„Nieko nebereiktų!“ – galvoja žiūrovas, užverstas duomenų lavinomis, kurios prilygtų „Karui ir taikai“, „Dievų miškui“ ir „Da Vinčio kodui“ drauge sudėjus. Paradoksas, bet jei prezentacijoje būtų tik tiek teksto, kiek vaikiškoje „Grybų karo“ knygelėje – rezultatas būtų 10 kartų geresnis. Tik... Kokybiško teksto!

Pataria prezentacijų konsultantas Arturas Laskauskas.

Gal pasitaikė atvejis, kai jums pabaigus prezentaciją, publika prašė kitą kartą kalbėti gerokai ilgiau? Greičiausiai, kad ne. Šiuolaikiniai žmonės dėmesį pajėgia išlaikyti vis trumpiau ir trumpiau. Pramoginė laida per TV trunka pusvalandį, muzikinis klipas – 3 min., o reklama – 15 sek. Visa tai keičia publikos įpročius – ties vienu dalyku ilgam neužsibūnama. Kas belieka prezentacijų autoriams? Dvi išeitys. Stipresnis smūgis per trumpesnį laiką. Arba susitaikyti su tuo, kad prezentacijos žiūrovai dairysis į laikrodžius, po to „trumpam“ išbėgs – neva paskambinti arba į tualetą...

Kiek kartų trumpinti?

Amerikiečių verslininkų autoritetas Guy‘us Kawasakis rekomenduoja bet kurią prezentaciją sutalpinti į 20 min. Įtakingiausi pasaulio veikėjai per kasmetines TED konferencijas Kalifornijoje net sudėtingiausią idėją sugeba pristatyti per 18 min. Rengiant prezentaciją pagal japonų architektų sugalvotą formatą „Pecha Kucha“, leidžiama ekrane rodyti tik 20 skaidrių, kiekvienos komentarams skiriant iki 20 sek. – iš viso 6 min. 40 sek.

Nors „Pecha Kucha“ visame pasaulyje labiau mėgstama meno žmonių sluoksniuose, kai kurios įmonės jau taiko ją savo susirinkimams: kai kiekvienas kalbėti gauna tik 6 min. 40 sek., sutaupoma laiko, o darbuotojai priversti rimčiau pasiruošti susirinkimui!

Naudodamiesi JAV teisės profesoriaus Lawrence’o Lessigo metodu, kai kurie virtuozai sugeba per 8 min. parodyti 200 skaidrių, nuo kurių neįmanoma atplėšti akių – viskas lekia tarsi MTV muzikiniame klipe. Bet čia jau atskira sporto šaka, palikime ją kitam kartui.

Jei netaikote į aukščiausią lygą ir prezentacijos nėra tai, iš ko valgote duoną, visai geras laimėjimas – neperžengti 20 min. ribos. Tokiu atveju niuansai ir detalės paliekamos klausimų-atsakymų daliai.

Du patarimai

Trumpinti savo paties prezentaciją – tikrai sunku. Todėl geriausia jos... visai netrumpinti ir net nepradėti kurti! Nes pirmiausia svarbu kitkas – susimąstyti: o ką būtinai turėčiau pasakyti, jei man skirtų tik 30 sek.? Kokius svarbiausius 5 dalykus atsirinkčiau?

Kai pasiseks susidėlioti 5 punktų „sekundinį“ prezentacijos variantą – jį praplėsti iki 10 ar 20 min. bus daug lengviau, negu valandinę prezentaciją trumpinti trigubai. Ir greičiau.

Antras patarimas: kuo labiau sutrumpinkite prezentacijos pradžią – idealu, jei pavyks neviršyti 90 sek. Patarsiu, kaip sudoroti šią sunkią užduotį. Vienas iš greitų „chirurginių“ trumpinimo metodų: paprašykite, kad geras draugas pasiklausytų, kaip repetuojate prezentacijos pradžią. Ir tegu duoda signalą toje prezentacijos vietoje, kur jam pirmą kartą pasirodys tikrai įdomu. Štai tuomet iš prezentacijos galite ramiai išmesti viską, kas buvo iki tos pirmos įdomios akimirkos!

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją