Kinų virtuvę galima suskirstyti į šiaurės ir pietų. Šiaurinės dalies virtuvė pasižymi riebiais patiekalais, kuriuose gausu česnako ir acto. Pietų regiono virtuvė pasižymi aštriais patiekalais, dažniau vartojami ryžiai ir jūros produktai. Dar viena Kinijos virtuvės ypatybė – įvairių, atrodytų, nesuderinamų produktų derinimas. Todėl ir gaunami neįprasti, ypatingi ir skanūs patiekalai.

Pagrindinė abiejų regionų patiekalų ruošimo taisyklė – teisingai supjaustyti ir apkepinti produktus. Produktai pjaustomi mažais gabalėliais, kurie greitai paruošiami ant stiprios ugnies, verdančiame aliejuje.

Ruošiant kiniškus patiekalus, naudojama speciali keptuvė - ,,vok“. Tai apvalus gilus indas su išgaubtu, mažo diametro dugnu. Dėl tokios konuso formos keptuvės visi gaminami produktai būna prie pat ugnies židinio. Todėl sutrumpėja gaminimo laikas ir išsaugomi visi vitaminai. Kaip jau buvo pasakyta, maistas gaminamas ant ypatingai stiprios ugnies.

Todėl pasiruošti kiniškų delikatesų namuose praktiškai neįmanoma. Tačiau jei vis dėl to nusprendėte nustebinti savo artimuosius kokiu nors kinišku patiekalu, siūlome du receptus, kurie labiausiai pritaikyti gaminti namų sąlygomis. Originaliai šis patiekalas gaminamas su dideliu nacionalinių prieskonių ir padažų kiekiu bei kepamas specialioje keptuvėje.

"Karpis saldžiarūgščiame padaže“

Jums reikalingi šie produktai:

1 didelis karpis,
miltai,
augalinis aliejus.

Padažui:

pomidorų padažas,
cukrus,
actas,
bulvių krakmolas,
bulgariški pipirai,
prieskoniai.

Patiekalo papuošimui:

apelsinas,
saldžioji paprika,
morka,
žalumynai,
agurkas.

Nuskutame karpio žvynus ir perpjauname žuvį išilgai. Pašaliname pelekus ir kitus kaulus. Galvos nenupjaukite! Perpjaukite taip pat išilgai. Apvoliokite miltuose.

Įkaitinkite gilią keptuvę ant stiprios ugnies. Įpilkite aliejaus. Aliejaus geriau nepagailėkite - kuo daugiau, tuo geriau. Karpis kepant turi būti visiškai paniręs į aliejų. Kai aliejus užvirs, įdėkite karpį. Kepkite verdančiame aliejuje, kol pilnai iškeps.

Išimkite žuvį iš keptuvės ir nupilkite aliejų per kiaurasamtį arba tinklelį. Po to į keptuvėje esantį aliejų supilkite pomidorų padažą, krakmolą, cukrų, prieskonius ir saldžiąją papriką. Kepkite verdančiame aliejuje kelias minutes.

Kai visi komponentai paruošti, galima pradėti patį kūrybiškiausią etapą – patiekalo komponavimą lėkštėje. Kinams tai tikriausiai pats pagrindinis dalykas. Parenkame produktus taip, kad jie derėtų tarpusavyje pagal spalvas – tai tikrai ypatingas kulinarinis menas.

Lėkštės pakraščiuose išdėliokite apelsino skilteles. Tarp jų padėkite pipiro rombus. Ant apelsinų galima padėti žalumynų šakeles – spalvų kontrastui. Po to dedamos karpio pusės taip, kad sudarytų iliuziją, jog žuvis yra neperpjauta. Gausiai apliekite paruoštu karštu padažu. Akių vietose karpiui galite įdėti agurko griežinėlius. Bus gražu ir originalu. Štai ir viskas. Jūsų patiekalas paruoštas.

Prie šio nuostabaus patiekalo tiks apkeptų baklažanų garnyras, kurio receptą tuoj pateiksime.

Daržovės nacionalinėje Kinijos virtuvėje atlieka didžiulį vaidmenį. Jos naudojamos garnyrams prie mėsos ir žuvies patiekalų, taip pat jomis gardinami makaronai ir ryžiai.

Taigi, baklažanų garnyro paruošimui jums reikės:

2-3 vidutinio didumo baklažanų,
miltų,
aliejaus,
svogūno,
saldžiosios paprikos,
pomidorų,
sojos padažo,
prieskonių.

Baklažanus supjaustome nedideliais kubeliais. Gaminant namų sąlygomis, odelę geriau nulupkite. Kubeliais supjaustome saldžiąją papriką, pomidorus – griežinėliais.

Po to baklažanus apvoliokite miltuose ir truputį pakepinkite verdančiame aliejuje. Ten pat sudėkite supjaustytus pomidorus, pipirus, svogūną ir prieskonius. Įpilkite sojų padažo. Kepkite ant aukščiausios temperatūros ugnies keletą minučių. Išgriebkite daržoves ir nuvarvinkite aliejų. Išdėliokite ant lėkštės. Baklažanus galima papuošti iš agurko ir morkos išpjaustytais drugeliais.

Taigi, jūsų kiniška vakarienė paruošta. Užsigerti siūlome žalia aromatinga arbata. Šis receptas - tai tik menkas mėginimas paruošti tą kulinarinį šedevrą, kurio istorijos šaknys siekia tolimus senovės laikus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją