Metodai:

Atsistokite prieš didelį veidrodį ir įsijauskite į viešo kalbėtojo vaidmenį. Išsitieskite, neslėpkite rankų, žiūrėkite sau į akis. Pasakykite: “Šie žmonės nekantrauja išgirsti, ką pasakysiu!” ir pradėkite kalbėti. Atkreipkite dėmesį į tai, kaip atrodote veidrodyje ir atitinkamai taisykite savo klaidas. Turite būti pasitempęs, bet nesusikaustęs ir nesusigūžęs, nes klausytojai atkartos jūsų kūno kalbą. Kaskart, kai pakeliate akis nuo užrašų, pažvelkite sau į akis. Kuo rečiau žvilgčiokite į užrašus.

Įrašykite ar, dar geriau, nufilmuokite savo repeticiją. Tada atidžiai perklausykite ir peržiūrėkite. Ar jūsų kalba nuosekli ir logiška? Ar gerai atrodote? Ar žiūrite į akis, saikingai gestikuliuojate, nedarote juokingų mimikų?

Pasikvieskite keletą draugų bei šeimos narių ir jiems perskaitykite savo kalbą. Baigęs paprašykite konstruktyvios kritikos (juk nenorite visiškai prarasti pasitikėjimo savimi). Paklauskite, ką darėte gerai ir ties kuo turėtumėte daugiau padirbėti. Pasiteiraukite, ko jie nesuprato.

Nuolat repetuokite neilgas pastraipas. Turite 5-10 laisvų minučių? Mintyse pakartokite kurią nors pranešimo dalį. Šios mini-repeticijos neužima daug laiko ir suteikia progą pasirepetuoti tas pastraipas, kurios jums atrodo sudėtingesnės.

Kai ištobulinsite savo prezentaciją, pasvarstykite, ar kai kurias pranešimo dalis galėtumėte pasakyti nedirsčiodamas į užrašus. Taip laimėsite laiko užmegzti stipresnį ryšį su auditorija.

Kai jau labai tvirtai jausitės, nebijokite į savo kalbą įterpti spontaniškų frazių. Tai jūsų pranešimas ir galite sakyti, ką tik norite. Tik turite būti įsitikinęs, kad sugebėsite nepamesti minties ir tęsti savo kalbą. Klausytojams neatrodys, kad klausosi roboto.

Napamirškite gestų, kad neatrodytumėte kaip ledinukas ant pagaliuko. Štai keletas patarimų, kaip veiksmingai valdyti savo kūną:

* Mažiau yra daugiau. Kuo labiau gestikuliuosite, tuo nereikšmingesni atrodys jūsų gestai. Todėl gestus pasitelkite tuomet, kai norite pabrėžti svarbiausius dalykus. Jei per daug gestikuliuosite, atrodysite ne kaip profesionalus pranešėjas, o kaip vėjo malūnas.

* Gestais palydėkite tam tikras frazes. Jei kalbate apie dviejų žmonių (ar organizacijų) išsiskyrimą ar suvienytas pastangas, pasitelkite tai pabrėžiančius gestus.

* Tobulinkite savo gestus praktikuodamiesi prieš veidrodį. Nepamirškite svarbiausio - šypsotis. Atrodysite labiau pasitikintis savimi.

Pakelkite balsą. Ne, tai nereiškia, kad turite pradėti šaukti. Tiesiog kalbėkite truputį garsiau nei paprastai, bet nepraraskite kontrolės (tuo pakeltas balsas skiriasi nuo šaukimo). Juk vienaip šnekate triukšmingame bare, kitaip parke šaukiate savo šunį. Jaučiate skirtumą?

Visuomet turite kalbėti garsiai, net jei prezentacija vyksta mažame kambaryje. Akimis susiraskite toliausiai nuo jūsų esantį objektą ir kalbėkite taip, kad jis jus girdėtų. Pirmą kalbėjimo minutę atkreipkite dėmesį į klausytojų (ypač - sėdinčių paskutinėse eilėse) veidus. Ar jie neatrodo sumišę, išsiblaškę? Jei matote, kad jie nuo pat pradžių nereaguoja į jūsų kalbą, pasiteiraukite, ar jus girdi. Jei nesulauksite atsakymo, padarykite atitinkamas išvadas.

Vaizdinės priemonės ne visada būtinos, tačiau įtraukite jas, jei manote, kad tada jūsų prezentacija bus aiškesnė.  Jos turi papildyti jūsų kalbą - priešingu atveju jos yra bevertės. Kokia prasmė kalbant apie medžių išsaugojimą parodyti klausytojams medžio nuotrauką? Juk visi žinome, kaip jis atrodo. Vargu ar būtina demonstruoti ir sudėtingą diagramą, kurios sėdintieji dešimtoje eilėje negali įžiūrėti, o juo labiau iššifruoti. Vaizdinės priemonės turi būti nesudėtingos. Labiausiai tinka paveiksliukai ir paprasti grafikai, tačiau jei būtinai norite pademonstruoti sąrašą su pagrindiniais punktais, eilutės turi būti trumpos ir jų turi būti mažai. Pavyzdžiui, penkios eilutės po penkis žodžius.

Bus daugiau. Kitame straipsnyje - apie tai, kaip įveikti jaudulį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją