Nuo gegužės 25 d. iki birželio 21 d. siųsk savo gardžiausią grilio receptą - daržovių, mėsytės, žuvies, o gal egzotišką - elektroniniu paštu gyvenimas@delfi.lt ir laimėk Kėdainių konservų fabriko įsteigtus prizus. Receptą užrašyk taisyklinga lietuvių kalba, o jei atsiųsi ir patiekalo nuotrauką - padidinsi savo šansą laimėti!

I-osios vietos nugalėtojui atiteks firminis Kėdainių konservų fabriko grilis.

II-osios vietos nugalėtojui - "Didžioji receptų knyga".

III-osios vietos nugalėtojui - sveikų patiekalų knyga "Mažiau riebalų - mažiau cholesterolio".

Be to, visiems laimėtojams teks Kėdainių konservų fabriko padažų komplektas!

Receptus publikuosime rubrikoje "Virtuvės paslaptys", o nugalėtojus paskelbsime birželio 22 d.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
RECEPTAI

Vištienos krūtinėlės su daržovėmis

2 porcijoms reikės:

2 didelių vištienos krūtinėlių filė
1 apelsino
1 svogūno galvutės
1 saldžiosios raudonosios paprikos
1 skiltelės česnako
1 cukinijos
1 šaukšto alyvuogių aliejaus
pusės čili pipiriuko
gabaliuko imbiero šaknies
žiupsnelio čiobrelių
druskos ir pipirų pagal skonį.

Medinius iešmelius pusvalandžiui pamerkti į vandenį, kad gerai įsigertų.

Apelsiną, imbierą, svogūną ir česnaką nulupti. Supjaustyti ir dėti į elektrinę smulkintuvę kartu su čili pipiriuku, druska ir prieskoniais.

Susmulkinti viską iki košelės ir dvi valandas joje marinuoti krūtinėles.

Cukiniją ir raudonąją saldžiąją papriką nuvalyti ir supjaustyti gabaliukais. Įtrinti aliejumi, pabarstyti pipirais ir sumauti ant medinių iešmelių.

Vištieną grilyje pavartant kepti maždaug 20 min, daržoves – 10 min.

Skanaus!

---------------------------------------------------------------------

Keptas batonas su žolelių sviesto įdaru

Gaminimas: 10 min

Keturioms porcijoms reikės:

4 vidutinio dydžio prancūziškų batonų;
200 g minkšto sviesto;
4 česnako skiltelių;
puokštelės petražolių;
žiupsnelio druskos;
folijos įvyniojimui.

Smulkiai supjaustytas česnako skilteles ir petražoles sutrinti su sviestu.

Gauta mase gausiai sutepti įpjautus batonus. Pabaigai kiekvieną batoną įvinioti į foliją ir kepti pavartant ant griliaus.

Puikiai tinka prie žuvies, mėsos ar daržovių.

Skanaus!
Šarūnė

---------------------------------------------------------------------

Ugniniai šašlykai pagal Eglę

2 kg kiaulienos sprandinės,
3 nemaži svogūnai,
4 - 5 skiltelės česnako,
1 - 2 čili pipirai,
1 indelis aštraus pomidorų padažo,
2 v. š. aitriosios paprikos miltelių,
1 v. š. džiovintų čiobrelių,
1 v. š. džiovinto rozmarino,
1 pakelis prieskonių šašlykams,
2 v. š. aliejaus,
mėsą minkštinančios druskos,
šviežiai maltų pipirų,
pora žiupsnelių cukraus.

Mėsą supjaustyti, kaip įprastai pjaustote šašlykams, svogūnus - žiedeliais, susmulkinti čili pipirą ir česnaką. Viską, kas parašyta aukščiau, kartu su česnakais, čili ir svogūnų žiedais dėti į dubenį su mėsa ir maišyti, maišyti, maišyti, pamasažuoti mėsytę, minkyti minkyti (rankomis), kol svogūnai paleis savo sultis, o prieskoniai susimaišys ir pasiskirstys tolygiai. Kuo daugiau išmasažuota mėsa ir kuo daugiau svogūnų sulčių, tuo minkštesnė bus kepama mėsa. Palikti maistine plėvele uždengtame dubenyje per naktį.

Važiuoti į gamtą, nepamiršti geros nuotaikos, mėsą kepti ant laužo ir gardžiuotis.

Ir, kaip mano tėtis sako: "Svarbiausia kepant mėsą - palaistyti ją alučiu ir kepti su meile".

Eglė Aleksandravičiūtė

-------------------------------------------------------------------

Maltos mėsos kepsnys

Reikės:

maždaug per pusę maltos kiaulienos ir jautienos (skanu ir paukštiena, ir žuvis),
druskos, prieskonių,
aliejaus šlakelyje pakepinto ir atšaldyto svogūno su tarkuota morka.

Labai labai gerai išminkome mėsą su prieskoniais ir svogūnų-morkų mišiniu, kad gautųsi vientisa masė. Suplojame delnuose plokščią kotletą, jį apvilgome vandeniu (kad mėsos paviršius būtų lygus) ir dedame 10 -15 min ant grotelių. Svarbu, kad neperkeptų ir neišsausėtų.

Dalia Kutkienė

-------------------------------------------------------------------

Kepta kiaulienos išpjova su padažu


4 porcijoms reikia:

Kiaulienos išpjovos (2 po maždaug 400 g.)
Sojos padažo
Aliejaus 2-3 šaukštai
Jūsų mėgiamų žolelių kiaulienai pagardinti

Padažui:


Švelnaus majonezo 300 g.
Natūralaus jogurto 400 g.
Česnakų keletą skiltelių (pagal norimą aštrumą)
Gerą žiupsnį šviežių krapų
"Gojaus" tarkuoto sūrio 200 g.

Išpjovą užpilti sojos padažu, aplaistyti aliejumi, įberti prieskonių, gerai išmasažuoti ir palikti porai valandų pasimarinuoti.

Kol mėsa marinuojasi, užkuriame židinį ir gaminame padažą: į indą supilame majonezą, natūralų jogurtą, sutarkuojame ar smulkiai supjaustome česnaką, susmulkiname krapus, sudedame į padažą. Beriame tarkuotą sūrį ir viską gerai išmaišome.

Marinuotą mėsą užmauname ant iešmo ir pavartydami kepame ant grotelių. Neperkepti, nes bus sausa. Valgome su virtais ryžiais (ar keptomis bulvėmis) ir pasigamintu padažu.

Šis padažas labai skanu ir vien tik su keptomis bulvėmis (didesnes bulves apvirti iki beveik minkštumo, perpjauti pusiau, pjūvį padažyti į prieskonius, aliejų ir pakepti ant grotelių), o norint kad būtų sočiau, į padažą galite įdėti susmulkinto karšto rūkymo kumpelio.

Skanaus!


Milda Šimoliūnienė

------------------------------------------------------------

Ant grotelių kepta vištiena

Noriu pasiūlyti lengvą ir labai aromatingą, sakyčiau subalansuotą moterims, kepsniuką grilio sezonui. :)

Reikės:


4 vištienos krūtinėlių,
1/4 puodelio garstyčių,
2 VŠ citrinos sulčių,
2 AŠ Vorčesterio padažo,
1/2 AŠ peletrūno,
1/4 AŠ grūstų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

Nuo krūtinėlių nulupti odą ir perpjauti jas išilgai pusiau - kad gautųsi plonesni gabalai.

Sumaišyti visus likusius komponentus. Marinatu aptepti vištienos gabaliukus ir palikti pasimarinuoti kelias valandas (geriau per naktį).

Pasimarinavusius gabaliukus kepti ant grotelių, kol gražiai paskrus.

Tiekti su šviežiomis daržovėmis arba salotomis.

Norint sočiau, kepsniuką kartu su daržovių griežinėliais galima įvynioti į lavašą arba per pusę perpjautą pitos duoną.

Smagios ir skanios iškylos! :)

Vilma

---------------------------------------------------------

Kalakutienos kepsneliai

Jums reiks:

Kalakutienos filė,
Citrinų (2-3 vnt.),
Česnako (1 galvutė),
Svogūnų (2 didesnės galvos),
Majonezo (man geriausias "Vilniaus" be jokių priedų),
Įvairių prieskonių-pipirų, druskos, paukštienai, paprikos, kario (pagal Jūsų skonį).

Supjaustykite filė ne storesniais nei 1 cm storio griežinėliais. Česnaką supjaustykite labai smulkiai. Svogūną supjaustykite pusiau žiedais.

Mėsą įtrinkite prieskoniais ir česnaku, vėliau sumeskite svogūną, viską sumaišykite. Išspauskite citrinos sultis, galite palikti ir citrinos išspaudas (minkštimą, žieveles), taip mėsa įgaus kiek kartoką skonį.

Paskiausiai viską gausiai apipilkite majonezu taip, kad marinatas apsemtų visą mėsą. Ir palikite marinuotis kelias dienas (daugiau nei dvi). Taip mėsa taps minkštutė, švelnaus citrinos aromato.

Kepkite grilyje su karštomis anglimis ant grotelių kelias minutes (iki 5 min), nes mėsa turi išlikti sultinga, nuolat vartyti.

Vietoj majonezo galite naudoti obuolių ar svarainių (be cukraus) sultis, sausą raudonąjį vyną.

Skaniausia mėsa būna kepta ant obels medienos, pabaigoje kepimo ant žarijų galite užmesti kelias šakeles žalių prieskonių (mėtų, baziliko ar rozmarino).

Skanaus

Rūta Jociūtė-Žolynienė

----------------------------------------------------------

Greitai paruošiami šašlykai

Jums reikės:

1 l kefyro;
2 kg kiaulienos sprandinės arba kumpio
3 svogūnų galvų;
5 lapelių lauro lapų;
Druskos ir pipirų pagal skonį.

Mėsą supjaustyti norimo dydžio gabaliukai. Svogūnus supjaustyti žiedeliais, sumaišyti su prieskoniais ir druska. Gautą mišinį išmaišyti su mėsa ir užpilti kefyru. Palaikyti 1 val. ir galima kepti. Šašlykas būna labai minkštas ir sultingas.

Mano firminis padažas prie šašlykų:

3 šaukštai pomidorų padažo (idealiai tinka Kėdainių pomidorų padažas su bazilikais);
3 šaukštai Kėdainių majonezo be konservantų;
3 šaukštai natūralios grietinės;
3 skiltelės česnako.

Visus produktus sumaišyti ir sudėti susmulkintą česnaką. Viską gerai išsukti.

Skanaus!

Almina

----------------------------------------------------------

Lašišos kepsniai

Reikės:

lašišos;
prieskonių;
citrinos.

Gaminimas:

Lašišą supjaustyti kelių centimetrų storio gabalėliais. Apibarstyti mėgstamais prieskoniais (labai tinka citrininiai žuvies prieskoniai), pipirais.

Dėti kepsnius ant grotelių ir kepti, kol lašiša švelniai apskrus. Iškepus apšlakstyti citrinos sultimis.
Patiekti su ryžiais ir daržovėmis.

Skanaus!

Sandra

---------------------------------------------------------

Ant grilio kepta vištiena su daržovėmis

Reikia:

Marinatui: 120 ml garstyčių, 120 ml vandens, 1 v. š. Vorčesterio padažo, 2 v. š. čili pipirų, 2 v. š. tarkuoto česnako, 2 v. š. rudojo cukraus.

Aptepui: 100 ml ananasų sulčių, 1 v. š. sojos padažo, 100 ml vandens, 2 v. š. cukraus, 2 v. š. mėgstamo BBQ padažo.

Pjaustytos vištos gabalėlių, įvairių daržovių (pomidorų, svogūnų, šviežių bulvių, šparaginių pupelių, 2 v. š. sviesto.

Sumaišyti marinato ingridientus ir aptepti vištienos gabaliukus, pamarinuoti 1 val. kambario temperaturoje arba palikti nakčiai šaldytuve. Prieš kepant pasiruošti aptepą, sumaišant ingridientus.

Nuplauti ir supjaustyti gabalėliais daržoves, apiberti pipirais ir druska, apšlakstyti aliejumi.

Įkaitinti grilių, mėsos gabalėlius sudėti ant grotelių ir leisti lėtai kepti ant dūmų (apie 40 min), tada vištieną sudėti į aliuminio foliją, užpilti šlakeliu vandens ir sudėti sviestą.

Suvynioti ir vėl uždėti ant grotelių. Po 20-25 min vištieną išvynioti ir sudėti 10 min ant karštesnės grilio dalies bei aptepti aptepu, leisti susidaryti traškiai plutelei. Sudėti daržoves ant griliaus ir kepti, kol iškeps.

Jolita Koruklu

------------------------------------------------------------------------------------------

Žuvis

Žuvytės vidutinio didumo,
pora svogūnų,
citrina arba laimas,
česnakas,
šaukštas brendžio arba konjako,
prieskoniai.

Žuvį išdarinėjam, nuvalom, padarom įpjovas. Su blenderiu sumalam česnako porą skiltelių, laimą su visa žievele arba citriną, porą svogūnų, sudedam prieskonius, konjaką. Tą košę malošę dedam ant žuvies ir palaikom kokią valandą. Po to žuvį nuvalom nuo tos košės ir dedam ant karšto grilio, kepam, valgom.

Šašlykas

Gabalas sprandinės,
kiek sprandinės, maždaug tiek svogūnų,
pomidorų padažas,
didelis šaukštas garstyčių,
prieskoniai.

Mėsą supjaustom, svogūnus supjaustom griežinėliais, sudedam prieskonius, garstyčias ir viską gerai minkom kokia penkiolika min, užpilam pomidorų padažu, kad apsemtų, ir dar išmaišom, kitą dieną galim kepti.

Užkandis

Pievagrybiai,
krapai,
svogūnas,
sviestas,
kumpis,
prieskoniai.

Pievagrybius nuplaunam, nupjaunam kotelius, smulkiai juos supjaustom, smulkiai supjaustom svogūną, kumpį, krapus, sudedam prieskonius, dedam sviestą, visą įdarą išmaišom, dedam į pievagrybio galvutes. Pievagrybius dedam ant griliaus grotelių, kepam. Na, po to skanaujam.

Erika Kondrotienė

--------------------------------------------------

Nepakartojamo skonio kepti grilyje vištienos sparneliai

Mums reikės:

vištienos sparnelių, prieskonių, sojos, porą šaukštų medaus ant 1kg.sparnelių.ir1-2 citrinas.

Sparnelius apibarstome prieskoniais, tada apipilame sojos padažu ir apvoliojame meduje, dedame ant grotelių, kepdami pašlakstykite citrinos sultimis, t.y. paprasčiausiai vis užspauskite ant sparnelių citrinos.
Tinka ir prie vyno, ir prie alaus karštą vasaros dieną.

Labai skanu, skanaus.

Kristina Lukšaitė

-------------------------------------------------

Šašlykas "Septintame danguje"

Reikės:

3 kg kiaulienos sprandinės;
0,5 stiklinės sauso raudono vyno;
0,5 stiklinės 100% granatų sulčių;
1 citrinos sulčių;
4 svogūnų;
prieskonių (juodųjų, baltųjų ir raudonųjų pipirų);
1 šaukštelį chmeli-suneli prieskonių;
2-3 šaukštus alyvuogių aliejaus;
pomidorų padažo.

Supjaustyti mėsą kubeliais, toliau supjaustyti svogūną žiedeliais ir rankomis sumaišyti mėsą su svogūnais, druska ir prieskoniais. Vyną, citrinos sultis ir granatų sultis sumaišyti ir supilti į mėsą, po to įpilti ir alyvogių aliejų. Palikti nakčiai šaltoje vietoje.

Kitą dieną galima važiuoti į gamtą ir mėgautis nuostabiais, burnoje tirpstančiais, šašlykais pagardintais pomidorų padažu ir pasijusti lyg septintame danguje.

Oksana Guseva

---------------------------------------------------

Žuvies kepsnys su daržovėmis

žuvies filė
pievagrybiai
daržovės (cukinija, baklažanai, pomidorai, svogūnai)
prieskoniai (žuvies)
citrina.

Žuvį pagardinti prieskoniais, palaistyti citrina, pievagrybius supjaustyti ir padėti ant žuvies, įvynioti į foliją ir kepti ant grilio. Daržoves apkepti ant grilio ir patiekti su žuvimi. Labai skanu.

Alina Lukaševičiūtė

---------------------------------------------------

Švelnaus skonio kiaulienos iešmeliai

Mums reikės:

kiaulienos filė, apie 500 g.
natūralių apelsinų sulčių apie 100 ml.;
tiek pat aliejaus;
1 šaukštas kepsnių prieskonių;
1 šaukštas švelnaus indiško kario, arba kitokių indiškų prieskonių;
1 šaukštas medaus ir tiek pat sojų padažo;
cukinijos;
konservuoto ananaso;
paprikos.

Mėsą supjaustykite ir susmeikite ant vandenyje išmirkytų medinių iešmelių pakaitomis su supjaustytomis daržovėmis. Marinatui gerai suplakite visas sudedamąsias dalis ir marinuokite iešmelius bent valandą, retkarčiais pavartydami juos.

Kepkite kepsninėje, kol iškeps, palaistydami tuo pačiu marinatu.
Ananasus galite iškepti atskirai žiedeliai, ir gražiai paserviruoti lėkštėje su kepsneliais.

Paulius Brazdžiūnas

----------------------------------------------------------------------------------------

Keptas bananų desertas

Receptas:

bananai,
juodas šokoladas,
kokoso pienas (iš skardinės),
smulkiai supjaustytas čili pipiras.

Gamyba:

Bananų žievę įpjauti išilgai, praskėsti, suvynioti bananus į foliją, įsprausti į įpjautą vietą porą gabalėlių juodo šokolado. Kai iškepė mėsytė, daržovės (ar bet kas, ką jūs kepsite), praskėsti foliją, ant įpjautų bananų pilti po kelis šaukštelius kokoso pieno, užbarstyti čili.

Foliją reikia užlankstyti ir kepti 15-20 min., pastačius bananus įpjautąja puse į viršų.

Skanaus!

Arūnė

-------------------------------------------------------------------------------------------

Pasakiški šašlykai pagal Birutę

800 g mėsos;
1 pakelis šašlykų prieskonių;
6 šaukštai acto;
6 šaukštai pomidorų padažo;
svogūnų galvų (kiek norisi);
aliejaus (keletą šaukštų);
1 arbatinis šaukštelis cukraus
druskos pagal skonį.

Mėsą supjaustome tokio dydžio gabaliukais, kokio norime, kad būtų šašlykai ir sudedame į dubenį, tada supilame 6 šaukštus acto, 6 šaukštus pomidorų padažo, prieskonius (ant pakučio rašo kokiam kiekiui kiek jų reikia), supjaustytus griežinėliais svogūnus, aliejų, šiek tiek cukraus ir viską gerai išmaišome rankomis. Paliekame bent porai valandų. 15 min. prieš kepant įdėti druskos. Kai šašlykai sudedami kepti, išimami svogūnai, jie tikrai nerealaus skonio būna.

Skanaus, nepamirškite ir geros nuotaikos kepdami.

Rasa

--------------------------------------------------

Bandelės

Tešlai reikės:

2 kiaušinių trynių,
50 g sviesto,
100g grietinės,
50 g mielių,
druskos,
jei norite saldžių bandelių, cukraus pagal skonį, razinų,
miltų tiek, kad būtų minkoma tešla ir neliptų prie rankų.

Padaryta tešla turi pakilti, tada padaryti ritinėlius, apvynioti ant iešmų ir kepti grilyje.

Darius Trepenaitis

--------------------------------------------------

Kiniška vištiena su daržovėmis

2 porcijoms reikia:

800 g vištienos krūtinėlių,
1 l natūralių obuolių sulčių,
krakmolo vištienai apvolioti,
3 vidutinio dydžio morkų,
2 vidutinio dydžio svogūnų,
marinuotų šparaginių pupelių,
1 paprikos,
200 g ryžių

Padažui (kiekį galima koreguoti pagal skonį):

3 valgomieji šaukštai medaus,
3 valgomieji šaukštai pomidorų padažo,
1 valgomas šaukštas sojų padažo,
universalūs be druskos prieskoniai ar karis,
mairūnas ar bazilikas.

Vištienos krūtinėles supjaustyti išilgais gabalėliais ir marinuoti kelias valandas obuolių sultyse. Prieš kepant ant grotelių, jas išvolioti krakmole – bus traškesnės.

Morkas sutarkuoti, svogūnus bei papriką supjaustyti pusmėnuliukais.

Viską supilti į keptuvę, įdėti marinuotų šparaginių pupelių ir troškinti įpilus šiek tiek vandens. Palaukti, kol daržovės suminkštės, tuomet įberti bazilikų ar mairūnų, šiek tiek sojų ir pomidorų padažo. Išmaišyti.
Ryžius išvirti, įberti šiek tiek druskos, universalių prieskonių ar kario, jie suteiks geltoną spalvą.

Padažo gamyba. Į mažą puodelį įdėti medų, supilti pomidorų bei sojų padažą. Užkaisti ir maišyti, kol gausis vientisa tirštoka masė.

Patiekimas. Vištienos krūtinėles, troškintas daržoves bei ryžius išdėlioti trečdaliais. Papuošti galima petražolės, krapų lapeliais. Kas mėgsta, gali valgyti su kiniškomis lazdelėmis.

Skanaus!
Sandra

----------------------------------------------------------

Azijietiškai marinuoti šonkauliukai

Reikės:

1 kg kiaulienos šonkauliukų,
250 ml pomidorų padažo,
500 ml apelsinų sulčių,
2 griežinėliais pjaustyti svogūnai,
3 trintos skiltelės česnako,
3 v.š. rudojo cukraus,
3 v.š. sojos padažo,
maltų juodųjų pipirų,
druskos.

Garnyrui:

virtų ryžių,
šviežių daržovių.

Visus čia išvardintus ingredientus sudedame i indą ir palengva maišome, kol ištirpsta esantis cukrus ir druska.

Paliekame marinuotis apie 2-3 h.

Kepame orkaitėje arba gamtoje ant grotelių retkarčiais užpildami šonkauliukų marinatu.

Patiekiame su virtais ryžiais ir šviežiomis daržovėmis.

Skanaus visiems ir geros vasaros!

Deivydas Žukas

--------------------------------------------------------------

Krevetės su šonine

14 vidutinio dydžio šaldytų arba žalių krevečių,
14 plonų šoninės griežinėlių,
citrinos sulčių,
pipirų,druskos.

Krevetes atšildyti šaltame vandenyje, rūpestingai nusausinti. Šoninės griežinėlius suvynioti ritinėliais, apgaubti juos krevetėmis ir persmeigti mediniais smeigtukais. Krevetes su šonine užmauti ant iešmelių, pašlakstyti citrinos sultimis, pabarstyti pipirais ir druska.

Kepti labai karštame grilyje apie 3minutes Iš vienos pusės. Skaniausia su krevečių arba krapų padažu. Skanaus!

Rasa Kamandulienė

-------------------------------------------------------------------

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)