Drenažo lovelyje daryti nereikia, bet drenažines skylutes užklokite maišiniu audeklu ar paprasčiausiu kavos filtru, kad nekristų žemės. Nusipirkite derlingą žemių mišinį (tinka organinis durpių - karvių mėšlo substratas) arba patys pasigaminkite jį iš durpių, gerai perpuvusio mėšlo (mėšlinės žemės) ir komposto arba geros daržo žemės (1:1:2). Žemė turi būti skalsi, kad prieskoninių augalų nereikėtų papildomai tręšti.

Prieskoninių augalų daigų nusipirkite arba patys užsiauginkite iš sėklų. Petražolės lauke sudygsta daugiausiai per 15-20 dienų, o jeigu sėsite namie į dėžutę ir žemę gerai sudrėkinsite, maži daigeliai pasirodys dvigubai greičiau.

Vaistinio ir citrininio čiobrelio daigų verčiau nusipirkti arba padauginti vegetatyviai. Jų šakučių viršūnėlių dedama į riebios mėsos ir ankštinių augalų patiekalus, vėdarus. Laiškinius česnakus galima dauginti svogūnėliais ir sėklomis. Vaistiniai šalavijai taip pat dauginami sėklomis. Sudygsta per 10-12 dienų, bet dažniausiai per savaitę. Jų žaliais ir džiovintais lapais skaninami ankštinių augalų, riebios mėsos patiekalai, jų dedama į marinatus.

Rozmarinų daigais prekiaujama turguje, jų galima rasti mugėse ir net didžiausiuose prekybos centruose.

Šie prieskoniai daugiamečiai arba dvimečiai ir gali puikiai peržiemoti vėsioje šviesioje vietoje. Jeigu visus metus laikoma šiltoje virtuvėje, jie nepailsi, ištįsta, nusilpsta ir po metų augalėlius (išskyrus čiobrelius ir rozmariną) geriau pakeisti naujais.

Mūsų prieskoniniai augalai palyginti neaštrūs ir nestipraus kvapo (išskyrus rūtas, kadagio uogas ir nasturtes), todėl prieskonių mišinį galima sudaryti net iš 3-4 augalų. Jų dedama 15-20 min. prieš baigiant gaminti, kad suteiktų daugiau aromato ir skonio. Baigus virti labai kvapnius prieskonius reikia išimti, o jeigu norite, kad aromato būtų daugiau, dar kurį laiką palikite juos ir pakaitalą nukaitus. Sriubos, actas, aliejus, troškiniai gardinami nesmulkintais prieskoniais augalais arba jų dalimis, o į mėsos, žuvies ar paukštienos patiekalus ir makaronus juos geriau sumalti.

Daržovių patiekalams ypač tinka įvairūs melisos, baziliko, krapų, gelsvės, kalninio dašio, petražolių, salierų lapų ir krapų mišiniai. Sriubos ir troškiniai labai skanūs su baziliku, dašiu, rozmarinu, gelsve, juozažole, krapais, mairūnais, petražolėmis, raudonėliu ir pan. Kiaulienos patiekalams tinka baziliko, gelsvės, dašio, čiobrelio, raudonėlio žolės mišiniai.

Malta jautiena pagardinama baziliko, čiobrelio, rozmarino, dašio, gelsvės, petražolių ir salierų lapų, kmynų sėklų mišiniu. Paukštiena dera su baziliku, isopu, mairūnu, o veršienos ir jautienos patiekalai su dašiu, gelsve, mairūnu, čiobreliu, rozmarinu ir raudonėliu. Kiaušiniams tinka bazilikas, dašis, krapai, peletrūnas, rozmarinas, petražolės, salierų lapai.

Šaltinis
Virtualus sodo žurnalas www.rojaussodai.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją