Kuminas

Būtinas uzbekiško plovo prieskonis, panašus į mūsų kmynus. Tik sėklos šiek tiek smulkesnės, kvapas aštresnis ir stipresnis. Maroke, Turkijoje, Alžyre juo gardina kuskusą, avienos ir ėrienos patiekalus.

Tinka gardinti: plovą, kitus ryžių patiekalus, mėsos faršą, avieną, vištieną, žuvį, daržovių troškinius.

Patarimas: kad kumino aromatas atsiskleistų geriau, sėklas galima sugrūsti grūstuvėje arba pakepinti ant keptuvės. Indai kumino sėklas apkepa aliejuje kartu sus svogūnais.
100 g kaina - apie 5 litus.

Kajeno pipirai

Kajeno pipirai - čilli pipirų rūšis. Pagrindinės šalys, tiekiančios kajeno pipirus, yra Vakarų Afrika, Meksika, Brazilija, Kolumbija, Indonezija ir Indija. Raudonieji pipirai yra džiovinami saulėje. Po to sumalami arba laikomi nepjaustyti. Malti kajeno pipirai - būtina tikro “Tabasko” padažo dalis.

Tinka gardinti: mėsos ir daržovių patiekalus - pardedant salotomis, sriubomis, baigiant mėsos ar daržovių ragu. Daržovių patiekalui pikantišką skonį suteiks prieskonių mišinys iš kajeno pipirų, česnako, baziliko, kalendros, dašio, lauro lapų. Žuviai gardinti tinka mišinys iš kajeno pipirų, muskato riešuto, kmynų, svogūnų, krapų, petražolių ir pankolio.

Patarimas: kajeno pipirų į patiekalą reikia berti likus 5 minutėms iki jis bus pagamintas.
100 gramų kaina - apie 4 litus.

Ciberžolė (kukurma)

Imbierinių šeimos augalas, kurio šaknys yra džiovinamos ir malamos. Gautų geltonų miltelių kvapas - švelnus, šiek tiek primena imbiero, skonis - deginamai kartus. Kulinarijoje šis prieskonis labiau vertinamas ne dėl kvapo, bet dėl spalvos. Neseniai atlikę tyrimus mokslininkai nustatė, kad ciberžolė aktyvina imuninę sistemą, stabdo Alzheimerio ligos formavimąsi.

Tinka gardinti: labiausiai kukurma tinka ryžių, vištienos ir makaronų patiekalams. Galima jos dėti ir į mėsos bei daržovių patiekalus, net į kiaušinienę.

Patarimas: kukurma palyginti pigus šafrano pakaitalas. Tad jei nutarėte gaminti patiekalą, kurį reikia paskaninti šafranu, o turite tik ciberžolės, ji puikiai tiks.
100 gramų kaina - apie 3 litus.

Jamaikos pipirai (kvapieji pipirai, pimentas)

Jamaikos pipirais vadinami saulėkaitoje išdžiovinti tropikų medžio Pimenta dioica rudi nesubrendę vaisiai. Geriausiais pimentais tradiciškai laikomi jamaikiški. Ypač plačiai kvapieji pipirai išplitę Karibų salų virtuvėse, kur jie puikiai dera prie gvazdikėlių, cinamono ir muskato riešutų.

Tinka gardinti: mėsos ir paukštienos marinatus, rauginant daržoves, gaminant karštą vyną. Danijoje jų būtinai deda į žirnių sriubą.

Patarimas: kvapieji pipirai aromatą lėtai atiduoda skystiems patiekalams, todėl, pavyzdžiui, į sriubas juos reikia dėti prieš pusę valandos iki virimo pabaigos. Šie pipirai ne tik teikia patiekalams kvapą, bet ir gerokai pakeičia skonį, taigi juos naudoti reikėtų atsargiai - tiek žirnelių, tiek sumaltų jų reikia labai nedaug. 100 g kaina - apie 5 litus.

Kardamonas

Saldus, aromatingas, maloniai primenantis sakus. Sėklos naudojamos patiekalams ir kramtomiesiems produktams (kramtomosios gumos giminaičiams) gardinti. Tai mėgstamas indų, Pakistano, persų virtuvės prieskonis. Europoje kardamoną labiausiai mėgstantys vokiečiai ir skandinavai juo gardina mėsos ir žuvies patiekalus, aromatizuoja likerius.

Tinka gardinti: kardamonas suteiks pikantišką kvapą patiekalams iš kepenų. Juo gardinami meduoliai, kompotai, vaisių patiekalai. Jo deda ir į sriubą, buljonus, ryžius bei įvairius padažus. Aromatizuoja kavą arba arbatą.

Patarimas: geriau pirkti kardamono sėklas. Malti jas reikia prieš pat dedant į patiekalą. Prieskonio reikia nedaug. Gaminant punšą arba karštą vyną galima įmesti kelias kardamono sėklas.
100 gramų sėklų kaina - 10 litų.