--------------------------------------------------------------------

SKAITYTOJŲ RECEPTAI

---------------------------------------------------------------------

KALĖDŲ AGUONĖLĖ

400g aguonų
9 kiaušiniai
sauja lazdynų riešutų
sauja migdolo riešutų
pusė saukštelio malto muskato
300g cukraus
šaukštelis vanilinio cukraus
citrina
400g grietinėlės
dėžutė Rududu
šaukštas maltų džiūvėsėlių
šaukštas manų kruopų

Aguonas užplikome karštu vandeniu ir paliekame 15 min. Lazdyno riešutus pakepiname, kol nukris luobelė. Migdolų luobelę lengvai nuimsime užpylę riešutus karštu vandeniu ir palaikę 5 min.

Nusausintas aguonas permalame elektriniu trintuvu ar mėsmale, sudedame susmulkintus riešutus, citrinos sultis, džiūvėsėlius, manų kruopas, muskatą. Atskiriame kiaušinio baltymus nuo trynių. Trynius išsukame su su 200 g cukraus bei vaniliniu cukrumi ir supilame į pagrindinę masę. Viską gerai išmaišome. Kiaušinio baltymus išplakame iki standumo ir supylę į pagrindinę masę atsargiai išmaišome. Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 40 min.

Grietinėlę paverdame su likusiu cukrumi tol, kol ji sutirštės. Atvėsusį pyragą gausiai sulaistome grietinėle, viršų aptepame Rududu kremu, papuošiame aguonomis, migdolų drožlėmis.

Puikus gardėsis šventiniam Kalėdų stalui!:)

Jurgita

-------------------------------------------------------------------------

Varškės pyragas

Tešlai:

200 g margarino,
350 g miltų,
80 g cukraus,
3 tryniai,
druskos.

Įdarui:

500 g varškės,
2 kiaušinių baltymai,
200 g cukraus,
100 g razinų,
žiupsnelis vanilės.

Minkštą margariną ištrinti su cukrumi, tryniais, miltais ir druska. Tešla turi trupėti. Trečdalį tešlos atskirti, o likusią suberti į riebalais išteptą skardą. Varškę įdarui ištrinti su cukrumi, išplaktais kiaušinių baltymais, razinomis ir prieskoniais.

Varškę tolygiai paskirstyti ant tešlos. Likusiais trupiniais apibarstyti įdarą ir pyragą kišti į 200 C įkaitintą orkaitę. Kepti 40-45 min. Skanaus:)

Birutė Sliosorienė

-----------------------------------------------------------------------

Siunčiu savo kepinuką. Toks žiemiškas, sotus, Kalėdiškas ;)

Neapolietiški medaus kamuoliukai

Margarinas kepiniams 100 g
miltų 2,5 stikl.
druska 1/2 arbat. šaukštel.
kiaušinai 5 vnt.
kepimo milteliai 1 arbat. šaukštel.
vynas saldus (į tešlą) 2 valg. šaukšt.
vynas saldus, geriausiai desertinis) 1/2 stikl.
medus 0,4 l
puošimui: apelsinų žievelių cukatos ir pūsti ryžiai) arbat. šaukštel.
cukrus 0,5 stikl.
aliejus kepimui 0,5 l

Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, druska ir cukrumi. Kiaušinius išplakite su ištirpintu margarinu, vynu (2 šaukštai). Viską išmaišykite ir pusei valandos įdėkite į šaldytuvą. Vėliau formuokite mažo graikiško riešuto rutuliukus ir kepkite įkaitintame aliejuje, kaip spurgas. Atvėsinkite.

Tuomet vandens vonelėje kaitinkite medų, sumaišytą su vynu (0,5 stikl.). išmaišykite, kol burbulai iki puodo viršaus pradės kilti, tuomet suberkite visus rutuliukus. Išmaišykite ir palikite juos puode su medumi atvėsti, retkarčiais pamaišykite.

Suformuokite piramidę, ją papuoškite apelsinų žievelių cukatomis ir pūstais ryžiais. O dar labai gražiau turėtų atrodyti su perliniu cukrumi, tik mano mieste jo nebuvo :) Skanaus

Joli

-----------------------------------------------------------------------

Kalėdinis aguoninis vyniotinis

Ingridientai:

Biskvitui:

4 kiaušiniai,
100 g cukraus,
tarkuota citrinos žievelė,
pakelis vanilinio cukraus,
100 g miltų,
sviesto skardai ištepti.

Įdarui:

2 stiklinės aguonų,
stiklinė pieno,
3 kiaušinių tryniai,
nepilna stiklinė cukraus,
pusė stiklines smulkiai kapotų migdolų,
100 g sviesto.

Glajui:

175 g šokolado,
150 ml neriebios grietinėlės,
šaukštelis tirpios kavos.

Gaminimas:

Orkaitę įkaitinti iki 200°C temperatūros. Tešlai kiaušinių trynius atskirti nuo baltymų ir su cukrumi išplakti iki purios masės. Sudėti citrinos žievelę ir vanilinį cukrų. Baltymus išplakti iki standžių putų ir atsargiai sudėti ant trynių masės ir supilti miltus. Viską atsargiai išmaišyti.

Kepimo skardą gerai ištepti sviestu ir iškloti pergamentiniu popieriumi. Tešlą ant popieriaus tepti 1 cm storio sluoksniu ir kepti orkaitėje apie 10 min. Iškepusį biskvitą aptepti įdaru ir iš karto susukti į vyniotinį. Tuomet ataušinti ir aptepti šokoladiniu glajumi.

Įdarui aguonas užpilti karštu pienu, kad išbrinktų. Kai išbrinks, į koštuvą įdėti marlę, pilti aguonas ir palikti nuvarvėti. Nuvarvėjusias aguonas permalti per mėsmalę, 3 kiaušinių trynius ištrinti su nepilna stikline cukraus. Įdėti aguonas, migdolus, 100 g lydyto sviesto, išmaišyti, baltymus išplakti iki standžių putų, atsargiai išmaišyti su aguonų mase.

Glajui sutarkuotą šokoladą ir grietinėlę pakaitinti ant silpnos ugnies.

Kepti obuoliai su riešutais ir medumi

4 obuoliai,
citrinos sultys,
2 šaukštai kapotų riešutų,
2 šaukštai medaus,
cinamonas.

Obuolius nulupti, išpjauti sėklalizdžius ir aptepti citrinos sultimis, kad neparuduotų. Įdaryti obuolius riešutais sumaišytais su medumi ir cinamonu. Į sviestu išteptą formą vieną šalia kito sudėti obuolius ir kepti įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.

Kalėdinis imbierinis keksas

125 g sviesto,
100 g rudojo cukraus,
2 kiaušiniai,
pusė stiklinės pieno,
2 šaukštai medaus,
250 g miltų,
1,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių,
pusė arbatinio šaukštelio sodos,
2 arbatinio šaukštelio malto imbiero,
1 arbatinis šaukštelis cinamono,
2 valgomieji šaukštai romo,
300 g džiovintų vaisių arba cukatų.

Dubenėlyje sumaišyti mitus su soda, kepimo milteliais ir cinamonu. Kitam dubenėlyje išsukti minkštą sviestą su cukrumi ir įmušti po vieną kiaušinį. Po to supilti pieną. Paskui sudėti medų ir imbierą.

Džiovintus vaisius arba cukatus užpilti verdančiu vandeniu ir romu ir palikti išmirkti pusvalandžiui. Į išsuktą sviestą su kiaušiniais po truputį supilti sausus produktus, kruopščiai viską išmaišyti. Džiovintus vaisius nusausinti ir sudėti į tešlą, gerai išmaišyti.

Kekso formą ištepti sviestu, apibarstyti miltais ir supilti paruoštą tešlą. Kepti 180°C temp. apie 40 min. Iškeptą keksą atvėsinti kepimo formoj, vėliau išimti ir pabarstyti cukraus pudra.

Eklerai su plikytu kremu

Tešlai:

125 g margarino,
žiupsnelis druskos,
125 g miltų,
6 kiaušiniai,
margarino skardai patepti,
miltų skardai pabarstyti.

Kremui:

600 ml pieno,
5 tryniai,
5 šaukštai cukraus,
2 šaukštai krakmolo,
50 g sviesto,
vanilės ir citrinos sulčių pagal skonį.

125 ml vandens užvirinti su margarinu ir druska. Puodą nukelti nuo viryklės. Į vandenį iš karto suberti miltus. Puodą vėl pastatyti ant viryklės ir ir intensyviai išmaišyti. Kelias minutes paaušinti ir po vieną mušti kiaušinius, nuolat maišant. Maišyti geriau mediniu šaukštu lėtais apsisukimais. Eklerus spausti per konditerinį maišelį arba formuoti šaukštu eklerus.

Tarp atskirų tešlos apskritimų palikti tarpą. Kišti į iš anksto iki 220°C temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepti 30 min. Iškepusius eklerus perpjauti aštriu peiliu ir įdaryti kremu.

Kremui išsukti trynius su cukrumi ir krakmolu, užpilti verdančiu pienu ir kaitinti ant mažos ugnies nuolat maišant, kol masė sutirštės. Nukaisti nuo ugnies, įdėti sviesto ir išmaišyti. Galima papuošti glajumi: 250 g šokolado ir 75 g sviesto ištirpinti kartu vandens vonelėje. Labai gerai išmaišyti. Ataušinti.

Skanaus

Inesa Barčenkova

-----------------------------------------------------------------------

Meduoliukai - grybukai

Grybukams:

6 kiaušinių tryniai
3 kiaušinių baltymai
1,5 stiklinės cukraus (stiklinė 200ml)
200g margarino arba sviesto
200g grietinės
a.š. sodos
cinamono
muskato
gvazdikėlių
miltai (kiekis priklauso nuo kiaušinių)

Glazūra balta:

1,2-1,5 cukraus pudros
kiaušinio baltymas
a.š. citrinos sulčių

Glazūra ruda:

100g juodojo šokolado
v.š. aliejaus

Papildomai:

aguonos, žalios kokoso drožlės

Grybukų gamyba:

Du šaukštai cukraus padeginama keptuvėje ir užpilama apie šaukštas vandens. Kiaušinių baldymai ir tryniai gerai išplakami su likusiu cukrumi. Margarinas ištirpdomas ir kiek atvėsinamas. Soda sumaišoma su grietine(nugesinama) ir dedama į kiaušinių masę, sudedamas margarinas, pilamas padegintas cukrus, dedami prieskoniai. Beriami miltai, jų kiekis priklauso nuo kiaušinių dydžio. Masė turi gautis riebios grietinės konsistencijos. Gerai išmaišoma.

Kepama specialioje formoje ant dujinės viryklės. Keptuvė įkaitinama, patepama aliejumi. Dedama po šaukštelį tešlos, forma uždaroma ir apverčiama. Kepama ant vidutinės ugnies(vartant), kol grybukai pasidaro rudos spalvos, atšoka iš keptuvės.

Glazūravimas:

Baltai glazūrai naudokite tik šviežią kiaušinio baltymą, prieš pramušant kiaušinį jį gerai nuplauti šaltu vandeniu. Kiaušinio baltymą dėti į aukštą švaru ir sausą indą. Plakama kol kiaušinio baltymas ima putoti, dedama po šaukštelį cukraus pudros. Pilama citrinos sulčių ir masė plakama kol pasidaro puri ir neskysta.

Grybukų kotukai aptepami glazūra, pats galiukas pabarstomas kokosu ar aguonomis ir pastatomi džiūti maždaug parai laiko. Grybukus galima įstatyti į padėklą, kuriame pripilta kruopų (grikių ar ryžių).

Rudai glazūrai ištirpdomas šokoladas įstačius dubenį su šokoladu į puodą su verdančiu vandeniu. Įpilamas aliejus. Iš karto aptepamos grybukų kepurėlės. Džiovinama.

Nuo šio deserto namai iš karto pakvimpa šventėmis. Skanaus

Ieva

---------------------------------------------------------------------

Cinamonu ir vanile kvepiantys kalėdiniai sausainiai

120 g sviesto
4 šaukštai cukraus
1 arbat. šaukštelis kepimo miltelių
1 šaukštelis cinamono
1 šaukštelis vanilinio cukraus
1-2 stiklinės miltų
1 kiaušinis

Glajui:

1 kiaušinio baltymas
0,5 arbat. šaukštelio citrinos rūgštelės
10 šaukštų cukraus pudros

Atšaldytą sviestą sutarkuoti, mušti kiaušinį, suberti cukrų, prieskonius, persijoti miltus su kepimo milteliais, užminkyti tešlą. Tešla turi nelipti prie rankų ir būti minkšta. Ant miltuoto stalo iškočioti tešlą apie 0,4 cm storio, išspausti formelėmis sausainius ir kišti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę, kepti apie 10 min, arba kol gražiai pagels.

Glajui sudėti visus produktus skirtus glajui ir sukti mediniu šaukštu kol masė taps balta it sniegas, galima įdėti maistinių dažų. Iškepusius ir atvėsusius sausainius aptepti glajumi, apibarstyti pabarstukais. Lai Jūsų namai kvepia Kalėdomis...

Šimtalapis

500 g miltų
25 g mielių
125 ml pieno
2,5 kiaušinio
1 stiklinė aguonų
500 g sviesto (būtinai 82%)
300 g cukraus
razinų ( pora saujelių)

Mieles užpilti šaukšteliu cukraus ir šaukštu drungno pieno. Kiaušinius su pienu paplakti, suberti miltus ir mieles. Užminkyti tešlą. Ji lipni, vis minkant pasitepkite rankas riebalais. Tešla minkoma apie pusę valandos.

Tešlą padalyti į 5 vienodus gabaliukus ir padėti, kad pakiltų, viršų patepti lydytu sviestu. Imamas vienas gabalėlis, truputį pakočiojamas, dedamas ant stalo, patepto sviestu, ir pradedama tampyti į visas puses, kol taps plonas kaip laikraščio lapas.

Visas tam skirtas sviestas išlydomas, atvėsinamas. Ištampytas lakštas gausiai apipilamas sviestu ir taip pat apibarstomas cukrumi (jo kiekio turi užtekti visiems lapams).

Imamas kitas pakilęs gabalėlis, pakočiojamas ir pernešamas ant jau ištampyto lakšto, ant jo jis baigiamas tampyti. Vėl pilamas sviestas ir t.t. Taip ištampomi visi gabalėliai. Viršus apipilamas sviestu, cukrumi, apibarstomas razinomis. Voleliu sudedamos nuplikytos ir permaltos aguonos (mėsmale, blenderiu).

Nuo krašto, standžiai suvyniojamas volelis. Suvyniotą volelį perkelkite į norimą skardą, geriau jei butu su skyle, pakildinkyte. Kepkite apie 1 - 1,5 valandos, 180-200C įkaitintoje orkaitėje. Kad neapdegtų, kai vos parus, uždenkite aliuminio folija. Iškepusį išimti iš orkaitės ir palikti, kad susigertų išbėgęs sviestas ir atauštų, išimti iš skardos ir apibarstyti cukraus pudra. Skanaus!

Recepto šaltinis - www.supermama.lt

Rita

----------------------------------------------------------------------

Kalėdinė eglutė

Eglutės tešlai

100 g sviesto
200 g medaus
250 g cukraus
2 kiaušiniai
600 g miltų
1 šaukštelis kepimo miltelių
truputį prieskonių meduoliams

Šokoladiniam glajui

3 šaukštai sviesto
3 šaukštai pieno
3 šaukštai cukraus
3 šaukštai kakavos

Baltam glajui

2 kiaušinio baltymai
10 šaukštų cukraus pudros
pusė šaukštelio citrinos rūgšties

Į indą sudedamas sviestas cukrus ir medus, tuomet šildomas ir
tirpinamas karšto vandens inde, kol dalis cukraus ištirps.

Miltus reikia sumaišyti su kepimo milteliais ir prieskoniais. Pusė
miltų suberiama į ištirpusio sviesto su medumi ir cukrumi masę. Dedami
kiaušiniai ir suberiama likusi miltų dalis.

Tešla kočiojama 3 mm storio, išpjaunamos žvaigždės skirtingų dydžių ir
kepama 180 laipsnių orkaitėje apie 15 min.

Tada gaminame šokoladinį glajų - šokoladą ir sviestą išlydyti, suberti
cukrų ir kakavą, įpilti pieną ir keletą minučių pavirti.

Gaminame baltąjį glajų. Kiaušinio baltymus gerai iki putų išplakti mikseriu, sudėti cukraus pudrą, gerai išplakti ir įdėti rūgštelę, ir vėl
gerai išplakti.

Belieka sulipdyti eglutę. Pradedama nuo didžiausios iškeptos žvaigždės
formos, patepus šokoladiniu glajumi dedama atitinkamai mažesnė forma
ir taip iki pat mažiausios kol gausis eglutės forma. Papuošiam eglutę
baltuoju glajumi ir palaukiame, kol išdžius.

Neringa

----------------------------------------------------------------------

Aromatinės sniego gniūžtės

330 g miltų
110 g minkšto kambario temperatūros sviesto
150 g rudojo cukraus
1 kiaušinis
1/4 a. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
1 a. š. malto cinamono
1/2 a. š. maltų kvapiųjų pipirų
1/4 a. š. šviežiai malto muskato riešuto
1/4 a. š. maltų gvazdikėlių
1/4 a. š. sodos
1/2 a. š. vanilės ekstrakto
1-2 v.š. medaus
***
papildomai stiklinė cukraus pudros

Darbo eiga:

Sviestą, medų ir cukrų išsukti iki purumo. Tada dėti šviežiai maltus prieskonius, sodą ir kiaušinį. Viską maišant po šaukštą dėti miltus. Maišyti kol miltų nesimatys. Tuomet šaukštu kabinti masę ir miltuotomis rankomis gaminti graikinio riešuto dydžio kamuoliukus.

Skardoje ant sviestinio popieriaus išdėlioti kas 5 cm. Kepti 180 C apie 20 min kol paviršius apskrus. Iškepusius pora minučių atvėsinti ir gausiai apvolioti cukraus pudroje.

Imbieriniai sausainiai

3 puodeliai miltų
1/2 puodelio cukraus
230 g sviesto, supjaustyto kubeliais
2 a. š. sodos
1 a. š. druskos
2 a. š. malto imbiero
2 a. š. cinamono
1/2 a. š. maltų gvazdikėlių
1/2 a. š. malto muskato riešuto
1/2 puodelio skysto medaus

Dekoravimui

1/2 puodelio cukraus pudros
kiaušinio baltymas
spalvotų pabarstukų

Darbo eiga:

Sumaišyti miltus, cukrų, druską, soda ir prieskonius. Įmaišyti minkštą sviestą kol susidarys tešlos gumulėliai. Sudėti medų ir išminkyti tešlą. Tešlą valandai padėti į šaldytuvą(galima ir per naktį palaikyti).
Tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų iškočioti iki 3mm storio lakštą ir išpjauti norimas formas. Kepti 180C apie 10-15 min. Ataušinti ant grotelių.

Papuošimui išplakti cukraus pudrą su kiaušinio baltymu. Masę dėti į konditerini maišelį ir nukirpti jo labai maža kampelį. Papuošti norimais raštais sausainius ir galima apiberti dar kokoso drožlėmis ar spalvotais papuošimais.

Skanaus
Ieva

-----------------------------------------------------------------

Kavos ir lazdyno riešutų pyragas

Reikia:

2 kiaušinių
150 g cukraus
6 v.š. stiprios kavos
1 v.š. brendžio
1 v.š. vanilės ekstrakto
150 g miltų
150 g maltų lazdyno riešutų
1 a.š. kepimo miltelių

kremui:

125 ml pieno
1 a.š. vanilės ekstrakto
25 g miltų
100 g cukraus
100 g sviesto
1 kiaušinio trynio
1 v.š. brendžio

šokolado ir lazdyno riešutų dekoravimui

Gaminam:

1. Kiaušinio trynius atskiriame nuo baltymų. Trynius dubenėlyje
išplakame su cukrumi, vanile. Tada supilame kavą ir vėl gerai
išmaišome. Dabar jau supilame miltus, kepimo miltelius, brendį, maltus
riešutus ir viską išmaišome. Baltymus atskirai išplakame iki putų ir
įmaišome į tešlą. Įkaitiname orkaitę iki 200C ir supylę tešlą į kepamu
popieriumi ištiestą skardą, kepame apie 30 min. Tada atvėsiname.

2. Gaminame kremą. Užviriname pieną su cukrumi ir vanile. Išmaišome
miltus su kiaušinio tryniu ir supilame į pieną kartu su brendžiu. Visą
laiką maišome, kad nesusidarytų gumuliukai. Kai gaunasi vientisa masė,
nuimame nuo ugnies ir įmaišome minkštą sviestą, kol jis ištirpsta ir
viskas susimaišo. Atvėsiname.

3. Pyragą perpjauname per puse, kad gautume 2 sluoksnius ir pertepame
kremu. Uždedame viršutinį sluoksnį ir leidžiame pilnai atvėsti tiek
pyragui, tiek kremui. Tada supjaustome į kvadratėlius ir kiekvieną
apipilame tirpintu šokoladu ir lazdyno riešutais.

Meduolis

Reikia:

3 kiaušinių
100 g cukraus
200 g medaus
1 a.š. cinamono
3 smulkintus gvazdikėlius
1/3 a.š. malto kardamonų
1/3 a.š. malto imbiero
1,5 a.š. kepimo miltelių
4 v.š. grietinės arba grietinėlės
50 g sviesto
250 g miltų

Gaminam:

1. Kiaušinius dubenyje išplakti kartu su 50 g cukraus, tada sudėti
medų (jei jis susicukravęs, tai pakaitinti, kol suminkštės ir
atvėsinus supilti į kiaušinius). Likusius 50 g cukraus supilti į
mažą keptuvę ir ant nedidelės ugnies kaitinti, kol ištirps ir taps gana
tamsiai rudas. Tada lėtai degintą cukrų supilti į kiaušinių ir medaus
plakinį bei nenustojant plakti kelias minutes.

2. Ištirpinkite sviestą ir kartu su grietine, kepimo milteliais ir
prieskoniais supilti į tešlą ir išmaišyti, tada sudėti miltus, vėl
gerai išmaišyti. Gaunasi gana tiršta tešla.

3. Ištepti kepimo formą su sviestu ir apiberti miltais. Supilti tešlą
į kepimo formą ir dėti į įkaitintą orkaitę (180C) ir kepti apie
40minučių, kol pakils, bei įsmeigus ir ištraukus pagaliuką, jis bus
švarus. Leisti atvėsti. Dabar jau galite puošti, jei yra noras ir
įkvėpimas.

Štai kaip aš puošiau:

Ištirpinau 1 pakelį juodojo šokolado su šaukšteliu sviesto ir 2 v.š.
grietinėlės, kitame dubenėlyje ištirpinau 40 g baltojo šokolado.
Susmulkinau 4 džiovintus abrikosus.

Pirmiausia pyragą aptepiau tirpintu juodu šokoladu, tada apdėjau
abrikoso gabaliukais, tada su šaukštu apšlaksčiau tai baltu, tai juodu
šokoladu. Ir pabaigoje dar apibėriau šokolado pabarstukais.

Jolita Koruklu

-----------------------------------------------------------------------

Skaniausi kalėdiniai meduoliai

Kalėdos... Svajonių išsipildymo metas. Kokios Kalėdos be meduolių. Kadangi iki šios nuostabios šventės liko nedaug dienų, siūlau pasigaminti skaniu, šviežių ir minkštučių meduoliukų.

Meduoliams reikės:

* 100g sviesto;
* 200g medaus;
* 2 kiaušinių;
* 100g cukraus;
* 500g miltų;
* 1 a.š kepimo miltelių;
* 2 a.š meduolių prieskonių;
* lašelis migdolų esencijos (dėl kvapo).

Gamyba:

Puode pakaitinti medų ir sviestą, įberti prieskonių ir išmaišyti. Kiaušinius išsukti su cukrumi, supilti pakaitintą medų su sviestu. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, suberti masę ir užminkyti tešlą. Įdėti 30 min į šaldymo kamerą. Iš atšaldytos tešlos iškočioti 7 mm storio lakštą, formelėmis išspausti įvairių formų meduolius ir sudėti į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepti 180 laipsnių orkaitėje kol paruduos. Atvėsusius papuošti glajumi.

Baltam glajui: 10 v.š cukraus pudros, kiaušinio baltymas, 0,5 a.š citrinos rūgšties.

Rožiniam glajui: 10 v.š cukraus pudros, 2 a.š betkokios raudonos uogienės, 1 a.š vandens.

Kad būtų skaniau, padalinau tešlą į tris dalis: į vieną įdėjau šokolado gabaliukų, į kitą riešutų, o į likusią - kokoso drožlių, taip meduoliukai išėjo įdomesni ir dar skanesni.

Agnė

--------------------------------------------------------------------

Kalėdiniai meduoliai

700 g miltų (plius pabarstymui);
150 g miltelinio cukraus;
50 ml aliejaus;
50 g sviesto;
100 ml tamsaus medaus;
4 kiaušiniai;
1 šaukštelis sodos;
1 šaukštas kepimo miltelių;
1/2 šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
1 šaukštas cinamono;
1 šaukštelis maltų gvazdikėlių;
1 šaukštelis maltų kardamonų;
1/2 šaukštelio maltų kvapiųjų pipirų.

Glajui: 1 baltymas; 200-250 g miltelinio cukraus; šlakelis citrinų sulčių.

Sviestą, aliejų ir medų ištirpinti, į šiek tiek pravėsusią masę įmušti kiaušinius ir gerai išmaišyti. Miltus persijoti kartu su milteliniu cukrumi, soda ir kepimo milteliais. Suberti prieskonius. Viską sumaišyti ir užminkyti tešlą. Plonai kočioti ir spausti norimos formos sausainius. Kepti 7-8 minutes 200 C.

Glajui miltelinį cukrų sumaišyti su kiaušinio baltymu, kad gautųsi tąsi, laikanti formą masė. Glajų dėti į tūtelę, susuktą iš kepimo popieriaus ir piešti norimus raštus.

Su geriausiais linkėjimais,
Elžbieta
----------------------------------------------------------------

Meduoliai

Reikės:

200 g medaus;
100 g margarino;;
šaukštelis cinamono;
prieskonių specialiai meduoliams;
2 kiaušiniai;
100 g cukraus;
500 g miltų;
šaukštelis kepimo miltelių;

Puode pakaitinti medų ir sviestą, įberti prieskonių ir išmaišyti. Kiaušinius išsukti su cukrumi, supilti pakaitintą medų su sviestu, suberti kepimo miltelius ir išmaišyti. Suberti persijotus miltus ir užminkyti tešlą. Dėti 30 min. į šaldytuvą sustingti.

Iš atšaldytos tešlos iškočioti 7 milimetrų storio lakštą, išpjauti įvairių formų meduolius ir sudėti į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepti 180 laipsnių orkaitėje, kol paruduos.

Kalėdiniai nameliai

450 g miltų;
150 g rudojo cukraus;
100 g margarino;
2 kiaušiniai;
100 g medaus;
1 arb. šaukšteliai gesintos sodos;
prieskonių meduoliams.

Glajui: 1 baltymas, 250 g pudros, tirpintos citrinos rūgštelės pagal skonį.
Į dubenį įmušti kiaušinius, supilti cukrų, medų ir tirpintą margariną, viską išmaišyti. Dubenį dėti ant garų (puodo su verdančiu vandeniu) ir maišyti, kol cukrus ištirps. Nukelti nuo garų, supilti sodą ir gerai išsukti - tešla suputos, tad neišsigąskite. Tada reikia suberti miltus ir užminkyti maloniai minkštą tešlą (jeigu per skysta, įberkite miltų),
bet tešla neturi būti kieta. Atšaldyti nereikia, iš karto kočiokite ir išspauskite norimas figūrėles .

Orkaitę reikia įkaitinti iki 220 C, kiškite namuko formeles ir tik iškilus traukite lauk.

Karamelinis šokoladinis tortas

Biskvitui reikės:
250 g sviesto;
440 g cukraus;
4 kiaušiniai (dideli);
400 g miltų;
80 g kakavos (kuo tamsesnė, tuo geriau, pageidautina speciali, skirta kepiniams, o ne kokia nors vaikiškiems kakavos gėrimams daryti);
2,5 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių;
0,5 arbatiniai šaukšteliai druskos;
350 ml pieno;
4 šaukštai tirpios kavos (ištirpinti 3 šaukštuose karšto vandens).

Įjunkite orkaitę. 160-170 C. Pasiruoškite dvi torto formas. Būtinai dvi, jei neturite dviejų, tai reikės apsieiti su viena, tik užtruks ilgiau laiko, nes vienu ypu iškepsit tik pusę tešlos. Taigi, dvi formos – sutaupytas laikas. Sviestas turi būti kambario temperatūros.

Sviestą ištrinti su cukrumi iki baltumo, išplakus dėti po vieną kiaušinį ir plakti geras 15 minučių.

Atskiram dubenyje persijokite miltus/kakavą/kepimo miltelius/druską. Kuo daugiau kartų persijosite miltus, tuo daugiau oro pateks… Aš sijojau tik kelis kartus ir man pritrūko, kitą kartą tikrai netingėsiu ir padarysiu kaip liepta apie 4 kartus.

Dabar po truputį reikia sujungti sviesto-kiaušinių masę su miltais, tai darykite iš lėto, ramiai, jau be elektrinio mikserio, po truputį pilkite miltus ir vis pamaišykite, įmaišykite pusę miltų. Tirpią kavą, ištirpintą vandenyje, supilkite į pieną… Pieną pilkite į tešlą, vėlgi – po truputį, vis išmaišant. Pabaikite maišyt tešlą, supildami likusius miltus.

Torto formas ištepkite sviestu ir dugną išklokite kepimo popieriumi.

Tešlą padalinkite į abi formas ir šaukite į orkaitę 40-50 minučių. Iškepusius biskvitus palikite ramybėj, kad atauštų. Išimkite iš formos labai atsargiai.

Kremui:  600 g mascarponės sūrio; indelis Ru du du kremo; 100 ml kavos likerio arba brendžio;
pora šaukštų kavos tirpios, ištirpintos šaukšte vandens, arba kavos sirupo.

Svarbiausi: maskarponės sūris ir Ru du du. Jei neturite kavos likerio, tai nieko neatsitiks, galima tada vietoj to biskvitą truputį pašlakstyti brendžiu, arba išvis nedėti jokio alkoholio. Kadangi žinojau, kad tortą valgys ir vaikai, aš nenaudojau nei brendžio, nei tirpintos kavos, jos pakako biskvituose. Biskvitą laisčiau šviežiomis apelsino sultimis.

Mascarponę reikia išmaišyti mikseriu su kremu, jis bus tokios itin skanios kavos su daug pieno spalvos… Kiekvieną biskvitą atsargiai perpjaukite per pusę, kad iš viso būtų keturi biskvito apskritimai.

Pertepkite kremu, dėdami vieną ant kito, sulipdytą tortą taip pat aptepkite kremu. Ant vieno biskvito išmėčiau neskaldytų lazdyno riešutų. Tortą palikite mažiausiai keliom valandom, aš palikau per naktį. Puošiame kaip kam patinka. Aš išlydžiau juodąjį šokoladą ir sumaišiau su grietinėle, apipyliau torčiuką ir pabarsčiau riešutais.

Ilona

-----------------------------------------------------------------

Kalėdiniai dovanų meduoliai

500 g miltų;
200 g medaus;
200 g cukraus;
100 g margarino;
2 kiaušiniai;
1 a. š. kepimo miltelių;
1 a. š. prieskonių mišinio (gvaizdikėliai, kardamonas, cinamonas, muškato riešutas)

Glajus: 1 kiaušinio baltymas, cukraus pudros (apie 0,5-1 stiklinę, kad išeitų tiršta masė), citrinos sulčių pagal skonį

Pašildyti medų, cukrų ir margariną, kol viskas ištirps. Atvėsinti, įmušti kiaušinius, viską išmaišyti, tada berti persijotus miltus su kepimo milteliais ir prieskoniais ir vėl viską išmaišyti. Tešlą valandai įdėti į šaldytuvą.

Kočioti ant miltais pabarstytos lentos ir formelėmis išpjaustyti meduolius.

Kepti 170 oC orkaitėje apie 10-15 min, kol paruduos.

Iškepusius meduolius dekoruoti baltymų glajumi ir pabarstukais.

Papuoštus meduolius galima suvalgyti patiems, bet kadangi jų išeis labai daug, šiais kalėdiniais džiaugsmais verta pasidalinti su kitais. Meduolius sudėti į eglutės formos kartonines dėžutes, apklijuotas kalėdiniu dovanų popieriumi, ir suvynioti į celofaną.

Vytenė

-----------------------------------------------------------------

Kalėdinis keksas su džiovintais vaisiais ir riešutais

Reikia:

* 125 g kambario temperatūros sviesto;
* 100 g rudojo cukraus;
* 2 kiaušinių;
* 1/4 stiklinės skysto medaus;
* 230 g kvietinių miltų;
* 1,5 a. š. kepimo miltelių;
* 1/2 a. š. valgomosios sodos;
* 3 a. š. malto imbiero);
* 1 a. š. cinamono;
* 3/4 stiklinės pieno;
* 30 g kristalizuoto imbiero;
* apie 300 g džiovintų vaisių (razinų, spanguolių, apelsino žievelių cukruje, graikiškų riešutų);
* 2 v. š. brendžio;
* cukruotų džiovintų vaisių ir cukraus pudros papuošimui.

Džiovintus vaisius bei riešutus užpilti verdančiu vandeniu bei brendžiu. Palikti išmirkti, kol pasiruošite tešlą. Dubenėlyje išsukti kambario temperatūros sviestą su cukrumi, po to įmušti po vieną kiaušinį. Supilti pieną. Galiausiai sudėti medų bei imbierą. Kitame dubenėlyje sumaišyti sausus produktus – miltus, sodą, kepimo miltelius, cinamoną. Į išsuktą sviestą su kiaušiniais po truputį supilti sausus produktus, kruopščiai viską išmaišyti. Džiovintus vaisius nusausinti bei sudėti į tešlą, išmaišyti.

Kekso formą ištepti sviestu, pabarstyti miltais bei supilti paruoštą tešlą. Kepti 180°C temp. apie 40 min. Iškeptą keksą atvėsiname 10-15 min. kepimo formoje, vėliau išimame ant lėkštės ir atvėsiname kambario temperatūroje.

Puošiame cukruotais džiovintais vaisiais, išpjaustę eglių šakeles, žvakes, kalėdines žvaigždes ir pan. Per sietelį pabarstome cukraus pudra.

Jei keksas tuščiaviduris, viduje galima paslėpti siurprizą. Šiemet siūlyčiau paslėpti zuikutį.

Genė V.

------------------------------------------------------------
Meduolių namelis

* 1 kg miltų,
* 2 puodelių cukraus sirupo,
* 2 puodelių grietinės,
* 425 gramų sviesto arba margarino,
* 1 kiaušinio,
* 4 šaukštelių nugesintos sodos,
* 2 šaukštelių cinamono,
* 1 šaukštelio imbiero,
* 1 šaukštelio gvaizdikėlių.

Iš miltų, kiaušinio, grietinės, sviesto ar margarino ir sodos išminkykite tešlą. Cukraus sirupą su prieskoniais užvirinkite ir supilkite į tešlą. Gerai išminkę, palikite tešlą nakčiai šaldytuve.

Tešlai susigulėjus, galima pradėti formuoti namelio detales. Jas kepkite 5 minutes įkaitintoje iki 225 laipsnių temperatūros orkaitėje. Po 5 minučių ištraukite ir palikite atvėsti ir sukietėti. Sausainiai sukietėja labai greitai, todėl iš karto galite pradėti lipdyti.

Lipdymui cukraus glajų paruoškite sumaišydami cukraus pudrą, kiaušinio baltymą su citrinos sultimis. Spalvotą glajų paruošti galima įpylus šaltalankių, aronijų, mėlynių ar kitokių sulčių. Glajumi sulipdykite detales, prilaikykite, kol sukietės. Namelį puoškite iš glajaus formuodami įvairius ornamentus.

Skirmantė

------------------------------------------------------------------

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)