--------------------------------------------------------------------

SKAITYTOJŲ RECEPTAI

---------------------------------------------------------------------

Netikras zuikis:

Reikės:

1 kg kiaulienos faršo
4 bulvės
2 svogūnai
2 česnako skiltelės
Druska
Juodieji pipirai
Prieskoniai maltai mėsai
1 indelis konservuotų žirnelių
100 g džiovintų abrikosų
2 virtos morkos
2 kiaušiniai
2 virti kiaušiniai

Gaminimas:

Svogūnus ir česnakus susmulkinti, smulkiai sutarkuoti bulves, įmušti kiaušinius. Viską maišyti su faršu, dėti prieskonius, dar kartą išmaišyti. Į formą sluoksniuoti faršą, smulkiai pjaustytas morkas, nukoštus žirnelius, smulkiai pjaustytus (prieš tai nuplovus!) abrikosus ir kiaušinius. Paskutiniai ir tarpiniai sluoksniai būti "mėsiški".

Paruoštą gaminį kišti į iki 170 C įkaitintą orkaitę ir kepti 45 minutes. Skanaus!

Simona Kaštelianovienė

----------------------------------------------------------------------

Kepsnys „Eglutė“

250 g bemielės sluoksniuotos tešlos
4 šaukštai džiūvėsėlių
1 kg faršo (kiaulienos, jautienos arba kalakutienos)
2 kiaušiniai
2 skiltelės česnako
200 g marinuotų pievagrybių
1 morka
1 pakelis prieskonių maltai mėsai

1.Į faršą įtarkuojame morką, sudedame džiūvėsius, česnaką (2 skilteles), kiaušinį, maltos mėsos prieskonius ir druskos pagal skonį. Taip pat labai skanu į faršą įmaišyti 200 gr. marinuotų sveikų pievagrybių. Faršą labai gerai išminkyti. Faršą siūlyčiau pasigaminti patiems arba prašyti, kad jums sumaltų mėsą parduotuvėje.

2. Rankomis suformuoti eglutės formos kepsnį ir dėti ant kepimo formos. Kepti orkaitėje 190 laipsnių temperatūroje apie 30 min.

3. Kepsnį ištraukti iš orkaitės, leisti šiek tiek atvėsti ir apvynioti iškočiotais 5-6 cm pločio sluoksniuotos tešlos lakštais. Vieną juostelės pusę truputėlį įpjaustykite kas 1 cm.

4. Pradėkite vynioti nuo apačios į viršų ir žiūrėkite, kad juostelės "užeitų" viena ant kitos. Kad tešla vienodai priliptų, prismeikite ją keliose vietose mediniais smeigtukais. Vėliau juos galėsit naudoti papuošimui. Viską aptepkite plaktu kiaušiniu.

4. Dėkite kepti dar pusvalandžiui.

5. Jei "Eglutę" gaminsite iš kalakutienos faršo, galit iš karto apvynioti sluoksniuota tešla ir kepti tik apie 45 min.

6. Kol kepa, galit pasiruošti papuošimus. Iškepusį kepsnį puoškite kaip tik išmanote. Galite valgyti ir karštą, ir šaltą.

Vištos krūtinėlė kokoso kremo padaže

400 gr. vištos krūtinėlės
200 ml kokoso kremo (arba kokoso pieno 400 ml )
1 svogūnas
2 česnako skiltelės
2 arb. šaukšteliai kario
1 arb. šaukštelis tarkuoto šviežio imbiero
Žiupsnelis maltų pipirų mišinio
Pusė aštraus pipiriuko
2-3 šaukštai Romo
Druskos pagal skoni
Aliejaus kepimui

Vištos krūtinėlę supjaustyti mažais gabaliukais ir apibarstyti kariu, imbieru, pipirų mišiniu, truputėliu druskos ir viską išmaišyti. Jei turite, galite užpilti 2-3 šaukštus romo.

Keptuvėje pakepinti smulkiai sukapotą česnaką, tada sudėti ir apkepti smulkiai supjaustytą svogūną. Kai svogūnai gražiai pagels sudėti paruoštą vištos krūtinėlę, pipiriuką, ir apkepti vis pamaišant, kol vištiena pabals, tada supilti Romą ir dar trumpai patroškinti.

Pabaigoje supilti kokosų kremą ir troškinti ant silpnos ugnies 5 min.

Nugarinės kepsnys, įdarytas brinzos sūriu ir saulėje džiovintais pomidorais

Kepsniui:

1 kg kiaulienos nugarinės (arba sprandinės)
1,5 kg mažų bulvių
100 g brinzos sūrio
100 g saulėje džiovintų pomidorų
2 skiltelės česnako, petražolių saujelė
50 g sviesto arba margarino kepiniams

Bulvėms:

Maltų pipirų, druskos, česnakinių pipirų pagal skonį
1 arbatinis šaukštelis raudonėlio,
1 arbatinis šaukštelis čiobrelių
1 arbatinis šaukštelis saldžios raudonosios paprikos.
Aliejaus bulvėms pašlakstyti.

Supjaustome kubeliais sūrį, džiovintus pomidorus, margariną (jį galit ir sutarkuoti), petražoles. Viską sumaišome ir sudedame į nugarinėje padarytą kišenę. Dedame į kepimo rankove, surišame ir kepame apie 1 val. (pusvalandį kepu 200 l. temperatūroje, po pusvalandžio sumažinu iki 180-170).

Išverdu nedideles bulvytes su lupenomis (verdu trumpai, apie 15 min.), nulupu, apibarstau minėtais prieskoniais, aliejumi ir dedu kepti į orkaitę likus 20 min. iki kepsnio kepimo pabaigos.

Almina

-----------------------------------------------------------------------

Eršketas, įdarytas lašiša

Eršketas apie 2,5 kg,
citrinų sultys,
1 šaukštas grietinės,
1 šaukštas sviesto.

Įdarui:

500 g lašišos filė,
stiklinė grietinėlės,
kiaušinis,
prieskoniai, krapai.

Nepjaustytą žuvį paruošti: išorę bei vidų ištrinti druska ir pipirais (ar kitais mėgiamais prieskoniais), pašlakstyti citrinų sultimis, prikimšti paruošto įdaro. Iš viršaus užtepti grietinės ir sviesto.

Įdarui lašišos filė susmulkinti blenderiu, įpilti grietinėlę, įmušti kiaušinį, pagardinti smulkintais krapais ir prieskoniais. Į skardą įpilti 0,5 stiklinės vandens, sudėti įdarytą eršketą ir kepti orkaitėje apie 1,5 valandos, kelis kartus laistant kepimo metu išsiskyrusiomis sultimis.

Inesa Barčenkova

------------------------------------------------------------------------

Krabų lazdelių blyneliai

Mums reikės:

krabų lazdelės (200 g)

majonezas (3 šaukštai)

fermentinis sūris (100 g)

kiaušiniai (1 vnt.)

vanduo (pusė stiklinės)

miltai (1 stiklinė)

prieskoniai

Krabų lazdeles supjaustyti kubeliais. Sutarkuoti sūrį. Įmušti kiaušinį. Įdėti majonezą, berti miltus, įpilti vandens. Viską sumaišyti. Masė turi būti ne visai tiršta. Kepti įkaitintoje keptuvėje. Patiekti su bulvių koše.

Renata

---------------------------------------------------------------------

Kalėdinis kalakutienos vyniotinis

Ingridientai:

1 kg kalakuto krūtinėlės, druska, malti pipirai, 200 g brokolių, 1 morka, 1 saldžioji paprika, 100 ml sultinio, 5 v. š. grietinėlės, 2 v. š. miltų

Gaminimas:

Orkaitę įkaitinti iki 200C. Kalakuto krūtinėlę nuplauti, nusausinti ir išmušti. Pabarstyti druska ir pipirais. Brokolius ir morką apvirti, papriką ir apvirtas daržovės supjaustyti nedideliais gableliais ir išdėlioti ant mėsos. Susukti vyniotinį ir surišti tvirtu siūlu.

Vyniotinį sudėti į gilų kepimo indą, dėti į orkaitę ir kepti 60 min. Nuolat mėsą palaistyti vandeniu. Iškepusį vyniotinį išimti iš orkaitės, nuimti siūlus, suvynioti į foliją ir padėti į išjungtą orkaitę. Paruošti padažą: sultinį, kuriame troškinosi mėsa, nukošti į puodą, supilti grietinėlę ir užvirinti. Sutirštinti miltais. Paskaninti druska ir pipirais. Mėsą išimti iš folijos, supjaustyti, išdėlioti į lėkštes ir užpilti padažu.

Inesa

------------------------------------------------------------------------

Faršo vyniotinis

Jums reiks:

Jautienos/kiaulienos faršo;
kiaušinio;
Druskos;
Pipirų;
Maltos paprikos;
Maltos aitriosios paprikos;
Įvairių kapotų žolelių mišinio;
Šoninės

Patarimai faršo paruošimui:

Faršui pasirenkame dviejų rūšių mėsą: jautieną ir kiaulieną,0,5 kg jautienos ir 0,5 kg. kiaulienos.

Pasirenkame mėsą, kurioje riebalų ne daugiau kaip 10-15%.
Faršas bus švelnesnis, jei jį permalsite du kartus.

Šiam kiekiui faršo dedame: 1 valgomąjį šaukštą druskos, 1 valgomąjį šaukštą maltos saldžiosios paprikos, 1 valgomąjį šaukštą maltų juodųjų pipirų, 1 arbatinis šaukštelis sodos. Dėl sodos, nežinau ką ji duoda, bet čia patarimas vieno serbo šefo.

Kad faršas būtų idealus, neužtenka paprastai išmaišyti. Faršą reikia išminkyti. Taip, kaip minkome tešlą, kokias 10 minučių...

Dar tas virėjas serbas pataria, kai faršą išminkome, gerai paplojome su rankomis, kad išeitų oras, o tada dedame į šaldytuvą. Parai mažiausiai.

Paskaniname faršą. Svogūną ir česnaką nulupti, svogūną supjaustyti mažais kubeliais, česnaką išspausti. Dedame išplaktą kiaušinį, sudedame druską, prieskonius, žolelės ir viską gerai išmaišome. Galima įtarkuoti žalią bulvę.

Šoninę reikia supjaustyti labai plonai juostelėmis. Galima pirkti jau supjaustytą. Arba prieš ruošiant padėtį į šaldymo kamerą, tada bus lengviau pjaustyti.

Iš šoninės juostelių padarome tokį kaip kilimėlį. Ant jo sudedame faršą, galima į vidų įdėti grybų,morkų arba virtus kiaušinius. Gražiai susukame ir dedame į aliejumi suteptą kepimo indą. Užklojame folija.

Kepame orkaitėje apie 45 min. 200 C temperatūroje.
Pateikiame su mėgstamu garnyru.

Mano garnyras: morkos ir cukinijos, supjaustytos su skustuku plonomis juostelėmis ir troškintos grietinėlėje.

Netikras zuikis, įdarytas lietiniais

Reiks:

faršo pagal skonį (mano zuikis iš kiaulienos, maišytos su jautiena)
bulvės
kiaušinio
svogūnų/česnakų
prieskonių maltai mėsai/druskos/pipirų
Dižono garstyčių sutepimui

Lietiniai:

250 g miltų, pagal skonį druskos, 2 kiaušiniai, 25 g tirpinto sviesto, 600 ml pieno.

Pieną truputį pašildome. Iš miltų, kiaušinių, cukraus, tirpinto sviesto, pieno ir druskos užmaišome skystą tešlą. Paliekame pastovėti keletą valandų.

Keptuvę gerai įkaitiname, patepame lašinukų gabalėliu ir kepame plonus blynus.

Įdarui: virtus grybus sumalame su mėsmalę. Keptuvėje su sviestu apkepiname smulkintą svogūną, sudedame grybus, paskaniname druska, pipirais ir viską kartu apkepiname. Lietinį blyną sutepame įdaru ir susukame vamzdeliu.

Dabar paruošiame faršą: beriame prieskonių, druskos, pipirų, smulkiai sukapotą česnaką/svogūną, bulvine tarka sutarkuotą bulvę, išplaktą kiaušinį. Viską labai gerai išmaišome.

Ant stalo paklojame foliją, sutepame ją aliejumi, dedame pusę mūsų faršo. Faršą gražiai išlyginame, kaip blyną... dydis turi būti toks, kad tilptų lietiniai. Per vidurį dedame vieną ant kito susuktus lietinius.

Imame folijos kraštus ir pakeliame faršo šonus, kad pasidarytų tokie borteliai. Likusiu faršu užklojame viršų, kad blynų nesimatytų. Sutepame garstyčiomis, susukame foliją ir dedame į orkaitę.

Kepame 200 C orkaitėje apie 40/50 min.
Prieš kepimo pabaigą foliją nuimame.

Patarimai faršo paruošimui aukščiau.

Greitas žuvies pyragas

Greitas, nes pagamintas iš pirktos bemielės sluoksniuotos tešlos.

Dar reiks žuvies, morkų, svogūnų, špinatų ir kiaušinio sutepimui.

Iš tešlos išpjauname žuvį. Kraštus sutepame su kiaušinio plakiniu ir dedame ant jų juostelės iš tešlos, kad gautųsi toks kaip bortas, taip patogiau įdėti įdarą.

Šauname į orkaitę 10 minučių 180 C, kad kraštai pakiltų.

Ruošiame įdarą. Keptuvėje apkepiname svogūnus ir morkas, paskaniname druska, pipirais.

Žuvį (pas mane tilapijos filė) apibarstome apelsininiais pipirais, druska ir išspaudžiame citrinos sulčių. Patroškiname.

Išimame pyrago pagrindą, dedame žuvį,ant viršaus morkas, o ant morkų smulkintus špinatus.

Iš likusios tešlos išspaudžiame rutuliukus ir formuojame pyrago viršų. Sutepame kiaušiniu ir kepame orkaitėje dar maždaug 15-20 minučių.

Skanus ir karštas, ir šaltas.

Galina

----------------------------------------------------------------------

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)