Nuo gegužės 25 d. iki birželio 21 d. siųsk savo gardžiausią grilio receptą - daržovių, mėsytės, žuvies, o gal egzotišką - elektroniniu paštu gyvenimas@delfi.lt ir laimėk Kėdainių konservų fabriko įsteigtus prizus. Receptą užrašyk taisyklinga lietuvių kalba, o jei atsiųsi ir patiekalo nuotrauką - padidinsi savo šansą laimėti!

I-osios vietos nugalėtojui atiteks firminis Kėdainių konservų fabriko grilis.

II-osios vietos nugalėtojui - "Didžioji receptų knyga".

III-osios vietos nugalėtojui - sveikų patiekalų knyga "Mažiau riebalų - mažiau cholesterolio".

Be to, visiems laimėtojams teks Kėdainių konservų fabriko padažų komplektas!

Receptus publikuosime rubrikoje "Virtuvės paslaptys", o nugalėtojus paskelbsime birželio 22 d.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pirmoji receptų dalis čia.

-------------------------------------------------------------------------

Pita su citrusiniu viščiuku

4 porcijoms reikės:

3 viščiuko krūtinėlių kubeliais
1 š. kapoto čiobrelio
1 apelsino sulčių ir tarkuotos žievelės
1 laimo sulčių ir tarkuotos žievelės
1 raudonos paprikos kubeliais
1 svogūno
4 didelių pitų
60 g. salotų lapų
4 š. jogurto
1 š. kapotų mėtų.

Ruošimas:

Sudėkite vištienos gabaliukus, čiobrelį, apelsino ir laimo tarkuotą žievelę ir sultis į indą ir palikite 10 min.

Ant iešmo sumaukite vištieną, raudonąją papriką ir svogūną. Sudėkite ant įkaitinto grilio ir kartkartėmis apversdami, bei suvilgydami likusiu marinatu kepkite kol paruduos (apie 7-8 min.)

Pašildykite pitas ir įpjovę vieną kraštą į padarytą kišenę sudėkite salotų lapus, vištieną, papriką ir svogūną.

Sumaišykite jogurtą su mėtomis ir taipogi dėkite į pitą.

Patiekti karštus. Skanaus.

Giedrius

-----------------------------------------------------------------------------

Viščiuko krūtinėlės ir persikų šašlykai

Reikės:

750 g viščiuko krūtinėlės,
indelio konservuotų persikų,
druskos.

Marinatui:

1/4 stiklinės aliejaus,
persikų antpilo,
1 šaukšto grilio paukštienos prieskonių,
3 šaukštų sojų padažo,
druskos.

Ruošimas: nuplautą mėsą nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite gabaliukais, pabarstykite druska. Dubenėlyje išmaišykite aliejų, persikų antpilą, sojų padažą ir prieskonius, pasūdykite pagal skonį. Sudėkite į marinatą viščiuko gabalėlius, pridenkite, įdėkite į šaldytuvą 3 val. Persikus supjaustykite.

Mėsą išimkite iš marinato ir verkite ant iešmelių paeiliui viščiuką ir persikus. Kepkite grilyje vartant ir tepant marinatu. Skanaus!

Janina Misiūnienė

--------------------------------------------------------------------------

Veršienos šašlykas

2 kilogramai veršienos gabaliukų;
6 Svogūnai;
200 mililitrų majonezo;
1 česnakas;
Prieskoniai šašlykui pagal skonį;
truputį kalendros.
Druskos pagal skonį, truputį krapų.

Gaminimas:

Ant mėsos suberti prieskonius, kalendrą, ir pipirus, supilti majonezą, įpjaustyti česnako ir griežinėliais svogūno. Viską išmaisyti ir marinuoti 6 val., po to ant iešmų ir kepti ant laužo ar orkaitėje.

Valgyti su ryžiais ir salotomis. Skanaus

Sandra Verksnytė

----------------------------------------------------------------

Super greito marinato šašlykas

Receptukas skirtas tiems, kurie nespėjo iš vakaro užmarinuoti šašlyko, o nori po valandėles keliauti į iškylą.
Taigi, pasiraitojam rankoves ir kimbam į darbą marinuoti mėsytę.

Svarbiausias ingredientas, minkštinantis mėsą, yra kiviai. Jų mums reikės 3-4 vnt. Toliau reikia:

1 kg kiaulienos sprandinės arba kumpio,
Sojos padažo (pagal skonį),
Česnako kelių skiltelių (priklausomai nuo to, kaip aštriai valgote), Aliejaus 3 šaukštai,
Žiupsnelis žolelių,
Kaukazietiškų prieskonių, suteikiančių nepakartojamo aromato,
Vegetos (pagal poreikį).

Sojos padažą, aliejų, žoleles ir prieskonius sumaišome, įspaudžiame česnako skilteles ir sutriname kivius. Į gautą masę įdedame gabaliukais pjaustytą mėsytę. Paliekame marinuotis valandai.
Po valandėles mėsytė bus minkštutė ir iškepus tirps burnoje.

p.s. prie šių šašlykų labai tinka pamarinuoti pievagrybiai, kepti ant iešmo.

Skanaus!
Žaneta

-------------------------------------------------------------------------

Kiaulienos kepenėlių šašlykai

Reikės:

750 g kiaulienos kepenėlių,
pieno pamirkymui,
2 svogūnų,
2 paprikų ankščių,
2 rūgščių obuolių.

Marinatui:

1/2 stiklinės aliejaus,
1 česnako skiltelės,
citrinos sulčių,
2 lauro lapų,
prieskonių šašlykams,
druskos.

Ruošimas

Nuplautas ir nuvalytas kepenėles pamirkykite piene apie 3 - 4 val.

Išimkite, nusausinkite, supjaustykite apie 2,5 cm gabaliukais. Česnaką nulupkite ir sutrinkite. Puode išmaišykite visus marinato komponentus, užvirinkite, sudėkite kepenėles, vėl užvirkite, nukelkite nuo ugnies ir atšaldykite.

Nulupkite obuolius ir svogūnus. Svogūnus supjaustykite ritinėliais, papriką - kvadratais, obuolius - skiltelėmis. Maukite ant iešmelių pakaitomis paprikos, obuolio gabalėlius, svogūno ritinėlius ir išimtas iš marinato bei nusausintas kepenėles. Kepkite grilyje vartant ir tepant marinatu. Skanaus!

Kristina Misiūnaitė

-------------------------------------------------------------------------

Marinuotos dešrelės, keptos grilyje

Ingredientai:

1 kilogramas laužo ar grilio dešrelių,
10 g. krapų,
50 g. majonezo,
10g. sojos padažo,
10 g. alyvuogių aliejaus,
10 g. garstyčių ir 1 valg. šaukšt. šašlykų prieskonių.

Dešreles perpjaunam iš abiejų pusių po kelis pjūvius. Iš marinatui skirtų prieskonių marinatą ir juo aptepam dešreles. Paliekam jas pastovėti valandai. Kepam grilyje iš abiejų pusių, kol Tiekiam su ryžiais ir šviežiomis salotomis. Skanaus.

Sandra Verksnytė

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kepsneliai arba šašlykas

1 kg mėsos (geriausia kiaulienos sprandinė)
5 šaukštai sojos padažas
5-8 lašai tabasko (arba kitokio aštraus) padažo
3 šaukštai (valgomi) skysto medaus
300 g pomidoru padažo
druska, pipirai, bazilikas pagal skonį.

Visus marinatui skirtus priedus sumaišyti į vientisą masę ir užpilti ant paruoštos mėsos, gerai permaišyti.

Maždaug po 2 val jau galima kepti.

Kepant ant grotelių kepsniai pasidengia trapia plutele, patiekalas neaštrus.

Skanaus,

Šarūnas Pernarauskas

---------------------------------------------------------------------------

„Vežantis“ šašlykas

Reikia:

2 kg kiaulienos sprandinės;

0,5 l tamsaus alaus (porterio);

2 šaukštai druskos (nubraukti);

2 citrinos;

1 šaukštelis garstyčių;

Keli juodųjų serbentų ar vyšnių lapai;

3 lauro lapai;

Prieskonių (juodieji pipirai,įvairių žolelių mišiniai (pietietiški);

1 šaukštus aliejaus.

Supjaustyti mėsą, sudėti druską, vyšnių lapus, garstyčias ir prieskonius, išspausti citrinas, švelniai išmaišyti ir palikti marinuotis 2 val. Po to supilti alų, šaukštą aliejaus, išmaišyti ir palikti marinuotis (tik ne šaldytuve). Kepti kitą dieną. Skanaus.

--------------------------------------------------------------------------

Keptos kalakutų uodegėlės

Kalakutų ar vištų uodegėles pamarinuoti keletą valandų obuolių sultyse (galima ir majoneze, mineraliniame gazuotame vandenyje, ar kur esate įpratęs) su visais šašlykui skirtais prieskoniais ir kepti, kaip tikrų tikriausius šašlykus. Niekas, kas neragavęs, nesupras iš ko, o skanu! Ir taupu, ypač šiuo metu:)

Violeta

-------------------------------------------------------------------------

Vištienos kepsnys

4 gabalėliai vištų krūtinėlių filė (po 200 - 250 g), 200 g pievagrybių, 100 g fermentinio sūrio, apelsinas, druskos, maltų pipirų, petražolių, aliejaus kepti, riebalų formai.

Mėsą nuplaukite, nusausinkite, pabarstykite druska, pipirais. Kepkite įkaitintame aliejuje - kiekvieną pusę po 2 minutes. Tada nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite plonais griežinėliais pievagrybius. Berkite juos į keptuvę, kurioje kepė kepsniai, tik įpilkite dar truputį aliejaus.
Gardinkite druska, pipirais ir nuolat maišydamos kepkite 7-10 minučių.
Sūrį supjaustykite plonomis juostelėmis.

Gilią formą patepkite riebalais, sudėkite vištieną. Kiekvieną kepsnį apdėliokite apelsino skiltelėmis, krėskite paruoštus grybus. Ant viršaus tieskite sūrio juosteles ir šaukite į iki 160 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę. Kepkite 25 - 30 minučių.

Puoškite petražolių lapeliais. Tiekite su ryžiais ar bulvių koše.

Irma

-------------------------------------------------------------------------

Žuvies šašlykas

400g jūros lydekos filė,
1 paprikos,
1 agurko,
1 citrinos sulčių,
3 pomidorų,
Žuvies prieskonių,
pipirinių prieskonių.

Žuvį supjaustome nedideliais 2-3 cm gabaliukais ir apšlakstome citrinos sultimis. Apibarstome žuvies prieskoniais ir paliekame pastovėti. Agurką, pomidorus ir papriką supjaustome gabalėliais. Agurką ir pomidorus apibarstome pipiriniais prieskoniais. Tada ant iešmelių veriame žuvies, paprikos, agurko ir pomidoro gabalėlius. Kepame grilyje 10-12 minučių.
Skanaus!

Gintarė

-----------------------------------------------------------------------

Labai ilgas sumuštinis

1/3 puodelio supjaustytų šviežių baziliko lapų,
2 šaukštai alyvų aliejaus,
1 šaukštas balto vyno acto,
1 ilgas prancūziškas batonas,
170 g plonai supjaustyto mozarela sūrio,
170 g supjaustytos neriebios rūkytos jautienos,
2 slyviniai pomidorai, supjaustyti riekelėmis grūstų juodųjų pipirų.

Nedideliame dubenyje sumaišykite baziliką, aliejų ir actą. Atidėkite.

Perpjaukite batoną pusiau išilgai. Šaukšto pagalba išgremžkite apatinę batono pusę, palikdami 1 cm storio dugną. Į įdubą įdėkite pusę sūrio, visą jautieną ir visus pomidorus. Ant viršaus supilkite baziliko mišinį, pabarstykite pipirais. Ant viršaus sudėkite likusį sūrį ir viršutinę batono pusę. Suvyniokite į foliją.

Sumuštinį kepkite virš įkaitusių laužo žarijų ar nedengtame grilyje vidutinėje temperatūroje 20-25 minutes apversdami kas 5 minutės. 

Patiekdami supjaustykite į keturias arba šešias dalis.

Laura Galkinaitė

---------------------------------------------------------------------

Vištienos vėrinukai

2 vištienos krūtinėlės
3 šaukštai majonezo
2 skirtingų spalvų paprikos
Džiovintos slyvos
Prieskoniai vištienai
Druska

Vištienos krūtinėles supjaustyti nedideliais gabaliukais, sumaišyti su prieskoniais, druska ir majonezu. Padėti į šaldytuvą 3-4 val. arba nakčiai.

Ant medinių pagaliukų verti vištienos gabaliuką, paprikos griežinėlį, slyvą ir t.t.
Vėrinukus sudėti į orkaitę ant grotelių. Po grotelėmis pastatyti skardą su vandeniu, kad kepant vanduo garuotų, tada vištiena nedžius.

Kepti apie 30-45 min.

Patiekti su virtais ryžiais ir šviežiomis daržovėmis. 

Skanaus!

Sandra

----------------------------------------------------------------------

ŠAŠLYKIUKAI MAJONEZE

Ek, dar tik vasaros pradžia, bet visi jau nuo šiltesnių pavasario dienelių skubame į gamtą, į sodą, kepti šašlykiukų ir kepsniukų,tad skanaus, tai mūsų tradicinis, daugkartinis receptukas. Mums reikės:

2 kg minkštos kiaulienos mėsytės (sprandinės, išpjovos, kumpio)
1 pakelio šašlykų prieskonių,
1 pakelio kiaulienos prieskonių,
mėsą minkštinančios druskos,
krapai, Bazilikas, Mairūnas,
3 didelių svogūnų arba svogūnų laiškų,
Majonezas
Alaus 1 stiklinės

Kiaulieną supjaustau gabaliukais, apibarstau visais paminėtais prieskoniais, skirtais šašlykiukams, įdedu supjaustytus svogūnus griežineliais ir viską sumaišau su majonezu. Palieku porai, trejetui valandų ir šašlykai gatavi. Galima ir ilgiau palaikyti, tada mėsytė bus daug minkštesnė.

Mauname mėsytę ant iešmų ir kepame ant karštų žarijų, kepa dažniausiai vyrai, dažnai varto ir apšlaksto alumi. Šašlykaičiai labai gerai apkepa ir būna skanūs ir minkšti. O garnyrui tinka virti ryžiai, daržovės ir pomidorų padažas. Ir kas mėgsta marinuoti svogūnų griežinėliais su actu arba citrinos sultimis. Tad SKANAUS.

Ingrida

-----------------------------------------------------------------------

Gurmanų šašlykas

2 kg kiaulienos sprandinės,
3 nemaži svogūnai,
2-3 skiltelės česnako,
1 indelis pomidorų padažo,
1 v. š. džiovintų čiobrelių,
1 v. š. džiovinto rozmarino,
mėsą minkštinančios druskos,
juodųjų maltų pipirų,
valgomojo acto rūgšties.

Mėsą supjaustyti, kaip įprastai pjaustote šašlykams, svogūnus - žiedeliais, česnaką susmulkinti. Ant mėsos suberiame prieskonius. Gerai viską išmaišom, kad prieskoniai tolygiai pasiskirstytų, 3 val., kad prieskonius įsisavintų mėsa. Po to užpilkite acto, skiesto su vandeniu (actą skiesti pagal skonį), ir palaikom acte apie 6 val.

Patikrintas ir nepakartojamas skonis.

Skanaus šašlyko.

Darius R.

---------------------------------------------------------------------------

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją