Savo patiekalų receptus, parašytus taisyklinga lietuvių kalba, su nuotraukomis siųskite el. paštu gyvenimas@delfi.lt iki spalio 25 d., o trys geriausių receptų autoriai bus apdovanoti dvigubais kvietimais į „Domino“ teatro spektaklį „Bučiuoju, Oskaras“, kuris vyks spalio 28 d. Vilniuje.

Nesnauskite!

-------------------------------------------------------------------
SKAITYTOJŲ RECEPTAI
-------------------------------------------------------------------

Troškinys „Helovinas“

Šis sotus patiekalas puikiai sušildys darganotą rudenį.

Jums reikės:

1 nedidelio moliūgo,
800 g–1 kg neriebios kiaulienos (puikiai tiks ir jautiena, tik reikės ilgiau troškinti),
0,5 l tamsiojo alaus,
1 morkos,
2 svogūnų,
pusės galvutės česnako,
30 g sviesto,
2–3 š. alyvuogių aliejaus,
1 š. cukraus,
1 a. š. cinamono,
2 laurų lapelių,
duskos ir juodųjų pipirų,
petražolių.

Eiga:

1. Nedideliais gabaliukais supjaustykite mėsą. Troškintuve ištirpinkite sviestą, supilkite alyvuogių aliejų ir įkaitinkite riebalus. Sumeskite mėsą ir gerai apkepinkite, kad susidarytų plutelė. Pasūdykite ir pagardinkite pipirais.

2. Į mėsą suberkite pusžiedžiais pjaustytus svogūnus ir pakepinkite 5 min. Tuo metu susmulkinkite česnakus. Juos taip pat sumeskite į mėsą ir šiek tiek pakepinkite.

3. Supilkite tamsųjį alų, įberkite cukraus ir cinamono, įmeskite laurų lapelių. Sandariai uždenkite dangčiu ir troškinkite 45 min. Alkoholis išgaruoja, lieka tik aksominis duonos poskonis.

4. Tuo metu gerai nuplaukite moliūgą, nupjaukite viršų, pašalinkite sėklas, išskobkite moliūgo „mėsą“ ir ją pasilikite.

5. Į mėsą suberkite šiaudeliais pjaustytas morkas. Pakepinkite 5 min. Sukrėskite moliūgo minkštimą ir gerai išmaišykite.

6. Troškinį supilkite į išskobtą moliūgą, uždenkite kepurėle ir šaukite į iki 200°C įkaitintą orkaitę. Kepkite 45 min.

Tiekite ant stalo visą moliūgą, tik nuėmę dangtelį, pabarstykite pjaustytomis petražolėmis. Prie troškinio tinka virti ryžiai, bet skanu ir vienas.

Sigita

--------------------------------------------------------------

Moliūgų sriuba su vištiena ir pomidorais

Skani ir sveika sriubytė, turinti daug vitaminų, labai tinka šaltam ir lietingam rudeniui.

6 porcijoms reikės:

• Moliūgas – 800 g.
• Pomidorai – 500 g.
• Vištienos krūtinėlė – 500 g.
• Česnakai – 6 skiltelės
• Rozmarinas – 1 šakelė
• Svogūnai – 1 vnt.
• Alyvuogių aliejus – 4 valgomieji šaukštai
• Vištienos sultinys (patariu išvirti patiems vištienos sultinį, bet galima naudoti ir kubelį)
• Druska ir juodieji pipirai pagal skonį

Skrebučiams reikės:

• Balta duona – 12 rekelių (geriausiai tinka prancūziškas batonas arba paprastas batonas)
• Česnakai – 1 skiltelė
• Čili pipirai – 1 vnt. (mažas)
• Kiaušinio trynys – 1vnt.
• Vyno actas (raudonas) – 1 valgomasis šaukštas
• Alyvuogių aliejus – 5 valgomieji šaukštai

Gaminimas:

Įkaitinti orkaitę iki 200oC. Nulupti moliūgą, išimti sėklas ir supjaustyti dideliais gabalais, pomidorus supjaustyti (per pusę), svogūną irgi stambiai supjaustyti. Sudėti supjaustytas daržoves į kepimo formą, užpilti alyvuogių aliejaus, išmaišyti, ant viršaus padėti šakelę rozmarino ir kepti apie 35 minutes, kepant kelis kartus galima išmaišyti daržoves.

