Geosocialinė aplinka 2030 metais

Šiuo laiku planetos gyventojų skaičius padidės iki 8,3 milijardo (palyginimui, 2009 metais Žemėje buvo 6,8 milijardo žmonių). Ir tik 723 milijonai gyvens dabartinėje Europoje. Iš skurdžiausių šalių į Europą kasmet emigruos maždaug du milijonai žmonių.

Kone du kartus padidės žmonių, vyresnių nei šešiasdešimt, skaičius. O gali būti, kad šis skaičius bus dar didesnis dėl šiuolaikinės medicinos, pailginsiančios žmogaus amžių iki šimto metų.

Šiuo laiku taip pat turėtų visiškai pasikeisti politinė sistema. Maisto ir energijos žmonėms reikės penkiasdešimt procentų daugiau, vandens - trisdešimt procentų. Nano ir biotechnologijos taps mūsų kasdienybės dalimi. Žemė dar labiau pasiners į virtualų pasaulį.

Kokia ji, ateities profesija?

Taigi, futurologai įvardijo Top-10 ateities profesijų.

Vidaus organų prekiautojai

Tie, kurie nuo pat pradžių įeis į naują prekybos kūno dalimis verslą, uždirbs visai neblogai. Mokslininkų teigimu, jau greitai bus rastas būdas užauginti „atsarginių dalių“ žmogui iš kamieninių ląstelių. Šiai naujai industrijai prireiks specialiai apmokytų žmonių: inžinierių, konstruojančių naujas „kūno dalis“, chirurgų, pardavimo vadybininkų ir kt.

Nanomedikai

Nanotechnologijos visiškai pakeis tradicinę mediciną - dėl to medicinos institutuose pasirodys naujas fakultetas, kuriame bus ruošiami specialistai aptarnauti nano robotus.

„Flash“ chirurgai

Žmogaus smegenų galimybės ganėtinai ribotos. Šiuolaikiniame pasaulyje žmonės su vargu susidoroja su didžiuliu informacijos kiekiu. Šia prasme su kompiuteriais paprasčiau - galima padidinti jų atmintį. Maždaug tas pats vyks su žmogumi. Prireiks specialistų, kurie padės padidinti žmogaus smegenų galimybes chirurginiu būdu.

Genoagronomai

Genetiškai modifikuoti organizmai palaipsniui užkariauja planetą. Jau niekur nepasislėpsime nuo produktų, išaugintų naujant GMO. Saldūs pomidorai, gigantiškos bulvės, ir taip toliau... Tam prireiks specialistų - agronomų, turinčių genetikos žinių.

Socialinių robotų technikai

Japonai su pavydėtinu reguliarumu pristato pasauliui naujų plataus veikimo profilio robotų. Artėjant link 2030 metų, kai pagyvenusių žmonių kiekis padidės, robotai bus tiesiog būtini, siekiant neatitraukti darbingo amžiaus žmonių nuo reikalų. Štai dėlto robotų technologijos ir automatinės sistemos taps labai populiarios. O visą šia techniką reikės remontuoti ir prižiūrėti. Taigi reikės technikų socialiniams robotams.

Povandeninė ir oro policija

Automobilių kamščiai Žemėje sukelia didžiules problemas. O žmogus vis daugiau nori aktyviai judėti asmeniniu transportu. Viskas linksta prie to, kad greitai oro ir povandeninės transporto priemonės taps įprastos. Visa tai reikės reguliuoti, bausti ir imti kyšius.

Kosmoso architektai

Viešbučių savininkams žemėje vis mažiau vietos - jau dabar jie ruošia projektus viešbučiams kosmoso erdvėje. Greit kosmoso turizmas taps toks pat įprastas, kaip kad kelionės į Tailandą ar Turkiją. Todėl kosmose bus išvystyta infrastruktūra su savo poilsio namais, viešbučiais, parkais ir pan. O kas juos projektuos ir statys?

Prekeiviai oru

Jau dabar žmonės išmoko valdyti debesis, tiesa, kol kas tai gan brangu. Tačiau po dvidešimties metų klimatą bus galima kontroliuoti ne tik globaliai, bet ir lokaliai. Pirmeivių šioje srityje jau yra, ir su laiku jų kiekis tik didės. Jie ne tik kontroliuos lietų, bet ir valdys uraganus.

Interneto apsaugininkai-sekretoriai

Internete daug asmeninės informacijos, kurią ir mes patys pamirštame. Po kažkurio laiko tam tikrą informaciją daugelis mūsų norėtų nuslėpti nuo aplinkinių. Juk tai, kad pašalinome savo prieigą socialiniame tinkle, dar negarantuoja, jog pašalinome visus duomenis. Pirmoji programa-nereikalingų duomenų žudikė jau pasirodė. Daugelis norėtų už ją brangiai sumokėti.

Taip pat naudojamės slaptažodžiais, kurių kiekvienas mūsų turime didžiulį kiekį. Visus juos prisiminti tiesiog neįmanoma, o laikyti internete - negalima.. Ką daryti? Sprendimas gali būti interneto bankai su puikia apsaugos sistema. Ir visa tai reikės aptarnauti.

Vartotojų stilistai

Jau seniai politikai ir šou verslo žvaigždės internete turi savo darbuotojus, kurie už juos dalyvauja forumuose ir socialiniuose tinkluose. Tačiau visa tai kol kas dar nėra tinkamai išvystyta. O juk nesant „gyvo“ bendravimo, sukurtą įvaizdį prarasti labai lengva. Jau pasirodo virtualių stilistų. Po dvidešimties metų tai bus pati įprasčiausia ir populiariausia paslauga: įvaizdžio sukūrimas, forumų ir blogų rašymas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)