Viena svarbiausių Lieknųjų Gurmanų mitybos sąlygų – skanus maistas. Nusprendus atsikratyti antsvorio norisi malonaus ir smagaus proceso – juk galiausiai yra pasakoma „viso gero“ tiems įkyrėjusiems kilogramams. Pasiryžimas, gera nuotaika ir skanus maistas gali įveikti viską.

Kartu su skanaus maisto tema, siūlau jums išmėginti ėrieną. Dažnai bendraudamas su aplinkiniais pastebiu, kad ėriena (ir aviena) yra nepelnytai pamiršta mėsa. Retas sutinka su mano nuomone, jog tai yra savaitgalio pietų favoritas. Vieniems jos skonis nepriimtinas, kiti tiesiog nežino ką su ja daryti. Tačiau man tai yra ta mėsa, kurią galiu serviruoti ir šeimos stalui, ir geriausiam draugui per jo gimtadienį.

Sekantį savaitgalį siūlau palepinti savo šeimą puikiu, ir paprastu, ėrienos kepsniu su mėtų padažu ir bulvių, morkų garnyru. Tie, kurie mėgsta ėrieną, žino, kad ją surasti kartais būna sunku - todėl rekomenduoju apsilankyti specializuotame mėsos turguje arba kreiptis į vietinį ūkininką.

Reikės:

Ėrienos - dažniausiai aš renkuosi priekinę koją, karką arba mentį. Vidutinė parduodama karka sveria apie 1.5 kg, to pakanka 3-4 asmenims;
Rozmarino - vienai karkai reikės saujos šakelių;
1 česnako galvutės;
Alyvuogių aliejaus;
Druskos ir pipirų.

Padažui:

Šviežios mėtos - kiekį pasirink pagal skonį;
Alyvuogių aliejaus;
Šlakelio šviežios citrinos sulčių.

Pradėkime. Įjungiu orkaitę kaisti iki maksimalios kaitros. Kol įkais, įtrinu ėrieną druska, pipirais ir alyvuogių aliejumi. Kepimo indo dugną padengiu rozmarino šakelėmis (naudoju pusę turimų šakelių) ir paberiu pusę česnako skiltelių.

Martynas Mikelėnas
Tuomet padedu ėrieną ir padengiu jos viršų likusiu rozmarinu ir česnakais, viską apšlakstau alyvuogių aliejumi, pašaunu į labai karštą orkaitę ir jos temperatūrą nustatau 180 laipsnių. Po 15 minučių ėrieną išimu iš orkaitės, apdengiu folija ir pašaunu atgal.

Dabar orkaitės temperatūra turėtų būti apie 180 laipsnių. Per pirmąsias 15 minučių ėriena turėjo apskrusti, gal net susidarė nežymi plutelė - labai gerai, nes kuo daugiau apskrudo, tuo mažiau sulčių išleis, o iškepusi bus labai minkšta ir sultinga.
Visas kepimo laikas yra 3 valandos. Lėtas kepimas padaro mėsą tiesiog tirpstančią burnoje.

Pašovus ėrieną kepti, ruošiu bulvių ir morkų garnyrą. Bulves ir morkas pilnai išverdu, atvėsinu (leidžiu pilnai atvėsti ir nugaruoti), apšlakstau aliejumi, pagardinu druska, pipirais ir dedu 40-iai minučių į orkaitę kartu su ėriena.

Paskutinis žingsnis - padažas ėrienai. Į dubenėlį išspaudžiu citrinos sultis ir gerai sumaišau su alyvuogių aliejumi (4 asmenims reikės valgomojo šaukšto citrinos sulčių ir šaukšto aliejaus). Tada dedu smulkiai supjaustytą šviežią mėtą, gerai išmaišau, paragauju ir sureguliuoju skonį su druska ir pipirais.

Skanaus!
Martynas