Tuo tarpu išvirti vištienos krūtinėlę, išvirtą vištieną supjaustyti smulkiais kubeliais.

Išimti daržoves iš orkaitės, išimti rozmarino šakelę, nulupti pomidorus ir išspausti vieną skiltelę česnako. Sutrinti keptas daržoves blenderiu iki vientisos masės.

Sutrintas daržoves sudėti į puodą ir įpilti vištienos sultinį, sudėti supjaustytą vištienos krūtinėlę. Sriubytę užvirinti, įdėti druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.

Toliau reikia paruošti padažą skrebučiams. Išspausti likusias skilteles česnako ir smulkiai supjaustyti čili pipirą (prieš tai pašalinkite visas sėklas). Česnaką ir čili pipirą sutrinti su druska. Įdėti kiaušinio trynį ir vyno actą ir gerai išmaišyti. Plakant padažiuką, įpilti alyvuogių aliejų. Užtepti padažą ant duonos rekelių ir įdėti į įkaitintą orkaitę iki 180oC 5 minutėms.

Sriubytę patiekti su skrebučiais.
Skaunaus!

Aneta

----------------------------------------------------------------
Lazanija su moliūgu

Reikės:

0,5 kg moliūgo,
6 – 7 saulėje džiovintų pomidorių (gali būti ir aliejuje),
2 skiltelių česnako,
6 makaroninių lakštų, skirtų lazanijai (arba tiek, kad pasidengtų turimas indas),
šlakelio aliejaus,
50 g sviesto,
2 šaukštų miltų,
250 ml pieno,
geros saujos tarkuoto kieto sūrio,
žiupsnelio druskos,
žiupsnelio maltų pipirų,
žiupsnelio mėgiamų žolelių.

Moliūgą supjaustome juostelėmis ir beriam į troškintuvą su įkaitusiu aliejumi. Moliūgui šiek tiek suminkštėjus beriam pasmulkintus pomidorus, įspaudžiam česnaką. Galiausiai suberiam druską ir prieskonius. Patroškinam keletą minučių ir nukeliam nuo ugnies.

Išverdam baltą padažą. Sviestą išlydome, į jį beriam miltus ir gerai maišome iki kol viskas susiklijuos į košelę. Pilam pieną. Likus kelioms minutės iki virimo beriam sūrį ir pastoviai maišome iki sūris ištirps ir padažas pradės tirštėti. Padruskinam šiek tiek.

Indą, kuriame kepsim, ištiesiam kepimo popieriumi, tačiau to daryti nėra būtina. Pilam kelis šaukštus balto padažo ant dugno. Išlyginam ir dedam lazanijos lakštus. Beriam moliūgo masę. Dedam lakštą. Pilam baltą padažą. Ir taip sluoksniuojam iki turim ką. Paskutinis sluoksnis turėtų būti iš balto padažo.

Šaunam į įkaitintą iki 180 0C orkaitę 30 minučių.

Iškepusi lazanija yra gana „sultinga“, tad papildomo padažo visiškai nebesinori.

Moliūgų sriuba

Sriubai reikės:

apie 1 kg moliūgo,
2 – 3 saliero lapkočių,
3 – 4 skiltelių česnako,
1 galvos svogūno,
apie 1,5 l sultinio,
50 – 100 ml grietinėlės,
žiupsnelio druskos,
žiupsnelio maltų juodų pipirų,
žiupsnelio džiovinto raudonėlio,
žiupsnelio džiovinto šalavijo,
šlakelio aliejaus,
keletos riekelių batono arba baltos forminės duonos,
žiupsnelio tarkuoto kieto sūrio.

Moliūgą nulupame ir supjaustome plonomis juostelėmis. Panašus ir saliero lapkočių likimas.

Daržoves beriam į aliejumi pašlakstytą skardą. Barstom druska ir prieskoniais. Viršų dar šiek tiek pašlakstome aliejumi. Šaunam į 200 0C įkaitintą orkaitę 10 – 15 min.

Kol daržovės kepa susmulkinam svogūną ir česnaką. Šiek tiek česnako atidedam.

Kepančias daržoves pamaišome ir užberiam svogūną ir česnaką. Kepam iki daržovės suminkštės dar apie 15 min.

Skardos turinys keliauja į užvirtą sultinį, kuriame dar paverda apie 15 min.

Smulkintuvo pagalba sutrinam daržoves iki piurė.
Pilam grietinėlę ir užverdam.

Batono riekeles pjaustome kubeliais ir beriam į keptuvę. Jiems gražiai pageltus, sudedam likusį smulkintą česnaką. Turim skrebučių.
Sriubą pilam į lėkštę, beriam skrebučių, pabarstom sūriu.

Skanaus!
Žydrūnė

--------------------------------------------------------------------

Moliūginės spurgos

Sudėtis:

moliūgas – 500 g;
miltai – 2,5 stiklinės;
cukrus – 2 v. š.
mielės – 15 g.;
saulėgrąžų aliejus (1 v. š. tešlai) – 500 ml
cukraus pudra – 2-3 v. š.

Paruošimo būdas:

Moliūgui nuvalyti žievelę. Išvirtą pasūdytame vandenyje moliūgą ištrinti iki vientisos masės, truputį atvėsinti. Į gautą masę įdėti mieles, miltus, 2 v. š. cukraus, įpilti šaukštą aliejaus. Užmaišyti tešlą ir palikti 2 val. „pakilti“.

Gauta tešla neturi lipti prie pirštų (jei limpa, įdėti dar miltų). Iš jos lipdom rutuliukus arba kitos formos spurgytes ir kepam aliejuje kaip įprastas spurgytes iki auksinės spalvos. Gautas spurgas gausiai apibarstome cukraus pudra.

Violeta

----------------------------------------------------------------

Moliūgo gabaliukai su šonine

Labai lengvai pagaminamas, skanus užkandis!

Jums reiks:

moliūgo
sūrio
kaštai rūkytos šoninės
rozmarino

Moliūgą supjaustome gabaliukais.
Maždaug panašaus dydžio gabaliukais supjaustome sūrį.
Moliūgo gabaliukus lengvai apkepiname keptuvėje.

Imame moliūgo gabaliuką,dedame ant jo sūrio,uždengiame kitu moliūgo gabaliuku ir gražiai apsukame su plonai supjaustyta šonine.
Dedame viską į kepimo indą, ant viršaus dedame rozmarino šakelę ir kepame orkaitėje 200 C temp. maždaug 15 min, kol šoninė apskrunda.

Druskos nereikia, kadangi ir sūris, ir šoninė suteikia sūrumo.
Šoninę galima rinktis pagal skonį: šviežią, šaltai rūkytą, karštai rūkytą...

Vištiena troškinta su moliūgu

Produktai:

vištienos krūtinėlė
prieskoniai,druska
moliūgo gabaliukas
morką
smulkintas svogūnas
grietinės
sviestas
svogūnų laiškai

Vištieną supjaustome gabaliukais,apibarstome druska,apelsininiais pipirais,išspaudžiame biški citrinos sulčių ir paliekame 15 min.
Moliūgą ir morką sutarkuojame.

Įkaitiname keptuvę su sviestu ir apkepiname vištieną. Apkepintą vištieną sudedame į puodą ir įpilame truputuką vandens. Uždengiame,troškiname maždaug 10 min.

Ant sviesto apkepiname smulkintą svogūną,moliūgą ir morką,paskaniname druska,pipirais.

Sudedame į puodą su vištieną,dedame porą šaukštų grietinės ir dar troškiname 5/8 min.

Pateikiame su ryžiais.

Desertas iš moliūgo

Labai paprastas,skanus ir sveikas desertas !

Jums reikės: moliūgo,džiovintų spanguolių ir razinų,obuolio ir medaus.

Razinas ir spanguolės užpilame karštu vandeniu ir palaikome maždaug 15 min.

Obuolį nulupame ir supjaustome. Moliūgą supjaustome.

Imame folgos gabaliuką,dedame moliūgą,ant viršaus sudedame obuolio gabaliukus,razinas,spanguolės ir užpilame medaus.

Dedame į orkaitę 200 laipsnių.,kepame apie 15/20 min.

Galina J.

----------------------------------------------------------------------

Siunčiu mūsų šeimos mėgstamiausią patiekalą iš moliūgo.

Reikės: moliūgo, daržovių sultinio, alyvų aliejaus, čiobrelių, druskos, juodųjų bei rožinių pipirų, džiugo.

Moliūgą supjaustyti gabalėliais, sudėt į keptuvę, užpilt sultiniu ir patroškint, kol suminkštės. Tada užpilt aliejaus, pagardinti prieskoniais. Sudėt į lėkštes, užpjaustyt džiugo plokštelėmis.
Skanaus.

Laura

--------------------------------------------------------------------

Makaronai! Puikus maistas! Derinys su moliūgu ir pievagrybiais yra švelnus, puikiai tinkantis nevalgantiems mėsos arba tiems, kurie nori lengvos vakarienės.

Makaronai su moliūgu ir pievagrybiais

Reikės:

400g spagetti tipo makaronų
400g rudųjų pievagrybių
300g moliūgo
3 skiltelės česnako
150g grietinėlės
100 ml pieno
400g tarkuoto Džiugo
džiovinto baziliko
druskos
pipirų

Eiga

1.Užvirkite vieną puodą vandens makaronams ir vieną puodą grybams apvirti.

2.Susmulkinkite grybus taip kaip jums patinka, meskite į pasūdytą vandenį ir pavirkite 7min.

3.Susmulkinkite moliūgą kubeliais, meskite juos į įkaitintą keptuvę, iškart įspauskite česnako skilteles, žiupsnį druskos, šiek tiek pipirų, baziliko taip pat didesnį žiupsnį. Kepinkite moliūgus iki kol taps minkšti.

4.Greičiausiai vanduo makaronams bus užviręs, taigi meskite, pasūdykite, virkite pagal pakuotėje nurodytas instrukcijas.

5.Į keptuvę, kurioje iškepė moliūgai suberkite grybus (stenkitės kad jie būtų kuo sausesni).Apkepkite porą minučių. Tada pilkite pusę grietinėlės, gerą saują tarkuoto Džiugo, ir mažiau nei pusę stiklinės pieno. Maišykite, Žiūrėkite kaip viskas atrodo, jei norite skysčiau pilkite dar grietinėlės ir pieno, jei tirščiau, dar sūrio ir šiek tiek pieno su grietinėle.Aš dėjau maždaug dvi saujas sūrio, 150g grietinėlės ir apie pusę stiklinės pieno.

6.Makaronai bus jau išvirę.Nupilkite nuo jų vandenį, ir tada supikite moliūgų ir grybų padažą.Išmaišykite.

7.Ant viršaus galite pabarstyti dar Džiugo.

Skanaus!:)
Giedra

--------------------------------------------------------

Moliūgų duona

Sudėtis


300 g moliūgų tyrės
2 a.š. sausų mielių
2 a.š. medaus
2 a.š. druskos
500 g miltų
sauja moliūgų sėklų

Apie 400 gr. moliūgo verdame pasūdytame vandenyje. Išvirtą moliūgą sutriname blenderiu arba per sietelį, taip gauname moliūgų tyrę.
Mieles sudedame į 60 ml. nuoviro. Palaukiame 5 min. ir supilame medų.
Miltus maišome su druska ir moliūgų sėklomis. Viduryje miltų darome duobutę ir pilame mieles su medumi ir moliūgų tyrę. Maišome ir minkome, jei reikia pridedame truputį miltų. Minkome kol gausis minkšta tešla, apie 10 min. Dedame šiltai pakilti.

Pakilusią tešla vėl minkome ir dedame į kepimo formą. Vėl dedame šiltai, kol pakils. Viršų aptepame trynio ir 1 v.š. pieno mišiniu. Barstome moliūgų sėklomis.

Kepame 30 minučių 200 laipsnių temperatūroje.

Moliūgų pyragas su pelėsiniu sūriu

Sudėtis

200 g miltų
1 a.š. druskos
50 g moliūgų sėklų
1 kiaušinis
75 g sviesto
400 g moliūgo
185 g sūrio su mėlynu pelėsiu
sauja moliūgo sėklų

Šaltą sviestą supjaustome kubeliais ir maišome su miltais ir 50 gr.
moliūgo sėklomis ir kiaušiniu. Dedam į šaldytuvą 10 min. Ranka išlipdome tešlą į 27 cm. skersmens formą. Moliūgus supjaustome riekelėmis ir dedame ant tešlos. Patepame aliejumi arba sviestu.

Dedame kepti 25 min. 200 laipsnių temperatūroje. Ištraukiame, apibarstome sūriu ir moliūgo sėklomis ir dar kepame 25 min. 200 laipsnių temperatūroje.

Jurgita

---------------------------------------------------------------------

Moliūgo fondiu

Noriu pasidalinti savo išradimu - moliūgo fondiu - kuriuo mėgaujamės jau antrą rudenį.

Reikės nedidelio moliūgo (iki 5kg, bet gali būti ir dar mažesnis).

Nupjauname apatinę moliūgo dalį taip, kad jis stabiliai stovėtų and lygaus paviršiaus. Nupjauname kepurėlę ir su dideliu šaukštu atidžiai, kad neliktų sėklų, išskaptuojame vidų. Vidines sieneles gausiai patepame kambario temperatūros sviestu, užvožiame "dangtį" ir 30-40 minučių pašauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę.

Kol kepa moliūgas, pasiruošiame fondiu masę - 200ml neriebios grietinėlės, 400g. tarkuoto Ementalio sūrio, kelias smulkintas skilteles česnako, 100ml balto sauso vyno ir po žiupsnelį malto muskato bei jūros druskos gerai išmaišome puode ir šią masę pašildome, bet jokiu būdu neužverdame.

Į apkepusį moliūgą supilame masę, dedame ant maisto šildytuvo (kas kokį naudoja) ir mirkom pasirinktinai - duoną, daržoves, traškučius...

Pats skanumynas lieka galui - moliūgo sieneles kabiname šakute ir mėgaujamės moliūgo minkštimu, prisigėrusiu puikaus kvapo ir skonio ingredientų.

Skanaus!

Renata

-------------------------------------------------------------------------

Moliūgų, morkų ir pupelių sriuba

Reikės:

100g pupelių,
800g morkų,
500g moliūgų,
1 svogūnas,
2 šaukštai sviesto,
1 l daržovių sultinio,
druskos, pipirų.

Per naktį mirkytas pupeles išvirkite nesūdytame vandenyje. Kai išvirs, nupilkite vandenį ir pupeles pasūdykite, išmaišykite. Morkas supjaustykite griežinėliais, moliūgus - kubeliais. Svogūną supjaustykite griežinėliais, sudėkite į dideliame puode įkaitintą sviestą ir troškinkite 3-4 minutes. Suberkite morkas, moliūgus ir troškinkite dar apie 3 minutes.

Daržoves užpilkite sultiniu ir uždengę virkite ant silpnos ugnies apie 20 minučių, kol morkos ir moliūgai suminkštės. Sriubą išpilkite pro sietelį (samtį daržovių palikite), pasūdykite, įberkite pipirų ir išmaišykite. Tyrę supilkite į puodą, suberkite virtas pupeles ir šiek tiek pakaitinkite. Sriubą išpilstykite į lėkštes, dėkite po šaukštą likusių daržovių, papuoškite petražolių lapeliais.

SKANAUS!!! :)

Pupeles galite naudoti konservuotas - sriubą išvirsite greičiau, bet su virtomis pupelėmis bus skaniau.

PATIKRINTAS IR BE GALO MĖGSTAMAS MŪSŲ ŠEIMOS PATIEKALAS!!

Jurgita

/Receptas iš knygos: Idėjos švenčių stalui (20 originalių meniu). Vilnius: Laisvos valandos, 2009./

---------------------------------------------------------------------

Aštrus moliūgų plovas

Dvi porcijos pareikalaus:

pusės nedidelio moliūgo
nedidelio svogūno
vidutinio dydžio morkos
100 g ryžių
šlakelio aliejaus
dvi skiltelės česnako
šaukštelis ciberžolės
pusė šaukštelio maltos kalendros
pusė šaukštelio čili pipirų
pusė šaukštelio juodųjų pipirų
druskos

Procesas:

Pasiruošiam daržoves: sukapojam svogūną, mažais gabalėliais supjaustom morkas (galima ir tarkuoti, bet man labai nepatinka plauti tarką), moliūgą nulupam ir priklausomai nuo amžiaus (ne jūsų, moliūgo) - išsėklinam arba ne. Maniškis pasitaikė dar visai jaunutis, tai liko su visais viduriais.

Supjaustom kubeliais. Kraštinė koks centimetras, kad dėl dydžio aišku būtų. Sukapojam česnaką. Gilioje keptuvėje įkaitinam šaukštą ar du aliejaus ir leidžiam kiek parusti svogūnams. Tuomet suberiam kapotą česnaką ir visus prieskonius. Trumpai pakaitinam. Vos pasklidus česnako aromatui, suberiam moliūgą ir morkas. Uždengiam ir karts nuo karto pamaišydami troškinam 10-15 minučių. Kol moliūgas išleidžia sultis ir suminkštėja. Arba išsišneki su visą vasarą nematyta gretimo bloko kaimyne.

Pilam ryžius, pakepam minutę kitą. Užpilam vandeniu. Maždaug stiklinė. Nors geriau pilti mažiau, bėdos atveju - šliūkštelsim dar. Pasūdom, uždengiam ir kaitinam karts nuo karto akį užmesdami, kol ryžiai išverda ir skysčio nebelieka. 20-25 minutės, nuo ryžių rūšies, kaitros ir virtuvės auros tat priklauso. Leidžiam pastovėti ramiai kelias minutes, kol agurką susipjaustysim. Tinka ir su mėsa. Nuo iškrypimo laipsnio priklausomai, žodžiu. Skanaus.

Inga

---------------------------------------------------------------------

ALE Lazanija

Reikės:

300 g moliūgo
200-300 g sūrio
pusės saujos razinų
2 pakeliai varškės (400g)
1 a.š. kmynų
lazanijos lakštų skardos dugnui padengti (man prireikė 6 vnt.)
3 kiaušiniai
100 g grietinėlės arba grietinės

Gaminimas:

Sutarkuojame moliūgą per burokinę tarką, sudedame razinas, dalį tarkuoto sūrio, išmaišome. Tada kitame dubenyje sudedame varškę ir kmynus. Dar kitame sumaišome kiaušinius su grietinėle ir sūriu.

Ištepame aliejumi kepimo skardą, sudedame lazanijos lakštus (galima šiek tiek apvirtus), dedame kartu išmaišytą moliūgų bei varškės masę, išlyginame ir užpilame kiaušinių, grietinėlės bei sūrio mase ir kepame apie 30 min., 200 laipsnių orkaitėje. Galima dėti apvirtus lazanijos lakštus ir ant viršaus ir užpilant grietinėlės, kiaušinių bei sūrio mase, taip pat labai skanu.

Kalėdinis moliūgainis

Reikės:

500 g. moliūgo
2 kiaušiniai
0,5 st. aliejaus
0,5 st. cukraus
0,5 st. medaus
3 st. miltų
2 a.š. kepimo miltelių
iki 10 gabaliukų kristalizuoto imbiero(aš naudojau naminį)
1 v.š.imbiero miltelių
0,5 v.š. malto cinamono
1 a.š. malto cinamono pabarstymui
1 v.š. imbierinio cukraus (namuose pagimto, jeigu neturite tiks paprastas cukrus apibarstymui)
1/4 a.š. malto kardamono
1/4 a.š. maltų gvazdikėlių
džiovintų vaisių pagal skonį ( aš dėjau juodąsias razinas - saują, džiovintus ananasus 2 riekeles)
2 v.š. smulkintų migdolų
2 v.š. migdolų plokštelių pyrago viršaus apibarstymui

Gaminimas:

Burokine (arba smulkesne) tarka tarkuotą moliūgą dedame i dubenį,mušame kiaušinius,pilame aliejų,cukrų,medų, į miltus įmaišome kepimo miltelius, cinamoną, kardamoną, gvazdikėlius, smulkintą imbierą ir atsargiai viską išmaišome.

Leidžiame 10 minučių tešlai pastovėti, pribręsti, tada suverčiame pusę jos į tefloninę skardą, kuri ištepta šiek tiek aliejaus, dedame smulkintus vaisius,migdolus smulkintus, užliejame likusia mase, išlyginame ir barstome cinamonu, cukrumi ir migdolų plokštelėmis.

Kepame orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių temperatūros apie 50 minučių.

Moliūgų košė

Reikės:

Moliūgo 600 g.
Pieno 0,6 stiklinės
Sviesto ~120 g.
Manų kruopų 3 v.š.
Cukraus 1-2 a. š.(balto)
Cukraus 1 a.š. (rudojo)
Druskos
Cinamono 1 a.š.
Šiek tiek vanilės(nebūtina)
Džiovinti mėgiami vaisiai (nebūtina)

Paruošimas:

Moliūgas nulupamas ir išskobiamos sėklos, supjaustom nestorais griežinėliais apverdame truputyje vandens arba kepame orkaitėje. Išgriebiam, nuvarvinam ir sugrūdam su bulvių grūstuve, įpilam pieno, įdedam ~60 g sviesto, suberiam manų kruopas, cukrų, druską, cinamoną, vanilę ir džiovintus smulkintus vaisius ir paverdame ant mažos ugnies.

