gr. margarino,
3 šaukštų kakavos,
5 - 10 mėtinių ledinukų,
100 gr. razinų,
saujelės pakepintų graikiškų riešutų,
citrinos žievelės,
šokolado drožlių,
mėtų lapelių.

Paruošimas:

Kakavą, margariną, sutirštintą pieną sumaišyti ir trumpai pavirti ant mažos ugnies. Ataušusią masę užpilti ant smulkiai sutrupintų sausainių. Įmaišyti smulkintų razinų,riešutų, citrinos žievelės, Smulkiai sutrupinti mėtinius saldainius ir suberti. Viską išmaišyti, sukrėsti į celofaninį maišelį, padaryti "dešrą".

Palaikyti šaldytuve bent kelias valandas. Pjaustyti norimos formos gabalėliais, juos padėti ant lėkštės, apibarstytos šokolado drožlėmis. Aš bandžiau išpjauti širdeles, jas dar papuošiau razinomis, pamirkytomis skystoje tinginio masėje. Ant viršaus vėl pabarsčiau šokoladinių trupinių, papuošiau mėtų lapeliais. Paprasta pasigaminti, bet juk tai jau nekasdieniškas tinginys.

Skanaus!

Zita B.

-----------------------------------------------------------------

Pietietiški baklažanų krepšeliai su vištiena ir pievagrybiais ypatingam vakarui

Reikės:

4-5 ilgesnių baklažanų,
1vištienos krūtinėlės,
apie 100 gr pievagrybių,
2 paprikų (geriausia žalių, bet tiks ir kitokios),
2 gerai prinokusių pomidorų,
1 svogūno,
1 skiltelės česnako,
1 stiklinės pomidorų sulčių,
kelių šaukštų alyvuogių aliejaus,
džiovinto čiobrelio,
žiupsnelio raudonųjų pipirų,
druskos,
pipirų,
aliejaus virimui.

Paruošimas:

Baklažanus išilgai supjaustyti maždaug pusės cm storio juostelėmis. 10min. jas pamirkyti gerai pasūdytame vandenyje. Paskui nuvarvinti ir nusausinti. Virimui skirta aliejų gerai įkaitinti ir jame apvirti baklažanų juosteles (jei aliejus bus nekaitrus, tuomet baklažanai jo daug prisisunks) ir dėti ant popierinio rankšluosčio ar servetėlių, kad sugertų riebalų perteklių.

Įdarui smulkiai supjaustyti svogūną, česnaką, mažais kubeliais vištos krūtinėlę, pievagrybius, vieną papriką, nulupti ir supjaustyti kubeliais pomidorą. Įkaitinti alyvuogių aliejų ir, jame pakepus svogūną, sudėti vištieną ir šesnaką. Truputį apkepus sudėti pievagrybius ir papriką. 5 min. patroškinti ir įdėti pjaustytą pomidorą, dar patroškinti 5-7 min. Paskaninti čiobreliais, raudonaisiais ir juodaisiais pipirais, druska ir nukelti nuo ugnies.

Apkeptas baklažanų juosteles (maždaug po 2-3) sudėti į mažą dubenėlį taip, kad baklažanų kraštai kyšotų virš dubenėlio kraštų, įdėti porą šaukštų vištienos įdaro ir uždengti kyšančiais baklažanų kraštais. Tuomet dubenėlį apversti į kepimui orkaitėje skirtą indą. Taip įdaryti ir kitus krepšelius. Tada ant kiekvieno krepšelio uždėti po riekelę pomidoro, gabalėlį paprikos ir persmeigti mediniu smeigtuku.

Pomidorų sultis paskaninti druska ir čiobreliais ir supilti į krepšelių pilną kepimo indą. Šauti į įkaitintą orkaitę (180-200C) ir kepti, kol gražiai paskrus.

Prie šių krepšelių geriausiai tinka virti ryžiai ir šviežių žalumynų salotos.

Skanaus!

Skaistė

------------------------------------------------------------

Šprotų užkandėlė

Reikalinga:

Ryžiai
Morka
Šprotų skardinė
Druska, pipirai, citrinpipiriai.

Paruošimas:

Kol verda ryžiai, keptuvėje kepiname tarkuotas morkas.
Atidarome šprotų skardinę ir nupilame aliejų ant morkyčių.
Pabarstome druska, pipiriukais.
Išvirusius ryžius ir susmulkintus šprotus dedame į keptuvę prie morkų, kol pašils šprotai.
Ant paruošto patiekalo būtinai pabarstome citrinpipiriais (cinkelis).

Skonis kiek "neįprastas", pagaminimas vos 10 minučių.

Pagarbiai,
Laura

-----------------------------------------------------------

Bulvinis pyragas su džiovintais baravykais

Šis pyragas lengvai pagaminamas, bet ypatingai aromatingas.

Reikės šių produktų:

1 kg bulvių,
300 g miltų,
2 šaukštų krakmolo,
1 kiaušinio,
4 vidutinio dydžio svogūnų,
100 g sūdytų lašinukų,
saujos džiovintų baravykų,
druskos,
pipirų,
lauro lapų,
krapų,
100 g sviesto,
100 g grietinės,
aliejaus.

Ruošimas:

Bulves virti pasūdytame vandenyje. Įmesti pusę svogūno, krapų. Kol verda bulvės, ruošiamas įdaras. Grybus išvirti vandenyje su druska, pipirais, lapeliais. Pačirškinti ant keptuvės lašinukus. Kai būna jau apskrudę, suberti smulkintus svogūnus ir dar patroškinti. Nupilti riebalus ir spirgučių - svogūnų masę sumaišyti su virtais, susmulkintais baravykais, bei šaukštu krakmolo.

Išvirusias bulves sugrūsti, palaukti kol pravės. Tuomet įplakti kiaušinį, suberti miltus, 1 šaukštą krakmolo, gerai išminkyti. Masė turėtų nelipti prie rankų. Jei limpa, įberti dar miltų. Skardą ištepti aliejumi. Imti tešlą, ir jau skardoje iškočioti stačiakampį.

Iš abiejų pusių tešlos kraštus įpjauti kas 2 cm. Įpjovų gylis - maždaug 4 cm. Per vidurį lieka nesupjaustyta tešla. Ant jos dėti įdarą. Kiekvieną kartą vis iš kitos pusės imti po tešlos juostelę ir permesti per pyrago plotį.

Dėti į įkaitintą orkaitę ir kepti, kol gražiai apskrus - apie 45 min. Pasiruošti padažą - ištirpinti 100 g sviesto, įdėti 100gr. grietinės, įberti žalių smulkintų krapų, pakaitinti iki užvirimo.

Skanaus!

Regina Račkauskienė

----------------------------------------------------------------

Sūrio pyragas

Reikės:

1,7 kg. Varškės sūrio pusiau riebaus
9 kiaušinių
1,5 stiklinės cukraus
2 pakelių vanilinio arba grietininio pudingo
1 pakelio sviesto
0,5 indelio apelsinų skonio esensijos, skirtos kepiniams
2 saujų razinų
1 pakelio sausainių

Mėsmale sumalame sūrį, kiaušinių trynius suplakame su cukrumi, ištirpiname sviestą, viską sudedame ir plaktuvu išmaišome, išplakame kiaušinių baltymus, juos supilame, suberiame pudingo miltelius, sudedame razinas, viską vėl gerai išmaišome, pasiimame norimą formą, joje ištiesiame kepimo popierių, ant dugno dedame sausainius, supilame gerai išmaišytą masę ir kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 55 min.

Skanaus
Gintarė Petraškaitė

----------------------------------------------------------------

Skaniausias vakaro desertas

Reikės:

Tešlai:

200 g miltų
140 g cukraus
200 g sviesto
200 g pieniško šokolado
vanilinio cukraus
4 kiaušiniai

Glazūrai:

130 g šokolado
100 g grietinėlės

Paruošimas: Į didelį puodą įstatyti puodelį, kuriame įdėti sviestą, sulaužytą šokoladą ir maišant išlydyti. Nuimti nuo ugnies ir truputį atvėsinti. Kai atvės, sudėti cukrų, vanilinį cukrų ir labai gerai išmaišyti. Mušti po vieną kiaušinį nuolat maišant. Galiausiai po truputį pilti miltus ir maišyti, kad nesusidarytų gumuliukai. Tada išlydyti šokoladą, skirtą glazūrai, į jį supilti grietinėlę ir labai gerai išmaišyti.

Į formeles pirma dėti glazūros, tada tešlą. Ant viršaus jos nepilti. Kepti 200 C orkaitėje apie 35 min. Kai iškeps, atvėsinti ir pabarstyti cukraus pudra. Skanaus!

Martyna

----------------------------------------------------------------

Kriaušės šokolade

Ruduo – ne tik depresijų, bet ir visokių gėrybių metas, tad kažkaip reikia vieną su kitu derinti, kitaip tariant, „nukenksminti“. Sekmadienio popietę nusprendžiau šeimą palepinti ypatingu desertu ir maloniai nuteikti prieš ateinančią darbo savaitę.

Taigi – rudens gėrybės – prieš rudens depresiją. Su šiuo šūkiu nulupau 7 kriaušes ir gražiai išskobiau jų sėklas.

Daugiau skaitykite čia

Jūratė

------------------------------------------------------------------

"Jūrų gėrybių kokteilis"


Naudota:

300 gr. mėlynojo krabo mėsa (jumbo lump)
6 didelės tigrinės krevetės
Pusė avokado
Pusė paprikos
Rukolos salotos
Pusė mango vaisiaus
"Tabasco" padažas
kalendros lapeliai
šv. spaustos žaliosios citrinos sultys
paprikos milteliai
druska
moliūgų sėklų aliejus

Virtų krabų mėsa sumaišoma su kalendros lapeliais, laimo (žaliosios citrinos sultimis)," tabasco", druska, paprikos milteliais ir suformuojamas kūgio formos "pyragėlis" kuris serviruojamas virs - Rukola, paprikos, avokadu ir mango salotų pasilakstytu žaliosios citrinos sultimis ir aliejumi. Aplink išdėstomos krevetės.

E.M.

----------------------------------------------------------------

Desertas "Ugnis ir ledas"

Reikės:

Ledinio indelio,
tradicinio balto plombyro,
kelių mandarinų, ar apelsinų,
trupučiuko razinų,
kelių šaukštų klampaus sirupo - svarainių, šaltalankių, citrinų, ar geltonų slyvų,
mėtos žalių lapelių,
Santa Maria kakavos ir aitriosios paprikos prieskonių.

Gaminimas: Išsivirti stiklinę mėtų arbatos. Atšaldyti. Susirasti 2 stiklinius dubenėlius. Į didesnįjį supilti arbatą su lapeliais ir įstatyti mažesnį dubenėlį. Dėti į šaldiklį, palaukti kol suledės.

Tuomet sušalusius dubenis įstatyti į šiltą vandenį trumpam, žiūrėti kad neapsemtų. Atkrenta apatinis dubuo. Į viršutinį pripilti šilto vandens, tuoj ir jis išsivaduoja iš ledo gniaužtų. Lieka ledinis dubenėlis. Tuomet jį reikėtų pastatyti ant tos lėkštės, kur bus patiekiama, kad prie jos prišaltų - neslankios, ir vėl palaikyti šiek tiek kameroje.

Tuo metu pasiruošiame deserto papuošimus, susipjaustome griežinėliais mandariną - viskas turi būti po ranka, nes ruošiant desertą reiks paskubėti . Ištraukus indelį su prišalusia lėkšte iš šaldytuvo kameros, indelio vidų iškloti mandarino griežiniais, dėti ledų, užpilti šlakelį sirupo, pabarstyti razinom, vėl ledų...

Ant deserto viršaus pabarstyti "ugnies"- Santa Marios kakavos ir aitriosios paprikos prieskonių. Papuošti. Jei desertą dar per anksti patiekti, galima vėl įdėti į šaldiklį, geriau be papuošimų.

Pastabos: Indeliai, jei padėti ant atšaldytos lėkštės, ima irti po gero pusvalandžio - per tiek laiko užtenka ir pasigėrėti ir suvalgyti.

Kantrybės gaminantiems, skanaus valgantiems!

NETRADICINĖ LYDEKA

Mano lydeka ypatinga, ne tik tuo, kad įdaryta kita žuvimi, bet aš panaudojau namuose turimus maistinius kviečių gemalus.

Reikės:

didelės lydekos,
jūros lydekos, saidos, lašišos ar net silkės filė,
200 g lašinukų,
2 kiaušinių,
1 šaukšto krakmolo,
1 šaukšto "Karališkų" miltų,
3 šaukštų maistinių kviečių gemalų,
2 riekelių batono,
50 g pieno,
2 šaukštelių druskos,
citrininių žuvies prieskonių,
"Kotanyi" prancūziškų žalumynų.

Paruošimas

Didelę lydeką nuskusti, nenupjovus galvos išimti mėsą. Iš jos išrinkti kaulus, sumalti su piene mirkytu batonu, bei lašiniais. Į masę suberti gemalus, krakmolą, miltus, įplakti 1 kiaušinį, suberti druską ir prieskonius. Tuomet pasiruošti kitos žuvies filė.

Paimti pailgus jūros lydekos, saidos, lašišos ar net silkės gabaliukus, patikrinti, ar nėra kaulų, apibarstyti prieskoniais, pavolioti plaktame kiaušinyje, po to miltuose ir trumpai apkepti aliejuje arba svieste, bet neiškepti. į lydekos odą kloti faršo, per vidurį gražiai išdėlioti apkeptą žuvį, ant viršaus vėl faršo.

Užsiūti ir kepti apie 1 val. 200 l. temp. orkaitėje. Papuošti pagal savo išmonę.

Supjausčius iškeptą, ypatingai gražiai atrodo ši lydeka įdaryta lašišos file.

Skanaus!

Regina Račkauskienė

---------------------------------------------------------------

Nebe pirmi metai kepu žvynabudes. Tokie didelius šungrybius primenantys valgomi grybai, pasirodo, yra tikras skanėstas. Žinoma, nesu pirmasis, kuris sugalvojo jas kepti, tačiau per tą laiką radau bene geriausią jų kepimo bei pateikimo būdą, kuriuo norėčiau pasidalinti.

Bene skaniausios yra keptos skėtinės žvynabudės. Valgiui tinka tik jaunos, nepakąstos šalnų, su neparudavusiais lakšteliais.

Pirmiausia parvežtas iš miško žvynabudes nuplauname šaltu vandeniu, pirštu galais patrindami galvučių vidury esančius rusvus žvynelius - jie lengvai nusiplauna. Tada išpjauname bei išmetame kotą ir likusį rudą vidurį aplink jį bei lengvai delnais nuspaudžiame drėgmės perteklių. O žvynabudžių galvutes padaliname į 2-4 dalis, kad būtų patogiau kepti.

Išplakame 2 kiaušinius ir žiupsnelį maltų juodųjų pipirų. Žvynabudžių dalis pamirkome plakinyje, pabarstome druska, apvoliojame miltuose ir kepame ant nestiprios liepsnos, riebaluose (geriausiai tinka sviestas) po 2-3 min. ir iš abiejų pusių. Labai svarbu nepersistengti su prieskoniais ir neperkepinti. Jeigu grybai gaunasi it čipsai, reiškia, perkepė. O neiškepę - tiesiog neskanūs. Tinkamai paruoštų žvynabudžių skonis primena kažką tokio tarp žuvies ir paukštienos.

Garnyrui išsiverdame bulvių košės. Patiekiame su šviežiomis daržovėmis.

Romualdas

-----------------------------------------------------------------

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)