Santykius vis dar supa galybė klaidingų įsivaizdavimų. Pavyzdžiui, kad jei esi su tinkamu žmogumi, konfliktai kils retai. Kad aistra visuomet turi savaime išlikti gyva. Kad gyvenimas turi būti tarsi nesibaigiantis medaus mėnuo.

Pernelyg dažnai poros mano, kad santykiai išyra dėl to, kad baigiasi kai seksualinis ir emocinis pikas bei prasideda barniai. Iš dalies šis mąstymas kyla iš plačiai paplitusio įsitikinimo, kad lengviau nutraukti santykius, negu su juos puoselėti.

„Nebrandžioji mūsų dalis nemėgsta pripažinti mūsų riboto gebėjimo investuoti į mylimą žmogų. Jai patinka mintis, kad suderinami žmonės neturėtų konfliktuoti išvis“, - sako psichologas David Schnarch, knygos „Intimacy and Desire: Awaken the Passion in Your Relationship“ autorius.

Tačiau tyrimai ir realaus pasaulio patirtis nepatvirtina šio mito. Denverio universiteto psichologas Howard Markman, knygos „Fighting for Your Marriage“ bendraautoris, nustatė, kad sėkmingos poros ginčijasi – būtent tai nulemia jų ilgai trunkantį pasitenkinimą santykiais. Išsakyti nepasitenkinimą yra svarbu, kadangi tai leidžia abiem pasakyti savo nuomonę ir prisiimti atsakomybę už klaidas.

Taip pat normalu justi seksualinio geismo sumažėjimą vėlesnėse santykių stadijose. Ši stadija siūlo galimybę pagilinti jūsų santykius tokiais būdais, kurie buvo neįmanomi pačioje pradžioje.

„Romantinė meilė – kai mus tiesiog užvaldo emocinis ryšys su kitu žmogumi, ir ji trunka apie pusantrų metų“, - sako Meek iš Vašingtono universiteto. „Gili meilė ateina vėliau – po to, kai pamatėme, kokie esame netobuli, ir vis dėlto įsipareigojome vienas kitam.“

Visi santykiai yra sudėtingi: „Jei norite kurti istoriją kartu, būkite pasirengę visiems įmanomiems jausmams, kurie ir daro mus žmonėmis“, - sako Lerner, parašiusi knygą „Marriage Rules: a Manual for the Married and the Coupled Up.“ Vienintelė galimybė įveikti nerimą ir stagnaciją – imtis konkrečių žingsnių, kaip tai išspręsti, tačiau tai nereiškia, kad reikia partnerį apipilti skundais, sako ji.

Vietoje to susitelkite į ilgalaikį ryšį. Užuot klausę savęs, „Ar vis dar myliu savo partnerį?“ klausykite „Ką galiu padaryti, kad atkurčiau mūsų ryšį?“ Galbūt reikia kiek spontaniškumo jūsų nuobodžiame seksualiniame gyvenime, galbūt reikia pertvarkyti namus. Arba gal reikia pasikalbėti su partneriu, kas neramina jį darbe.

Galiausiai priminkite sau, kad ilgalaikiai santykiai reikalauja nuolatinių pastangų, sako Meek. „Žmonės žino, kas sušildo jų partnerių širdis“, - sako Lerner, - „tačiau paprastai esame pernelyg įpykę ar atsitolinę, kad tai padarytume.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)