Mėsos faršo apkepas su viskuo :)

Eilinį kartą atsidariusi šaldytuvą nusprendžiau ekspromtu, kad man reikia kepti apkepą...kokį? o gi mėsos faršo, nes liko faršo nuo makaronų gaminimo...oki...ką gi ką gi...sumąsčiau labai greitą kelių primityvių patiekalų kokteilį. Pamėginkit, paragaukit ir įvertinkit mano fantazijos vaisių :)

Taigi reikės:

~500g., mėsos faršo (paruošto su Jūsų mėgstamais prieskoniais ir šlakeliu vandens)
~200-300g., mėgiamo sūrio (aš dejau parmegiano ir "Rokiškio")
~300g. moliūgo
1 galvutė česnako
1 valgomas šaukštas kmynų
šviežiai maltų pipirų
druskos
aliejaus ir džiuvėsėlių kepimo formai ištepti

Gaminimas:

Ištepam kepimo formą riebalais, apibarstome visą dugną džiūvėsėliais, išklojam mėsos faršu ir suslegiam šiek tiek, kad taisyklinga forma būtų. Ant viršaus užtarkuojame mėgiamą sūrį.

Atskiriame inde susipjaustome moliūgą maždaug 2-3 cm., gabaliukais, apiberiame smulkintu česnaku, šviežiais pipirais, druska ir kmynais, šiek tiek įpilame alyvuogių ar kitokio aliejaus, viska išmaišome ir užpilame ant mėsos faršo bei sūrio. Pašauname į įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę ir kepame kol suminkštės moliūgai t.y. apie 40 min.

Patiekti galima su daržovėmis arba pabaigoje užkrėsti bulvių košės sumaišytos su pienu ir šiek tiek sūrio ir pašauti dar į orkaitę 10-15 min. Papuošti šviežio baziliko ar čiobrelio šakele.

Greitasis garnyras

Paskutiniu metu viena mano mėgstamiausių daržovių yra- moliūgas. Pirma: sodyboj pas mus absčiai, Antra: sveika, Trečia -skanu, Ketvirta - puikiai tinka garnyrams, pyragams gaminti ir t.t. žodžiu net sunku būtų viską išvardinti, nes su moliūgu galima labai daug eksperimentuoti, meginti ir t.t. liuks.Šį kart nebus pyrago, nebus sriubos, o bus tiesiog paprastas ir greitas garnyras. Galima naudoti tiesiog moliūgą ar moliūgą su bulvėmis, arba moliūgą su morkomis, pomidorais ir t.t.Aš parašysiu kokius prieskonius dėjau, o jūs nuspresit ar verta papildyti kokiomis nors daržovėmis moliūgo draugiją :)

Taigi reikės:

1kg., moliūgo (jeigu dėsite kitas daržoves tai moliūgo turėtų mažėti proporcingai)
šviežiai maltų pipiriukų
druskytės
didelės galvutės česnako
kmynų
alyvuogių aliejaus

Gaminimas:

Susipjaustome išvalytą nuo sėklyčių ir nulupta žieve moliūgą didesniais kubeliais, sudedame i skardą, apipilame alyvuogių aliejumi, pabarstome prieskoniais, susmulkiname česnaką apibarstome moliūgus ir kepame apie 30 minučių 180 laipsnių orkaitėje.

P.S. jeigu dėsite morkas ar bulves tai moliūgą dėkite tik po 15 minučių kepimo arba supjaustykite dvigubai didesniais gabaliukais negu kitos daržovės.
Aš šį kart dėjau bulvytes...ir skonis fantastinis, moliūgas duoda salstelejusį skonį bulvėms..super.

Greitasis pyragas „Rudens tinginys II“

Reikės:

1 stiklinė miltų
1 stiklinė manų (be selenėlių)
0,5 stiklinės cukraus
50 gr., sviesto
0,5 kg., obuolių
0,5 kg., cukinijos arba moliūgo (jeigu naudodite moliūgą reikės šiek tiek jį pašutinti orkaitėje, kad suminštėtų)
~200ml. bruknių uogienės (tinka ir bet kuri kita mėgstama uogienė)

Gaminimas:

Sutarkuojam į dubelį moliūgą arba cukiniją, obuolius.Į kitą dubenį susimaisom sausus produktus. Pasiimam kepimo formą klojam vieną sluoksnį tarkuotų obuolių su cukinijom ar moliūgais ploną sluoksnį, paspaudžiame šaukštu, tada pilame nedidelį sluoksnį sauso mišinio, tada bruknių uogienės, tada sauso mišinio, vėl obuolių ir cukinijų ar moliūgų, tada vėl sauso mišinio ir taip sluoksniuojam, kol neliks uogienės ir obuolių bei cukinijos ar moliūgo. Viršutinis sluoksnis būtinai turi būti sauso mišinio,dar papildomai užbėriau daugiau cukraus, kad pasidarytų labai traški plutelė, užtarkuojame per burokinę tarką sviestuką ir pašauname į orkaitę įkaitintą iki 180 laipsnių. Kepame apie 40 minučių, kol gražiai apskrus viršus.

Patiekti galima su ledais ar plakta grietinėle.

Imbierinė cukinijų ir moliūgų uogienė

0,5 kg. moliūgo ir 0,5kg. cukinijos (taip pat galima dėti tik cukiniją arba tik moliūgą, aš paprastai dedu tik moliūgą)
0,5kg., cukraus
~250 ml. medaus (galima dėti tik medų arba per pus mažiau cukraus)
gvazdikėliai
šviežias, džiovintas ar kristalizuotas imbieras, taip pat tinka ir imbiero sirupas, tuomet cukraus dedame dar mažiau :)
cinamono lazdelė
citrinos žievelė (nebūtina)
~200 ml. litro vandens (žiūrint kokia moliūgo rūšis, bet galite pilti mažiau arba daugiau priklausomai kokios norite uogienes konsistencijos)

Gaminimas:

Pasidarome sirupą. Į vandenį supilame cukrų, medų, sudedame prieskonius. Kai vanduo pasidarys sirupo konsistencijos,nesijaus cukraus kristaliukų, tuomet sudėsime išvalytą ir norimais kubeliais supjaustytą cukiniją bei moliūgą. Verdame apie 1 valandą.Cukinija bus labiau suvirusi, o moliūgas gabaliukais...labai skanu. taip pat galite daryti kitaip. Jeigu norite daryti tik iš moliūgo tai sudėkite didžiają dalį moliūgų ir virkite, o po valandos dar 20-čiai minučių sudėkite likusius gabaliukus ir pavirkite, pažiūrime ar suminkštėjo.

Supilame į stiklainiukus ir užsukame, taip pat galime supilti į dekoruotus stiklainiukus ir padovanoti linkint sveikatos Kalėdų proga kartu su imbieriniais sausainėliais :)

P.S. Visus prieskoniu dėkite pagal skonį, aš dedu pakankamai nemažai, tarkim imbiero dedu visą v.š.

Į tokius dailius mažučius stiklainiukus dekoruotus pačių rankomis galite kalėdoms sudėti ir medurį , ir imbierinius sausainiukus, ir naminio imbiero, ir imbiero sirupo ir t.t....bus daug mielesnė dovana negu kažkoks kiniškas niekalas už kelis litus.

SKANAUS!!!

Gintarė

--------------------------------------------------------------------

Guliašas su moliūgu

Deja, kadangi troškinta su raudonu vynu, moliūgo grožis dingęs. Tačiau mano brangiausiam šiuo metu valgant ir šūkaujant „KAIP SKANU!!!!“, drįstu pasidalinti.

Iš esmės, supaprastintas vengriškos guliašo sriubos receptas, vietoj bulvių naudojant moliūgą.

600 g jautienos;
keturios didelės svogūno galvutės;
600 g moliūgo;
2 (ne daugiau!!!) pomidorai;
500 ml raudono sauso vyno;
guliašo prieskonių;
druskos;
didelė morka.

Pakepinti stambiais kubeliais supjaustytą jautieną, pakepinti svogūnų žiedelius svieste; į troškinimo puodą sumesti jautieną, svogūnus, pomidorus, ir iš karto (skirtingai nuo guliaše naudojamų bulvių) suberti moliūgą, supjaustytą kubeliais. Į keletą dalių supjaustytą morką, kad vėliau galėtumėt išimti ir išmesti, padėti ant viršaus. Supilti vyną (taurė nuo butelio liks nusipelniusiam gamintojui) ir ant nedidelės ugnies troškinti nuo trijų iki keturių valandų. Per naktį negalima - bus per skanu.

Patiekti rekomenduojama su cikorija, rukola ar kitais aitriais žalumynais - tinka prie sodraus skonio.

Ina

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)