1. Skatinant kūrybiškumą visų pirma reikia patikėti, jog esate kūrybingas žmogus.

Tikėkite. Tiesiog tikėkite savo kūrybiškumu. Pats primityviausias tikėjimas daro įtaką mūsų mintims: smegenys programuojami per mūsų mintis. Jeigu nuolat smegenims siusite signalą „Aš kūrybingas/-a“, jie pradės veikti tą kryptimi. Kai susiduriame su idėjų badu, reiktų įsiteigti „Sugalvosiu kažką genealaus“ arba „Rasiu gerą idėją“. Net kai jūsų tikėjimas silpnėja – nepasiduokite ir „meluokite“ sau, kol nepasiseks. O jums tikrai pasiseks, todėl aktyviai bandykite skatinti kūrybiškumą.

2. Naujoviška aplinka skatina kūrybiškumą.

Anot psichologų, aplinka, kurią sukuriame patys, turi labai didelę įtaką kūrybiškumo rezultatams ir bendram energijos lygiui. Tinkamai pasirinkti daiktai erdves paverčia kūrybos menėmis. Palyginimui galima pasitelkti pilką kabiną ir aplinką, kurioje verda gyvenimas. Taigi, susikurkite savo kūrybos dirbtuves: pakabinkite paveikslą, pasidarykite kažką savo, galiausiai nudažykite sieną. Perdažykite ją ar paįvairinkite papuošimais. Nesidrovėkite eksperimentuoti ir pasieksite puikių rezultatų.

Dalis žmonių geriausiai dirba tylioje erdvėje, kuri suteikia galimybę matyti gamtą bei mėgautis natūralia šviesa ir gaiviu oru. Ant sienos pakabintas šūkis „Čia mano kūrybos vieta“ ar straipsnių ištraukos, citatos, nuotraukos ar netgi jūsų apdovanojimai sius jums teigiamą žinią.

3. Ar siejate dalykus tarpusavyje?

Susiejimas yra kognityvinis įgūdis, leidžiantis kūrybingiems žmonėms rasti sąsajas tarp dviejų iš pažiūros nesusijusių klausimų, problemų ar idėjų. Kodėl nepabandžius pietums pasikviesti kažką visiškai priešingo jums patiems ir pabandyti panagrinėti keletą klausimų bei pažiūrėti, ar atsiras kažkokių naujų idėjų. Taip pat galima pabandyti išspręsti keletą galvosūkių, kurie seniai neduoda jums ramybės. Pabandykite rasti naujų sąsajų ir pažiūrėkite, kokios naudos gausite.

4. Dar vienas patarimas – subalansuokite stiprybes, įgūdžius ir supratimą tam, kad gautumėte maksimalius rezultatus esamoje situacijoje.

Tokiu būdu gausite geriausią galutinį rezultatą. Pasinaudokite vertės išgavimu paremto mąstymo klausimais, jeigu atsiranda problemų, nusivylimų ar trukdžių.

Nuo grėsmės susikoncentruokite į iššūkius. Žmonės būna efektyvesni ir aktyvesni, jeigu yra motyvuojami pergalės pažadais, o ne nesėkmės baime:.

* Paklauskite savęs, kas šioje situacijoje jus gąsdina labiausiai? Kokie yra realūs ar galimi realūs praradimai, susiję su tuo, kas vyksta?

* Klauskite, kaip aš/mes galime eliminuoti baimes? Ką galime padaryti tam, kad sumažintume pokyčių ar nuostolių baimę?

* Atsižvelgiant į situaciją, kokios mano, kitų, komandos ar organizacijos galimybės? Kaip galėčiau/galėtume augti ar gauti naudos? Ką galiu/galime laimėti?

* Kaip aš/mes galime panaudoti savo varomąją jėgą ir entuziazmą šių galimybių pasiekimui?

Baimės jausmas po kūną ir smegenis paskleidžia kortizolį. Šis cheminis junginys neleidžia blaiviai mąstyti ir priimti tinkamų sprendimų. Tam, kad baimę pakeistumėte išbandymais, užrašykite atsakymus į aukščiau pateiktus klausimus ir kiekvieną dieną, susidūrę su problemomis, žvilgtelėkite į juos ir bandykite atsakyti. Netruksite išvysti teigiamų rezultatų.

Susidūrus su sunkumais ir juos įveikus pasigamina serotonino, kuris suteikia pasitenkinimo ir gerovės jausmą. Šis cheminis junginys – jūsų pasirinkimas.

Ar būtina užaugti?

„Kiekvienas vaikas yra menininkas. Problema yra tame, kaip išlikti menininku užaugus“ (P. Picasso).

Vyresnių žmonių, dalyvaujančių meno programose, kuriose dėsto profesionalūs menininkai, sveikata geresnė – pastebimas bendras fizinių ir protinių galių pagerėjimas. Tyrėjas Gene‘as Cohenas nustatė, jog tapyba, keramika, šokiai, muzika, poezija, drama, pasakojamosios istorijos kūrybiniame kontekste gerina žmogaus sveikatą, o tuo pačiu - žadina vaizduotę. Štai 67-erių Suzanne Knode iš Bostono persikėlė į Burpanko pagyvenusių žmonių menų dirbtuves, kur ją aplankė mūza ir moteris čia parašė pirmąjį savo scenarijų.

„Negalėjau patikėti, jog savo amžiuje rasiu man tinkančią bendruomenę. Nesitikėjau, jog rasiu savyje kažką tokio, kažką naujo. Žinote, tai tas pats jausmas, kai baigiame mokyklą ir mums atsiveria visas pasaulis. Ir dabar viskas kartojasi – pasaulis vėl man atsivėrė“, - teigė S. Knode.

Pradėjusi mąstyti kūrybiškai, moteris sužydėjo. O jūs ar mąstėte, kaip galėtumėte atrasti savyje kūrybiškumo ir pažadinti savąjį lyderį?

Bus daugiau.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją