Taigi plečiame savo kulinarinį akiratį - pomidorų sriubos.

Pomidorų sriuba su perlinėmis kruopomis

250 g pomidorų sultyse konservuotų pomidorų, 1/2 svogūno, 1 skiltelė česnako, 1/2 stiklinės išmirkytų perlinių kruopų, 2 bulvės, 1 morka, truputis druskos, maltų juodųjų pipirų, džiovintų bazilikų, raudonėlių, 2 litrai vandens, ½ šaukštelio cukraus, 2 šaukštai alyvuogių aliejaus.

Puode su aliejumi pakepkite sutrintą česnaką, suberkite smulkintus svogūnus ir burokine tarka tarkuotas morkas. Supilkite vandenį, suberkite kruopas ir pavirkite apie 30 min. Kai kruopos apvirs, suberkite kubeliais supjaustytas bulves ir virkite, kol suminkštės. Pasūdykite, įberkite pipirų.

Baigdami virti supilkite šakute sutrintus konservuotus pomidorus, suberkite cukrų ir pavirkite dar kelias minutes. Įberkite bazilikų, raudonėlių ir sriubą palaikykite uždengtame puode apie 10 minučių.

Pomidorų sriuba su ryžiais ir mėsos kukuliukais

2,5 l vandens, 700 g pomidorų, 500 g naminio faršo, 1 kiaušinis, 150 g ryžių, 100 g svogūnų, 2–3 skiltelės česnako, truputis druskos, pipirų, žalumynų, aliejaus.

Į faršą įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, pipirų, gerai išmaišykite ir suformuokite graikinio riešuto dydžio kukuliukus. Pomidorus nuplikykite, nulupkite ir sutrinkite smulkintuvu. Svogūną susmulkinkite ir pakepkite su aliejumi. Į verdantį vandenį suberkite ryžius. Kai jie užvirs, sudėkite kukuliukus ir virkite 5 min.

Tada sudėkite pomidorus, svogūnus, įberkite druskos, pipirų ir virkite, kol ryžiai bus visiškai išvirę. Į išvirusią sriubą sudėkite sutrintus česnakus, puodą uždenkite ir palaikykite šiltai 20–25 min. Patiekite su smulkintais žalumynais. Galima įdėti grietinės.

Pomidorų sriuba su sūriu

1 kg pomidorų, 1 svogūnas, 1 šaukštas sviesto, truputis druskos, cukraus, 2 gvazdikėliai,
1 laurų lapelis, 2 šakelės petražolių, 250 ml sultinio, 200 ml baltojo vyno, 2 lydyti sūreliai, 1 šaukštelis krakmolo, 1 skiltelė česnako, truputis pipirų, 3 šaukštai tarkuoto sūrio, 4 sumuštinių duonos riekelės.

Pomidorus pavirkite, kol suminkštės, ir sutrinkite smulkintuvu. Svogūną susmulkinkite ir pakepkite su sviestu. Keptą svogūną sumaišykite su pomidorų tyre, įdėkite laurų lapelį, įberkite gvazdikėlių, smulkintų petražolių, supilkite vyną, sultinį ir užvirinkite. Tada nuolat maišydami sriuboje ištirpinkite lydytus sūrelius, supilkite nedideliame vandens kiekyje išmaišytą krakmolą.

Sriubą išpilstykite į karščiui atsparius dubenėlius, o ant viršaus uždėkite pakepintas ir sviestu bei česnaku įtrintas duonos riekeles. Ant jų užberkite tarkuoto sūrio ir puodelius su sriuba įstatykite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę. Laikykite, kol sūris ant duonos išsilydys ir parusvės.

Aštri trinta pomidorų sriuba su pupelėmis

1 l vandens, 250 g pomidorų padaže konservuotų baltųjų pupelių, 250 g konservuotų raudonųjų pupelių, 250 g naminio faršo, 1 kiaušinis, 250 g pomidorų tyrės, 2 svogūnai, ½ žaliosios paprikos, 1 morka, 1 bulvė, 2 pomidorai, 1 šaukštelis kakavos miltelių, druskos, aitriosios paprikos, žalumynų.

Į faršą įmuškite kiaušinį, suberkite 1 smulkintą svogūną, druskos, pipirų, gerai išmaišykite ir paruoškite nedidelius kukuliukus. Juos sumeskite į verdantį vandenį ir pavirkite 7-8 min. Tuo metu susmulkinkite likusį svogūną, morką, papriką, bulvę ir truputį pakepkite su aliejumi.

Išvirusius kukuliukus išgriebkite į lėkštę, o į vandenį, kuriame jie virė, sudėkite pakepintas daržoves. Virkite, kol bulvės visai suminkštės. Tada sriubą sutrinkite smulkintuvu iki tyrės konsistencijos. Supilkite pomidorų tyrę ir pavirkite dar 2-3 min. Šviežius pomidorus nuplikykite, atvėsinkite po šalto vandens srove, nulupkite ir supjaustykite kubeliais.

Į sriubą sudėkite konservuotas pupeles, pomidorų kubelius, įberkite aitriosios paprikos bei kakavos miltelius, druskos ir pavirkite apie 5 min. Į lėkštes įdėkite faršo kukuliukų ir užpilkite karšta sriuba. Pabarstykite žalumynais ir patiekite.

Indiška pomidorų sriuba

250 g pomidorų, 1 svogūnas, 1 šaukštas pomidorų tyrės, 1 l daržovių sultinio arba vandens, 1 šaukštas alyvuogių aliejaus, 1 susmulkinta aitrioji paprika, ½ šaukštelio kario miltelių, truputis jūros druskos, 3 skiltelės česnako, šviežių kalendrų ir aitriųjų paprikų sriubai papuošti.

Pomidorus nuplikykite, nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Svogūną susmulkinkite ir pakepkite su alyvuogių aliejumi. Į kepamus svogūnus suberkite smulkintą papriką ir česnakus. Pakepkite 3-4 min. nuolat pamaišydami.

Tuomet sudėkite pomidorų kubelius ir vėl maišydami kepkite 5 min. Į pomidorų tyrę, sumaišytą su sultiniu arba vandeniu, supilkite kepamą masę. Įberkite kario bei druskos, užvirinkite ir virkite apie 5-7 min. Sriubą patiekite karštą, papuoškite šviežių kalendrų lapeliais ir smulkintomis aitriosiomis paprikomis.

Trinta pomidorų sriuba

1 kg pomidorų, 150 g svogūnų, truputis druskos, žalių bazilikų lapelių, 4 šaukštai smulkintų petražolių, 1 šaukštas cukraus, 80 g sviesto, 50 g miltų, 750 g pieno, truputis maltų juodųjų pipirų ir citrinų sulčių.

Smulkiai supjaustykite svogūną, bazilikus ir sumaišykite su petražolėmis, druska bei cukrumi. Šiuo mišiniu užberkite į 4 dalis supjaustytus pomidorus. Užpilkite vandens tiek, kad apsemtų daržoves ir virkite, kol pomidorai visiškai suminkštės.

Daržoves sutrinkite smulkintuvu. Iš ištirpinto sviesto ir miltų paruoškite užpilą. Jį po truputį nuolat maišydami supilkite į kaitinamą pieną. Tada supilkite paruoštą pomidorų tyrę ir virkite ant mažos ugnies dar 5 min. Į išvirusią sriubą įberkite pipirų, įpilkite citrinų sulčių, išmaišykite ir patiekite. Sriubą galima paskaninti tarkuotu sūriu.

Pomidorų sriuba su žirneliais

5 pomidorai, 250 g konservuotų žirnelių su skysčiu, 1 svogūnas, ½ stiklinės grietinėlės, 40 g sviesto, 2 l vandens, maltų juodųjų pipirų, druskos.

Pomidorus sutrinkite smulkintuvu. Svogūną susmulkinkite ir pakepkite su sviestu. Tada sumaišykite pomidorų tyrę, pakeptus svogūnus, konservuotus žirnelius su skysčiu, verdantį vandenį, viską pasūdykite, įberkite pipirų ir užvirinkite. Pavirkite 2-3 min. Supilkite grietinėlę ir patiekite.

Pomidorų ir ryžių sriuba

500 g pomidorų, 50 g ryžių, 2 bulvės, 1 baklažanas, 1 cukinija, 4 morkos, 1 poras, 1 svogūnas, 1 skiltelė česnako, 1 l sultinio, truputis maltų juodųjų pipirų, paprikos, 400 g konservuotų pupelių, truputis baziliko, druskos.

Ryžius išvirkite. Bulves, baklažanus, cukinijas, svogūną, morkas, porus susmulkinkite. Sutrinkite česnaką. Viską patroškinkite. Nulupkite pomidorų odelę, pomidorus susmulkinkite, suberkite į troškinamą masę ir užpilkite sultiniu. Troškinkite 10 minučių. Tuomet į sriubos indą suberkite ryžius, užpilkite sultiniu ir dar virkite apie 10 minučių.