Nuo gegužės 25 d. iki birželio 21 d. siųsk savo gardžiausią grilio receptą - daržovių, mėsytės, žuvies, o gal egzotišką - elektroniniu paštu gyvenimas@delfi.lt ir laimėk Kėdainių konservų fabriko įsteigtus prizus. Receptą užrašyk taisyklinga lietuvių kalba, o jei atsiųsi ir patiekalo nuotrauką - padidinsi savo šansą laimėti!

I-osios vietos nugalėtojui atiteks firminis Kėdainių konservų fabriko grilis.

II-osios vietos nugalėtojui - "Didžioji receptų knyga".

III-osios vietos nugalėtojui - sveikų patiekalų knyga "Mažiau riebalų - mažiau cholesterolio".

Be to, visiems laimėtojams teks Kėdainių konservų fabriko padažų komplektas!

Receptus publikuosime rubrikoje "Virtuvės paslaptys", o nugalėtojus paskelbsime birželio 22 d.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                              Pirmoji receptų dalis čia.                      


                                        RECEPTAI (2 dalis)


Firminiai Erikos kepsniai

Vištiena

Kilogramas - pusantro vištienos šlaunelių mėsos be kaulo (arba sparnelių), jogurtinis padažas (iš serijos Heinz su česnaku ar pan.), česnakinė druska, pom. padažas, būtinai - VORČESTERIO padažas.

Iš visų minėtų ingridientų padaromas padažas (pabandom kaip kam patinka, daugiau majonezo, daugiau pom. padažo ir t.t.), užmarinuojama vištiena. Kepti geriausia po nakties.

Kiaulienos šonkauliukai

Kiaulienos šonkauliukai, daug grūsto česnako, jogurtinis padažas, mėsos prieskoniai (dažniausiai naudoju bet kokius, kuriuose yra daug prieskoninių žolių).

Prieskonius sumaišau su grūstu česnaku ir vandeniu, kad būtų košelė. Šonkauliukus supjaustau po du ar tris, įtrinu prieskoniais, lengvai užpilu jogurtiniu padažu ir palaikau per naktį. Kepam ant grotelių, jei blogas oras - orkaitėj. 

Lašiša

Imame lašišos pjausnius (paprastai apie keturis darau), teryaki padažą, vienos citrinos sultis ir grūstą česnaką.

Iš teryaki, citrinos sulčių ir grūsto česnako padarom padažą, NEGAILINT mirkom lašišą ir kepam (paprastai per naktį palaikau).

Vištiena

Vištienos krūtinėlė (supjaustome kaip šašlykui), skystas medus, karis, druska, šiek tiek prieskonių.

Pamarinuojame vištieną minėtų prieskonių mišinyje (pakanka kelių valandų). Veriu ant medinių iešmelių, pakaitomis su turimom daržovėm (pievagrybiai, ananasai, cukinijos, paprikos ir pan.). Kiekvieną iešmelį įvynioju į foliją atskirai. Kepam ant grotelių (jei blogas oras orkaitėj ;) ).

Skanaus,

Erika

-----------------------------------------------------

Grilyje kepti pomidorai tešloje

3 dideli pomidorai,
0,5 stiklinės miltų,
Apie 150 gr fermentinio arba parmezano sūrio,
2 kiaušiniai,
1 šaukštelis džiovinto baziliko,pipirų,druskos.

Pomidorus supjaustome storais ritinėliais. Kiaušinius išplakame. Atskirame dubenėlyje sumaišome sutarkuotą fermentinį sūrį, baziliką, pipirus ir druską. Kiekvieną pomidoro ritinėlį apvolioti miltuose.

Kiaušinių plakinyje ir paruoštame mišinyje. Pomidorus sudėti grilyje. Kepti iš abiejų pusių, kol įgaus aukso atspalvį. Skanaus!

Rasa Kamandulienė

-------------------------------------------------------

Pievagrybiai su įdaru

8 dideli pievagrybiai,
70 g aliejaus.

Įdarui:

1 stiklinė džiovinto baziliko,
0,5 stiklinės sutarkuoto kieto fermentinio sūrio,
150 ml aliejaus,
1 šaukštas migdolų,
2 mažos česnako skiltelės česnako,
0,5 šaukštelio druskos,
truputį maltų pipirų.

Migdolus nuplikyti, nulupti. Visus įdaro komponentus sumaišyti . Pievagrybius nuplauti, nuvalyti, nupjauti kotelius. Į dubenėlį supilti aliejų, paeiliui mirkyti jame grybus. Kepurėles dėti grilyje apačia ant grotelių, kepti, kol apskrus. Apversti. Pridėti įdaro ir toliau kepti, kol įgaus aukso spalvą. Skanaus!

Gintarė Kamandulytė

-------------------------------------------------------------

Euroskautiški bananai

Patiekalui reikės:

Pusės plytelės šokolado;
Pusės kilogramo bananų.

Bananų žievę įpjauti išilgai. Pjūvio vietoje sudėlioti šokolado gabalėlius.
Kepti su žieve ant žarijų, kol šokoladas ištirps.

Skanaus

Daiva Povilanskienė

---------------------------------------------------------------

Kepsniai

Reikės maždaug 1-1.5 kg mėsos.

Marinatas:

druskos,
žiupsnelis džiovintų prieskoninių žolelių ( raudonelis, čiobrelis, bazilikas, mairūnas- pačių rinkti ar auginti kvapnesni ),
3 šaukštai aliejus,
2 šaukštai balzamiko acto
1 šaukštas sojų padažo,
¼ šaukštelio prieskonių Doner ( suteikia patiekalui aštrumo).

Visa tai sumaišome atskirame indelyje, gaunasi labai kvapnus mišinys. Kepsniams galite išspausti ir česnako skiltelę.

Įtriname šiuo marinatu turimos kiaulienos ar vištienos gabaliukus. Palaikome pagal aplinkybes-keletą valandų, parą , galima ir dvi.

Kepame ant žarijų.

Iškepus, kas mėgsta, galima paskaninti ir citrinų sultimis.

Patarimas. Sudedamųjų dalių proporcijas marinatui kiekviena šeimininkė gali pasirinkti pagal skonį, tikrai nebus blogiau.

Tai mano pačios ištobulintas receptas. Esu tikra, patiks visiems. Skanaus ir sėkmės gaminant.

Kristina

-----------------------------------------------

Kiauliena medaus ir čiobrelių marinate

Patiekalas tinkamas tiek lauko griliui, tiek kepti namie, grilio keptuvėje. Puikus pasirinkimas, kai trūksta laiko arba karštą vasaros dieną visiškai nesinori stovėti prie viryklės. O lekiant į gamtą, tereikia pamarinuoti mėsytę, susikrauti daiktus, nuvažiuoti prie ežerėlio, įkaitinti žarijas ir ant grilio išsikepti labai skanių kepsnelių.

Reikės:

0,5 kg kiaulienos sprandinės (arba kitokios mėsos)
4 v. š. skysto medaus
1 v. š. alyvuogių aliejaus
1 apelsinų sulčių
1 v. š. grūdėtų garstyčių
1/4 a. š. svogūnų miltelių arba 1 mažas susmulkintas svogūnas
1/4 a. š. garstyčių miltelių arba 1 česnako susmulkinta skiltelė
keli žiupsniai juodųjų pipirų
1/2 a. š. druskos
šviežio čiobrelio.

Mėsą supjaustyti nestorais kepsnio dydžio gabalėliais, lengvai pamušti (kad mėsytė geriau prisigertų marinato ir būtų minkštesnė) arba pabadyti šakute.

Dubenėlyje sumaišyti medų, alyvuogių aliejų, apelsino sultis, garstyčias, svogūnų ir česnakų miltelius, pipirus, druską ir kelias šakeles susmulkinto čiobrelio. Sudėti mėsą į marinatą kokioms 30 min.

O dabar sunkiausia dalis. Įkaitinti lauko grilį arba grilio keptuvę ir sudėti kepsnelius (atsargiai, labai spirga ir taškosi marinatas, todėl nenusideginkite). Vienai pusei gražiai apkepus, apversti ir dar pakepti kokias 2 min, neperdeginti, nes medus esantis marinate, gana greit karamelizuojasi, o paskui jau pradeda svilti.

Viskas. Mėsytė iškepa minkšta, labai gardžiai kvepia apelsinais ir čiobreliais. Valgyti su lengvomis ir gaiviomis vasariškomis salotomis.

Eglė Aleksandravičiūtė

---------------------------------------------------------

Kalakutienos kumpeliai, marinuoti aluje

Kalakutienos kumpeliai, kažkur apie 1,5 kg (jie būna su kaulu, aš gražiai mėsą atskyriau nuo kaulo)
1 didelis svogūnas
5-7 česnako skiltelės
Bazilikas
Petražolės
Vištienos prieskoniai (turėjau dviejų rūšių, kadangi abu pakeliai jau baiginėjosi, tai įdėjau vienos ir kitos rūšies)
Pipirai
Druska
4 valgomi šaukštai balto vyno acto
Butelis stipraus alaus

Mėsą atskyriau nuo kaulo, tai vienas kumpelis pasidalino į dvi dalis. Gavosi 6 kalakutienos kumpeliai.

Supjausčiau svogūnus žiedeliais, smulkinau česnakus, svogūną dėdama į indą sumaigiau, kad išsiskirtų jo sultys, įdėjau česnakus ir išmaišiau mėsą. Po to sudėjau minėtus prieskonius ir vyno actą, po to dar kartą gerai išmaišiau mėsą, gerai įtrindama ją prieskoniais.

Jei yra galimybė galima su prieskoniais įtrintą mėsą palaikyti 30 min., kad geriau įsigertų prieskoniai ir tik po to ją užpilti alumi. Užpyliau mėsą alumi taip, kad mėsa būtų visiškai apsemta. Jei nėra laiko, kol įsigers prieskoniai, alų galima užpilti iškarto, kai ji įtrinta prieskoniais. Marinavau gan trumpai, kažkur 5-6 val., būtų kur kas geriau pamarinuoti parą.

Kepiau ant griliaus, tik reikia dažnai vartyti, kad nepridegtų, karts nuo karto paliedavau mėsą tuo marinatu, kuriame marinavosi mėsytė.
Gavosi labai skani ir sultinga kalakutiena. :)

Saulutė

-----------------------------------------------

Vaisių šašlykai

Reikės:

1,5 stiklinės gabaliukais pjaustyto ananaso,
1 stiklinės vynuogių,
1 apelsino,
1 didelio banano,
3 šaukštų aštraus kečupo,
1 šaukšto ištirpinto sviesto.

Ruošimas: nuluptą apelsiną suskirstykite skiltelėmis. Nuluptą bananą supjaustykite storais ritinėliais. Ant medinių iešmelių paeiliui verkite banano gabaliukus, ananaso, vynuoges, apelsino skilteles.

Dubenėlyje išmaišykite kečupą su išlydytu sviestu ir aptepkite juo šašlykus. Kepkite grilyje, kartkartėmis patepdami sviestu su kečupu, kol įgaus aukso spalvą. Patiekite su abrikosų padažu.

Abrikosų padažas

Reikės:

1/3 stiklinės rūgščios, tirštos grietinės,
1/3 stiklinės abrikosų džemo,
1 šaukšto aštraus kečupo.

Ruošimas: džemą truputį pašildykite ir pertrinkite per sietelį. Dubenėlyje išmaišykite grietinę, aštrų kečupą ir pertrintą džemą.

Skanaus!
Janina Misiūnienė

--------------------------------------------------------

Šašlykas Ašaros

Ašaros todėl, kad gaminant reiks truputį paverkti:)

Šis receptas niekada dar manęs nenuvylė.

Mėsą pjaustome nelabai dideliais gabaliukais. Būtinai sprandinė (jei daromas iš kiaulienos).

Dedame mėsą į puodą, pridedame pipirų, druskos,rozmarino, lauro lapų, citrinos sulčių (jokio acto), aliejaus.

Ir sutarkuojame kokius 3-5 didelius svogūnus. Nelabai malonus darbas, bet verta pakentėti...

Tą masę sudedame ant mėsos, gerai išmaišome ir paliekame marinavimui.
Kepdami palaistome sausu vynu.

Prie šašlyko labai tinka daržovės iš lysvės.

Skanaus Jums linki Galina

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kiaulienos sprandinės šašlykas su majonezu

2 kg kiaulienos sprandinės, 5 svogūnai, 5 skiltelės česnako, 250 g majonezo, druskos, baziliko, pipirų.

Mėsą supjaustykite gabaliukais (nedidelio kumščio dydžio), sudėkite į kokį nors indą, taip pat sudėkite pjaustytus žiedais svogūnus, užpilkite majonezo, pasūdykite ir pabarstykite pipirų, baziliko, viską gerai išmaišykite ir palikite kelioms valandoms. Kepkite ant žarijų.

Kiaulienos šašlykas su pomidorų padažu

1 kg kiaulienos sprandinės, 1 didelis svogūnas, 1 citrina, 0,5 stiklinės pomidorų padažo, prieskonių šašlykams, juodųjų pipirų, raudonųjų aitriųjų pipirų, druskos, 1 šaukštas medaus, 2 šaukštai aliejaus, 2 stiklinės vandens.

Mėsą supjaustykite gabaliukais, sudėkite į kokį nors indą, taip pat sudėkite pjaustytus žiedais svogūnus, užpilkite pomidorų padažo, sudėkite prieskonius. Palikite kelioms valandoms. Kepkite ant žarijų.

Regina Gliaudelienė

-------------------------------------------------------------------

KARIBIETIŠKAM GRILIO VAKARĖLIUI

Šonkauliukai su ananasais ir imbieru karibietiškai

~6 porcijoms:

2 kg kiaulienos šonkauliukų,
1 nedidelės skardinės konservuotų ananasų su sultimis,
2 šaukštų acto,
~ 8 cm gabaliuko šviežio imbiero šaknies,
2 šaukštai sojos padažo,
kelių skiltelių česnako,
½ šaukštelio įvairių pipirų (juodų, baltų, kajeno)
2 šaukštų druskos,
1 ½ šaukšto cukraus,
½ laimo arba nedidelės citrinos
Įtriname šonkauliukus druska, pipirais ir smulkintais česnakais.

Visus kitus ingridientus sutriname mikseryje ir šio marinadu užpilame mėsą, gerai išmaišome. Paliekame marinuotis vėsioje vietoje apie 1 parą.
Kepame ant grotelių.

Kol degs malkos angliukams, storo metalo katiliuke su dangčiu ant ugnies galima paruošti labai skanų ir neįprastą karibietišką garnyrą prie šių šonkauliukų.

Ryžai su avinžirniais karibietiškai

300 g ryžių,
1 skardinė kons. avinžirnių,
(avinžirnius galima pakeisti konservuotomis arba virtomis pupelėmis),
250 ml kokosų pieno (1 pakelis),
2 šaukštų pomidorų pastos,
2 svogūnų galvučių,
2 skiltelių česnako,
~1 ½ šaukšto druskos,
įvairių pipirų pagal skonį,
½ šaukštelio čiobrelių ir kalendros,
1 šaukštas šviežių kapotų petražolių,
6 šaukštai aliejaus.

Aliejuje apkepiname kapotą svogūną ir česnaką, įmaišome pastą su druska ir pipirais, įberiame plautus ryžius, įpilame kokosų pieno ir tiek vandens, kad skysčio virš ryžių būtų 3 pirštų storio.

Troškiname po dangčiu apie 15 min., įberiame avinžirnius, likusius prieskonius, uždengiame ir troškiname kartais pamaišant, kol ryžiai suminkštės. Stebėti, kad neprisviltų, jei reikia, įpilti dar vandens.

Skanaus!
Olga K.

------------------------------------------------------

Kiaulienos sprandinės kepsneliai

500 g kiaulienos sprandinės,
2 valgomųjų šaukštų garstyčių,
2 valgomųjų šaukštų raudonojo vyno acto,
druskos,
pipirų.

Sumaišykite garstyčias, actą, druską ir pipirus. Šiuo mišiniu įtrinkite supjaustytą riekelėmis kiaulienos sprandinę. Marinuokite apie 3 val. Ant grotelių kepkite apie 10 min. Patiekite kepsnį su virtomis apkeptomis bulvėmis, keptomis ant grotelių daržovėmis – paprika, cukinija, pomidorais.

Skanaus!
Renata

--------------------------------------------------------

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją