Naminė varškė

Jums reikės:

2 l natūralaus pieno
1 citrinos
Cukraus pagal skonį

Perpilkite 2 l pieno į butelį ir pridėkite vienos citrinos sulčių. Pastatykite butelį į šiltą vietą, kad pienas surūgtų.

Supilkite rūgpienį į puodą storu dugnu ir kaitinkite ant silpnos ugnies. Nevirinkite! Varškės gumulėliai atsiskirs nuo išrūgų.

Išklokite kiaurasamtį marle, uždėkite jį ant švaraus puodo ir nukoškite varškę. Išrūgų neišpilkite – pasilikite jas blynams ar sklindžiams.

Gautą varškę perdėkite į indą ir pastatykite į šaldytuvą.

Varškėčiai iš naminės varškės

6 varškėčiams reikės:

300 g varškės
1 šaukšto miltų
1 šaukšto cukraus
Pakelio vanilinio cukraus
Žiupsnelio druskos
1 kiaušinio
Po 1 šaukštą sviesto ir augalinio aliejaus

Sudėkite varškę į dubenį, suberkite cukrų ir žiupsnelį druskos. Išmaišykite varškę šakute. Įmuškite kiaušinį, sudėkite miltus ir užmaišykite vienalytę masę.

Pabarstykite stalą miltais ir iš varškėčių tešlos padarykite „dešrą“. Supjaustykite ją maždaug 1,5 cm storio griežinėliais.

Pakaitinkite keptuvėje sviestą ir augalinį aliejų, apvoliokite varškėčius miltuose ir kepkite iš abiejų pusių, kol jie taps rusvos spalvos. Uždenkite keptuvę dangčiu ir palikite varškėčius ant silpnos ugnies dar 2 min.

P.S. Šį receptą galite pakoreguoti: į varškėčius nedėkite vanilės, įberkite tik žiupsnelį cukraus ir šiek tiek daugiau druskos. Pridėkite pjaustytų alyvuogių ir smulkintų žalumynų.

Naminis jogurtas

Jums reikės:

1 l natūralaus pieno
1 indelio natūralaus jogurto be priedų arba preparatų raugui (pvz., acidofilino).
Cukraus pagal skonį

1 būdas: jogurto aparate

Pasigaminti jogurto specialiame aparate labai lengva. Sumaišykite natūralų pieną su raugu, išpilstykite mišinį į indelius ir nustatykite šildymo laiką. Naminio jogurto tirštumas priklausys nuo pieno riebumo: kuo jis riebesnis, tuo jogurtas bus tirštesnis.

2 būdas: orkaitėje

Pašildykite pieną iki 40 laipsnių. Tuomet pridėkite natūralaus jogurto r išmaišykite. Pagal skonį pridėkite cukraus (pakanka 1 – 2 šaukštų). Supilstykite mišinį į molinius puodelius ir pastatykite juos į orkaitę 8 valandoms, nustatę pačią mažiausią temperatūrą.

Išėmę jogurtą iš orkaitės, leiskite jam atvėsti iki kambario temperatūros, tuomet padėkite jį į šaldytuvą. Saugokite ne ilgiau kaip 3 – 4 dienas.

***

Naminis majonezas

Jums reikės:

2 kiaušinių trynių
1 šaukšto aštrių Dižono arba grūdėtųjų garstyčių
250 ml alyvuogių arba kito augalinio aliejaus
2 šaukštų citrinos sulčių
Druskos ir cukraus pagal skonį

Kiaušinių trynius supilkite į indą, pridėkite druskos, cukraus, garstyčių ir citrinos sulčių. Plakite plakikliu arba maišytuvu.

Nesiliaudami plakti, supilkite plona srovele augalinį aliejų. Plakite, kol masė taps majonezo konsistencijos.

Pridėkite į majonezą 2 šaukštus verdančio vandens ir išmaišykite – padažas gausis tirštesnis.

Padažas su kariu. Žiupsnelis kario prieskonių majonezui suteiks gelsvą spalvą. Išmaišykite 2 šaukštelius kario prieskonių citrinos sultyse ir supilkite jas ruošiant majonezą. Toks padažas tinka prie šviežių daržovių, virtų kiaušinių, vištienos, baltos žuvies.

Pikantiškas padažas. Pridėkite į majonezą 2 šaukštus gero kečupo, kelis lašus Vorčesterio ir tabasko padažų. Toks padažas tiks prie jūros gėrybių, daržovių, virtų kiaušinių.

Remulado padažas. Smulkiai supjaustykite 2 – 3 karnišonus, 2 šaukštus kaparėlių ir vieną ančiuvio filė. Sumaišykite su majonezu, pridėkite šviežių petražolių ir peletrūnų. Tinka prie šparagų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)